Current Affairs September 2019 – 200 Q&A Free PDF

Hits: 320

CURRENT AFFAIRS SEPTEMBER 2019

200 QUESTIONS

BY

‘UNIVERSE OF THOUGHTS’

CURRENT AFFAIRS SEPTEMBER 2019

Note

  1. Use this file as reference material
  2. The explanation is provided wherever necessary
  3. Free PDF available to download
  4. Try to attempt all the questions yourself.
  5. Option 1 is A, B is 2, C is 3, D is 4

CURRENT AFFAIRS SEPTEMBER 2019 FREE PDF DOWNLOAD


Q1. The ‘________’ has decided to make Aadhaar authentication or physical verification mandatory for new dealers from January 2020.

  1. GST Network
  2. CBI Network
  3. ICC Network
  4. None

Answer: A, GST Network.

Explanation: In the first phase, Aadhaar authentication will be mandatory for new dealers. Afterwards, all those enrolled on GSTN would be asked to provide their Aadhaar numbers. As refunding is a big issue, the GSTN decided on complete online refunding from 24th September this year from a single source, either by the Central GST or state GST.

Q2. ‘Lamp of Peace of Saint Francis’ award by Vatican is won by __.

  1. Prof Muhammad Yunus
  2. Anil Agarwal
  3. Sheikh Hasina
  4. Greta Thunberg

Answer: A, Prof Muhammad Yunus.

Q3. Annual Asian Achievers Awards – lifetime achievement award is won by ____________.

  1. Prof Muhammad Yunus
  2. Anil Agarwal
  3. Sheikh Hasina
  4. Greta Thunberg

Answer: B, Anil Agarwal.

Q4. Dr Kalam Smriti International Excellence Award 2019 is won by_____.

  1. Prof Muhammad Yunus
  2. Anil Agarwal
  3. Sheikh Hasina
  4. Greta Thunberg

Answer: C, Sheikh Hasina.

Q5. Amnesty International award is won by_____.

  1. Prof Muhammad Yunus
  2. Anil Agarwal
  3. Sheikh Hasina
  4. Greta Thunberg

Answer: D, Greta Thunberg.

Q6. National Geoscience Awards is won ______.

  1. Shri Pralhad Joshi
  2. Sonu Nigam
  3. Lionel Messi
  4. Greta Thunberg

Answer: A, Shri Pralhad Joshi.

Q7. 21st Century Icon Awards, UK is won ______.

  1. Shri Pralhad Joshi
  2. Sonu Nigam
  3. Lionel Messi
  4. Greta Thunberg

Answer: B, Sonu Nigam.

Q8. FIFA player of the year is won ______.

  1. Shri Pralhad Joshi
  2. Sonu Nigam
  3. Lionel Messi
  4. Greta Thunberg

Answer: C, Lionel Messi.

Q9. IIT Delhi distinguished alumni award 2019 is won by ____.

  1. Binny Bansal
  2. Sheikh Hasina
  3. Narendra Modi
  4. Amitabh Bachchan

Answer: A, Binny Bansal.

Q10. GAVI’s ‘Vaccine Hero’ award is won by _______.

  1. Binny Bansal
  2. Sheikh Hasina
  3. Narendra Modi
  4. Amitabh Bachchan

Answer: B, Sheikh Hasina.

Q11. Global Goalkeepers Award is won by _______.

  1. Binny Bansal
  2. Sheikh Hasina
  3. Narendra Modi
  4. Amitabh Bachchan

Answer: C, Narendra Modi.

Q12. IAAF Veteran Pin Award is won by ___________.

  1. PT Usha
  2. Frank Lampard
  3. Dr. G.B. Deglurkar
  4. Infosys

Answer: A, PT Usha.

Q13. FIFA’s Fair Play award is won by ______.

  1. PT Usha
  2. Frank Lampard
  3. Dr. G.B. Deglurkar
  4. Infosys

Answer: B, Frank Lampard.

Q14. Punyabhushan Award is won by __________.

  1. PT Usha
  2. Frank Lampard
  3. Dr. G.B. Deglurkar
  4. Infosys

Answer: C, Dr. G.B. Deglurkar.

Q15. UN Global Climate Action Award is won by______________.

  1. PT Usha
  2. Frank Lampard
  3. Dr. G.B. Deglurkar
  4. Infosys

Answer: D, Infosys.

Q16. National Tourism Awards is won by ___________.

  1. Andhra Pradesh
  2. Maharashtra
  3. Gujarat
  4. None

Answer: A, Andhra Pradesh.

Q17. Who is the Governor of Rajasthan?

  1. Kalraj Mishra
  2. Bandaru Dattatreya
  3. Bhagat Singh Koshyari
  4. Arif Mohammed Khan

Answer: A, Kalraj Mishra.

Q18. Who is the Governor of Himachal Pradesh?

  1. Kalraj Mishra
  2. Bandaru Dattatreya
  3. Bhagat Singh Koshyari
  4. Arif Mohammed Khan

Answer: B, Bandaru Dattatreya.

Q19. Who is the Governor of Maharashtra?

  1. Kalraj Mishra
  2. Bandaru Dattatreya
  3. Bhagat Singh Koshyari
  4. Arif Mohammed Khan

Answer: C, Bhagat Singh Koshyari.


MONTHLY CURRENT AFFAIRS


Q20. Who is the Governor of Kerala?

  1. Kalraj Mishra
  2. Bandaru Dattatreya
  3. Bhagat Singh Koshyari
  4. Arif Mohammed Khan

Answer: D, Arif Mohammed Khan.

Q21. Samsung India inks with Mastercard RBL Bank for mobile payments through _______.

  1. Samsung Pay
  2. PayU
  3. None

Answer: A, Samsung Pay.

Explanation: The tie-up will allow the customers of RBL bank to make contactless transactions with enhanced security on their Samsung Pay-compatible smartphones efficiently. The payments can be done through any PoS (Point of Sale) machine where a card can be dipped, swiped or tapped, both in India as well as abroad without the physical presence of a card.

Q22. ZestMoney partners with _________ for cardless EMI payment.

  1. Samsung Pay
  2. Reserve of Bank
  3. PayU
  4. None

Answer: C, PayU.

Q23. _____________ prescribed a turnaround time (TAT) for banks to settle failed transactions.

  1. Samsung Pay
  2. Reserve of Bank
  3. Bank of Baroda
  4. None

Answer: B, Reserve Bank of India.

Explanation: Reserve Bank of India prescribed a turnaround time (TAT) for banks to settle failed transactions for customers and also notified compensations payable for various types of customer complaints. The financial compensation should be done suo motu by the bank, without waiting for a complaint or a claim by a customer.

Q24. ___________ launches agri digital platform.

  1. Samsung Pay
  2. Reserve of Bank
  3. Bank of Baroda
  4. Indian Bank

Answer: C, Bank of Baroda.

Q25. Max Bupa and __________ ink bancassurance tie-up to offer health insurance solutions.

  1. Samsung Pay
  2. Reserve of Bank
  3. SBI
  4. Indian Bank

Answer: D, Indian Bank.

Explanation: Max Bupa, a standalone health insurance player, has announced a bancassurance corporate agency agreement with Indian Bank, a state-owned bank. Under the agreement, Max Bupa will provide comprehensive health insurance solutions and services to over 40 million customers of Indian Bank spread across 2800 branch network, through a slew of digital touch points.

Q26. ________ links retail and MSME loans to repo rate.

  1. Samsung Pay
  2. Reserve of Bank
  3. SBI
  4. Indian Bank

Answer: C, SBI.

Explanation: State Bank of India (SBINSE -3.55 %), the country’s largest lender has linked all its floating rate loans to individuals and medium and small enterprises (MSMEs) to the Reserve Bank of India’s (RBI) benchmark repo rate. In a media release the bank said that all floating rate loans will be linked to the RBI’s repo rate effective from October 1, 2019.

Q27. __________ Partners With Bharti AXA Life, Offers Prepaid Plan With Rs 4 Lakh Insurance Cover.

  1. Airtel
  2. Idea
  3. Vodaphone
  4. None

Answer: A, Airtel.

Explanation: Bharti Airtel has partnered with and Bharti AXA Life Insurance to leverage the deep penetration of mobile services and financial security in India. Airtel launched an innovative Rs. 599 pre-paid bundle with 2GB data/day, that offers unlimited calls to any network and 100 SMS/day, and Rs Four lakh life insurance cover from Bharti AXA Life Insurance.

Q28. Hyundai, __________ tie up for vehicle finance.

  1. SBI Life
  2. Reserve Bank of India
  3. Bank of Baroda
  4. Indian Bank

Answer: C, Bank of Baroda.

Q29. _________ signs corporate agency pact with Repco Home Finance.

  1. SBI Life
  2. Reserve Bank of India
  3. Bank of Baroda
  4. Indian Bank

Answer: A, SBI Life.

Explanation: SBI Life Insurance said it has signed a corporate agency agreement with city-based Repco Home Finance Ltd to offer the company’s range of products to RHFL customers. According to the agreement, the partnership would see over 148 branches and 27 satellite centres of RHFL spread across the country to offer SBI Life Insurance products to its customers.

Q30. ____________ puts curbs on PMC Bank, customers panic.

  1. SBI Life
  2. Reserve Bank of India
  3. Bank of Baroda
  4. Public Sector Banks

Answer: D, Reserve Bank of India.

Explanation: The Reserve Bank of India (RBI) put severe curbs on Punjab and Maharashtra Cooperative (PMC) Bank, including on cash withdrawals, amid a probe into accounting lapses, sparking speculation that the regulator may force a management change through a merger. Cash withdrawals were capped at ₹1,000 per account for six months, spreading panic among depositors. PMC Bank has also been barred from making fresh loans and taking deposits.

Q31. __________ to organise loan melas in 400 districts.

  1. SBI Life
  2. Reserve Bank of India
  3. Asian Development Bank
  4. Public Sector Banks

Answer: D, Public Sector Banks.

Explanation: Public-sector banks (PSBs) hold public meetings with borrowers for distributing loans in 400 districts of the country to boost demand ahead of the festive season.Union Finance Minister Nirmala Sitharaman announced the banks will take help from nonbanking financial companies (NBFCs).

Q32. ____________ President Takehiko Nakao resigns.

  1. SBI Life
  2. Reserve Bank of India
  3. Asian Development Bank
  4. Public Sector Banks

Answer: C, Asian Development Bank.

Q33. _________ expands coverage of Bharat Bill Payment System.

  1. SBI Life
  2. Reserve Bank of India
  3. Bank of Baroda
  4. Airtel Payments Bank

Answer: Reserve Bank of India.

Q34. __________ launches Bharosa savings account scheme.

  1. SBI Life
  2. Reserve Bank of India
  3. Bank of Baroda
  4. Airtel Payments Bank

Answer: D, Airtel Payments Bank.

Q35. ESIC ties up with _______ for DBT facility.

  1. Samsung Pay
  2. Reserve of Bank
  3. SBI
  4. IDBI Bank

Answer: C, SBI.

Explanation: Employees State Insurance Corporation partnered with State Bank of India for direct transfer of benefits electronically into bank accounts of all stakeholders.The agreement signed between the two departments SBI Mill provide e-payment services directly to bank accounts of all ESIC beneficiaries and payees Without any manual intervention as an integrated and automated process.

Q36. ________ to divest stake in insurance joint venture.

  1. Samsung Pay
  2. Reserve of Bank
  3. SBI
  4. IDBI Bank

Answer: D, IDBI Bank.

Q37. __________ bars Equitas Small Finance Bank from opening new branches, caps CEO pay.

  1. SBI Life
  2. Reserve Bank of India
  3. Bank of Baroda
  4. Public Sector Banks

Answer: D, Reserve Bank of India.

Q38. ___________ set to raise capital up to Rs 3,000 crore through tier-II bonds.

  1. SBI Life
  2. Reserve Bank of India
  3. Bank of Baroda
  4. ICICI Bank

Answer: C, Bank of Baroda.

Q39. Wipro bags USD 300 million contracts from ___________.

  1. SBI Life
  2. Reserve Bank of India
  3. Bank of Baroda
  4. ICICI Bank

Answer: D, ICICI Bank.

Explanation: Wipro has won a 7-year contract worth $300 million from ICICI Bank. The project is to provide a range of services. The transactions are expected to end by September 30. For this project, Wipro is to hire 3,800 employees of Vara Infotech.

Q40. _______ revises service charges for deposits and withdrawals.

  1. Samsung Pay
  2. World Bank
  3. SBI
  4. IDBI Bank

Answer: C, SBI.

Explanation: State Bank of India or SBI on its website regarding revision of service charges with effect from 1st October. The bank allows free transactions to its customers at ATMs for 8-10 times in a month. The mandated number of free transactions, SBI charges a certain amount to its customers. Effective 1st October. SBI will also charge for transaction decline due to insufficient balance and cardless cash withdrawal at ATMs.

Q41. ________ to sanction Rs 3,000 cr for food parks.

  1. Samsung Pay
  2. World Bank
  3. SBI
  4. IDBI Bank

Answer: B, World Bank.

Explanation: The World Bank will provide Rs 3,000 crore funds to finance mini and mega food parks across the country, particularly in Northeast, and help boost farmers’ income, Union Minister Rameswar Teli said. Minor formalities remain to be completed on this front before the first disbursement of the sanctioned amount is released, the Minister of State for Food Processing Industries said.

Q42. Which bank is to Sell Up To 4.5% Stake in SBI Life Insurance?

  1. Samsung Pay
  2. World Bank
  3. SBI
  4. IDBI Bank

Answer: C, SBI.

Q43. _________ to offer MUDRA loans to Kerala broiler farmers.

  1. Samsung Pay
  2. World Bank
  3. SBI
  4. IDBI Bank

Answer: C, SBI.

Q44. __________bank to launch co-branded credit card with LIC.

  1. Samsung Pay
  2. World Bank
  3. SBI
  4. IDBI Bank

Answer: D, IDBI Bank.

Explanation: Life Insurance Corporation of India, IDBI Bank is planning to launch a co-branded credit card which will be marketed to customers, agents, and employees of the corporation and its subsidiaries. The co-branded credit card will be launched in association with LIC’s wholly-owned subsidiary, LIC Credit Cards Services (LIC CSL) before the festival season of Diwali gets underway, said Jorty M Chacko Executive Director, IDBI Bank.

Q45. ______________ and MeitY launch ‘Build for Digital India’ programme for engineering students.

  1. Google
  2. FB
  3. HP
  4. None

Answer: A, Google.

Q46. 1st National Conference on Cyber Crime Investigation inaugurated in which city?

  1. Mumbai
  2. New Delhi
  3. Sahibganj
  4. Nagpur

Answer: B, New Delhi.

Q47. PM inaugurates Multi-Modal Cargo Terminal at __________.

  1. Mumbai
  2. New Delhi
  3. Sahibganj
  4. Nagpur

Answer: C, Sahibganj.

Explanation: Prime Minister Narendra Modi inaugurated India’s second Multi-Modal Cargo Terminal (built at Sahibganj) online from Ranchi, Jharkhand. He also laid the foundation of a secretariat building in the state capital (Ranchi) which will come up at an estimated cost of Rs.1238.92 crore.

Q48. India to invest Rs 230 crore in ____________.

  1. World Expo pavilion
  2. MIS portal
  3. Both A & B
  4. None

Answer: A, World Expo pavilion.

Explanation: India will invest Rs 230 crore in constructing the India Pavilion at the World Expo 2020 in Dubai next year and plans to raise Rs 200 crore from participation charges, publicity and sponsorships. Investment would be in construction, curation, interiors, maintenance and security.

Q49. Social Justice Minister T C Gehlot launches ___________ under Accessible India Campaign.

Answer: B, MIS portal.

Explanation: Union Minister for Social Justice and Empowerment Thaawar chand Gehlot launched a Management Information System (MIS) under Accessible India Campaign in New Delhi. The portal is made fully accessible for Divyangjans. It will be useful in maintaining all the function on digital platform and capture data on a real – time basis.

Q50. IPCC Meet on Climate Change was held in which city?

  1. Mumbai
  2. New Delhi
  3. Sahibganj
  4. Nagpur

GK CURRENT AFFAIRS


Answer: B, New Delhi.

Q51. UNESCO to publish ___________ writing in world languages.

  1. Guru Nanak Dev’s
  2. Lord Buddha
  3. Saint Tukaram
  4. None

Answer: A, Guru Nanak Dev’s.

Q52. ERSS-112 launched, 15 Prakhar vans also flagged off was launched in which city?

  1. Mumbai
  2. New Delhi
  3. Sahibganj
  4. Nagpur

Answer: B, New Delhi.

Explanation: The next time you have a fire emergency and simultaneously need police and ambulance assistance, instead of calling three separate helpline numbers – 100 (police), 101 (fire), and 102 (ambulance) just dial “112”. The emergency response support system (ERSS-112) was launched in Delhi by union minister of state for home affairs, G Kishan Reddy.

Q53. The 6th India Water Week -2019 was inaugurated by the President Shri Ram Nath Kovind in which city?

  1. Mumbai
  2. New Delhi
  3. Sahibganj
  4. Nagpur

Answer: B, New Delhi.

Explanation: The 6th India Water Week -2019 was inaugurated by the President Shri Ram Nath Kovind in Delhi on 24th September. The week is being organized by the Ministry of Jal Shakti. It is being organized since 2012. The international event to focus on waterrelated issues. So far, 5 editions of India Water Week have been organized.

Q54. __________ researchers generate electricity with clothes.

  1. IIT Kharagpur
  2. IIT Delhi
  3. IIT Madras
  4. None

Answer: A, IIT Kharagpur.

Explanation: Researchers from IIT Kharagpur have developed a unique approach of generating electricity from drying clothes in natural ambience, which is otherwise a part and parcel of our daily livelihood. By utilizing tiny channels, so called nanochannels, in the cellulose-based fabric network traditionally woven, electrical power generation has been made possible by achieving guided movement of saline water amidst continuous evaporation, very much analogous to water transport across the parts of a living plant.

Q55. National Seminar on ‘Emerging Trends in Public Architecture’ held in _____________.

  1. Amingaon
  2. New Delhi
  3. Sahibganj
  4. Nagpur

Answer: B, New Delhi.

Explanation: A National Seminar on ‘Emerging Trends in Public Architecture’ was held on 18 September 2019 at Vigyan Bhawan, New Delhi. The Seminar was inaugurated by Hardeep S. Puri, Union Minister for Housing and Urban Affairs.

Q56. Who becomes first Defence Minister to fly in Tejas fighter aircraft.

  1. Rajnath Singh
  2. Jitendra Singh
  3. Narendra Modi
  4. None

Answer: A, Rajnath Singh.

Q57. Who has been chaired 31st SCOVA meeting?

  1. Rajnath Singh
  2. Jitendra Singh
  3. Narendra Modi
  4. None

Answer: B, Jitendra Singh.

Q58. Who has launches BEML-built coach for Mumbai metro?

  1. Rajnath Singh
  2. Jitendra Singh
  3. Narendra Modi
  4. None

Answer: C, Narendra Modi.

Explanation: Prime Minister Narendra Modi launched an indigenously-built metro coach to be used by the upcoming Mumbai metro network. The coach, the first in the list of 500 to be delivered to the Mumbai Metro Rail Corporation, has been built by Bharat Earth MoversNSE sss -0.42 % (BEML) at its Bengaluru facility in flat 75 days.

Q59. Who is to launch a new initiative in the National disease management Programme for Foot and Mouth Disease (FMD) and Brucellosis?

  1. Rajnath Singh
  2. Jitendra Singh
  3. Narendra Modi
  4. None

Answer: C, Narendra Modi.

Explanation: Prime Minister Narendra Modi is to launch a new initiative in the National disease management Programme for Foot and Mouth Disease (FMD) and Brucellosis. Under this scheme, the Centre will allocate Rs.13s, 500 crore central scheme to control livestock diseases.

Q60. First IoT in Mini Piped Water Scheme launched at ________.

  1. Amingaon
  2. New Delhi
  3. Guwahati
  4. Nagpur

Answer: A, Amingaon.

Explanation: The Public Health Engineering Department (PHED) Assam and Piramal Water Pvt Ltd (Piramal Sarvajal), launched a project on the deployment of the first Internet of Things (IoT) solution in single village mini piped water supply scheme.

Q61. 68th Plenary of the North Eastern Council (NEC) in ___________.

  1. Amingaon
  2. New Delhi
  3. Guwahati
  4. Nagpur

Answer: C, Guwahati.

Q62. Culture and Tourism Minister Prahlad Singh Patel inaugurated the exhibition of India Tourism Mart (ITM), 2019 in which city?

  1. Amingaon
  2. New Delhi
  3. Sahibganj
  4. Mumbai

Answer: B, New Delhi.

Q63. Foundation Stone for Indian Institute of Skills (IIS) laid in _________.

  1. Amingaon
  2. New Delhi
  3. Sahibganj
  4. Mumbai

Answer: D, Mumbai.

Q64. ____________ will gift ‘Gandhi Solar Park’ to the United Nations.

  1. Rajnath Singh
  2. Jitendra Singh
  3. Narendra Modi
  4. None

Answer: C, Narendra Modi.

Explanation: Prime Minister Narendra Modi will gift ‘Gandhi Solar Park’ to the United Nations when he attends the Climate Action Summit 2019 in New York, during his week long visit to the US. The 50 kilowatt hour (kWh) roof-top solar park has 193 solar panels each representing a member of the multilateral body. The $1 million gift to the UN comes at a time when India has emerged as a clean energy champion.

Q65. National Conference on Agriculture- Rabi Campaign 2019 held in which city?

  1. Amingaon
  2. New Delhi
  3. Sahibganj
  4. Mumbai

Answer: B, New Delhi.

Q66. PM Modi meets PM of St. Vincent and Grenadines in ________.

  1. Amingaon
  2. New Delhi
  3. Chandigarh
  4. Mumbai

Answer: B, New Delhi.

Explanation: Prime Minister Narendra Modi met Prime Minister of St. Vincent and Grenadines Dr. Ralph Everard Gonsalves in New Delhi. Prime Minister R.E Gonsalves who is on a first ever visit of Prime Minister of St. Vincent and Grenadines to India is also participating in high-level United Nations Convention on Combating Desertification (UNCCD) Symposium, a 12-day conference being held from 2-13 September 2019 at Greater Noida.

Q67. Who launched Kisan Maan Dhan Yojana in September 2019 at Ranchi in Jharkhand?

  1. Rajnath Singh
  2. Jitendra Singh
  3. Narendra Modi
  4. None

Answer: C, Narendra Modi.

Explanation: Prime Minister Narendra Modi launched Kisan Maan Dhan Yojana in September 2019 at Ranchi in Jharkhand. During his visit, PM Modi will also inaugurate- 400 Ekalvya Model Residential Schools to provide quality upper primary, secondary, and senior secondary level education to ST Stude.

Q68. India and NITTTR signs MoU to set up digital simulation lab in _____________.

  1. Amingaon
  2. New Delhi
  3. Chandigarh
  4. Mumbai

Answer: C, Chandigarh.

Explanation: With an aim to impart better training quality for the large scale industralisation of the country, the National Institute of Technical Teachers Training and Research (NITTTR) and Swiss power major ABB India have signed the MoU to set up a digital simulation lab in Chandigarh.

Q69. Who launched National Animal Disease Control Programme?

  1. Rajnath Singh
  2. Jitendra Singh
  3. Narendra Modi
  4. None

Answer: C, Narendra Modi.

Explanation: Taking a step closer towards realising the electoral promise of doubling farm income by 2022, Prime Minister Narendra Modi is scheduled to launch the National Animal Disease Control Programme (NADCP) for eradicating the foot and mouth disease and brucellosis in livestock.

Q70. Unani Medical Centre to be inaugurated at Safdarjung Hospital in which city?

  1. Amingaon
  2. New Delhi
  3. Chandigarh
  4. Mumbai

Answer: B, New Delhi.

Explanation: Union Minister of State (Independent Charge) for AYUSH Shripad Yesso Naik will be inaugurating Unani Medical Centre at New OPD Building in Safdarjung Hospital, New Delhi on 13 September 2019.

Q71. Cabinet approves Rs.9300 crore capital infusion for _________ Bank.

  1. IDBI
  2. SBI
  3. RBI
  4. None

Answer: A, IDBI.

Explnation: The Cabinet has approved a capital infusion plan worth Rs.9,300 crore for IDBI Bank. The bank will get the amount from its parent, Life Insurance Corp. of India. The aim of the move is to help narrow IDBI’s losses and boost its lending capacity.

Q72. National Conference on ‘India-Africa Partnership in a Changing Global Order’ held in which city?

  1. Amingaon
  2. New Delhi
  3. Chandigarh
  4. Dehradun

Answer: B, New Delhi.

Explanation: National Conference on ‘India-Africa Partnership in a Changing Global Order: Priorities, Prospects and Challenges’ held in New Delhi. It was organized by the Indian Council of World Affairs (ICWA).

Q73. India’s first-ever helicopter summit held in ____________.

  1. Amingaon
  2. New Delhi
  3. Chandigarh
  4. Dehradun

Answer: D, Dehradun.

Explanation: Union Ministry of Civil Aviation organised country’s first ever helicopter summit at Sahastradhara helidrome in Dehradun, capital of Uttarakhand. The summit was based on theme of expanding connectivity through helicopters.

Q74. Great Ganga Run-2019 flagged off in which city?

  1. Amingaon
  2. New Delhi
  3. Chandigarh
  4. Dehradun

Answer: B, New Delhi.

Explanation: Jal Shakti Minister Gajendra Singh Shekhawat and Sports Minister Kiren Rijiju today flagged off Great Ganga Run-2019 at Jawaharlal Nehru Stadium in New Delhi. It was organized to create awareness about the river Ganga. Speaking on the occasion, Mr Shekhawat said, participation of the people in the run corroborates the fact that people are not only aware of the importance of water but are active to conserve the important resource.

Q75. National Conference on Crop Residue Management held in which city?

  1. Amingaon
  2. New Delhi
  3. Guwahati
  4. Dehradun

Answer: B, New Delhi.

Explanation: Parshottam Rupala, Union Minister of State for Agriculture & Farmers Welfare inaugurated National Conference on Crop residue Management for farmers from states of Punjab, Delhi, Haryana and Uttar Pradesh. The conference was held at New Delhi.

Q76. 68th Plenary session of North Eastern Council held in ___________.

  1. Amingaon
  2. New Delhi
  3. Guwahati
  4. Dehradun

Answer: C, Guwahati.

Explanation: 68th Plenary session of North Eastern Council (NEC) was held in Guwahati, Assam on 8- 9 September 2019. Plenary session was inaugurated by Union Home Minister Amit Shah. All Governors and Chief Ministers of 8 north eastern states and senior officials from states and key Union Ministries also attended the meet. They suggested on increasing the scope of NEC’s interventions in Region and improving funds flow to states.

Q77. MASCRADE 2019 organised by FICCI in _____________.

  1. Amingaon
  2. New Delhi
  3. Guwahati
  4. Dehradun

Answer: B, New Delhi.

Explanation: ‘MASCRADE 2019’- Movement Against Smuggling and Counterfeit Trade scheduled’, an annual flagship FICCI (Federation of Indian Chambers of Commerce & Industry) event was held from 26-27 September 2019 in New Delhi.

Q78. Which state got India’s longest electrified rail tunnel?

  1. Andhra Pradesh
  2. Punjab
  3. Rajasthan
  4. Madhya Pradesh

Answer: A, Andhra Pradesh.

Explanation: Vice President M. Venkaiah Naidu inaugurated India’s longest electrified rail tunnel. Situated between Cherlopalli and Rapuru stations of Andhra Pradesh, the 6.6-km long tunnel is a part of the Obulavaripalli-Venkatachalam railway line. The newly constructed tunnel will provide seamless rail connectivity between Krishnapatnam Port and the hinterland areas for freight movement.

Q79. GeM and which state Government inks MoU to set up Project Management Unit?

  1. Andhra Pradesh
  2. Punjab
  3. Rajasthan
  4. Madhya Pradesh

Answer: B, Punjab.

Explanation: Government e-Marketplace (GeM) under Department of Commerce, Union Ministry of Commerce & Industry and Government of Punjab, signed a Memorandum of Understanding (MoU) to set up a GeM Organizational Transformation Team (GOTT) Project Management Unit (PMU) in the state.

Q80. Which state launched ‘Jan Soochna Portal’?

  1. Andhra Pradesh
  2. Punjab
  3. Rajasthan
  4. Madhya Pradesh

Answer: C, Rajasthan.

Q81. Which state government offers cows for adoption online?

  1. Andhra Pradesh
  2. Punjab
  3. Rajasthan
  4. Madhya Pradesh

Answer: D, Madhya Pradesh.

Explanation: The state government of Madhya Pradesh is launching an online service for those wanting to adopt a cow and provide sheds to them at gaushalas (cow shelters) across the State. People can adopt a cow for a minimum period of 15 days and can go on supporting it till animal’s lifetime. This initiative is part of Madhya Pradesh government’s ‘Project Gaushala’.

Q82. Who won the Shooting World Cup Gold?

  1. Yashaswini Deswal
  2. Tejinderpal Singh
  3. Kenyas Kos
  4. Bianca Andreescu

Answer: A, Yashaswini Deswal.

Q83. Who won the Czech Republic Silver?

  1. Yashaswini Deswal
  2. Tejinderpal Singh
  3. Kenyas Kos
  4. Bianca Andreescu

Answer: B, Tejinderpal Singh.

Q84. Who won the 2019 Great North Run?

  1. Yashaswini Deswal
  2. Tejinderpal Singh
  3. Kenyas Kos
  4. Bianca Andreescu

Answer: C, Kenyas Kos.

Q85. Who won the US Open 2019?

  1. Yashaswini Deswal
  2. Tejinderpal Singh
  3. Kenyas Kos
  4. Bianca Andreescu

Answer: D, Bianca Andreescu.

Q86. Who won the Vietnam Open title 2019?

  1. Sourabh Verma
  2. Kaushal Dharmamer
  3. Mayank Vaid
  4. Vinesh Phogat

Answer: A, Sourabh Verma.

Q87. Who won the Myanmar International Series 2019?

  1. Sourabh Verma
  2. Kaushal Dharmamer
  3. Mayank Vaid
  4. Vinesh Phogat

Answer: B, Kaushal Dharmamer.

Q88. Who became first Indian to complete Enduroman triathlon?

  1. Sourabh Verma
  2. Kaushal Dharmamer
  3. Mayank Vaid
  4. Vinesh Phogat

Answer: C, Mayank Vaid.

Q89. Who became the first Indian wrestler to seal an Olympics berth?

  1. Sourabh Verma
  2. Kaushal Dharmamer
  3. Mayank Vaid
  4. Vinesh Phogat

Answer: D, Vinesh Phogat.

Q90. Who won Moselle Open 2019?

  1. Tsonga Triumph
  2. Lewis Hamilton
  3. LaShawn Daniels
  4. Kiran Nagarkar

Answer: A, Tsonga Triumph.

Q91. Who won Russian Grand Prix 2019?

  1. Tsonga Triumph
  2. Lewis Hamilton
  3. LaShawn Daniels
  4. Kiran Nagarkar

Answer: B, Lewis Hamilton.

Q92. Who won the Grammy- Award-winning songwriter/ producer 2019 award?

  1. Tsonga Triumph
  2. Lewis Hamilton
  3. LaShawn Daniels
  4. Kiran Nagarkar

Answer: C, LaShawn Daniels.

Q93. Who won the Sahitya Akademi Award-winning writer 2019?

  1. Tsonga Triumph
  2. Lewis Hamilton
  3. LaShawn Daniels
  4. Kiran Nagarkar

Answer: D, Kiran Nagarkar.

Q94. World Coconut Day is observed on ____________.

  1. September 02
  2. September 05
  3. September 08
  4. September 10

Answer: A, September 02.

Q95. International Day of Charity is observed on _____________.

Answer: B, September 05.

Q96. International Literacy Day is observed on ____________.

  1. September 02
  2. September 05
  3. September 08
  4. September 10

Answer: C, September 08.

Q97. World Suicide Prevention Day is observed on ____________.

  1. September 02
  2. September 05
  3. September 08
  4. September 10

Answer: D, September 10.

Q98. International Day for South South Cooperation is observed on ____________.

  1. September 12
  2. September 15
  3. September 16
  4. September 17

Answer: A, September 12

Q99. International Day of Democracy is observed on ____________.

  1. September 12
  2. September 15
  3. September 16
  4. September 17

Answer: B, September 15.


GENERAL AWARENESS SEPTEMBER 2019


Q100. World Ozone Day is observed on ____________.

  1. September 12
  2. September 15
  3. September 16
  4. September 17

Answer: C, September 16.

Q101. World Patient Safety Day is observed on ____________.

  1. September 12
  2. September 15
  3. September 16
  4. September 17

Answer: D, September 17.

Q102. World Water Monitoring Day is observed on ____________.

  1. September 12
  2. September 18
  3. September 16
  4. September 17

Answer: B, September 18.

Q103. International Day of Peace is observed on ____________.

  1. September 12
  2. September 18
  3. September 16
  4. September 21

Answer: D, September 21.

Q104. ____________ has announced to organise 1,000 Grameen loan melas over the next six months with an aim to expand its retail portfolio.

  1. HDFC Bank
  2. SBI Bank
  3. Axis Bank
  4. None

Answer: A, HDFC Bank.

Explanation: These Grameen loan melas (or village loan fairs) will be held across more than 300 districts and cover around 6,000 villages across India.

Q105._____________has launched a digital platform ‘Baroda Kisan’ to provide solutions for all major agricultural requirements.

  1. HDFC bank
  2. Kotak bank
  3. Bank of baroda
  4. Both A & B

Answer: C, Bank of Baroda

Explanation: The agri-digital platform has been executed by IT Centre of Excellence (ITCoE) of Bank of Baroda in partnership with IBM India

Q106._____________ Max Bupa Health Insurance Company Limited’ has announced a bancassurance corporate agency agreement with a stateowned bank.

  1. Yes bank
  2. Indian Bank
  3. HDFC
  4. None

Answer, Indian Bank

Explanation: As part of the tie-up, Max Bupa’s offerings will include both retail and group health insurance products besides Indemnity and Fixed Benefit products.

Q107. _____________ has signed a corporate agency agreement with city-based Repco Home Finance Ltd to offer the company’s range of products to RHFL customers.

  1. Bank of Baroda
  2. SBI Life Insurance
  3. Canara bank
  4. Both A & B

Answer: B, SBI Life Insurance

Q108. The Asian Development Bank (ADB) lowered growth projection for India by ____________.

  1. 50 basis points.
  2. 52 basis points
  3. 76 basis points
  4. 48 basis points

Answer: A, 50 basis points

Explanation: Now, the growth rate is expected at 6.5% during the current fiscal 2019-20. This is the second successive lowering of estimates by the regional development bank in three months.

Q109. Airtel Payments Bank and HDFC ERGO General Insurance Company under the corporate agency tie-up launched an innovative called ____________.

  1. Protection Policy
  2. Mosquito Diseases protection Policy (MDPP)
  3. Policy Diseases
  4. None

Answer: B, Mosquito Diseases Protection Policy (MDPP).

Explanation: The partnership aims to bring together the deep distribution network of Airtel Payments Bank and the strong innovation pipeline of HDFC ERGO to contribute to financial inclusion in the country Mosquito Disease Protection Policy offers cover against seven common mosquito-borne diseases – Dengue, Malaria, Chikungunya, Japanese Encephalitis, Kala-azar, Lymphatic Filariasis (Elephantiasis) and Zika virus.

Q110. To celebrate ______th Birth Anniversary of Guru Nanak Dev the Nepal Rastra Bank has issued commemorative coins of 2500, 1000 and 100 Nepali rupees.

  1. 376
  2. 450
  3. 550
  4. None

Answer:C, 550th

Q111. Which Former cricketer passed away at the Breach Candy Hospital Mumbai?

  1. Madhav Apte
  2. Venu Madhav.
  3. Gopal Modi
  4. None

Answer: A, Madhav Apte

Q112. Which Popular Telugu film comedian passed away at the Yashoda Hospital in Hyderabad?

  1. Gopal modi
  2. Harsh Modi
  3. Madhav Apte
  4. Venu Madhav.

Answer: D, Venu Madhav

Q113. Which Former French President passed away in Paris, France?

  1. Lord Teren
  2. Jeams carry
  3. Jacques Chirac.
  4. Adverd jack

Answer: C, Jacques Chirac.

Q114. Which American television producer 4-time Emmy Award winner passed away at his home in Los Angeles?

  1. Fenel Marchant
  2. J. Michael Mendel
  3. Jack Thomas
  4. R.V Prasad

Answer: B, J. Michael Mendel

Explanation: He won four Emmys for ‘Lisa’s Wedding’ (in 1995), Homer’s Phobia (in 1997), Trash of the Titans (in 1998) and Pickle Rick (in 2018).

Q115. Which Bollywood actor passed away in Mumbai due to multiple organ failure?

  1. Karan Singh
  2. Shankar Dev
  3. Rajiv Gandi
  4. Viju Khote

Answer: D, Viju Khote

Explanation: Mr. Viju Khote was best known for his role in the blockbuster film ‘Sholay’ in which he starred as dacoit Kalia. The actor had been working in the film industry (Hindi and Marathi films- over 300) since 1964.

Q116. Which Former Foreign Secretary of India passed away at his residence in Thiruvananthapuram, Kerala?

  1. Viju khote
  2. RV Prasad
  3. Rav Modi
  4. K P S Menon (Jr.)

Answer: D, K P S Menon (Jr.)

Q117. International Day of Sign Languages (IDSL) is celebrated annually across the world on which day?

  1. 26th September.
  2. 9th August
  3. 15th January
  4. 4th April

Answer: A, 26th September

Explanation: The objective of the day to provide an occasion for the world community to reaffirm its commitment to global nuclear disarmament as a high priority.

Q118. The World Tourism Day (WTD) is being observed annually on which day?

  1. 27th September.
  2. 26th September
  3. 19th March
  4. None

Answer: A, 27th September

Q119. Internet search engine ‘Google’ celebrated its 21st birthday on which day?

  1. 25th September
  2. 29th September
  3. 22th September
  4. 27th September.

Answer: D, 27th September

Q120. World Rabies Day is observed every year across the world on which day?

  1. 27th September
  2. 28th September
  3. 29th September
  4. None

Answer: B, 28th September

Q121. International Translation Day is celebrated every year on which day?

  1. 25th September.
  2. 23rd September
  3. 16th September
  4. 30th September

Answer: D, 30th September

Q122. World Heart Day (WHD) is celebrated every year to create awareness about heart disease and stroke prevention on?

  1. 20th September.
  2. 27th September.
  3. 24th September.
  4. 29th September.

Answer: D, 29th September.

Q123. Which Bollywood Actor will be brand ambassador of Madhya Pradesh?

  1. Govinda
  2. Salman Khan
  3. Ranvir Singh
  4. Anurag Basu

Answer: A, Govinda.

Q124. Who has been elected chairman of the Audit Bureau of Circulations (ABC) for 2019-20?

  1. Devendra Gupta
  2. Charu Datta
  3. Minakshi Kadam
  4. Madhukar Kamath

Answer: D, Madhukar Kamath

Q125. Who has been appointed as the next Ambassador of India to the Republic of Guinea Bissau, with residence in Dakar?

  1. Godavarthi Venkata Srinivas.
  2. Govinda
  3. Madhukar Kamath
  4. Charu Datta

Answer: A, Godavarthi Venkata Srinivas

Q126. Which Army officer has become the first woman officer from Arunachal Pradesh to be elevated to the rank of Lieutenant Colonel in the Indian Army?

  1. Godavarthi Venkata Srinivas
  2. Charu Datta
  3. Ponung Doming
  4. Madhukar Kamath

Answer: C, Ponung Doming

Q127. Which Bulgarian economist has been selected as the new managing director of the International Monetary Fund (IMF) for a five year term?

  1. Kristalina Georgieva.
  2. Ponung Doming
  3. Godavarthi Venkata Srinivas
  4. Madhukar Kamath

Answer: A, Kristalina Georgieva

Q128. Who has been chosen as “goodwill ambassador” by the Chief Electoral Officer (CEO) in Maharashtra?

  1. Madhuri Dixit.
  2. Pooja Bhatt
  3. Anil Kapoor
  4. Neeta Singh

Answer: A, Madhuri Dixit.

Q129. Army Chief General Bipin Rawat will take over as the new Chairman of which staff?

  1. Vice President
  2. Chiefs of Staff Committee (COSC).
  3. President of staff committee(POSC)
  4. None

Answer: B, Chiefs of Staff Committee (COSC).

Q.130. Who has been appointed as chairman of the International Egg Commission (IEC) for next two years?

  1. Madhuri Dixit
  2. Gopinath Singh
  3. Suresh Chitturi
  4. Arjun Thakur

Answer: C, Suresh Chitturi

Q131. India’s first environment school named World Environment School, Coorg (WESc) will come up at ___________.

  1. Goa
  2. Odisha
  3. Maharashtra
  4. Coorg, Karnataka.

Answer: D, Coorg, Karnataka

Q132. Which new book by award-winning author Paro Anand will mark the 150th anniversary of Mahatma Gandhi?

  1. Mahatma gandhi
  2. Project gandi
  3. Mission gandhi
  4. Being Gandhi.

Answer: D, Being Gandhi.

Q133. India’s largest power company NTPC Ltd. has planned to set up 5 gigawatts (GW) solar park at which place?

  1. Panjim Goa
  2. Kutch, Gujarat.
  3. Indor MP
  4. Mumbai Maharashtra

Answer: B, Kutch, Gujarat.

Q134. Union Home Minister Amit Shah has proposed the idea of a single multipurpose identity card for which citizens?

  1. African
  2. France
  3. USA
  4. Indian citizens.

Answer: D, Indian citizens.

Q135. Which Union Minister has launched ‘UMMID’ initiative to tackle inherited genetic diseases of new-born babies in New Delhi?

  1. Dr Harsh Vardhan
  2. Meena rav
  3. Aditi Bhatiya
  4. Karan Debu

Answer: A, Dr Harsh Vardhan

Q136. Who has set up a National e-Assessment Centre (NeAC) for assessing tax returns electronically without any personal contact between officials and taxpayers?

  1. Mutual Board
  2. Tax Department
  3. The Central Board of Direct Taxes (CBDT).
  4. Union Board

Answer: C, the Central Board of Direct Taxes (CBDT).

Q137. At which place the Union Minister Shri Nitin Gadkari has inaugurated the 16th Global SME Business Summit-2019 ?

  1. UP
  2. Kashmir
  3. Rajastan
  4. New Delhi

Answer: D, New Delhi

Q138. What is the single emergency number has been launched for police, fire and ambulance emergency services in Delhi?

  1. 121
  2. 211
  3. 112
  4. 123

Answer: C, 112

Q139. A new comic book series ‘Professor Ayushman’ conceived by the National Medicinal Plants Board (NMPB) was unveiled by whom?

  1. Ministry India
  2. Ayush ministry
  3. Ayush sinha
  4. Cabinet minisrey

Answer: B, Ayush Ministry.

Q140. Union Govt. has reconstituted the Economic Advisory Council to the Prime Minister (EAC-PM) for a period of how many years?

  1. 7 years
  2. 3 years
  3. 2 years
  4. 5 years

Answer: C, 2 years.

Q141. Union Minister of State for Tourism and Culture (I/C) Shri Prahlad Singh Patel inaugurated the exhibition of India Tourism Mart (ITM) 2019 in which city?

  1. New Delhi
  2. Nagpur
  3. Mumbai
  4. Surat

Answer: A, New Delhi

Q142. The Union Government has approved construction of 1.23 lakh more houses under which scheme ?

  1. Ujala yojana
  2. Pradhan Mantri Awas Yojana (Urban).
  3. PM mudra yojana
  4. Prime Minister jeevan jyoti bima yojana

Answer: B Pradhan Mantri Awas Yojana (Urban).

Q143. Former president Pranab Mukherjee has released a book titled named as?

  1. A Ladder to the sky
  2. Good Economics for hard times
  3. The help
  4. Reset: Regaining India’s Economic Legacy.

Answer: D, Reset: Regaining India’s Economic Legacy.

Q144. The 5th edition Indian International Science Festival (IISF) in which city?

  1. Delhi
  2. Hyderabad
  3. Panjim
  4. Kolkata

Answer: D, Kolkata

Q145. The state govt. has decided to ban the usage of single-use plastic water bottles, glasses, plates from which date?

  1. 2nd Oct 19
  2. 3rd dec 19
  3. 4th sept 19
  4. 2nd april 19

Answer: A, 2nd Oct 19

Q146. Union Minister for Health and Family Welfare Dr. Harsh Vardhan has launched compaign named?

  1. Take back sleep
  2. Star sports unveils
  3. Haier salutes of India
  4. TB Harega Desh Jeetega compaign

Answer: D, TB Harega Desh Jeetega compaign

Q147. Who will come out with a memoir on death and grief, drawing on a string of personal losses – of his parents and a beloved pet?

  1. Siddharth Dhanvant Shanghvi.
  2. Anand Banarji
  3. Uday Chopra
  4. Kran Basu

Answer: A, Siddharth Dhanvant Shanghvi

Q148. India, the US and Japan began the trilateral maritime exercise in the Pacific Ocean that is __

  1. Goa 2007
  2. Trichy 1998
  3. Kohinoor2000
  4. Malabar 2019.

Answer: D, Malabar2019

Q149. 2nd edition of ‘Singapore – India Hackathon’ has been organized at which place?

  1. IIM Banglore
  2. IIT Madras
  3. NIT nagpur
  4. VIT vellore

Answer: B, IIT madras.

Q150. Union Defence Minister Rajnath Singh commissioned into the Indian Navy is?

  1. MSD Gandhi
  2. ASD kopre
  3. VDS Kothari
  4. INS Khanderi.

Answer: D, INS Khanderi.

Q151. Which International Astronomical Union (IAU) has named a minor planet after Indian classical singer?

  1. Jeevan kumar
  2. Pandit Jasraj
  3. Anurag Basu
  4. Pooja sinha

Answer: B, Pandit Jasraj

Q152. Smt. Renuka Singh (Minister of State for Tribal Affairs) has inaugurated the 11-day ‘Aadi Mahotsav’ in which city?

  1. Noida
  2. Ranchi
  3. Mumbai
  4. Kolkata

Answer: A, Noida.

Q153. Assembly elections in Maharashtra (288 seats) and Haryana (90 seats) will be held on which day of October?

  1. 24th
  2. 21st
  3. 27th
  4. 25th

Answer: B, 21st.

Q154. Which state will set up India’s first international women’s trade centre (iWTC)?

  1. Kerala
  2. Rajasthan
  3. Maharashtra
  4. Goa

Answer: A, Kerala.

Explanation: Kerala will set up India’s first international women’s trade centre (iWTC), in consonance with the United Nations sustainable development goals (SDGs) in Kozhikode.

Q155. Which state has launched “Jan Soochna Portal-2019” a public information portal?

  1. Kerala
  2. Rajasthan
  3. Maharashtra
  4. Goa

Answer: B, Rajasthan.

Explanation: Rajasthan has launched “Jan Soochna Portal-2019” a public information portal to provide information about government authorities and departments to the public in the true spirit of the Right To Information Act.

Q156. Who is the author of the book ‘Fortune Turners: The Quartet That Spun India To Glory’?

  1. Aditya Bhushan
  2. Vikram Sampath
  3. Vikram SBhaat
  4. None

Answer: A, Aditya Bhushan.

Explanation: ‘Fortune Turners: The Quartet That Spun India To Glory’, book on India’s spin quartet: Bishan Singh Bedi, Erapalli Prasanna, Bhagwat Chandrashekhar and S. Venkataraghavan, written by Aditya Bhushan and Sachin Bajaj has been launched.

Q157. Who is the author of the book “Savarkar: Echoes from a forgotten past, 1883-1924”?

  1. Aditya Bhushan
  2. Vikram Sampath
  3. Vikram SBhaat
  4. None

Answer: B, Vikram Sampath.

Q158. Which two countries were organized Joint Military Exercise MAITREE-2019?

  1. India & Thailand
  2. Shri Lanka & India
  3. USA & Thailand
  4. None.

Answer: A, India & Thailand.

Q159. ‘SLINEX 2019’, the bilateral maritime exercise between which two nations?

  1. India & Thailand
  2. Shri Lanka & India
  3. USA & Thailand
  4. None.

Answer: B, Shri Lanka.

Q160. Hiranandani Group energy arm _________ has signed a port service agreement with Kakinada Seaports Limited to develop a liquified natural gas (LNG).

  1. L-Energy
  2. P-Energy
  3. H-Energy
  4. None

Answer: C, H-Energy.

Q161. National Institution for Transforming India has selected McKinsey & Company to set up India’s first ________.

  1. Capable Capability Centre (CCC).
  2. Digital Capability Centre (DCC).
  3. Logical Capability Centre (LCC).
  4. None

Answer: B, Digital Capability Centre (DCC).

Q162. Which Ministry signed a MoU with Confederation of Indian Industry (CII) for evaluating the green initiatives?

  1. Railway
  2. Finance
  3. Foreign Affairs
  4. None

Answer: A, Railway.

Q163. Who is the present Union Finance Minister of india?

  1. Nirmala Sitharaman
  2. Bidhya Devi Bhandari
  3. Darshan Hiranandani
  4. Suresh Sethi

Answer: A, Nirmala Sitharaman.

Q164. Who is the President of Nepal?

  1. Nirmala Sitharaman
  2. Bidhya Devi Bhandari
  3. Darshan Hiranandani
  4. Suresh Sethi

Answer: B, Bidhya Devi Bhandari.

Q165. Who is the CEO of H-Energy?

  1. Nirmala Sitharaman
  2. Bidhya Devi Bhandari
  3. Darshan Hiranandani
  4. Suresh Sethi

Answer: C, Darshan Hiranandni.

Q166. Who is the Managing Director & CEO of IPPB?

  1. Nirmala Sitharaman
  2. Bidhya Devi Bhandari
  3. Darshan Hiranandani
  4. Suresh Sethi

Answer: D, Suresh Sethi.

Q167. Who is the Director-General of Bureau of Energy Efficiency?

  1. Abhay Bakre
  2. Amitab Kant
  3. P K Sharma Oli
  4. M R Kumar

Answer: A, Abhay Bakre.

Q168. Who is the CEO NITI Aayog?

  1. Abhay Bakre
  2. Amitab Kant
  3. P K Sharma Oli
  4. M R Kumar

Answer: B, Amitab Kant.

Q169. Who is the Prime Minister of Nepal?

  1. Abhay Bakre
  2. Amitab Kant
  3. P K Sharma Oli
  4. M R Kumar

Answer: P K Sharma Oli.

Q170. Who is the Chairman of LIC?

  1. Abhay Bakre
  2. Mahendre Nath pandey
  3. P K Sharma Oli
  4. M R Kumar

Answer: D, M R Kumar.

Q171. Who is the present Minister for Skill Development and Entrepreneurship (MSDE)?

  1. Abhay Bakre
  2. Mahendre Nath Pandey
  3. P K Sharma Oli
  4. Nguyen Phu Trong

Answer: B, Mahendra Nath Pandey.

Q172. Who is the President of Vietnam?

  1. Rameswar Teli
  2. Mahendre Nath Pandey
  3. P K Sharma Oli
  4. Nguyen Phu Trong

Answer: D, Nguyen Phu Trong.

Q173. Who is the Union Minister of State for Food Processing Industries?

  1. Rameswar Teli
  2. Mahendre Nath Pandey
  3. Piyush Goyal
  4. Nguyen Phu Trong

Answer: A, Rameswar Teli.

Q174. Who is the Union Minister of Railways?

  1. John Mathai
  2. Mahendre Nath Pandey
  3. Piyush Goyal
  4. Nguyen Phu Trong

Answer: C, Piyush Goyal.

Q175. Who was the first Railways Minister of Independent India?

  1. John Mathai
  2. Mahendre Nath Pandey
  3. Piyush Goyal
  4. Rakesh Sharma

Answer: A, John Mathai.

Q176. Who is the MD & CEO of IDBI Bank?

  1. John Mathai
  2. Rajiv Kumar
  3. Piyush Goyal
  4. Rakesh Sharma

Answer: D, Rakesh Sharma.

Q177. Microsoft has appointed _________ as the new managing director of Microsoft India Research and Development Pvt Ltd (MIRPL).

  1. John Mathai
  2. Rajiv Kumar
  3. Piyush Goyal
  4. Ranjan Gogoi

Answer: B, Rajiv Kumar.

Q178. _______ became the first Asian nation to unveil plain cigarette packaging to reduce the appeal of smoking.

  1. Thailand
  2. India
  3. Japan
  4. None

Answer: A, Thailand.

Q179. Minister for Skill Development and Entrepreneurship (MSDE), laid the foundation stone for Indian Institute of Skills (IIS) at ___________.

  1. Pune
  2. Nagpur
  3. Mumbai
  4. None

Answer: C, Mumbai.

Q180. Who is the Chief Justice of India?

  1. John Mathai
  2. Rajiv Kumar
  3. Piyush Goyal
  4. Ranjan Gogoi

Answer: D, Ranjan Gogoi.

Q181.Who was given the avard for best actor in leading role (female) in 20th Edition of IIFA Awards 2019?

  1. Sonam Kapoor
  2. Yuvika Chaudhary
  3. Pooja Banarji
  4. Alia Bhatt

Answer: D, Alia Bhatt

Q182. Who was given the award for best actor in leading role (male) in 20th Edition of IIFA Awards 2019?

  1. Salman Khan
  2. Ranveer Singh
  3. Anil Kapoor
  4. Anupam Kher

Answer: B, Ranveer Singh

Q183. Who was given the award for best Director in leading role in 20th Edition of IIFA Awards 2019?

  1. Sriram Raghavan
  2. Aditya Dhar
  3. Soumik sen
  4. Ivan Ayr

Answer: A, Sriram Raghavan

Q184. Who was given the award for Lifetime Achievement Award in 20th Edition of IIFA Awards 2019?

  1. Abhijit Panse
  2. Pia sukanya
  3. Avinash Dhyani
  4. Jagdeep Jaffery

Answer: D, Jagdeep Jaffery

Q185. Who was given the award for Best music in the last 20 years in 20th Edition of IIFA Awards 2019?

  1. Pritam
  2. Sunu Nigam
  3. Shreya Ghoshal
  4. Arjit Singh

Answer: A, Pritam

Q186. Which film was given the award for Best film of the past 20 yearsin 20th Edition of IIFA Awards 2019?

  1. Dil
  2. Hero no.1
  3. Hum dil de chuke sanam
  4. Kaho Na Pyaar Hai

Answer: D, Kaho Na Pyaar Hai

Q187. Which music was given the award for Best music in 20th Edition of IIFA Awards 2019?

  1. Tera ban jaunga
  2. Ae dil hai mushkil
  3. Sonu Ke Titu Ki Sweety
  4. Enni soni

Answer: C, Sonu Ke Titu Ki Sweety

Q188. In which city Google will open its artificial intelligence (AI) based research lab “Google Research India”?

  1. Mumbai
  2. Kolkata
  3. Hyderabad
  4. Bengaluru.

Answer: D, Bengaluru.

Q189. The book titled “The Cousins Thackeray: Uddhav, Raj and the Shadow of their Senas” written by which journalist?

  1. Nalima Thakur
  2. Uday Chopra
  3. Ankit Pandy
  4. Dhaval Kulkarni

Answer: D, Dhaval Kulkarni.

Q190. A new book titled “Being Gandhi” written by award winning author named?

  1. Paro Anand released
  2. Parimal Das
  3. Subodh Dev
  4. Raghavendra Ayr

Answer: A, Paro Anand released

Q191. Who is the Former judge of the Andhra Pradesh High Court?

  1. Laxmikant Chobey
  2. D.Pranav Hira
  3. Gopal Varma
  4. P. Lakshmana Reddy

Answer: D, P. Lakshmana Reddy

Q192. United Nations Secretary-General appointed Lieutenant General (Retired) Abhijit Guha as head of which mission?

  1. UN mission
  2. National Translation Mission
  3. Rural Health Mission
  4. Solar mission

Answer: A, UN Mission

Q193. Who is the Union Home Minister?

  1. Sonia Gandhi
  2. Pranab Mukharji
  3. Smriti Irani
  4. Amit Shah

Answer: D, Amit Shah.

Q194. 18th of September is celebrated as the day called?

  1. National Animals Day
  2. World Lungs Day
  3. World Heart Day
  4. World Bamboo Day

Answer: D, World Bamboo Day

Q195. Guru Nanak Dev in world languages to mark his which birth anniversary?

  1. 650th
  2. 455th
  3. 550th
  4. 555th

Answer: C, 550th

Q196. Who is the CM of Uttarakhand?

  1. Trivendra Singh Rawat
  2. Yogi Adityanath
  3. Pratap Goinka
  4. Gajendra Singh

Answer: A, Trivendra Singh Rawat.

Q197. Who is the DRDO Chairman?

  1. G Satheesh Reddy
  2. S Pavan Kumar
  3. Sunil Mehta
  4. Sridhar Varma

Answer: A, G Satheesh Reddy

Q198. What is the Capital of Tunisia?

  1. Tunis
  2. Lorel
  3. Suzuki
  4. Fetaz

Answer: A, Tunis.

Q199. In 20th Edition of IIFA Awards 2019 which film won the “Best Film” award?

  1. Why cheat India
  2. Raazi
  3. The accidental prime minister
  4. The surgical strike

Answer: B, Raazi.

Q200. Who is the Chairman of Indian Banks’ Association?

  1. G Satheesh Reddy
  2. S Pavan Kumar
  3. Sunil Mehta
  4. Sridhar Varma

Answer: C, Sunil Mehta.


Author – Swapnali Narwade


Must Explore

How to crack Group Discussion?

How to Ace Personal Interview?

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!