Current Affairs October 2019 – 200 Q&A Free PDF

Hits: 376

CURRENT AFFAIRS OCTOBER 2019

200 QUESTIONS

BY

‘UNIVERSE OF THOUGHTS’

CURRENT AFFAIRS OCTOBER 2019 UOT MBA


Note

  1. Use this file as reference material
  2. The explanation is provided wherever necessary
  3. Free PDF available to download
  4. Try to attempt all the questions yourself
  5. Option 1 is A, B is 2, C is 3, D is 4
  6. Daily Current affairs on Instagram@uot_mba

CURRENT AFFAIRS OCTOBER 2019 FREE PDF DOWNLOAD


Q1. What is India’s rank in Ease of Doing business?

  1. 63
  2. 52
  3. 27
  4. 68

Answer: A, 63.

Explanation: A, 63.

World Bank has released Ease of Doing business Rankings which includes 190 countries. As per the rankings, India has jumped 14 places and has been ranked at 63rd among 190 countries. New Zealand and Somalia retained their 1st and 190th spot respectively.

Q2. What is India’s rank in resolving insolvency?

  1. 63
  2. 52
  3. 27
  4. 68

Answer: B, 52.

Explanation: India saw the biggest jump in ranking in the “resolving insolvency” category from 108th to 52nd on the back of the government implementing the Insolvency and Bankruptcy Code.

Q3. What is India’s rank in dealing with construction permits?

  1. 63
  2. 52
  3. 27
  4. 68

Answer: C, 27

Q4. What is India’s rank in trading across borders?

  1. 63
  2. 52
  3. 27
  4. 68

Answer: D, 68.

Q5. What is India’s rank in registering property?

  1. 63
  2. 154
  3. 27
  4. 68

Answer: B, 154.

Q6. The United Nations World Food Programme (WFP) has launched a cinema advertisement campaign ‘_____________’ to raise awareness and take steps against hunger and malnutrition in India.

  1. Future and Nature
  2. Feed Our Nature
  3. Feed Our Future
  4. None

Answer: C, Feed Our Future.

Q7. ‘___________’ status has been granted by the Government to state-owned Hindustan Petroleum Corporation Limited and Power Grid Corporation of India Limited.

  1. Navratna
  2. Maharatna
  3. Aarambh
  4. None

Answer: B, Maharatna.

Q8. The Centre’s first-ever common foundation course “______” (Beginning) for 2019 batch probationer civil servants.

  1. Navratna
  2. Maharatna
  3. Aarambh
  4. None

Answer: C, Aarambh.

Q9. The Centre’s first-ever common foundation course “Aarambh” (Beginning) for 2019 batch probationer civil servants has begun in which state?

  1. Gujarat
  2. Assam
  3. Maharashtra
  4. New Delhi

Answer: A, Gujarat.

Explanation: The Centre’s first-ever common foundation course “Aarambh” (Beginning) for 2019 batch probationer civil servants has begun at the Statue of Unity in Kevadia, Gujarat with the theme ‘How to achieve the goal of making India a 5 trillion dollar economy’.

Q10. The State Cabinet of which state has decided to make government jobs out of bounds for people with more than 2 children?

  1. Gujarat
  2. Assam
  3. Maharashtra
  4. Odisha

Answer: B, Assam.

Q11. Which state has inked a Letter of Understanding on “drink from tap mission” with the United Nations Children’s Fund?

  1. Gujarat
  2. Assam
  3. Tamil Nadu
  4. Odisha

Answer: D, Odisha.

Explanation: Odisha has inked a Letter of Understanding on “drink from tap mission” with the United Nations Children’s Fund to provide piped quality drinking water supply to each household on a 24-hour basis.

Q12. Which state has become the 1st state in the country to enact a law on contract farming?

  1. Gujarat
  2. Assam
  3. Tamil Nadu
  4. Odisha

Answer: C, Tamil Nadu.

Explanation: Tamil Nadu has become the 1st state in the country to enact a law on contract farming after the approval of Tamil Nadu Agricultural Produce and Livestock Contract Farming and Services (Promotion and Facilitation) Act, 2019.

Q13. SBI Card announced the launch of ‘________’, a feature which allows contactless payment using mobile phones at PoS terminals?

  1. SBI Card Pay
  2. SBI Cashless Card
  3. Both A & B
  4. None

Answer: A, SBI Card Pay.

Q14. Who will be honorary secretary of IBA for 2019-20.?

  1. Rakesh Sharma
  2. Upender Singh Rawat
  3. Ashok Malik
  4. Godavarthi Venkata Srinivas

Answer: A, Rakesh Sharma.

Q15. Who is the MD & CEO of IDBI Bank?

  1. Rakesh Sharma
  2. Upender Singh Rawat
  3. Ashok Malik
  4. Godavarthi Venkata Srinivas

Answer: A, Rakesh Sharma.

Q16. Who has been appointed as the Ambassador of India to the Republic of Panama?

  1. Rakesh Sharma
  2. Upender Singh Rawat
  3. Ashok Malik
  4. Godavarthi Venkata Srinivas

Answer: B, Upender Singh Rawat.

Explanation: The Ministry of External Affairs appoints Upender Singh Rawat, Ambassador of India to the Republic of Panama will be concurrently accredited as the next Ambassador of India to the Republic of Nicaragua.

Q17. Who has been appointed as the Policy Advisor in the External Affairs Ministry in the rank of Additional Secretary?

  1. Rakesh Sharma
  2. Upender Singh Rawat
  3. Ashok Malik
  4. Godavarthi Venkata Srinivas

Answer: C, Ashok Malik.

Q18. Who has been concurrently accredited as the next Ambassador of India to the Republic of Cabo Verde?

  1. Rakesh Sharma
  2. Upender Singh Rawat
  3. Ashok Malik
  4. Godavarthi Venkata Srinivas

Answer: D, Godavarthi Venkata Srinivas.

Q19. Who has been appointed as the new CEO of the Unique Identification Authority of India?

  1. Mahim Verma
  2. Birender Singh Yadav
  3. Pankaj Kumar
  4. Sourav Ganguly

Answer: C, Pankaj Kumar.

Q20. Who took over as the 39th President of the Board of Control for Cricket in India (BCCI)?

  1. Mahim Verma
  2. Birender Singh Yadav
  3. Pankaj Kumar
  4. Sourav Ganguly

Answer: D, Sourav Ganguly.


MONTHLY CURRENT AFFAIRS


Q21. Who has been appointed as the new Vice President of BCCI?

  1. Mahim Verma
  2. Birender Singh Yadav
  3. Pankaj Kumar
  4. Sourav Ganguly

Answer: A, Mahim Verma.

Q22. Who has been appointed as the next Ambassador of India to the Republic of Iraq?

  1. Mahim Verma
  2. Birender Singh Yadav
  3. Pankaj Kumar
  4. Sourav Ganguly

Answer: B, Birender Singh Yadav.

Q23. Who has been appointed as the 47th Chief Justice of India?

  1. Sharad Arvind Bobde
  2. Radha Krishna Mathur
  3. Satya Pal Malik
  4. Girish Chandra Murmu

Answer: A, Sharad Arvind Bobde.

Explanation: Justice Sharad Arvind Bobde was appointed as the 47th Chief Justice of India and will take oath as the CJI on November 18th, a day after incumbent Ranjan Gogoi demits office.

Q24. Who has been appointed as the 1st Lieutenant Governors of Jammu and Kashmir?

  1. Sharad Arvind Bobde
  2. Radha Krishna Mathur
  3. Satya Pal Malik
  4. Girish Chandra Murmu

Answer: D, Girish Chandra Murmu.

Q25. Who has been appointed as the 1st Lieutenant Governors of Ladakh?

  1. Sharad Arvind Bobde
  2. Radha Krishna Mathur
  3. Satya Pal Malik
  4. Girish Chandra Murmu

Answer: B, Radha Krishna Mathur.

Q26. Who has been appointed as Governor of Goa?

  1. Sharad Arvind Bobde
  2. Radha Krishna Mathur
  3. Satya Pal Malik
  4. Girish Chandra Murmu

Answer: C, Satya Pal Malik.

Q27. Who has been appointed as the 15th governor of Mizoram?

  1. P S Sreedharan Pillai
  2. Satya Pal Malik
  3. Radha Krishna Mathur
  4. Rafael Mariano Grossi

Answer: A, P S Sreedharan Pillai.

Q28. Who has been elected as the new Director-General of the International Atomic Energy Agency?

  1. P S Sreedharan Pillai
  2. Satya Pal Malik
  3. Radha Krishna Mathur
  4. Rafael Mariano Grossi

Answer: D, Rafael Mariano Grossi.

Q29. International Coffee Day is observed on ____________.

  1. October 1
  2. October 2
  3. October 4
  4. October 7

Answer: A, October 1.

Q30. International Day of Non-Violence is observed on _____________.

  1. October 1
  2. October 2
  3. October 4
  4. October 7

Answer: B, October 2.

Q31. World Animal Day is observed on _____.

  1. October 1
  2. October 2
  3. October 4
  4. October 7

Answer: C, October 4.

Q32. World Habitat Day is observed on _____________.

  1. October 1
  2. October 2
  3. October 4
  4. October 7

Answer: D, October 7.

Q33. World Cotton Day is observed on _________.

  1. October 1
  2. October 2
  3. October 4
  4. October 7

Answer: D, October 7.

Q34. Air Force Day (India) is observed on _________.

  1. October 8
  2. October 9
  3. October 10
  4. October 11

Answer: A, October 8.

Q35. World Post Day is observed on ________.

  1. October 8
  2. October 9
  3. October 10
  4. October 11

Answer: B, October 9.

Q36. World Mental Health Day is observed on ________.

  1. October 8
  2. October 9
  3. October 10
  4. October 11

Answer: C, October 10.

Q37. International Day of the Girl Child is observed on ________.

  1. October 8
  2. October 9
  3. October 10
  4. October 11

Answer: D, October 11.

Q38. World Obesity Day is observed on _____.

  1. October 8
  2. October 9
  3. October 10
  4. October 11

Answer: D, October 11.

Q39. World Egg Day is observed on ______.

  1. October 8
  2. October 9
  3. October 10
  4. October 11

Answer: D, October 11.

Q40. World Food Day is observed on __________.

  1. October 16
  2. October 17
  3. October 20
  4. October 22

Answer: A, October 16.

Q41. International Day for the Eradication of Poverty is observed on __________.

  1. October 16
  2. October 17
  3. October 20
  4. October 22

Answer: B, October 17.

Q42. World Statistics Day is observed on _________.

  1. October 16
  2. October 17
  3. October 20
  4. October 22

Answer: C, October 20.

Q43. International Stuttering Awareness Day is observed on _____________.

  1. October 16
  2. October 17
  3. October 20
  4. October 22

Answer: D, October 22.

Q44. United Nations Day is observed on ____________.

  1. October 24
  2. October 25
  3. October 30
  4. October 31

Answer: A, October 24.

Q45. National Unity Day is observed on ____________.

  1. October 24
  2. October 25
  3. October 30
  4. October 31

Answer: D, October 31.

Q46. World Polio Day is observed on ____________.

  1. October 24
  2. October 25
  3. October 30
  4. October 31

Answer: A, October 24.

Q47. World Development Information Day is observed on ____________.

  1. October 24
  2. October 25
  3. October 30
  4. October 31

Answer: A, October 24.

Q48. ____________ mandates internal ombudsman by large non-bank digital wallets.

  1. SBI
  2. RBI
  3. PNB
  4. None

Answer: B, RBI.

Explanation: The RBI has mandated the creation of an internal ombudsman by non-bank issuers of prepaid payments wallets. Only issuers with more than 10 million (1 crore) prepaid payments instruments outstanding will be covered by this directive. Thus major digital wallet providers such Amazon Pay, Mobikwik or PhonePe are likely to fall under this ambit.

Q49. ____________ rejects proposed merger of Lakshmi Vilas Bank with Indiabulls Housing Finance.

  1. SBI
  2. RBI
  3. PNB
  4. None

Answer: B, RBI.

Q50. ____________ imposes Rs 1 crore fine on LVB, Rs 75 lakh on Syndicate Bank for violating norms.

  1. SBI
  2. RBI
  3. PNB
  4. None

Answer: B, RBI.

Explanation: The Reserve Bank has imposed a monetary penalty of Rs. 1 crore on Lakshmi Vilas Bank and Rs. 75 lakh on Syndicate Bank for violating asset classification and fraud detection norms. In the case of LVB the penalty has been imposed for non-compliance with certain provisions of directions issued by it on ‘Income Recognition and Asset Classification (IRAC) norms’.


GK CURRENT AFFAIRS


Q51. ________ imposes Rs 35 lakh penalty on Tamilnad Mercantile Bank.

  1. SBI
  2. RBI
  3. PNB
  4. None

Answer: B, RBI.

Explanation: The Reserve Bank has imposed a penalty of Rs 35 lakh on Tamilnad Mercantile Bank (TMB) for violating norms on frauds classification and notification. The bank has been penalised for non-compliance with certain provisions of directions issued by RBI on frauds classification and reporting by commercial banks and select FIs directions 2016.

Q52. ____________ becomes first Indian bank to have office in Australia’s Victoria.

  1. SBI
  2. RBI
  3. PNB
  4. World Bank

Answer: A, SBI.

Explanation: The State Bank of India becoming the first Indian bank to have a branch in the Australian state of Victoria. The Melbourne office will assist the growing trade and investment relations between Victoria and India and is the outcome of the state’s 10-year India Strategy – our shared future.

Q53. _____________ inks agreement project to support smallholder farmers in Odisha.

  1. SBI
  2. RBI
  3. PNB
  4. World Bank

Answer: D, World Bank.

Explanation: The Central Government, Odisha government and the World Bank signed a loan agreement worth $165 million to support smallholder farmers in the state. The project “The Odisha Integrated Irrigation Project for Climate Resilient Agriculture” will be implemented in Odisha’s rural areas which are vulnerable to droughts and largely dependent on rainfed agriculture. It will benefit about 125,000 smallholder farmer households from 15 districts of Odisha managing 128,000 hectares of agricultural land.

Q54. ____________ to Continue with $6 Billion Annual Lending Support to India.

  1. SBI
  2. ICICI Bank
  3. Indian Overseas Bank
  4. World Bank

Answer: D, World Bank.

Explanation: World Bank President David Malpass stated that the multi-lateral funding agency will continue with USD 6 billion annual lending target for India to support infrastructure development and alleviate poverty. As many as 97 projects are being currently executed with loan assistance from the World Bank.

Q55. _____________launches IOB Health Care Insurance Policy.

Answer: C, Indian Overseas Bank.

Explanation: Indian Overseas Bank (IOB) in association with Universal Sompo General Insurance Co Ltd. has launched an upgraded health care plus insurance policy It is a co- branded insurance scheme exclusively designed for IOB customers with a sum insured starting from Rs. 50,000 and going up to Rs. 15 lakh.

Q56. ___________ launches contactless mobile payment facility for credit card holders.

  1. SBI
  2. RBI
  3. PNB
  4. World Bank

Answer: A, SBI.

Explanation: The SBI Card launched ‘SBI Card Pay’, a payment feature based on Host Card Emulation (HCE) technology for faster, convenient and more secure card payments using mobile phones. SBI Card Pay is aimed at redefining the payments experience for our customers. Using cutting-edge technologies such as HCE. Contactless payments are playing a key role in country’s digital payments drive and as the supporting infrastructure increases countrywide, adoption is bound to accelerate significantly.

Q57. ______________introduced a new fixed deposit scheme ‘FD Health’.

  1. Axis Bank
  2. ICICI Bank
  3. Indian Overseas Bank
  4. World Bank

Answer: B, ICICI Bank.

Explanation: ICICI Bank has launched a new Fixed Deposit (FD) scheme – FD Health. The scheme offers FD with a health benefit through a critical illness coverage. The FD Health scheme provides the customer a complimentary critical illness cover of Rs 1 lakh from ICICI Lombard General Insurance Company on opening an FD of Rs. 2 lakh to Rs. 3 lakh for tenure of at least two years.

Q58. _____________launches Express FD.

  1. Axis Bank
  2. ICICI Bank
  3. Indian Overseas Bank
  4. Bank of Baroda

Answer: A, Axis Bank.

Q59. NBFC Paisalo Digital signs co-origination loan pact with __________.

  1. Axis Bank
  2. ICICI Bank
  3. Indian Overseas Bank
  4. Bank of Baroda

Answer: D, Bank of Baroda.

Explanation: Non-banking finance company Paisalo Digital has signed a co-origination loan agreement with government-owned Bank of Baroda to empower farmers, MSME segment and small businesses.

Q60. Fintech start-up Shubh Loans gets NBFC licence from _________.

  1. SBI
  2. RBI
  3. TRAI
  4. None

Answer: B, RBI.

Explanation: Fintech start-up Shubh Loans has received a licence from the Reserve Bank of India to set up a nonbanking financial company. The company said the licence has been received through the subsidiary Ekagrata of its parent company Datasigns Technologies.

Q61. ________ to ban all political advertising.

  1. Twitter
  2. FB
  3. Instagram
  4. Blockchain

Answer: A, Twitter.

Explanation: Twitter CEO Jack Dorsey announced that the company will soon ban all political advertisements on the platform globally. That decision provides a stark contrast to Facebook and its CEO Mark Zuckerberg, who has spent recent weeks defending his decision to allow political ads of all kinds on its platform—even ones that contain falsehoods.

Q62. __________________to help digitise tea marketing.

  1. Twitter
  2. Nippon India Mutual Fund
  3. Instagram
  4. Blockchain

Answer: D, Blockchain.

Explanation: The Tea Board of India is keen to harness latest technologies such as blockchain to help end-consumers track the supply chain of tea of Indian origin, by digitising Indian tea marketing channels. The industry regulator has invited expressions of interest for designing, developing and commissioning of an end-to-end technology to ensure traceability through the integration of various online systems. Blockchain involves storing digital information (blocks) in a public database (the chain).

Q63. _____ says railways should get spectrum only for captive use, not commercial WiFi.

  1. SBI
  2. RBI
  3. TRAI
  4. CBIC

Answer: C, TRAI.

Explanation: The Telecom Regulatory Authority of India (Trai) has recommended allotting spectrum to Indian Railways only for captive use. The regulator has advised the department of telecommunications (DoT) not to give the national transporter any frequency for it to offer commercial WiFi services.

Q64. ______to launch Venmo credit card in partnership with Synchrony.

  1. SBI
  2. RBI
  3. TRAI
  4. PayPal

Answer: D, PayPal.

Explanation: PayPal Holdings Inc. plans to roll out a Venmo credit card next year as the online-payments giant looks for new ways to monetize the popular peer-to-peer money-transfer platform. Venmo cardholders will be able to deal with all aspects of their cards from within the Venmo app, providing a “native in-app experience” for users who are used to checking that app on a routine basis.

Q65. Reliance Nippon Life AMC Renamed As_____________.

  1. Twitter
  2. Nippon India Mutual Fund
  3. Instagram
  4. Google

Answer: B, Nippon India Mutual Fund.

Q66. ___________achieves ‘quantum supremacy’.

  1. Twitter
  2. Nippon India Mutual Fund
  3. Instagram
  4. Google

Answer: D, Google.

Explanation: Google has achieved quantum supremacy with its advanced processor that was able to surpass the world’s most powerful supercomputer. Google says that its 54-bit Sycamore processor was able to perform a calculation in 200 seconds that would have taken the world’s most powerful supercomputer 10,000 years.

Q67. ________________launches online platform SMARTPORT.

  1. Andhra Pradesh
  2. Arunachal Pradesh
  3. Assam
  4. Chhattisgarh

Answer: A, Andhra Pradesh.

Explanation: Andhra Pradesh government has launched an online portal SMARTPORT. SMARTPORT is an online platform launched as part of implementing the Ease of Doing Business Reforms related to trade and export promotion in all ports in the state.

Q68. ______________7th edition of Tawang Festival begins with fanfare & fervour.

  1. Andhra Pradesh
  2. Arunachal Pradesh
  3. Assam
  4. Chhattisgarh

Answer: B, Arunachal Pradesh.

Q69. ____________announced no government jobs for those with more than two kids from 2021.

  1. Andhra Pradesh
  2. Arunachal Pradesh
  3. Assam
  4. Chhattisgarh

Answer: C, Assam.

Q70. _________Government to Launch 5 New Schemes on Gandhi Jayanti.

  1. Andhra Pradesh
  2. Arunachal Pradesh
  3. Assam
  4. Chhattisgarh

Answer: D, Chhattisgarh.

Q71. _________becomes first kerosene-free district of Gujarat; Amit Shah allots 1000 LPG connections to women.

  1. Madhya Pradesh
  2. Gandhinagar
  3. Bhopal
  4. Manipur

Answer: B, Gandhinagar.

Q72. India’s first e-waste clinic to be set up in __________.

  1. Madhya Pradesh
  2. Gandhinagar
  3. Bhopal
  4. Manipur

Answer: C, Bhopal.

Q73. 10th National Cultural Festival to be held in ___________.

  1. Madhya Pradesh
  2. Gandhinagar
  3. Bhopal
  4. Manipur

Answer: A, Madhya Pradesh.

Q74. Shirui Lily Festival inaugurated in ____________.

  1. Madhya Pradesh
  2. Gandhinagar
  3. Bengaluru
  4. Manipur

Answer: D, Manipur.

Explanation: Union Minister of State (Independent Charge) for Tourism and Culture Prahlad Singh Patel inaugurated Shirui Lily Festival, 2019 at Shirui Vangayan Ground of Ukhrul in Manipur.

Q75. ____________Bans Certain Categories of Pan Masala to Curb Addiction Among Youth.

  1. Rajasthan
  2. Maharashtra
  3. Telangana
  4. Uttar Pradesh

Answer: A, Rajasthan.

Q76. ___________ becomes fully electrified state.

  1. Rajasthan
  2. Maharashtra
  3. Telangana
  4. Karnataka

Answer: C, Telangana.

Q77. ___________govt changes Emergency service number changes from 100 to ‘Dial 112.

  1. Rajasthan
  2. Maharashtra
  3. Odisha
  4. Uttar Pradesh

Answer: D, Uttar Pradesh.

Q78. __________launches programme to strengthen Make in India.

  1. SBI
  2. RBI
  3. TRAI
  4. CBIC

Answer: D, CBIC.

Explanation: Central Board of Indirect Taxes and Customs has launched a revamped and streamlined programme to attract investments into India and strengthen Make in India through manufacture and other operations under bond scheme, of Customs Act, 1962.

Q79. ____________to become world first ‘net zero’ carbon emitter by 2030.

  1. Indian Railways
  2. Indian Airforce
  3. RBI
  4. None

Answer: A, Indian Railways.

Explanation: Railways and commerce minister Piyush Goyal announced Indian Railways will become “net zero” carbon emitter by 2030. This is the part of India’s strategy to combat climate change India is the biggest emitter of greenhouse gases after the US and China, and is among countries most vulnerable to climate change. India has a rail network of around 125,000km, making it the world’s largest railway network under a single management.

Q80. _____________ police website, mobile app launched.

  1. Indian Railways
  2. Indian Airforce
  3. RBI
  4. None

Answer: A, Indian Railways.

Explanation: Union Minister Nityanand Rai launched a website and a mobile application that will help the railway police in addressing complaints of passengers from across India and crime detection by integrating the criminal database online.

Q81. HRD Minister inaugurates Pradhan Mantri innovative learning programme ‘DHRUV’ in _____________.

  1. Madhya Pradesh
  2. Gandhinagar
  3. Bengaluru
  4. New Delhi

Answer: C, Bengaluru.

Q82. Dr Harsh Vardhan launches initiative ‘Surakshit Matritva Aashwasan’ in __________.

  1. Noida
  2. Gandhinagar
  3. Bengaluru
  4. New Delhi

Answer: D, New Delhi.

Explanation: Union Minister for Health and Family Welfare Dr Harsh Vardhan along with several State Health Ministers launched Surakshit Matritva Aashwasan (SUMAN), initiative during the 13th Conference of Central Council of Health and Family Welfare (CCHFW) in New Delhi.

Q83. Government launches Mahatma Gandhi National Fellowship Programme with ____________.

  1. IIM Bangalore
  2. IIM Goa
  3. IIM Kolkata
  4. None

Answer: A, IIM Bangalore.

Q84. Smriti Irani Inaugurates India’s Largest ‘Charkha’ Made of Waste Plastic in _______.

  1. Noida
  2. Gandhinagar
  3. Bengaluru
  4. New Delhi

Answer: A, Noida.

Q85. Air India Launches ”________” For Passengers at Delhi Airport.

  1. Sahara Sewa
  2. Namaskar Sewa
  3. Jevaan Sewa
  4. None

Answer: B, Namaskar Sewa.

Explanation: “Namaskar Sewa” is a meet-and-greet service through which Air India staff will take care of its passengers from the airport entry gate till the passengers board the aircraft. The airline will charge passengers for this service.

Q86. _________becomes the first to use Taxibot on commercial Airbus flight.

  1. Spicejet
  2. Kingfisher
  3. Air India
  4. None

Answer: C, Air India.

Q87. ISRO to celebrate ‘World Space Week’ with 7 academic institutions in _______.

  1. Rajasthan
  2. Maharashtra
  3. Telangana
  4. Karnataka

Answer: D, Karnataka.

Q88. _________launches One Touch ATVM for fast ticketing.

  1. Indian Railways
  2. Indian Airforce
  3. RBI
  4. None

Answer: A, Indian Railways.

Q89. PM Modi to launch RuPay card in _______.

  1. Saudi Arabia
  2. California
  3. UNICEF
  4. United Nations

Answer: A, Saudi Arabia.

Q90. ___________ declares state of emergency over wildfires, winds.

  1. Saudi Arabia
  2. California
  3. UNICEF
  4. United Nations

Answer: B, California.

Q91. ___________WFP launches ‘Feed Our Future’ cinema ad campaign.

  1. Saudi Arabia
  2. California
  3. UNICEF
  4. United Nations

Answer: D, United Nations.

Q92. ____________ Launches Cryptocurrency Fund, Will Accept Donations through Bitcoin and Ether.

  1. Saudi Arabia
  2. California
  3. UNICEF
  4. United Nations

Answer: C, UNICEF.

Q93. Which country has been removed from FATF’s Grey List?

  1. Sri Lanka
  2. Bangladesh
  3. UAE
  4. Italy

Answer: A, Sri Lanka.

Q94. Which country will introduce web tax on digital giants from 2020?

  1. Sri Lanka
  2. Bangladesh
  3. UAE
  4. Italy

Answer: D, Italy.

Q95. ______announces establishment of 1st graduate-level, research-based AI university in world.

  1. Sri Lanka
  2. Bangladesh
  3. UAE
  4. Italy

Answer: C, UAE.

Q96. Which country become 2nd fastest growing economy in South Asia?

  1. Sri Lanka
  2. Bangladesh
  3. UAE
  4. Italy

Answer: B, Bangladesh.

Q97. Who has been appointed as the new administrator for Punjab and Maharashtra Cooperative Bank?

  1. Jai Bhagwan Bhoria
  2. P K Gupta
  3. Surjit S Bhalla
  4. Abhishek Singh

Answer: A, Jai Bhagwan Bhoria.

Q98. Who has been appointed as the Executive Director for India at the International Monetary Fund (IMF)?

  1. Jai Bhagwan Bhoria
  2. P K Gupta
  3. Surjit S Bhalla
  4. Abhishek Singh

Answer: C, Surjit S Bhalla.

Q99. Who has been appointed as the chief executive officer of MyGov India?

  1. Jai Bhagwan Bhoria
  2. P K Gupta
  3. Surjit S Bhalla
  4. Abhishek Singh

Answer: D, Abhishek Singh.

Q100. Who has been appointed as the Chairman and MD of NBCC (National Buildings Construction Corporation)?

  1. Jai Bhagwan Bhoria
  2. P K Gupta
  3. Surjit S Bhalla
  4. Abhishek Singh

Answer: B, P K Gupta.


GENERAL AWARENESS OCTOBER 2019


Q101. Who has been appointed as the Director-General of the National Security Guard (NSG)?

  1. Anup Kumar Singh
  2. Sukhbir Singh Sandhu
  3. Arvind Singh
  4. Ayushmann Khurrana

Answer: A, Anup Kumar Singh.

Q102. Who has been appointed as the Chairman of Airports Authority of India?

  1. Anup Kumar Singh
  2. Sukhbir Singh Sandhu
  3. Arvind Singh
  4. Ayushmann Khurrana

Answer: C, Arvind Singh.

Q103. Who has been appointed as the Chairman National Highways Authority of India?

  1. Anup Kumar Singh
  2. Sukhbir Singh Sandhu
  3. Arvind Singh
  4. Ayushmann Khurrana

Answer: B, Sukhbir Singh Sandhu.

Q104. UNICEF ropes in _______________ to raise voice against child sexual abuse.

  1. Anup Kumar Singh
  2. Sukhbir Singh Sandhu
  3. Arvind Singh
  4. Ayushmann Khurrana

Answer: D, Ayushmann Khurrana.

Q105. Who has been awarded as Professional Cricketers’ Association (PCA) Players’ Player of the Year?

  1. Ben Stokes
  2. Peter Handke
  3. Gundappa Viswanath
  4. Yalitza Aparicio

Answer: A, Ben Stokes.

Q106. Who has been awarded as UNESCO’s goodwill ambassador for indigenous peoples?

  1. Ben Stokes
  2. Peter Handke
  3. Gundappa Viswanath
  4. Yalitza Aparicio

Answer: D, Yalitza Aparicio.

Q107. Who has been awarded 2019 Nobel Prizes for literature?

  1. Ben Stokes
  2. Peter Handke
  3. Gundappa Viswanath
  4. Yalitza Aparicio

Answer: B, Peter Handke.

Q108. Which state government inks LoU for ‘drink from tap mission’ with UNICEF?

  1. Rajasthan
  2. Maharashtra
  3. Odisha
  4. Uttar Pradesh

Answer: C, Odisha.

Q109. Government e-Marketplace (GeM) signed a memorandum of understanding (MoU) with ________ for Payment Services.

  1. Paytm
  2. Federal Bank
  3. Google
  4. Mastercard

Answer: B, Federal Bank.

Q110. _____________ joins hands with MS Dhoni to build ‘Team Cashless India’.

  1. Paytm
  2. Federal Bank
  3. Google
  4. Mastercard

Answer: D, Mastercard.

Q111. Aegon Life to sell insurance through _________ to strengthen digital presence.

  1. Paytm
  2. Federal Bank
  3. Google
  4. Mastercard

Answer: A, Paytm.

Q112. National Health Authority and __________ Tie up for Ayushman Bharat Implementation.

  1. Paytm
  2. Federal Bank
  3. Google
  4. Mastercard

Answer: C, Google.

Q113. Which country will host 91st Interpol General Assembly in 2022?

  1. India
  2. China
  3. Japan
  4. None

Answer: A, India.

Q114. Prime Minister Narendra Modi attended Arogya Manthan function at __________.

  1. New Delhi
  2. Mumbai
  3. Bhopal
  4. Gandhinagar

Answer: A, New Delhi.

Q115. Gandhi Film Festival was organised in which city?

  1. New Delhi
  2. Mumbai
  3. Bhopal
  4. Gandhinagar

Answer: B, Mumbai.

Q116. First-ever India International Cooperative trade fair to be held in which city?

  1. New Delhi
  2. Mumbai
  3. Bhopal
  4. Gandhinagar

Answer: A, New Delhi.

Q117. Indo-French joint military drill under ‘Exercise Shakti-2019’ in __________.

  1. Rajasthan
  2. Maharashtra
  3. West Bengal
  4. Uttar Pradesh

Answer: A, Rajasthan.

Q118. India, Japan joint Air Force exercise ‘Shinyuu Maitri’ held in __________.

  1. Rajasthan
  2. Maharashtra
  3. West Bengal
  4. Uttar Pradesh

Answer: C, West Bengal.

Q119. Which planet overtook Jupiter as planet with most moons?

  1. Saturn
  2. Pluto
  3. Mars
  4. None

Answer: A, Saturn.

Explanation: Saturn has overtaken Jupiter as the planet with the most moons, according to US researchers. A team discovered a haul of 20 new moons orbiting the ringed planet, bringing its total to 82; Jupiter, by contrast, has 79 natural satellites.

Q120. Who overtook Jeff Bezos as world’s richest man?

  1. Bill Gates
  2. Narendra Modi
  3. Shiv Nadar
  4. None

Answer: A, Bill Gates.

Q121. Who topped EdelGive Hurun India Philanthropy List 2019?

  1. Bill Gates
  2. Narendra Modi
  3. Shiv Nadar
  4. None

Answer: C, Shiv Nadar.

Q122. Who is the author of the book “Lal Bahadur Shastri: Politics and Beyond”?

  1. Sandeep Shastri
  2. Jaspreet Bindra
  3. Michelle Obama
  4. Siddhartha Sarma

Answer: A, Sandeep Shastri.

Q123. Who is the author of the book “The Tech Whisperer”?

  1. Sandeep Shastri
  2. Jaspreet Bindra
  3. Michelle Obama
  4. Siddhartha Sarma

Answer: B, Jaspreet Bindra.

Q124. Who is the author of the book “Becoming: A Guided Journal for Discovering Your Voice”?

  1. Sandeep Shastri
  2. Jaspreet Bindra
  3. Michelle Obama
  4. Siddhartha Sarma

Answer: C, Michelle Obama.

Q125. Who is the author of the book ‘Carpenters and Kings: Western Christianity and the Idea of India’?

  1. Sandeep Shastri
  2. Jaspreet Bindra
  3. Lionel Messi
  4. Siddhartha Sarma

Answer: D, Siddhartha Sarma.

Q126. ______________ won Vijay Hazare Trophy 2019-20 champions.

  1. Karnataka
  2. Maharashtra
  3. Goa
  4. None

Answer: A, Karnataka.

Q127. ________ to host expanded Club World Cup in 2021.

  1. Japan
  2. China
  3. India
  4. Russia

Answer: B, China.

Q128. Who won sixth Golden Shoe award?

  1. Sandeep Shastri
  2. Jaspreet Bindra
  3. Lionel Messi
  4. Siddhartha Sarma

Answer: C, Lionel Messi.

Q129. __________ claims historic 82nd title with Zozo Championship victory.

  1. Tiger Woods
  2. Praveen Kumar
  3. Bishworjit Singh Saikhom
  4. None

Answer: A, Tiger Woods.

Q130. ______________ becomes first Indian man to win gold at Wushu World Championships.

  1. Tiger Woods
  2. Praveen Kumar
  3. Bishworjit Singh Saikhom
  4. None

Answer: B, Praveen Kumar.

Q131. _____________ of Indian Army wins IRONMAN 70.3.

  1. Prithvi Sekhar
  2. Priyanshu Rajawat
  3. Bishworjit Singh Saikhom
  4. None

Answer: C, Bishworjit Singh Saikhom.

Q132. ________ wins gold in World Deaf Tennis Championship.

  1. Prithvi Sekhar
  2. Priyanshu Rajawat
  3. Bishworjit Singh Saikhom
  4. None

Answer: A, Prithvi Sekhar.

Q133. Who won men’s singles title at Bahrain International Series?

  1. Prithvi Sekhar
  2. Priyanshu Rajawat
  3. Lakshya Sen
  4. None

Answer: B, Priyanshu Rajawat.

Q134. _________ won Dutch Open to clinch maiden BWF World Tour Title?

  1. Prithvi Sekhar
  2. Priyanshu Rajawat
  3. Lakshya Sen
  4. Simone Biles

Answer: C, Lakshya Sen.

Q135. Who won 15th world championship title?

  1. Prithvi Sekhar
  2. Surender Singh
  3. Lakshya Sen
  4. Simone Biles

Answer: D, Simone Biles.

Q136. Who created three world records at the ongoing World Powerlifting Championship in Berlin, Germany?

  1. Sumit Nagal
  2. Surender Singh
  3. Lakshya Sen
  4. Simone Biles

Answer: B, Surender Singh.

Q137. _____________ won men’s singles title ATP Challenger Tournament?

  1. Sumit Nagal
  2. Surender Singh
  3. Lakshya Sen
  4. Subhash Chandra Khuntia

Answer: A, Sumit Nagal.

Q138. The Global Bio-India 2019 will be held for the first time in India in ____________.

  1. Bhopal
  2. New Delhi
  3. Mumbai
  4. Guwahati

Answer: B, New Delhi.

Q139. The 1st India-Bangladesh Stakeholders’ meet was held in _________.

  1. Bhopal
  2. New Delhi
  3. Hyderabad
  4. Guwahati

Answer: D, Guwahati.

Q140. _______________ has unveiled a ‘Preventive Health’ tool in the United States.

  1. Facebook
  2. Instagram
  3. Twitter
  4. None

Answer: A, Facebook.

Q141. Who is IRDAI Chairman?

  1. Sumit Nagal
  2. V. G. Kannan
  3. Lakshya Sen
  4. Subhash Chandra Khuntia

Answer: D, Subhash Chandra Khuntia.

Q142. Where is IRDAI Headquarters?

  1. Bhopal
  2. New Delhi
  3. Hyderabad
  4. Mumbai

Answer: C, Hyderabad.

Q143. Who is CEO of the Indian Banks’ Association?

  1. Abhishek Nayar
  2. V. G. Kannan
  3. Lakshya Sen
  4. Subhash Chandra Khuntia

Answer: B, V. G. Kannan.

Q144. Where is the Indian Banks’ Association Headquarters?

  1. Bhopal
  2. New Delhi
  3. Hyderabad
  4. Mumbai

Answer: D, Mumbai.

Q145. Which cricketer has announced his retirement from all forms of cricket?

  1. Abhishek Nayar
  2. V. G. Kannan
  3. Lakshya Sen
  4. Subhash Chandra

Answer: A, Abhishek Nayar.

Q146. NITI Aayog, has released the School Education Quality Index (SEQI) which evaluates the performance of states and union territories in the school education sector. Which stste ranked first?

  1. Jammu
  2. Kerala
  3. Bihar
  4. Rajasthan

Answer: B, Kerala.

Q147.  64th Commonwealth Parliamentary Conference held in which city?

  1. Mumbai
  2. Chennai
  3. Uganda
  4. Pune

Answer: C, Uganda

Q148. Vijaya Dashami is the biggest and longest festival celebrated by Hindu Origin in ____________.

  1. Assam
  2. Sikkim
  3. Bihar
  4. Nepal

Answer: D, Nepal.

Q149. The Reserve Bank of India has appointed whom as the bank’s administrator with all powers of the board?

  1. Jai Bhagwan Bhoria
  2. Varad Malhotra
  3. Shyam Bansal
  4. Bharti Mitra

Answer: A, Jai Bhagwan Bhoria

Q150. Defence Research and Development Organization, DRDO, successfully test-fired a land-attack version of BrahMos supersonic cruise missile off the coast of _______.

  1. Maharashtra
  2. Odisha
  3. Chennai
  4. Assam

Answer: B, Odisha.

Q151. Who received the M P Birla Memorial Award 2019 for his contributions to the world of cosmology?

  1. Rohini Godbole
  2. Ashoke Sen
  3. Thanu Padmanabhan
  4. S Sharma

Answer: C, Thanu Padmanabhan.

Q152. The Indian Railways has achieved the target of installing free public Wi-Fi at 5,000 railway stations across the country. Indian Railways-owned Rail Tel installed Wi-Fi at Midnapore Railway Station in _______ to touch the milestone.

  1. West Bengal
  2. Sikkim
  3. Goa
  4. Karnataka

Answer: A, West Bengal.

Q153.  Jacques Chirac, known for a carefully crafted “everyman” image but whose later years were dogged by allegations of corruption, has died at the age of 86 was president of which country?

  1. USA
  2. Canada
  3. Germany
  4. France

Answer: D, France.

Q154. Annu Rani becomes the first Indian to qualify for Women’s ________ final at World Athletics Championships.

  1. Javelin Throw
  2. Long Jump
  3. Hammer Throw
  4. Running

Answer: A, Javelin Throw.

Explanation: She smashed her own national record during the qualification round of the Championships with best attempt of 62.43 metres. Annu Rani finished fifth in the qualifying round, a place above the current World Record holder Barbora Spotakova.

Q155. India’s C A Bhavani Devi won the _____ medal in women’s sabre individual category in the Tournoi Satellite Fencingcompetition (World level) at Ghent, Belgium.

  1. Gold
  2. Silver
  3. Bronze
  4. None

Answer: B, Silver.

Explanation: In the final, the Chennai-born fencer lost to Bashta Anna of Azerbaijan 10-15, according   to information received here. She had got the better of Italy’s Martina Pertaglia in the semi-finals. Ranked 44th in the world, Bhavani Devi hopes to improve her position and edge closer to qualification for the Olympics and participate in more tournaments in the lead-up to the Games next year.

Q156. Union Minister for Micro, Small and Medium Enterprises and Road Transport & Highways Shri Nitin Gadkari launched new KVIC products and a special sales campaign in ____ on the eve of 150th Birth Anniversary of Mahatma Gandhi.

  1. Mumbai
  2. Delhi
  3. Bengaluru
  4. Nagpur

Answer: B, Delhi.

Q157. The Minister of Petroleum & Natural Gasand Minister of Steel, Shri Dharmendra Pradhan will inaugurate the nationwide “Paryatan Parv 2019” in the presence of the Minister of State (I/C) for Tourism and Culture, Shri Prahlad Singh Patel in which city?

  1. Mumbai
  2. Delhi
  3. Bengaluru
  4. Nagpur

Answer: B, Delhi.

Q158. On the ___ birth Anniversary of Mahatma Gandhi, AIM, NITI Aayog’s Atal Tinkering Labs (ATL) and UNICEF India, including Generation Unlimited, have launched ‘The Gandhian Challenge’.

  1. 150
  2. 170
  3. 90
  4. 102

Answer: B, 150.

Q159. Which ministry arm DGTR has launched an online system – ARTIS – for filing of anti-dumping applications by domestic industry with an aim to facilitate speedy resolution of dumping issues?

  1. RBI
  2. Finance Ministry
  3. Commerce Ministry
  4. SBI

Answer: C, Commerce Ministry.

Q160.   Who overtook India’s largest bank by assets State Bank of India in market value becoming the fifth most valued in the country’s BFSI (Banking, Financial Services and Insurance) basket?

  1. Bajaj Finance
  2. HDFC
  3. ICICI
  4. KOTAK

Answer: A, Bajaj Finance.

Q161. Who announced the launch of a digital fixed-deposit product called ‘Express FD’, a customer can open an Express FD account in three minutes through the digital mode without opening a savings account with the bank?

  1. HDFC BANK
  2. AXIS BANK
  3. SBI
  4. PNB BANK

Answer: B, AXIS BANK.

Q162. Who unveiled the DF-41 intercontinental-range ballistic missile, touted to be the most powerful missile on the planet?

  1. China
  2. USA
  3. Russia
  4. France

Answer: A, China.

Q163. Indian Kaushal Dharmamer clinched the men’s singles title at the Maldives International Challenge with a straight-games win over Siril Verma in Male in _______.

  1. Badminton
  2. Table Tennis
  3. Snooker
  4. Chess

Answer: A, Badminton

Q164. In Tennis, Sumit Nagal has won the men’s singles title of ATP Challenger Tournament at Buenos Aires in which country?

  1. Japan
  2.  Argentina
  3. China
  4. Russia

Answer: B, Argentina.

Q165. International Coffee Organisation (ICO) organized and launched the first world coffee day in ___ at Milan.

  1. 2016
  2. 2017
  3. 2015
  4. 2014

Answer: C, 2015.

Q166. Who was awarded India’s Most Powerful Women in Media award?

  1. Anjana Om Kshyap
  2. Shewta Singh
  3. Kalli Purie
  4. Ankita Rai

Answer: C, Kalli Purie.

Q167. Satya Pal Malik is governor of?

  1. Maharashtra
  2. Bihar
  3. Sikkim
  4. Jammu and Kashmir

Answer: D, Jammu and Kashmir.

Q168. Who successfully test-fired a new submarine-launched ballistic missile (SLBM) from the sea to contain external threats and bolster self-defence, ahead of fresh nuclear talks with the United States?

  1. South Korea
  2. USA
  3. North Korea
  4. Russia

Answer: C, North Korea.

Q169. SS Mallikarjuna Rao appointed MD and CEO of?

  1. HDFC
  2. RBL
  3. Punjab National Bank
  4. KOTAK

Answer: C, Punjab National Bank.

Q170.  Who was appointed as the Executive Director for India on the board of the International Monetary Fund (IMF)?

  1. Gopala Subramanyam
  2. Arwing Goswami
  3. Surjit S Bhalla
  4. Rakesh Kumar

Answer: C, Surjit S Bhalla.

Q171. Mahindra & Mahindra formed a joint venture (JV) with Ford Motor Company after buying a ______ stake in the Indian unit of the US auto major. The venture will manage Ford’s Indian operations.

  1. 56
  2. 61
  3. 62
  4. 51

Answer: D, 51.

Q172. The World Trade Organization (WTO) sharply cut global trade growth forecasts for 2019 to  _____% from the earlier 2.6%, mainly due to trade tensions and sluggish global economy.

  1. 1
  2. 1.1
  3. 1.2
  4. 1.3

Answer: C, 1.2.

Q173.  India’s current account deficit (CAD) narrowed to  _______% ($14.30 billion) in the April-June 2019 quarter against $15.80 billion in the year ago quarter, primarily on account of higher invisible receipts.

  1. 1
  2. 2
  3. 4
  4. 3

Answer: D, 2

Explanation: As a percentage of GDP, CAD (which arises when a country’s total import of goods, services and transfers is greater than exports) in the reporting quarter (Q1) was lower at 2 percent of gross domestic product (GDP) against 2.3 per cent in the year ago quarter.

Q174. The World Women’s Boxing Championship will begin at _________.

  1. Romania
  2. Spain
  3. Russia
  4. Chin

Answer: C, Russia

Q175. President Ram Nath Kovind will confer the Vayoshreshtha Samman-2019 on the eminent senior citizens and institutions in recognition of their services towards the cause of the elderly persons. The award will be given a function in ____.

  1. Mumbai
  2. New Delhi
  3. Chennai
  4. Hyderabad

Answer: B, New Delhi.

Q176. Who was appointed the chief executive officer of MyGov India, the government’s citizen-centric online platform?

  1. Abhyamnu Singh
  2. Aryan Gupta
  3. Abhishek Singh
  4. Abhinav Kumar

Answer: C, Abhishek Singh.

Q177. 2019 G7 summit held in _____.

  1. USA
  2. Dubai
  3. France
  4. Maldives

Answer: C, France.

Q178.  In Which year Iranian Nobel laureate Shirin Ebadi had taken a proposal for an International Day of Non-Violence from a Hindi teacher in Paris teaching international students to the World Social Forum in Mumbai?

  1. 2001
  2. 2004
  3. 2003
  4. 2005

Answer: B, 2004.

Q179. Jessye Norman, the renowned international opera star whose passionate soprano voice won her four Grammy awards and the national medal of arts, has died. She won ___ Grammy Awards.

  1. 5
  2. 4
  3. 3
  4. 7

Answer: C, 3.

Q180. After launching an input subsidy scheme for farmers, the YSR Congress Party (YSRCP)-run Andhra Pradesh government announced that it will give a cash incentive of ₹ _____ to car and auto drivers every year in the state.

  1. 10000
  2. 8500
  3. 7000
  4. 5000

Answer: A, 10000.

Q181. Country’s first corporate train Lucknow-Delhi Tejas Express to be flagged off by whom?

  1. Narendra Modi
  2. Ramnath Kovind
  3. Yogi Adityanath
  4. Manasi Joshi

Answer: C, Yogi Adityanath.

Q182. _______and Mauritian Prime Minister Pravind Jugnauth jointly inaugurated two landmark projects in Mauritius through video conferencing.

  1. Ramnath Kovind
  2. Yogi Adityanath
  3. Narendra Modi
  4. Devendra Fadanvis

Answer: C, Narendra Modi.

Q183.  Which is the cleanest railway station in India?

  1. Mumbai
  2. Jaipur
  3. Delhi
  4. Hyderabad

Answer: B, Jaipur.

Q184.  Which is the 2nd cleanest railway station in India?

  1. Jaipur
  2. Jodhpur
  3. Kanpur
  4. Raipur

Answer: B, Jodhpur.

Q185. The district of ______ tops the rural survey of Swachhta.

  1. Maharashtra
  2. Telangana
  3. Bihar
  4. Assam

Answer: B, Telangana.

Q186. Alyssa Healy from _____ smashed an unbeaten 148 off 61 balls to set a new world record for the highest individual score in women’s Twenty20 internationals

  1. South Africa
  2. New Zealand
  3. India
  4. Australia

Answer: D, Australia.

Q187. Scientists claim to have developed the strongest silver ever ___ percent sturdier than the previous world record.

  1. 41
  2. 38
  3. 52
  4. 42

Answer: D, 42.

Q188. What was the theme for International Day of Older Persons 2019?

  1. The Journey to Age Equality
  2. Better Data, Better Lives
  3. Coffee’s future needs you
  4. None

Answer: A, The Journey to Age Equality.

Q189. What was the theme for International Coffee Day 2019?

  1. The Journey to Age Equality
  2. Better Data, Better Lives
  3. Coffee’s future needs you
  4. None

Answer: C, Coffee’s future needs you.

Q190. What was the theme for World Statistics Day 2019?

  1. The Journey to Age Equality
  2. Better Data, Better Lives
  3. Coffee’s future needs you
  4. None

Answer: B, Better Data, Better Lives.

Q191. The Global Bio-India 2019 will be held for the first time in India in which city?

  1. Mumbai
  2. New Delhi
  3. Chennai
  4. Hyderabad

Answer: B, New Delhi.

Q192. Which country won 9th edition of the Sultan of Johor Cup 2019?

  1. Great Britain
  2. India
  3. Malaysia
  4. None

Answer: A, Great Britain.

Q193. Who has becomes India’s 65th Grandmaster?

  1. Raunak Sadhwani
  2. Denis Shapovalov
  3. Riya Bhati
  4. Prithvi Sekhar

Answer: A, Raunak Sadhwani.

Explanation: Raunak Sadhwani has becomes India’s 65th Grandmaster. He defeated Russian GM Alexander Motylev to become the Grandmaster at the age of 13 years, 9 months and 28 days.

Q194. Who won the Stockholm Open title 2019?

  1. Raunak Sadhwani
  2. Denis Shapovalov
  3. Riya Bhati
  4. Prithvi Sekhar

Answer: B, Denis Shapovalov.

Explanation: Canadian player Denis Shapovalov defeated Filip Krajinovic by 6-4, 6-4 to won the Stockholm Open title.

Q195. Who won the ITF women’s tennis tournament in Lagos, Nigeria?

  1. Raunak Sadhwani
  2. Denis Shapovalov
  3. Riya Bhati
  4. Prithvi Sekhar

Answer: C, Riya Bhati.

Q196. Who won the World Deaf Tennis Championships 2019?

  1. Raunak Sadhwani
  2. Nirmal Purja
  3. Riya Bhati
  4. Prithvi Sekhar

Answer: D, Prithvi Sekhar.

Explanation: Prithvi Sekhar beats Jaroslav Smedek to clinch the men’s singles title in World Deaf Tennis Championships 2019 held in Antalya, Turkey.

Q197. Who created a new speed record by climbing the world’s 14 highest peaks?

  1. Raunak Sadhwani
  2. Nirmal Purja
  3. Rishi Kumar Vashist
  4. Prithvi Sekhar

Answer: B, Nirmal Purja.

Explanation: Nepalese mountaineer Nirmal Purja, created a new speed record by climbing the world’s 14 highest peaks over 8,000 metres (26,250 feet) in just 189 days.

Q198. Who is Director of Centre for Cultural Resources and Training?

  1. Raunak Sadhwani
  2. David Beasley
  3. Rishi Kumar Vashist
  4. Prithvi Sekhar

Answer: C, Rishi Kumar Vashist.

Q199. Who is the Executive Director of World Food Programme?

  1. Emmanuel Macron
  2. David Beasley
  3. Rishi Kumar Vashist
  4. Prithvi Sekhar

Answer: B, David Beasley.

Q200. Who is present President of France?

  1. Emmanuel Macron
  2. David Beasley
  3. Rishi Kumar Vashist
  4. Prithvi Sekhar

Answer: A, Emmanuel Macron.


Author – Swapnali Narwade & Vaibhav


Must Explore

How to crack Group Discussion?

How to Ace Personal Interview?

You may also like...

avatar
  Subscribe  
Notify of
error: Content is protected !!