Current Affairs November 2019 – 200 Q&A Free PDF

This post will help you with Current Affairs November 2019 along with a Free PDF.

CURRENT AFFAIRS NOVEMBER 2019

200 QUESTIONS

BY

‘UNIVERSE OF THOUGHTS’

CURRENT AFFAIRS NOVEMBER 2019

Note

  1. Use this file as reference material
  2. The explanation is provided wherever necessary
  3. Free PDF available to download
  4. Try to attempt all the questions yourself
  5. Option 1 is A, B is 2, C is 3, D is 4
  6. Daily Current affairs on Instagram@uot_mba

CURRENT AFFAIRS NOVEMBER 2019 FREE PDF DOWNLOAD


Q1. Vice President M. Venkaiah Naidu inaugurated the 21st North East Book Fair in __________.

  1. New Delhi
  2. Assam
  3. Odisha
  4. Lucknow

Answer: B, Assam.

 

Q2. Union Minister of Health and Family Welfare launched Intensified Mission Indradhanush (IMI) 2.0 portal in_________.

  1. New Delhi
  2. Assam
  3. Odisha
  4. Lucknow

Answer: A, New Delhi.

 

Q3. Which state government signed agreements with Tata Strive and Tech Mahindra to add new dimensions in skilling and employability of the youth?

  1. New Delhi
  2. Assam
  3. Odisha
  4. Lucknow

Answer: C, Odisha.

 

Q4. The Indian Railways has installed two ‘Health ATMs’ at the Charbagh railway station in __________.

  1. New Delhi
  2. Assam
  3. Odisha
  4. Lucknow

Answer: D, Lucknow.

 

Q5. The Ministry of Skill Development & Entrepreneurship (MSDE) launched the SkillsBuild platform in collaboration with which company?

  1. IBM
  2. Apple
  3. Microsoft
  4. None

Answer: A, IBM.

 

Q6. Government e-Marketplace (GeM) signed MoU with which bank of India?

  1. Central Bank of India
  2. Indian Bank and Canara Bank
  3. State Bank of India
  4. None

Answer: B, Indian Bank and Canara Bank.

Explanation: Government e-Marketplace (GeM) has signed MoU with Indian Bank and Canara Bank. The MoU will facilitate a cashless, paperless and transparent payment system on the portal and would create an efficient procurement system for government entities.

 

Q7. The American financial service company Moody’s has downgraded India’s economic outlook to “_________” from “Stable”.

  1. Positive
  2. Negative
  3. Neutral
  4. None

Answer: B, Negative.

 

Q8. _______ in collaboration with Phoenix Medical Systems, launched the country’s first indigenously-designed standing wheelchair.

  1. IIT Delhi
  2. IIT Mumbai
  3. IIT Madras
  4. None

Answer: C, IIT Madras.

 

Q9. Bajaj Allianz General Insurance has launched a new mobile app called ‘________’ for the ease of farmers.

  1. Farmitra
  2. Sevamitra
  3. Jaalmitra
  4. None

Answer: A, Farmitra.

Q10. Who has been appointed as the chairman of the Land Ports Authority of India (LPAI)?

  1. Arvind Singh
  2. Dr Vinaya Shetty
  3. Aditya Mishra
  4. None

Answer: C, Aditya Mishra.


CURRENT AFFAIRS NOVEMBER 2019


Q11. Who is the first Indian to be elected to the position of General Vice President (GVP), International Organisation Development Association (IODA) since its inception in 1986?

  1. Arvind Singh
  2. Dr Vinaya Shetty
  3. Aditya Mishra
  4. None

Answer: B, Dr Vinaya Shetty.

Q12. Who took charge as the chairman of the Airports Authority of India (AAI)?

  1. Arvind Singh
  2. Dr Vinaya Shetty
  3. Aditya Mishra
  4. None

Answer: A, Arvind Singh.

Q13. The first-ever India-Uzbekistan joint military exercise ___________begin at Chirchiq Training Area near Tashkent, Uzbekistan.

  1. Samudra Shakti
  2. Dustlik-2019
  3. Pustlik-2019
  4. None

Answer: B, Dustlik-2019.

Q14. India is jointly exercising its anti-submarine warfare corvette INS Kamorta along with Indonesian warship KRI Usman Harun, a multi-role corvette, in the Bay of Bengal as part of an ongoing bilateral exercise ”_________”.

  1. Samudra Shakti
  2. Dustlik-2019
  3. ReSAREX- 19
  4. None

Answer: A, Samudra Shakti.

Q15. The Indian Coast Guard (ICG) tested its efficiency and preparedness during the Regional Level Search and Rescue Workshop and Exercise 2019 “__________” conducted off the Goa coast.

  1. Samudra Shakti
  2. Dustlik-2019
  3. ReSAREX- 19
  4. None

Answer: C, ReSAREX- 19.

Q16. US Secretary of State Mike Pompeo presented the prestigious Award for Corporate Excellence to which corporate company?

  1. Pepsico India
  2. Colgate
  3. Detol
  4. None

Answer: A, Pepsico India.

Q17. Who has been crowned ‘Miss Asia Global 2019’?

  1. Nora Pinto
  2. Sara Dambit
  3. Sara Damnjanovic
  4. None

Answer: C, Sara Damnjanovic.

Q18. The 35th ASEAN Summit was held in which country?

  1. India
  2. Bangladesh
  3. Australia
  4. Thailand

Answer: D, Thailand.

Q19. The 2nd ‘No Money for Terror’ 2019 conference was held in which country?

  1. India
  2. Bangladesh
  3. Australia
  4. Thailand

Answer: C, Australia.

Q20. 15th governing council meeting (GCM) of the South Asia Cooperative Environment Programme 2019 (SACEP) was held in which country?

  1. India
  2. Bangladesh
  3. Australia
  4. Thailand

Answer: B, Bangladesh.


CURRENT AFFAIRS NOVEMBER 2019


Q21. Vice President M Venkaiah Naidu inaugurating 10th Asian Conference of Emergency Medicine in which city?

  1. New Delhi
  2. Mumbai
  3. Nagpur
  4. None

Answer: A, New Delhi.

Q22. Who won the Paris Masters 2019 title?

  1. Manu Bhaker
  2. Lakshya Sen
  3. Novak Djokovic
  4. Maisnam Meiraba Luwang

Answer: C, Novak Djokovic.

Q23. Who has won the SaarLorLux Open badminton tournament at Saarbrücken in Germany?

  1. Manu Bhaker
  2. Lakshya Sen
  3. Novak Djokovic
  4. Maisnam Meiraba Luwang

Answer: B, Lakshya Sen.

Q24. Who won gold medal in women’s 10m air pistol event in Asian Shooting Championships 2019?

  1. Manu Bhaker
  2. Lakshya Sen
  3. Novak Djokovic
  4. Maisnam Meiraba Luwang

Answer: A, Manu Bhaker.

Q25. Who clinched the boys’ singles U-19 title at the Woncheon Yonex Korea Junior Open Badminton International Challenge 2019?

  1. Manu Bhaker
  2. Lakshya Sen
  3. Novak Djokovic
  4. Maisnam Meiraba Luwang

Answer: D, Maisnam Meiraba Luwang.

Q26. Which country will host the 2023 Men’s Hockey World Cup?

  1. India
  2. Bangladesh
  3. Australia
  4. Thailand

Answer: A, India.

Q27. International Day to End Impunity for Crimes against Journalists is observed on ______________.

  1. November 2
  2. November 5
  3. November 6
  4. November 7

Answer: A, November 2.

Explanation: The International Day to End Impunity for Crimes against Journalists is a UN-recognized day observed annually on 2 November.

Q28. World Tsunami Awareness Day is observed on ______________.

  1. November 2
  2. November 5
  3. November 6
  4. November 7

Answer: B, November 5.

Q29. International Day for Preventing the Exploitation of the Environment in War and Armed Conflict is observed on ______________.

  1. November 2
  2. November 5
  3. November 6
  4. November 7

Answer: C, November 6.

Q30. National Cancer Awareness Day is observed on __________.

  1. November 2
  2. November 5
  3. November 6
  4. November 7

Answer: D, November 7.

Explanation: The National Cancer Awareness Day is observed annually in India on November 7, to spread awareness on cancer, its symptoms and treatment.


CURRENT AFFAIRS NOVEMBER 2019


Q31. Singapore-based __________ Pte launched the worlds’ first blockchain-based carbon trading exchange.

  1. AirCarbon
  2. AirCHub
  3. CarbonAir
  4. None

Answer: A, AirCarbon.

Q32. National Carrier Air India has painted ‘_________’ symbol on its Boeing 787 Dreamliner aircraft’s tail to mark the 550th birth anniversary of Guru Nanak Dev.

  1. Ek Vir
  2. Ek Onkar
  3. Sarkar
  4. None

Answer: B, Ek Onkar.

Explanation: National Carrier Air India has painted ‘Ek Onkar’ symbol on its Boeing 787 Dreamliner aircraft’s tail to mark the 550th birth anniversary of Guru Nanak Dev. The aircraft will fly on October 31 from Amritsar to London.

Q33. UNESCO has designated which city as a member of UNESCO Creative Cities Network (UCCN) in the field of FILM?

  1. Pune
  2. Hyderabad
  3. Mumbai
  4. None

Answer: C, Mumbai.

Q34. UNESCO has designated which city as a member of UNESCO Creative Cities Network (UCCN) in the field of GASTRONOMY?

  1. Pune
  2. Hyderabad
  3. Mumbai
  4. None

Answer: B, Hyderabad.

Q35. Who is the Minister of Law and Justice of India?

  1. Ravi Shankar Prasad
  2. Vladimir Putin
  3. Dmitry Medvedev
  4. Sourav Ganguly

Answer: A, Ravi Shankar Prasad.

Q36. Who is the President of Russia?

  1. Ravi Shankar Prasad
  2. Vladimir Putin
  3. Dmitry Medvedev
  4. Sourav Ganguly

Answer: B, Vladimir Putin.

Q37. Who is the Prime Minister (PM) of Russia?

  1. Ravi Shankar Prasad
  2. Vladimir Putin
  3. Dmitry Medvedev
  4. Sourav Ganguly

Answer: C, Dmitry Medvedev.

Q38. Who is the BCCI President?

  1. Ravi Shankar Prasad
  2. Vladimir Putin
  3. Dmitry Medvedev
  4. Sourav Ganguly

Answer: D, Sourav Ganguly.

Q39. Who is the Chairman and CEO of Pepsico?

  1. Gurdeep Singh
  2. Ajay Mathur
  3. Ramon Laguarta
  4. Audrey Azoulay

Answer: C, Ramon Laguarta.

Q40. Who is the UNESCO President?

  1. Gurdeep Singh
  2. Ajay Mathur
  3. Ramon Laguarta
  4. Audrey Azoulay

Answer: D, Audrey Azoulay.


CURRENT AFFAIRS NOVEMBER 2019

Q41. Who is the Chairman and Managing Director (MD) of NTPC?

  1. Gurdeep Singh
  2. Ajay Mathur
  3. Ramon Laguarta
  4. Audrey Azoulay

Answer: A, Gurdeep Singh.

Q42. Who is the Director of TERI?

  1. Gurdeep Singh
  2. Ajay Mathur
  3. Ramon Laguarta
  4. Audrey Azoulay

Answer: B, Ajay Mathur.

Q43. Where is the Headquarters of NTPC located?

  1. Mumbai
  2. Indore
  3. New Delhi
  4. None

Answer: C, New Delhi.

Q44. Where is the Headquarters of TERI located?

  1. Mumbai
  2. Indore
  3. New Delhi
  4. None

Answer: C, New Delhi.

Q45. Where is the Headquarters of IFFCO located?

  1. Mumbai
  2. Indore
  3. New Delhi
  4. None

Answer: C, New Delhi.

Q46. Where is the Headquarters of Indian Coast Guard located?

  1. Mumbai
  2. Indore
  3. New Delhi
  4. Bengaluru

Answer: C, New Delhi.

Q47. Who is the Chief Executive Officer (CEO) of Moody’s?

  1. Raymond W. McDaniel Jr
  2. Anand Mahindra
  3. G Satheesh Reddy
  4. Uday Shankar Awasthi

Answer: A, Raymond W. McDaniel Jr.

Q48. Who is the Chairman of Mahindra?

  1. Raymond W. McDaniel Jr
  2. Anand Mahindra
  3. G Satheesh Reddy
  4. Uday Shankar Awasthi

Answer: B, Anand Mahindra.

Q49. Who is the DRDO Chairman?

  1. Raymond W. McDaniel Jr
  2. Anand Mahindra
  3. G Satheesh Reddy
  4. Uday Shankar Awasthi

Answer: C, G Satheesh Reddy.

Q50. Who is the Managing Director of IFFCO?

  1. Raymond W. McDaniel Jr
  2. Anand Mahindra
  3. G Satheesh Reddy
  4. Uday Shankar Awasthi

Answer: D, Uday Shankar Awasthi.


GENERAL AWARENESS NOVEMBER 2019

Q51. Which country has become the first South Asian nation to bring match-fixing cases to the category of crime as its parliament passed a bill related to ‘Prevention of Offences Related to Sports’?

  1. Sri Lanka
  2. India
  3. Bangladesh
  4. Iran

Answer: A, Sri Lanka.

Explanation: Sri Lanka has become the first South Asian nation to bring match-fixing cases to the category of crime as its parliament passed a bill related to ‘Prevention of Offences Related to Sports’. This new legislation related to match-fixing and corruption will apply to all sports & if a person is found guilty of corruption in the game, he can be punished for up to 10 years and also be required to pay other fines.

Q52. The 5th edition of Global Exhibition on Services (GES 2019) will be held in which city?

  1. Mumbai
  2. Indore
  3. New Delhi
  4. Bengaluru

Answer: D, Bengaluru,

Explanation: The 5th edition of Global Exhibition on Services (GES 2019) will be held at Bengaluru, Karnataka, to engage industry and governments across the world and to promote greater exchange of trade in services between India and the rest of the world.

Q53. Exhibition of Technologies in Food Processing developed by Council of Scientific and Industrial Research organized in which city?

  1. Mumbai
  2. Indore
  3. New Delhi
  4. Bengaluru

Answer: C, New Delhi.

Explanation: Union Minister for Science and Technology Harsh Vardhan inaugurated an exhibition of Technologies in Food Processing developed by Council of Scientific and Industrial Research organized in New Delhi.

Q54. Union Ministry of Environment, Forest and Climate Change is undertaking a mass cleanliness-cumawareness drive in 50 identified beaches under the programme called ‘______________’.

  1. Swachh- Nirmal Tat Abhiyaan
  2. Swachhta Abhiyaan
  3. Nirmala Scheme
  4. None

Answer: A, Swachh- Nirmal Tat Abhiyaan.

Q55. 39th India International Trade Fair 2019 with the theme of ‘Ease of Doing Business’ was held in which city?

  1. Mumbai
  2. Indore
  3. New Delhi
  4. Bengaluru

Answer: C, New Delhi.

Explanation: 39th India International Trade Fair 2019 begins in New Delhi with the theme of ‘Ease of Doing Business’. This year the status of ‘Partner Country’ has been accorded to ‘The Islamic Republic of Afghanistan’ and ‘The Republic of Korea’ will be the ‘Focus Country’. Bihar and Jharkhand will be the focus states in this edition of the fair.

Q56. The Khadi Pavilion has been inaugurated at the India International Trade Fair (IITF) in which city?

  1. Mumbai
  2. Indore
  3. New Delhi
  4. Bengaluru

Answer: C, New Delhi.

Explanation: The Khadi Pavilion has been inaugurated at the India International Trade Fair (IITF) in New Delhi. The Pavilion entrance has been themed upon Sabarmati Ashram, with melodious Shehnai celebrating the ‘spirit of Indianness’.

Q57. Which country has discovered a new oilfield with 53 billion barrels of crude oil in Khuzestan province, home to Iran’s Khuzestan’s crucial oil industry?

  1. Sri Lanka
  2. India
  3. China
  4. Iran

Answer: D, Iran.

Q58. Uttar Pradesh government has launched a dedicated web portal and a mobile application ________ App for sugarcane farmers.

  1. U-Ganna
  2. e-Ganna
  3. Nadu-Nedu
  4. None

Answer: B, e-Ganna.

Explanation: Uttar Pradesh government has launched a dedicated web portal and a mobile application, e-Ganna App, for sugarcane farmers of the state which will ensure transparency in the process of getting slips, and facilitate sugarcane supply by farmers to mills and check irregularities.

Q59. Andhra Pradesh government has launched the ‘________’ programme which aims to introduce English medium from classes 1 to 6 in state-run schools.

  1. U-Ganna
  2. e-Ganna
  3. Nadu-Nedu
  4. None

Answer: C, Nadu-Nedu.

Q60. The Karnataka Gramin Bank (KGB) has launched ‘mobile ATMs’ in Kalaburagi, among several other districts in which state?

  1. Karnataka
  2. Maharashtra
  3. West Bengal
  4. None

Answer: Karnataka.


CURRENT AFFAIRS NOVEMBER 2019


Q61. The defence ministry is organised Def-Connect in which city to showcase the accomplishments of the Innovations for Defence Excellence (iDEX) initiative?

  1. Mumbai
  2. Indore
  3. New Delhi
  4. Bengaluru

Answer: C, New Delhi.

Q62. Which country has topped the business bribery risk in South Asia according to the Trace Bribery Matrix?

  1. Sri Lanka
  2. India
  3. Bangladesh
  4. Iran

Answer: C, Bangladesh.

Q63. The Tata Literature Live! Lifetime Achievement Award for 2019 was conferred on writer, translator and film critic ______________.

  1. Shanta Gokhale
  2. K Satchidanandan
  3. K. Ullas Karanth
  4. Kartik Sahu

Answer: A, Shanta Gokhale.

Q64. Who was named the Tata Literature Live! Poet Laureate for 2019?

  1. Shanta Gokhale
  2. K Satchidanandan
  3. K. Ullas Karanth
  4. Kartik Sahu

Answer: B, K Satchidanandan.

Q65. Wildlife biologist____________, Director, Centre for Wildlife Studies, Bengaluru, was awarded the George Schaller Lifetime Award in Wildlife Conservation Science.

  1. Shanta Gokhale
  2. Robert De Niro
  3. K. Ullas Karanth
  4. Ravi Prakash

Answer: C, K. Ullas Karanth.

Q66. ___________, an Indian PhD scholar has won the BRICS-Young Innovator Prize for inventing an affordable indigenous milk chilling unit for smaller and marginal rural dairy farmers.

  1. Shanta Gokhale
  2. K Satchidanandan
  3. K. Ullas Karanth
  4. Ravi Prakash

Answer: D, Ravi Prakash.

Q67. Hollywood veteran and double Oscar winner ____________ will receive the SAG-AFTRA’s highest tribute: the SAG Life Achievement Award for career achievement and humanitarian accomplishment, at the 26th edition of the ceremony 2019.

  1. Shanta Gokhale
  2. Robert De Niro
  3. K. Ullas Karanth
  4. Ravi Prakash

Answer: B, Robert De Niro.

Q68. Which country will host the 19th council of heads of government of the Shanghai Cooperation Organisation 2020?

  1. Sri Lanka
  2. India
  3. Bangladesh
  4. Iran

Answer: B, India.

Explanation: India will host the 19th council of heads of government of the Shanghai Cooperation Organisation 2020. The latest Summit of heads of government was held in Tashkent in November 2019.

Q69. India ASEAN Business Summit 2019 was held in which city?

  1. Mumbai
  2. Indore
  3. New Delhi
  4. Bengaluru

Answer: C, New Delhi.

Explanation: The Union Minister of State (I/C) Development of North Eastern Region, has addressed the IndiaASEAN Business Summit 2019 in New Delhi on the theme: “Today, Tomorrow,Together”.

Q70. NASA has launched its 1st all-electric experimental aircraft named the X-57 “____________” to be operational by late 2020.

  1. Maxwell
  2. CloverDell
  3. Maxin
  4. None

Answer: A, Maxwell.


CURRENT AFFAIRS NOVEMBER 2019


Q71. World Science Day for Peace and Development is observed on ___________.

  1. November 10
  2. November 11
  3. November 12
  4. November 14

Answer: A, November 10.

Explanation: World Science Day for Peace and Development is celebrated every year on 10 November. The theme for 2019 is “Open science, leaving no one behind”.

Q72. National Education Day is observed on __________.

  1. November 10
  2. November 11
  3. November 12
  4. November 14

Answer: B, November 11.

Explanation: The National Education Day is celebrated on 11 November on the birth anniversary of Independent India’s first Education Minister, freedom fighter, scholar and eminent educationist Maulana Abul Kalam Azad who was a freedom fighter, scholar and the first Education Minister of independent India.

Q73. Public Service Broadcasting Day is observed on ___________.

  1. November 10
  2. November 11
  3. November 12
  4. November 14

Answer: C, November 12.

Explanation: Public Service Broadcasting Day is celebrated on 12 November every year to commemorate the first and last visit of the Father of the Nation, Mahatma Gandhi to the studio of All India Radio, Delhi in 1947.

Q74. World Pneumonia Day is observed _________.

  1. November 10
  2. November 11
  3. November 12
  4. November 14

Answer: C, November 12.

Explanation: World Pneumonia Day is marked every year on November 12. The year 2019 marked the 10th anniversary of World Pneumonia Day to fight against pneumonia. The theme for the year 2019 is “Healthy lungs for all”.

Q75. World Diabetes Day (WDD) is observed on ___________.

  1. November 10
  2. November 11
  3. November 12
  4. November 14

Answer: D, November 14.

Explanation: The World Diabetes Day (WDD) was observed globally on 14 November with the theme “Family and Diabetes”. The day is marked every year on 14 November, the birthday of Sir Frederick Banting, who co-discovered insulin along with Charles Best in 1922.

Q76. International Day for Tolerance is observed on ________.

  1. November 10
  2. November 11
  3. November 12
  4. November 16

Answer: D, November 16.

Q77. Who has become the first Indian to be named an honorary trustee of “The Metropolitan Museum of Art”?

  1. Nita Ambani
  2. Jair Bolsonaro
  3. Suranga Bawadi
  4. Dhruv Prajapati

Answer: A, Nita Ambani.

Q78. Who will be the chief guest at India’s Republic Day 2020 celebrations?

  1. Nita Ambani
  2. Jair Bolsonaro
  3. Suranga Bawadi
  4. Dhruv Prajapati

Answer: B, Jair Bolsonaro.

Q79. Who was selected as the World Monument Watch List for 2020, by the New York-based non-governmental organisation?

  1. Nita Ambani
  2. Jair Bolsonaro
  3. Suranga Bawadi
  4. Dhruv Prajapati

Answer: C, Suranga Bawadi.

Q80. Who has discovered two new spider species in Kerala, Tamil Nadu and Gujarat?

  1. Nita Ambani
  2. Jair Bolsonaro
  3. Suranga Bawadi
  4. Dhruv Prajapati

Answer: D, Dhruv Prajapati.

Explanation: Dhruv Prajapati, a research scholar from the Gujarat Ecological Education & Research Foundation, has discovered two new spider species in Kerala, Tamil Nadu and Gujarat. Their names are “Marengo Sachin Tendulkar” named after Indian cricketer Sachin Tendulkar & “Indomarengo chavarapater” named after Saint Kuriakose Elias Chavara.


CURRENT AFFAIRS NOVEMBER 2019 PDF DOWNLOAD


Q81. Who took oath as the 47th Chief Justice of India?

  1. Sharad Arvind Bobde
  2. Ram Nath Kovind
  3. Devendra Fadnavis
  4. None

Answer: A, Sharad Arvind Bobde.

Q82. The Union Minister for Rural Development, Panchayati Raj and Agriculture inaugurated the SARAS India International Trade Fair (IITF) Mela 2019 at ____________.

  1. Mumbai
  2. Indore
  3. New Delhi
  4. Shillong

Answer: C, New Delhi.

Q83 4th International Cherry Blossom Festival 2019 held in ___________.

  1. Mumbai
  2. Indore
  3. New Delhi
  4. Shillong

Answer: D, Shillong.

Q84. Which state Govt approves Arundhati scheme to provide 1 Tola Gold to Brides free of cost?

  1. Maharashtra
  2. Assam
  3. Madhya Pradesh
  4. Karnataka

Answer: B, Assam.

Q85. Which state has released the new Land Policy 2019 prepared by Revenue and Disaster Management Department?

  1. Maharashtra
  2. Assam
  3. Goa
  4. Karnataka

Answer: B, Assam.

Explanation: Assam Chief Minister Sarbananda Sonowal released the new Land Policy 2019 prepared by Revenue and Disaster Management Department. The Land Policy was approved by Cabinet on 21st October and it has been prepared by the Revenue and Disaster Management Department after 30 years.

Q86. Who has been appointed as Indian Army’s first female Judge Advocate General officer to be deployed on a foreign mission?

  1. Jyoti Sharma
  2. Bajrang Punia
  3. Mahant Gaurav Sharma
  4. None

Answer: A, Jyoti Sharma.

Q87. Who has been conferred the Indian Personality of the Year Award (Sports) at the Indo Arab Leaders Summit & Awards 2019 in Dubai?

  1. Jyoti Sharma
  2. Bajrang Punia
  3. Mahant Gaurav Sharma
  4. None

Answer: B, Bajrang Punia.

Q88. Who was also honoured with Visionary Leaders of the Year (Sports) award?

  1. Jyoti Sharma
  2. Bajrang Punia
  3. Mahant Gaurav Sharma
  4. Virat Kohli

Answer: C, Mahant Gaurav Sharma.

Q89. The US State Department cleared the sale of sophisticated MK-45 naval guns worth $1 billion to which country?

  1. Pakistan
  2. India
  3. Bangladesh
  4. Iran

Answer: B, India.

Q90. Who was named People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) India’s ‘Person of the Year for 2019’?

  1. Jyoti Sharma
  2. Bajrang Punia
  3. Harmeet Desai
  4. Virat Kohli

Answer: D, Virat Kohli.

Explanation: India captain Virat Kohli was named People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) India’s ‘Person of the Year for 2019’ for his animal advocacy efforts.


CURRENT AFFAIRS NOVEMBER 2019


Q91. 8th International Conference on Agricultural Statistics (ICAS-VIII) in _______________.

  1. Mumbai
  2. Indore
  3. New Delhi
  4. Shillong

Answer: C, New Delhi.

Explanation: The Ministry of Agriculture will organize the 8th International Conference on Agricultural Statistics (ICAS-VIII) in New Delhi. The conference will be held with the theme of ‘Statistics for Transformation of Agriculture to Achieve the Sustainable Development Goals (SDGs)’.

Q92. 2nd edition of South Asia Safety Summit in _______.

  1. Mumbai
  2. Indore
  3. New Delhi
  4. Shillong

Answer: C, New Delhi.

Explanation: The Women and Child Development Minister Smriti Irani was addressing the 2nd edition of South Asia Safety Summit in New Delhi. The summit was joined by over 100 organisations from Nepal, Bangladesh, Sri Lanka, Afghanistan, and India.

Q93. Three-day Global Bio-India Summit 2019 held in ___________.

  1. Mumbai
  2. Bhopal
  3. New Delhi
  4. Shillong

Answer: C, New Delhi.

Q94. The International Association of Athletics Federations (IAAF) has officially changed its name and will now be known as “___________”.

  1. World Athletics
  2. World Athletics Champions
  3. World Champions
  4. None

Answer: A, World Athletics.

Q95. Who won men’s singles title at International Table Tennis Federation (ITTF) Challenge Indonesia Open 2019?

  1. Shreyasi Singh
  2. Bajrang Punia
  3. Harmeet Desai
  4. Virat Kohli

Answer: C, Harmeet Desai.

Q96. Who won the women’s Trap Gold at the ongoing 63rd National Shooting Championship for shotgun events in New Delhi?

  1. Shreyasi Singh
  2. Uddhav Thackeray
  3. Harmeet Desai
  4. Virat Kohli

Answer: A, Shreyasi Singh.

Q97. “World Day of Remembrance for Road Traffic Victims” is observed on ________.

  1. 17 November
  2. 19 November
  3. 20 November
  4. 21 November

Answer: A, 17 November.

Q98. World Toilet Day is observed on ____________.

  1. 17 November
  2. 19 November
  3. 20 November
  4. 21 November

Answer: B, 19 November.

Explanation: World Toilet Day is celebrated on 19th November every year. 2019 Theme: Leaving No One Behind.

  1. 17 November
  2. 19 November
  3. 20 November
  4. 21 November

Q99. Africa Industrialization Day is observed on _________.

  1. 17 November
  2. 19 November
  3. 20 November
  4. 21 November

Answer: C, 20 November.

Explanation: Africa Industrialization Day is celebrated on November 20 each year. 2019 Theme: “Positioning African Industry to Supply the AfCFTA Market”.


CURRENT AFFAIRS NOVEMBER 2019


Q100. World Television Day is observed on ___________.

  1. 17 November
  2. 19 November
  3. 20 November
  4. 21 November

Answer: D, 21 November.

Q101. World Philosophy Day is observed on ________.

  1. 17 November
  2. 19 November
  3. 20 November
  4. 21 November

Answer: D, 21 November.

Explanation: The World Philosophy Day is observed globally on the third Thursday of November every year. This year it was observed on 21st November.

Q102. Universal Children’s Day and is observed on ______________.

  1. 17 November
  2. 19 November
  3. 20 November
  4. 21 November

Answer: C, 20 November.

Explanation: World Children’s Day was first established in 1954 as Universal Children’s Day and is celebrated on 20 November each year to promote international togetherness, awareness among children worldwide, and improving children’s welfare.

Q103. Which country became the 1st country in the world to introduce a new Typhoid Conjugate Vaccine (TCV) in an effort to combat a drug-resistant strain of the potentially fatal disease in the Sindh province?

  1. Pakistan
  2. India
  3. Bangladesh
  4. Iran

Answer: A, Pakistan.

Q104. ________, was organised by the National Film Development Corporation, was inaugurated by the Information and Broadcasting Minister on the sidelines of the golden jubilee edition of the International Film Festival of India.

  1. Film Barst
  2. Film Bazaar
  3. Film Star
  4. None

Answer: B, Film Bazaar.

Q105. The 4-day Aalmi Tablighi Ijtima, world’s biggest Islamic Congregation held in ____________.

  1. Mumbai
  2. Bhopal
  3. New Delhi
  4. Shillong

Answer: B, Bhopal.

Q106. Constitution Day or Samvidhan Divas is observed on _____________.

  1. 26 November
  2. 28 November
  3. 29 November
  4. 27 November

Answer: A, 26 November.

Explanation: Constitution Day or Samvidhan Divas is celebrated 26 November cross the country to mark the adopting of the Indian Constitution by the Constituent Assembly on this day in 1949. In 2019, it marks the 70th anniversary of the adoption of the Constitution.

Q107. Which is the first Indian company to cross Rs.9.5 lakh in market capitalization (m-cap)?

  1. TCS
  2. Infosys
  3. Reliance Industries Limited
  4. None

Answer: C, Reliance Industries Limited.

Q108. India’s Polar Satellite Launch Vehicle __________ Launch Vehicle-XL (PSLV-XL) rocket.

  1. PSLV-C47
  2. PSLV-C48
  3. PSLV-C49
  4. None

Answer: A, PSLV-C47.

Explanation: India’s Polar Satellite Launch Vehicle, PSLV-C47 Launch Vehicle-XL (PSLV-XL) rocket carrying advanced earth observation satellite Cartosat-3 and 13 US nano satellites lifted off from the second launch pad of the rocket port from Sriharikota.

Q109. Who took oath as the Chief Minister of Maharashtra?

  1. Shreyasi Singh
  2. Uddhav Thackeray
  3. Harmeet Desai
  4. Amur Swaminathan Lakshminarayanan

Answer: B, Uddhav Thackeray.

Explanation: Shiv Sena Chief and Maha Vikas Aghadi nominee Uddhav Thackeray took oath as the Chief Minister of Maharashtra. He is the 19th Chief Minister of Maharashtra. He was named as the leader of the Shiv Sena-NCPCongress alliance called the ‘Maha Vikas Aghadi’.

Q110. Minister for Housing and Urban Affairs has launched Credit-linked Subsidy Services Awas Portal, CLAP, in _______.

  1. Mumbai
  2. Bhopal
  3. New Delhi
  4. Bhubaneswar

Answer: C, New Delhi.


CURRENT AFFAIRS NOVEMBER 2019


Q111. Which country won bid to host 2023 Men’s Hockey World Cup?

  1. Pakistan
  2. India
  3. Bangladesh
  4. Iran

Answer: B, India.

Explanation: India wins bid to host 2023 Men’s Hockey World Cup Kalinga Hockey Stadium in Bhubaneswar and Biju Patnaik Hockey Stadium in Rourkela to be the venues for the tournament.

Q112. Which state government has announced 5% reservation to national and international medallists sportspersons in state government jobs?

  1. Kerala
  2. Uttar Pradesh
  3. Madhya Pradesh
  4. Karnataka

Answer: C, Madhya Pradesh.

Q113. National Tribal Craft Mela – 2019 was held in _________.

  1. Mumbai
  2. Lucknow
  3. New Delhi
  4. Bhubaneswar

Answer: D, Bhubaneswar.

Q114. Which state government is launching a massive immunisation campaign against the filariasis or Filaria?

  1. Maharashtra
  2. Uttar Pradesh
  3. Madhya Pradesh
  4. Karnataka

Answer: B, Uttar Pradesh.

Q115. Which state government will set up the state’s first vulture conservation and breeding centre in farenda area of Maharajganj district?

  1. Maharashtra
  2. Uttar Pradesh
  3. Madhya Pradesh
  4. Karnataka

Answer: B, Uttar Pradesh.


CURRENT AFFAIRS NOVEMBER 2019


Q116. Chhattisgarh government has decided to declare Guru Ghasidas National Park in the state’s Korea district as a ___________.

  1. Tiger Reserve
  2. Forest Land
  3. Agricultural Land
  4. None

Answer: A, Tiger Reserve.

Q117. The Ocean Dance Festival 2019 kicked off in Cox Bazar of ___________.

  1. Pakistan
  2. India
  3. Bangladesh
  4. Iran

Answer: C, Bangladesh.

Explanation: The Ocean Dance Festival 2019 kicked off in Cox Bazar of Bangladesh. Ocean Dance Festival is the largest international dance festival of Bangladesh in which more than 200 dancers, choreographers and scholars from 15 countries are participating. The theme of this year’s festival is ‘Bridging the distance’ or Durotter Shetubandhan.

Q118. The European Union’s legislature has declared a ________.

  1. climate emergency
  2. temperature emergency
  3. winter emergency
  4. None

Answer: A, climate emergency.

Explanation: The European Union’s legislature has declared a climate emergency, in a symbolic move aimed at increasing pressure on the incoming European Commission to take a stronger stance on climate change.

Q119. Commercial vehicle manufacturer Ashok Leyland Ltd. (ALL) has entered into a two- year memorandum of understanding (MoU) with ____________ Bank to offer customised financial solutions to customers across India with a focus on semi-urban and rural geographies.

  1. SBI
  2. ICICI
  3. HDFC
  4. None

Answer: B, ICICI.

Q120. Which two countries have signed a pact for further strengthening of cooperation in the fields of counterterrorism and organised crime?

  1. India and Uzbekistan
  2. India and China
  3. China and Pakistan
  4. None

Answer: A, India and Uzbekistan.


CURRENT AFFAIRS NOVEMBER 2019


Q121. NewQuest-backed U GRO Capital inked an SME loan co-origination agreement with _____________ bank to facilitate broader credit outreach and faster disbursal.

  1. SBI
  2. ICICI
  3. HDFC
  4. RBI

Answer: A, SBI.

Q122. The _____ expanded the scope of Special NonResident Rupee Accounts (SNRR account).

  1. SBI
  2. ICICI
  3. HDFC
  4. RBI

Answer: D, RBI.

Explanation: The RBI expanded the scope of Special NonResident Rupee Accounts (SNRR account) by permitting non-residents to open such accounts for rupee-denominated overseas borrowings, trade credit and trade invoicing for popularising crossborder transactions in the domestic currency.

Q123. _____________, the largest gold loan nonbanking finance company in the country, entered into a definitive agreement to acquire IDBI Asset Management Ltd and IDBI Mutual Fund Trustee Company Ltd.

  1. Muthoot Finance Ltd
  2. Asian Development
  3. ICICI
  4. Reliance Mutual Funds

Answer: A, Muthoot Finance Ltd.

Q124. The _________ has expressed concern over rising bad loans from Pradhan Mantri MUDRA Yojana (PMMY).

  1. SBI
  2. ICICI
  3. Moody’s
  4. RBI

Answer: D, RBI.

Q125. The _________ Bank has approved the 2nd tranche of USD 150 million (about Rs 1,065 crore) for West Bengal to boost capital investment and infrastructure in the state.

  1. Muthoot Finance Ltd
  2. Asian Development
  3. Aditya Birla Finance
  4. Reliance Mutual Funds

Answer: B, Asian Development.

Q126. Global rating agency expects _____ the Centre’s fiscal deficit to touch 3.7% of the GDP.

  1. SBI
  2. ICICI
  3. Moody’s
  4. RBI

Answer: C, Moody’s.

Q127. The __________ has imposed a monetary penalty of Rs.1.50 crore on Corporation Bank for non-compliance with certain provisions.

  1. SBI
  2. ICICI
  3. Moody’s
  4. RBI

Answer: D, RBI.

Q128. Non-bank lender ______________ became the first company to list its commercial papers borrowing of Rs 100 crore on the bourses.

  1. Muthoot Finance Ltd
  2. Asian Development
  3. Aditya Birla Finance
  4. Reliance Mutual Funds

Answer: C, Aditya Birla Finance.

Q129. The Board of Tata Communications (Tata Comm) appointed whomas the managing director (MD) and chief executive officer (CEO) of the telecom company?

  1. HR Khan
  2. Uddhav Thackeray
  3. Harmeet Desai
  4. Amur Swaminathan Lakshminarayanan

Answer: D, Amur Swaminathan Lakshminarayanan.

Q130. Who has been appointed as the first chairman of the steering committee of the Code for Responsible Lending (CRL) in micro-credit?

  1. HR Khan
  2. Uddhav Thackeray
  3. Harmeet Desai
  4. Amur Swaminathan Lakshminarayanan

Answer: A, HR Khan.

Explanation: Former deputy governor of RBI, HR Khan has been appointed as the first chairman of the steering committee of the Code for Responsible Lending (CRL) in micro-credit.


CURRENT AFFAIRS NOVEMBER 2019


Q131. Indian Navy and the Japanese Maritime Self Defence Force (JMSDF) have conducted Mine Countermeasure Exercise (MINEX) 2019 in which state?

  1. Kerala
  2. Uttar Pradesh
  3. Madhya Pradesh
  4. Karnataka

Answer: A, Kerala.

Q132. The Indian Army has successfully test-fired 2 Spike long-range anti-tank missiles at Mhow in which state?

  1. Kerala
  2. Uttar Pradesh
  3. Madhya Pradesh
  4. Haryana

Answer: C, Madhya Pradesh.

Q133. Who was awarded the 28th Bihari Puraskar for 2018 for her novel ‘Swapnapash’?

  1. Manisha Kulshreshtha
  2. Neha Dixit
  3. Suresh Krishna
  4. Jhilli Dalabehera

Answer: A, Manisha Kulshreshtha.

Explanation: Noted writer from Rajasthan, Manisha Kulshreshtha, was awarded the 28th Bihari Puraskar for 2018 for her novel ‘Swapnapash’. The award is presented by the KK Birla Foundation and is for writers of Rajasthani origin.

Q134. Who has received 2019 International Press Freedom Awards?

  1. Manisha Kulshreshtha
  2. Neha Dixit
  3. Suresh Krishna
  4. Jhilli Dalabehera

Answer: B, Neha Dixit.

Explanation: Indian journalist Neha Dixit has receipt 2019 International Press Freedom Awards. This award is awarded by Committee to Protect Journalists (CPJ), a non-profit organization whose aim is to enable journalists to work without the fear of reprisal.

Q135. Who received India’s first ‘Quality Ratna’ award?

  1. Manisha Kulshreshtha
  2. Neha Dixit
  3. Suresh Krishna
  4. Jhilli Dalabehera

Answer: C, Suresh Krishna.

Explanation: India’s first ‘Quality Ratna’ award to Suresh Krishna, Chairman, Sundram Fasteners Ltd.

Q136. Who will receive the 27th Ekalabya Award for 2019?

  1. Manisha Kulshreshtha
  2. Neha Dixit
  3. Suresh Krishna
  4. Jhilli Dalabehera

Answer: D, Jhilli Dalabehera.

Explanation: Odia women weightlifter Jhilli Dalabehera, who has brought laurels for both the State and the country in several national and international events, will receive the 27th Ekalabya Award for 2019.

Q137. _____________ will be honoured as Billboard’s 2019 Woman of the Year?

  1. Billie Eilish
  2. G Satheesh Reddy
  3. Saqlain Varekar
  4. Sachin Navrekar

Answer: A, Billie Eilish.

Explanation: Singer Billie Eilish will be honoured as Billboard’s 2019 Woman of the Year. Pop star Taylor Swift will also be honoured at Billboard’s event, receiving the inaugural Woman of the Decade award.

Q138. Royal Aeronautical Society (RAeS) London has conferred whom the Honorary Fellowship of the Society for the year 2019?

  1. Billie Eilish
  2. G Satheesh Reddy
  3. Saqlain Varekar
  4. Sachin Navrekar

Answer: B, G Satheesh Reddy.

Explanation: Royal Aeronautical Society (RAeS) London has conferred the Honorary Fellowship of the Society for the year 2019 to G Satheesh Reddy, Secretary Department of Defence R&D and Chairman DRDO. He is the first Indian recipient of this prestigious award in over 100 years.

Q139. Which country will host the Shanghai Cooperation Organisation (SCO) Forum of Young Scientists and Innovators in 2020?

  1. Pakistan
  2. India
  3. Bangladesh
  4. Iran

Answer: B, India.

Q140. The 47th All India Police Science Congress (AIPSC) was held in ____________.

  1. Mumbai
  2. Lucknow
  3. New Delhi
  4. Bhubaneswar

Answer: B, Lucknow.

Explanation: The 47th All India Police Science Congress (AIPSC) begins in Lucknow. The event will be inaugurated by Puducherry Lieutenant Governor and retired IPS officer Kiran Bedi.


CURRENT AFFAIRS NOVEMBER 2019


Q141. The International Centre for Automotive Technology (ICAT) is organizing a NuGen Mobility Summit, 2019 in __________.

  1. Kerala
  2. Uttar Pradesh
  3. Madhya Pradesh
  4. Haryana

Answer: D, Haryana.

Q142. Minister of State for Home Affairs, inaugurated the 1st International Conference on “Landslides Risk Reduction and Resilience” in ________.

  1. Mumbai
  2. Bhopal
  3. New Delhi
  4. Bhubaneswar

Answer: C, New Delhi.

Q143. Which company rolled out its K12 Education Transformation Framework more widely to schools across India?

  1. Microsoft
  2. Apple
  3. TCS
  4. None

Answer: A, Microsoft.

Explanation: Microsoft rolled out its K12 Education Transformation Framework more widely to schools across India at the second edition of the Microsoft Education Days in Gurgaon.

Q144. ______ has transferred its indigenous technology to produce space-grade Li-Ion cells to Bharat Heavy Electricals Limited (BHEL).

  1. ISRO
  2. NASA
  3. Both 1 & 2
  4. None

Answer: A, ISRO.

Q145. Who has won the Scottish Open badminton men’s singles title?

  1. Lakshya Sen
  2. Rafael Nadal
  3. Sangram Dahiya and Varsha Varman
  4. Deepika Kumari and Atanu Das

Answer: A, Lakshya Sen.

Explanation: India’s Lakshya Sen has won the Scottish Open badminton men’s singles title, defeating Brazilian Ygor Coelho to seal his fourth title in 3 months.

Q146. Who has clinched 6th Davis Cup title?

  1. Lakshya Sen
  2. Rafael Nadal
  3. Sangram Dahiya and Varsha Varman
  4. Deepika Kumari and Atanu Das

Answer: B, Rafael Nadal.

Explanation: Rafael Nadal has clinched 6th Davis Cup title for Spain after beating Denis Shapovalov of Canada in front of a jubilant home crowd in Madrid.

Q147. Who clinched double trap titles, winning gold at the 63rd National Shotgun Shooting Championship 2019?

  1. Lakshya Sen
  2. Rafael Nadal
  3. Sangram Dahiya and Varsha Varman
  4. Deepika Kumari and Atanu Das

Answer: C, Sangram Dahiya and Varsha Varman.

Q148. Who has won a bronze medal in the recurve and compound mixed event at the Asian Archery Championships 2019?

  1. Lakshya Sen
  2. Rafael Nadal
  3. Sangram Dahiya and Varsha Varman
  4. Deepika Kumari and Atanu Das

Answer: D, Deepika Kumari and Atanu Das.

Q149. Who claimed the gold in compound mixed pair event at the 21st Asian Archery Championships 2019?

  1. Abhishek Verma and Jyothi Surekha Vennam
  2. Steve Smith
  3. Rafael Nadal
  4. None

Answer: A, Abhishek Verma and Jyothi Surekha Vennam

Q150. Which cricketer became the fastest cricketer to score 7,000 Test runs?

  1. Abhishek Verma and Jyothi Surekha Vennam
  2. Steve Smith
  3. Rafael Nadal
  4. None

Answer: B, Steve Smith.

Explanation: Steve Smith became the fastest cricketer to score 7,000 Test runs, shattering a record that had stood since 1946, while moving past Donald Bradman to become Australia’s 11th highest scorer.


CURRENT AFFAIRS NOVEMBER 2019


Q151. International Day for the Elimination of Violence against Women is observed on ____________.

  1. 25 November
  2. 26 November
  3. 29 November
  4. None

Answer: A, 25 November.

Explanation: The International Day for the Elimination of Violence against Women is observed across the world on 25 November annually. The theme for this year is “Orange the World: Generation Equality Stands Against Rape”.

Q152. National Milk Day is observed on ________.

  1. 25 November
  2. 26 November
  3. 29 November
  4. None

Answer: B, 26 November.

Q153. International Day of Solidarity with the Palestinian People is observed on ___________.

  1. 25 November
  2. 26 November
  3. 29 November
  4. None

Answer: C, 29 November.

Q154. The Indian Railway Institute of Financial Management (IRIFM) has been set up in which state?

  1. Kerala
  2. Uttar Pradesh
  3. Madhya Pradesh
  4. Telangana

Answer: D, Telangana.

Q155. Who is the Managing Director (MD) of Muthoot Finance Ltd?

  1. George Alexander Muthoo
  2. Vladimir Norov
  3. Satya Nadella
  4. Jensen Huang

Answer: A, George Alexander Muthoot.

Q156. Who is the Secretary-General of SCO?

  1. George Alexander Muthoo
  2. Vladimir Norov
  3. Satya Nadella
  4. Jensen Huang

Answer: B, Vladimir Norov.

Q157. Who is the Chief Executive Officer (CEO) of Microsoft?

  1. George Alexander Muthoo
  2. Vladimir Norov
  3. Satya Nadella
  4. Jensen Huang

Answer: C, Satya Nadella.

Q158. Who is the Chief Executive Officer (CEO) NVIDIA?

  1. George Alexander Muthoo
  2. Vladimir Norov
  3. Satya Nadella
  4. Jensen Huang

Answer: D, Jensen Huang.

Q159. Muthoot Finance Ltd founded in ___________.

  1. 1939
  2. September 2003
  3. April 1975
  4. None

Answer: A, 1939.


CURRENT AFFAIRS NOVEMBER 2019


Q160. Where is the Headquarters of Muthoot Finance Ltd located?

  1. Kochi, India
  2. Washington, United States
  3. Beijing, China
  4. California, United States

Answer: A, Kochi, India.

Q161. Where is the Headquarters of SCO located?

  1. Kochi, India
  2. Washington, United States
  3. Beijing, China
  4. California, United States

Answer: C, Beijing, China.

Q162. Where is the Headquarters of Microsoft located?

  1. Kochi, India
  2. Washington, United States
  3. Beijing, China
  4. California, United States

Answer: B, Washington, United States.

Q163. Where is the Headquarters of NVIDIA located?

  1. Kochi, India
  2. Washington, United States
  3. Beijing, China
  4. California, United States

Answer: D, California, United States.

Q164. Who is the Director-General of NCC?

  1. Lt Gen Rajeev Chopra
  2. Abhijit Ghosh
  3. Hardeep Singh Puri
  4. None

Answer: A, Lt Gen Rajeev Chopra

Q165. Who is Chief Executive Officer (CEO) of U GRO Capital?

  1. Lt Gen Rajeev Chopra
  2. Abhijit Ghosh
  3. Hardeep Singh Puri
  4. None

Answer: B, Abhijit Ghosh.

Q166. Who is the Minister for Housing and Urban Affairs?

  1. Lt Gen Rajeev Chopra
  2. Abhijit Ghosh
  3. Hardeep Singh Puri
  4. None

Answer: C, Hardeep Singh Puri.

Q167. Who is the Chairperson of SEBI?

  1. Ajay Tyagi
  2. Dinesh Tyagi

Answer: A, Ajay Tyagi.

Q168. Who is the International Centre for Automotive Technology (ICAT) Director?

Answer: B, Dinesh Tyagi.

Q169. Where is the ICAT headquarters located?

  1. Gurugram, Haryana
  2. New Delhi, India
  3. Brussels, Belgium
  4. None

Answer: A, Gurugram, Haryana

Q170. Where is the headquarters of Lokpal located?

  1. Gurugram, Haryana
  2. New Delhi, India
  3. Brussels, Belgium
  4. None

Answer: B, New Delhi, India.


CURRENT AFFAIRS NOVEMBER 2019


Q171. Where is the European Union headquarters located?

  1. Gurugram, Haryana
  2. Bengaluru, India
  3. Brussels, Belgium
  4. None

Answer: C, Brussels, Belgium.

Q172. Who was the first Railways Minister of Independent India?

  1. John Mathai
  2. Piyush Goyal
  3. S. C. Sharma
  4. None

Answer: A, John Mathai.

Q173. Who is the first Railways Minister of Independent India?

  1. John Mathai
  2. Piyush Goyal
  3. S. C. Sharma
  4. None

Answer: B, Piyush Goyal.

Q174. Who is the Director of National Assessment and Accreditation Council (NAAC)?

  1. John Mathai
  2. Piyush Goyal
  3. S. C. Sharma
  4. None

Answer: C, S. C. Sharma.

Q175. NAAC Headquarters is located in ______________.

  1. Gurugram, Haryana
  2. Bengaluru, India
  3. Brussels, Belgium
  4. None

Answer: B, Bengaluru, India.

Q176. Who is Moody’s founder?

  1. John Moody
  2. Nalin Shinghal
  3. Nitin Jairam Gadkari
  4. PV Bharathi

Answer: A, John Moody.

Q177. Who is the Chairman & MD of BHE?

  1. John Moody
  2. Nalin Shinghal
  3. Nitin Jairam Gadkari
  4. PV Bharathi

Answer: B, Nalin Shinghal.

Q178. Who is the current Minister for Road Transport & Highways and Shipping Ministry of Micro, Small and Medium Enterprises in the Government of India?

  1. John Moody
  2. Nalin Shinghal
  3. Nitin Jairam Gadkari
  4. PV Bharathi

Answer: C, Nitin Jairam Gadkari.

Q179. Who is Chief Executive Officer of Corporation Bank?

  1. John Moody
  2. Nalin Shinghal
  3. Nitin Jairam Gadkari
  4. PV Bharathi

Answer: D, PV Bharathi.

Q180.Who is the president of FIFA?

  1. Gianni Infantino
  2. Shekhar C. Mande.
  3. Rajnish Kumar
  4. Jair Bolsonaro

Answer: A, Gianni Infantino.

Q181. Who is the Director-General of CSIR?

Answer: B, Shekhar C. Mande.

Q182. Who is the Chairman of SBI?

Answer: C, Rajnish Kumar.

Q183. The new signal fish “_________” was found in Lakshadweep sea off Kerala coast.

  1. Pteropsaron Indicum
  2. Platipus Perii
  3. Noutor Varen
  4. Saurabh Chaudhary

Answer: A, Pteropsaron Indicum.

Explanation: The new signal fish “Pteropsaron Indicum” was found in Lakshadweep sea off Kerala coast, which is the home for unusual species like fish with a unique color.

Q184. Who will be the chief guest at India’s Republic Day 2020 celebrations?

  1. Gianni Infantino
  2. Deepak Chahar
  3. Rajnish Kumar
  4. Jair Bolsonaro

Answer: D, Jair Bolsonaro.

Q185. ____________ claimed the silver medal in men’s 10m air pistol event to continue India’s surge at the 14th Asian Championship in Doha, Qatar.

  1. Pteropsaron Indicum
  2. Platipus Perii
  3. Noutor Varen
  4. Saurabh Chaudhary

Answer: D, Saurabh Chaudhary.

Q186. Which bowler has became the first Indian bowler to take a hat-trick in the Twenty20 Internationals?

  1. Gianni Infantino
  2. Deepak Chahar
  3. Rajnish Kumar
  4. Jair Bolsonaro

Answer: B, Deepak Chahar.

Q187. 27th Conference of Central and State Statistical Organizations (COCSSO) organized by Ministry of Statistics and Programme Implementation (MoSPI) at _________.

  1. Goa
  2. West Bengal
  3. Kerala
  4. Andhra Pradesh

Answer: B, West Bengal.

Q188. The India-U.S. tri-services amphibious exercise “Tiger Triumph” has begun in ________.

  1. Goa
  2. West Bengal
  3. Gujarat
  4. Andhra Pradesh

Answer: D, Andhra Pradesh.

Q189. Which country has become the first South Asian nation to bring match-fixing cases to the category of crime as its parliament passed a bill related to ‘Prevention of Offences Related to Sports’?

  1. Sri Lanka
  2. India
  3. Russia
  4. Japan

Answer: A, Sri Lanka.

Q190. Union Minister of Petroleum & Natural Gas and Steel Dharmendra Pradhan inaugurated the _____________ at the Abu Dhabi International Petroleum Exhibition and Conference (ADIPEC).

  1. India Pavilion
  2. India Valley
  3. India Resort
  4. None

Answer: A, India Pavilion.


CURRENT AFFAIRS NOVEMBER 2019


Q191. Which state government has given approval to the world’s first CNG terminal?

  1. Goa
  2. West Bengal
  3. Gujarat
  4. Andhra Pradesh

Answer: C, Gujarat.

Explanation: Gujarat Government has given approval to the world’s first CNG terminal at Bhavnagar port, Gujarat. Joint venture of United Kingdom-based Foresight Group and Mumbai-based Padmanabh Mafatlal Group will invest 1,900 crore in the project.

Q192. All India Football Federation has announced the appointment of whom as the Indian head coach of the Women’s U-17 football team?

  1. Thomas Dennerby
  2. Mohammad Imran
  3. Robert Saun
  4. None

Answer: A, Thomas Dennerby.

Q193. Who has been appointed as the new High Commissioner of Bangladesh to India?

  1. Thomas Dennerby
  2. Mohammad Imran
  3. Robert Saun
  4. None

Answer: B, Mohammad Imran.

Q194. The Ministry of Skill Development & Entrepreneurship (MSDE) launched the SkillsBuild platform in collaboration with _____.

  1. TCS
  2. Tech Mahindra
  3. IBM
  4. Siemens

Answer: C, IBM.

Q195. __________ will set up a space technology cell (STC) in collaboration with the Indian Space Research Organization (ISRO).

  1. IIT- Delhi
  2. IIT- Mumbai
  3. IIT- Chennai
  4. None

Answer: A, IIT- Delhi.

Q196. Which company has signed MoUs with NTPC, TERI on decarbonisation, energy transition?

  1. TCS
  2. Apple
  3. IBM
  4. Siemens

Answer: D, Siemens.

Q197. IT services firm ___________Ltd has acquired BORN Group, a New York-based digital content and production agency, for $95 million?

  1. TCS
  2. Tech Mahindra
  3. IBM
  4. Siemens

Answer: B, Tech Mahindra.

Q198. Who is the Chairman and Managing Director (MD) of NTPC?

  1. Gurdeep Singh
  2. Cyril Ramaphosa
  3. Uday Shankar Awasthi
  4. None

Answer: A, Gurdeep Singh.

Q199. Who is the President of South Africa?

  1. Gurdeep Singh
  2. Cyril Ramaphosa
  3. Uday Shankar Awasthi
  4. None

Answer: B, Cyril Ramaphosa.

Q200. Who is the Managing Director of IFFCO?

  1. Gurdeep Singh
  2. Cyril Ramaphosa
  3. Uday Shankar Awasthi
  4. None

Answer: C, Uday Shankar Awasthi.


Current Affairs November 2019 – 200 Questions with Answers + Free PDF download


Author – Swapnali Narwade


Must Explore

How to crack Group Discussion?

How to Ace Personal Interview?

Related posts

avatar
  Subscribe  
Notify of