Current Affairs May 2019 – 200 Q&A Free PDF

CURRENT AFFAIRS MAY 2019

200 QUESTIONS

BY

‘UNIVERSE OF THOUGHTS’

CURRENT AFFAIRS MAY 2019

Note

  1. Use this file as reference material
  2. The explanation is provided wherever necessary
  3. Free PDF available to download
  4. Try to attempt all the questions yourself. The answers are given at the end in the form of PDF

1. The book titled “Politics of Jugaad: The Coalition Handbook” speaks about the possibility of a coalition government after the 2019 Lok Sabha polls. Who is the author of the book?

(A) Amitav Ghosh

(B) Vikram Seth

(C) Saba Naqvi

(D) Anita Desai

Solution: (C)

Journalist Saba Naqvi has composed a book named “Politics of Jugaad: The Coalition Handbook” in which she examines the possibility of a coalition government after the 2019 Lok Sabha polls. The book discusses the nature of transformation in Indian political parties and their role in present times. The author, Saba Naqvi is a well-known journalist and political analyst in India.

2. What was the theme of the World Veterinary Day, this year?

(A) ‘Antimicrobial resistance – from awareness to action’

(B) ‘Continuing Education with a One Health Focus’

(C) ‘Vector borne diseases with zoonotic potential’

(D) ‘Value of Vaccination’

Solution: (D)

World Veterinary Day was observed on 27th April 2019 to promote the veterinary profession all over the world. The theme for this year was ‘Value of Vaccination’. This Day was established in 2000 by the World Veterinary Association(WVA) and it has been observed on the last Saturday in April since 2001.

3. Researchers from which IIT have used a multi-lingual Optical Character Recognition (OCR) scheme to develop a method for reading documents in Bharati script?

(A)IIT Roorkee

(B) IIT Madras

(C) IIT Delhi

(D) IIT Kanpur

Solution: (B)

The research team from IIT Madras has used a multi-lingual Optical Character Recognition (OCR) scheme to develop a method for reading documents in Bharati script. The researchers have also developed a finger-spelling method that can be used by hearing-impaired persons to generate sign language, in collaboration with TCS Mumbai. The OCR scheme first segments the document into 2 parts, text and non-text. After this, the text is separated into paragraphs, sentences words and letters, where every letter is recognised as a character in ASCII (American Standard Code for Information Interchange) or Unicode. The letter again has several components, namely, the basic consonant, consonant modifiers, vowels.

4. Who led the team of scientists at Jamia Millia Islamia to develop the ultrasensitive quantum thermometer by using graphene quantum dots?

(A) Shaikh S. Islam

(B) Tokeer Ahmad

(C) Arshad Khan

(D) Manoj Kumar Jena

Solution: (A)

Researchers at Jamia Millia Islamia, New Delhi, have developed an ultrasensitive quantum thermometer by using graphene quantum dots. It can precisely measure a wide range of temperature from 27 degrees C to –196 degree C.It has high sensitivity in different temperatures and can measure every little (microKelvin) changes in temperature and has an extremely quick response time of just about 300 milliseconds.

5. Who became the first Indian Wrestler to fight at New York’s Iconic Madison Square Garden?

(A)Yogeshwar Dutt

(B) Sushil Kumar

(C) Bajrang Punia

(D) Saurav Gurjar

Solution: (C)

25 years old Indian wrestler Bajrang Punia became the first Indian wrestler to fight at New York’s iconic Madison Square Garden. He won the gold medal at the 65kg men’s freestyle wrestling at the recent Asian Championships.He is the first Indian wrestler to be invited by the American governing body and will take part in the “Grapple at the Garden — Beat the Streets” fight night, which will be held on 6th May 2019.

6. Derek C Lalchhanhima recently received PETA India’s Compassionate kid award 2019. He belongs from which state?

(A) Assam

(B)Mizoram

(C)Sikkim

(D)Nagaland

Solution: (B)

Accolades continue to pour in for Derek C Lalchhanhima, the six-year-old boy from Mizoram, who recently restored our fledgling faith in humanity by rushing to the hospital a chicken he had accidentally run over with his cycle.

7. Which of the following cities has set a new Guinness World Record for the number of national flags raised in a city for 24 hours?

(A) New Delhi

(B) Dubai

(C) Abu Dhabi

(D) Beirut

Solution: (D)

Beirut, the national capital of Lebanon, has set a new Guinness World Record for the number of national flags raised in a city for 24 hours. On 28th April 2019, a total of 26,852 Lebanese flags were raised & beat a record held by New York’s Waterloo since 2000. The event was organized by the Beirut Alive Association (BAA) under the patronage of Prime Minister Saad Hariri

8. Which Indian Shooter has become World Number One in women’s 10m Air Rifle?

(A) Anjum Moudgil

(B) Apurvi Chandela

(C) Heena Sidhu

(D) Manu Bhaker

Solution: (B)

Indian shooting ace Apurvi Chandela attained world number one position in women’s 10metres Air Rifle event. Anjum Moudgil also now holds world number two rank in 10metres Air Rifle after winning her mixed team gold at ISSF World Cup in Beijing, China

9. What is the name of lunar mission which will be launched by ISRO in July 2019?

(A)Chandrayaan 1

(B) Chandrayaan 2

(C) Chandrayaan 3

(D) Chandrayaan 4

Solution: (B)

The Indian Space Research Organisation (ISRO) announced that India’s second lunar mission Chandrayaan-2 is scheduled to be launched between July 9 and 16 2019. The Chandrayaan-2’s lander will touch down near Moon’s south pole on 6th September 2019.

10. Government has signed MoU with which IIT to set up a Centre of Excellence for Waste to Wealth Technologies?

(A)IIT Roorkee

(B) IIT Madras

(C) IIT Delhi

(D) IIT Kanpur

Solution: (C)

To commemorate the 150th birth anniversary of Mahatma Gandhi, the Office of the Principal Scientific Adviser (PSA) to the Government of India and Indian Institute of Technology Delhi (IIT Delhi) have come together to bring the best of science and technology to implement waste management in India. The waste to wealth mission project has been approved under the recently constituted Prime Minister’s Science Technology and Innovation Advisory Council (PM-STIAC), which is an overarching body for assessment, creation and implementation of major scientific, technology and innovation interventions for India.

11. According to a new Supreme Court ruling, who can file a dowry harassment complaint on behalf of the victim?

(A) Any Relative

(B) Mother

(C) Father

(D) Sibling

Solution: (A)

The Supreme Court of India in a landmark judgement on April 30, 2019, ruled that any relative of a woman, who is undergoing cruelty and dowry harassment by her husband or in-laws, can file a complaint against them.

12. Which Indian wrestler bagged a gold medal in the 2019 Ali Aliyev Wrestling Tournament?

(A) Bajrang Punia

(B) Vinesh Phogat

(C) Sushil Kumar

(D) Harpreet Singh

Solution: (A)

World number one Bajrang Punia on May 2, 2019, won the gold medal after defeating Viktor Rassadin 13-8 in the finals of men’s 65kg freestyle in the 2019 Ali Aliyev Wrestling Tournament in Russia. This is his second title in two weeks. Earlier on April 23, Bajrang won gold in the same category, beating Kazakhstan’s Sayatbek Okassov 12-7 in the final of the Asian Wrestling Championships in Xi’an, China.

13.Who among the following was recently awarded with France’s Highest Civilian Honour?

(A) A S Kiran Kumar

(B) K Sivan

(C) Sudha Krishnan

(D) Ajay Narayan Jha

Solution: (A)

A S Kiran Kumar was on May 2, 2019, conferred with France’s highest civilian honour, Chevalier de l’Ordre national de la Légion d’Honneur, for his contribution to India-France space cooperation.

14. ISRO plans to launch which among the following satellites by the end of May 2019?

(A) RISAT 2

(B) RISAT 2BR1

(C) RISAT 4DX

(D) RISAT 3A

Solution: (B)

India is planning to launch its latest radar imaging satellite RISAT 2BR1 towards the end of May 2019 on one of the variants of the Polar Satellite Launch Vehicle (PSLV) rocket. The satellite, RISAT 2BR1, is expected to be launched aboard one of the reusable PSLV rockets on May 22, as per officials of the Indian Space Research Organisation (ISRO).

15. Which department has signed a joint agreement with the Income Tax Department for decreasing black money generation?

(A) Revenue Department

(B) Financial Services Department

(C) Goods and Services Tax Network (GSTN)

(D) Expenditure Department

Solution: (C)

The income tax (I-T) department and Goods and Services Tax Network (GSTN) signed a joint agreement to enhance information exchange between the 2 firms and to arrest tax evaders and decrease generation of black money. The 2 agencies are yet to decide on the procedure of information exchange for “automatic”, “spontaneous” and “request based” data.The principal of I-T (systems) or director general of I-T (systems) will sign a Memorandum of Understanding (MoU) with GSTN for exchange of such information.

16. Which bank recently linked its interest rates to RBI’s repo rate?

(A)BOB

(B)SBI

(C)IDBI

(D)PNB

Solution: (B)

India’s largest bank State Bank of India has moved to a new interest rate regime on large savings account deposits as well as short-term loans. In March, SBI had announced that it will link its interest rate on savings account with a balance above Rs. 1 lakh and short-term loans like overdraft and cash credit facility to Reserve Bank of India’s repo rate, effective 1 May 2019

17. Which general insurance company has tied up with web aggregator Wishfin Insurance for the speedy delivery of two-wheeler cover?

(A)Bharti AXA

(B)ICICI Lombard

(C)IDBI Federal

(D)NIACL

Solution: (A)

Bharti AXA General Insurance said it will sell policies through social media messaging platform WhatsApp and has tied up with web aggregator Wishfin Insurance for the speedy delivery of two-wheeler cover. Wishfin has launched ‘Buy Two-Wheeler Insurance on WhatsApp’ through web aggregator Wishfin Insurance, which is available on (Wishpolicy’s) site, provided by Bharti AXA General Insurance

18.Which organization is set to launch Indian Boxing League?

(A) Olympic Council of Asia

(B)Boxing Federation of India

(C)World Boxing Federation

(D)BCCI

Solution: (B)

Boxing Federation of India will be launching the Indian Boxing League (IBL) this year in the month of July or August. The BFI had floated a tender for the commercial and organising rights for the pro-style league in 2017. It will run for a period of three weeks and will tentatively start at the end of July.

19.What is the theme of this year’s International Workers Day?

(A) Sustainable Pension for all: The Role of Social Partners

(B)Sustainable Workers

(C)Celebrating the International Labour Movement

(D)Workers Sacrifices

Solution: (A)

International Workers’ Day, also known as Workers’ Day, Labour Day in some countries and often referred to as May Day is a celebration of labourers and the working classes that is promoted by the international labour movement which occurs every year on 1 May. The theme of International Labour Day this year is “Sustainable Pension for all: The Role of Social Partners”

20. Which institute has launched a new initiative named Global Registry of Violent Deaths (GReVD)?

(A) International Institute for Strategic Studies(IISS)

(B) Stockholm International peace research institute (SIPRI)

(C) Center for Strategic and International Studies(CSIS)

(D) Peace Research Institute Oslo(PRIO)

Solution: (B)

Stockholm International peace research institute (SIPRI) has launched a new initiative named Global Registry of Violent Deaths (GReVD) to establish the annual number of violent deaths worldwide. GReVD will count deaths caused by all forms of violence and display these in an open-source database and enable monitoring of progress on the world’s commitment to ‘significantly reduce all forms of violence and related death rates everywhere’ by 2030 as set out in the Sustainable Development Goals (SDGs)—Goal 16. GReVD will hold a single entry for every violent death, including perpetrator, time, location, victim and type of violence.

21.India’s largest telecom operator, Vodafone Idea Ltd has notified a 5-year multi-million-dollar with IBM in which of the following sectors?

(A) Implementing IOT(Internet of Things)

(B) IT outsourcing deal

(C) 5G Implementation

(D) Gaming

Solution: (B)

Vodafone Idea Ltd, India’s largest telecom operator notified a 5-year multi-million-dollar IT outsourcing deal with IBM (International Business Machines Corporation). The collaboration will contribute to Vodafone Idea’s merger synergy objectives by decreasing its IT-related costs. Moreover, IBM’s analytics, AI (Artificial Intelligence), IoT (Internet of Things) and security capabilities will boost Vodafone Idea’s progression.

22.Who among the following recently invested in Ola Electric Mobility (OEM), the electric vehicle business of cab aggregator Ola?

(A) Mukesh Ambani

(B) Aditya Birla

(C) Ratan Tata

(D) Anil Ambani

Solution: (C)

Ratan Tata, the Chairman Emeritus of Tata Sons, invested in Ola Electric Mobility (OEM), the electric vehicle business of cab aggregator Ola. However, the details of the investment were not disclosed. Tata is also an early investor in ANI Technologies, Ola’s parent company. He had invested in ANI Technologies in July 2015

23. Which city police department has launched an all women police patrol unit “Rani Abbakka Force”?

(A)Vijayapura

(B)Bengaluru

(C)Mangalore

(D)Hubli

Solution: (C)

Mangalore City Police has launched an all-women police patrol unit in the city. Flagging off the ‘Rani Abbakka Force’ in Mangalore, Sandeep Patil, Commissioner of Police, said the Karnataka police is giving utmost importance to the protection of women and children

24.The Indian Navy recently launched the fourth Scorpene class Submarine of Project 75. Name the submarine.

(A) INS Kalvari

(B) INS Vela

(C) INS Khanderi

(D) INS Vagir

Solution: (B)

The Indian Navy on May 6, 2019 launched the fourth Scorpene class Submarine of Project 75 ‘INS Vela’ at the Kanhoji Angre Wet Basin of Mazagon Dock Limited at Mumbai, Maharashtra.

25. Which telecom service provider has become the first operator to start optical fibre based high speed broadband service in Pulwama with the launch of Bharat Fibre?

(A) Airtel

(B)Jio

(C)Idea

(D)BSNL

Solution: (D)

State-owned telecom firm BSNL has become the first operator to start optical fibre-based high-speed broadband service in Pulwama with the launch of ‘Bharat Fibre’. This is the first such FTTH (fibre-to-the-home) service deployment in the (Kashmir) Valley under this unique revenue share model

26. Which department has relaxed income tax rules in order to facilitate fundraising by start-ups which is a part of the ‘Startup India Vision 2024‘?

(A)Department for Promotion of Industry and Internal Trade (DPIIT)

(B Department of Commerce

(C) Department of Heavy Industry

(D) Department of Export Promotion Council

Solution: (A)

The Department for Promotion of Industry and Internal Trade (DPIIT) has brought relaxation in the income tax rules related to residential properties’ sale and carry-forward of losses, in order to facilitate fundraising by start-ups.The relaxation laws are part of the ‘Startup India Vision 2024‘ that’s been prepared by the DPIIT. The DPIIT has proposed to reduce shareholding requirements of founders from 50% to 20% and compulsory tenure from 5 years to 3 years. iv. Start-up promoters need to hold 100% shares for carrying forward of losses.

27.The fifth phase of Lok Sabha Elections 2019 saw polling in how many constituencies?

(A) 51

(B) 75

(C) 99

(D) 105

Solution: (A)

The voting for fifth phase of Lok Sabha Elections 2019 was held on May 6, 2019 in 51 constituencies spread over seven states. The polling was held for 14 seats in Uttar Pradesh, 12 in Rajasthan, 7 each in Madhya Pradesh and West Bengal, 5 in Bihar and 4 in Jharkhand. In Jammu and Kashmir, polling was held in Pulwama and Shopian districts of Anantnag and Ladakh constituencies.

28.According to a recent report,which company displaced Apple Inc to claim no 2 spot in smartphones maker in first quarter?

(A)Oppo

(B)Huawei

(C)Samsung

(D)Asus

Solution: (B)

Huawei Technologies Co. overtook Apple Inc. to claim the No. 2 spot in smartphones in the first quarter, moving a step closer to its avowed ambition of displacing Samsung at the top of the market. The networking giant, shrugging off a barrage of accusations that it aids Chinese espionage (which it’s repeatedly denied), grew shipments 50 percent from a year earlier, research firm IDC estimates.

29.Name the cardiac surgeon and humanitarian, who was honored with the 27th PC Chandra Puraskaar recently?

(A) Dr.Ramakanta Panda

(B) Dr. Devi Shetty

(C) Dr. Naresh Trehan

(D) Dr. Amit Mittal

Solution: (B)

India’s most reputed cardiac surgeon and humanitarian, Dr. Devi Prasad Shetty was awarded 27th P.C. Chandra Puraskaar, the annual national award from the P.C. Chandra Group at Biswa Bangla Convention Centre. General Secretary of Ramakrishna Mission, Belur Math, Swami Sivanandaji Maharaj graced the occasion as the Chief Guest and gave away the award. He is also known as ‘The Man with Divine Hands’.In 2003, he has won Padma Shri and Padma Bhushan for medicine in 2013.

30. Which space agency is planning to send a probe to study the sun in 2020?

(A) ISRO

(B) NASA

(C) CNSA

(D) Roscosmos

Solution: (A)

The Indian Space Research Organization is planning to send a probe to study the sun early in 2020. The satellite would be in a halo orbit around the L1 (Lagrangian point 1) of the Sun-Earth system so that it has the advantage of continuously viewing the Sun without any occultation or eclipses. The L1 is 1.5 million kms from the Earth

31. Name the fashion e-commerce platform, which has roped Virat Kohli and Anushka Sharma as its first official brand ambassadors.

(A) Jabong

(B) Ajio

(C) Koovs

(D) Myntra

Solution: (D)

Myntra has appointed Virat Kohli and Anushka Sharma as its first ever official brand ambassadors. Myntra has launched an integrated campaign called ‘Go Myntra-la-la’ to promote the brand. According to the 2018 Duff & Phelps celebrity brand valuation report, ‘Virushka’ are the biggest ‘power couple’ in terms of brand promotions after Deepika Padukone and Ranveer Singh.

32. Which country has launched its first private rocket named ‘Momo-3’ into space recently?

(A) Japan

(B) China

(C) Russia

(D) US

Solution: (A)

A Japanese aerospace startup Interstellar Technology Inc. has successfully launched a first privately developed rocket ‘Momo-3’ into space. The unmanned rocket launched from its test site in Taiki on the northern Japanese island of Hokkaido and it reached about 110 km in altitude before falling into the Pacific Ocean after 10 minutes of flight time. The rocket is 10 meters in length, 50 centimeters in diameter and weighs about 1 ton

33.Who was sworn-in as the Chief Justice of the Chhattisgarh High Court?

(A) Justice Ramachandra Menon

(B) Justice Ajay Kumar Tripathi

(C) Justice Alok Kumar Singh

(D) Justice Vikram Sethi

Solution: (A)

Justice PR Ramachandra Menon was on May 6, 2019 sworn-in as the Chief Justice of the Chhattisgarh High Court. The office the Chief Justice of Chhattisgarh fell vacant after the resignation of Chief Justice Ajay Kumar Tripathi following his appointment as Judicial Member in the Lokpal.

34.Which organization has notified, that FAME-II plan stands to reduce 64% energy needs and 37% carbon needs by 2030?

(A)Confederation of Indian Industry(CII)

(B) Federation of Indian Chambers of Commerce and Industry(FICCI)

(C) NASSCOM

(D) Institute of Chartered Accountants of India

Solution: (A)

The Confederation of Indian Industry(CII) has notified certain observations regarding the second phase of the Faster Adoption and Manufacture of (Hybrid and) Electric Vehicles in India (FAME India). It has observed that India can save 64% of anticipated road-based mobility-related energy demand and 37% of carbon emissions by 2030. The reduction in energy demands would lead in the reduction of 156 million tonnes of oil equivalent in diesel and petrol consumption and net savings of approximately $60 billion in 2030 at current oil rates. This will boost India’s vision of reducing oil imports by 10% by 2022. The tentative aim is to have 30% electric vehicles by 2030 and the electric vehicle penetration in India is currently at 1%. Therefore, CII added that FAME alone is not enough to reach the 2030 target.

36.Which organisation launched the Malaria Elimination Research Alliance recently?

(A)Indian Council of Medical Research

(B)World Health Organisation

(C)Ministry of Women and Child Development

(D)NABARD

Solution: (A)

Indian Council of Medical Research (ICMR) recently launched the Malaria Elimination Research Alliance (MERA)- India and organised the Stakeholders’ Meeting at ICMR headquarters, New Delhi to have vibrant discussions on the roadmap of the Alliance.

37.Which nation has launched Ramzan campaign to benefit over 2.5 million people in Yemen?

(A) Bahrain

(B) Saudi Arabia

(C) Qatar

(D) UAE

Solution: (D)

The UAE has launched its Ramzan campaign in Yemen, which will include a package of charity and humanitarian initiatives that will benefit over 2.5 million people, including 1.5 million children and 5 lakh women.

38. Colored number plates have been mandatory proposed for all-electric vehicles in the country by the Indian Government. What is the color of that number plate?

(A)Yellow

(B)Green

(C)Purple

(D)Blue

Solution: (B)

The Indian government had earlier proposed a special green-coloured number plate for all-electric vehicles in the country. The special number plate is supposed to have the vehicle number spelled out in white colour on a green background. The new mandate is supposed to help provide preferential treatment to the vehicles with no carbon emissions, like parking, free entry in congested areas as well as a concessional toll on highways.

39.Which sportsperson was awarded with the highest US civilian honor?

(A)Michael Jordan

(B) Serena Williams

(C) Tiger Woods

(D) Dwayne Johnson

Solution: (C)

US President Donald Trump on May 6, 2019, bestowed Tiger Woods with the Presidential Medal of Freedom, the nation’s highest civilian honour, describing the golfer as one of the greatest athletes in the history of sports.

40.Who has been appointed as the first independent women director by BSE?

(A) Swarnima Shukla

(B)Manisha Bhatt

(C)Jayshree Vyas

(D)Nirmala Rai

Solution: (C)

BSE has finally appointed its first independent woman director Jayshree Vyas last week, though still late by at least a few weeks from the deadline of April 1 given to all top 500 listed companies based on their market capitalisation for appointing an independent woman director on their board.

41.Which country has terminated its Black List of Indian-origin people?

(A) India

(B) Australia

(C) New Zealand

(D) China

Solution: (A)

The Home Ministry has decided to discard its ‘Black List’ of Indian-origin people. The list mostly comprised the names of people belonging to the Sikh Community, who have taken asylum abroad under the plea of alleged persecution in India.

42.Name the mission, under which Khadi and Village Industries Commission(KVIC) distributed 1 lakh bee-boxes that produced 246 metric tonnes of honey so far.

(A)Honey Mission

(B) Sweet Mission

(C) Bee Mission

(D) Honey Bee Mission

Solution: (A)

For the first time in India, under the ‘Honey Mission’ initiative, (KVIC) Khadi and Village Industries Commission (in less than 2 years) distributed more than 1 lakh bee-boxes among farmers and jobless youths across India.KVIC has helped in creating more than 10,000 new jobs and 25,000 additional man-days through the manufacturing of bee boxes and honey extractors. Bee-keeping would also open many job avenues for aspiring young entrepreneurs

43.The life and works of which Politician is set to be filmed jointly by India and Bangladesh?

(A) Obaidul Quader

(B) Sheikh Mujibur Rahman

(C) Kazi Nazrul Islam

(D) Hussain Muhammad Ershad

Solution: (B)

India and Bangladesh in a meeting agreed to jointly produce the film based on the life and works of Bangabandhu Sheikh Mujibur Rahman and documentary of Bangladesh Liberation War 1971. The delegation from Bangladesh side led by Dr. Gowher Rizvi, Adviser to Prime Minister of Bangladesh met Amit Khare, Secretary of Information and Broadcasting Ministry. The co-production of the film was earlier announced by the PM of both India and Bangladesh.

44.Which Indian has been re-elected to International Narcotics Control Board?

(A)Amartya Sen

(B) Jagdish Bhagwati

(C) Gita Gopinath

(D) Jagjit Pavadia

Solution: (D)

India’s Jagjit Pavadia was on May 7, 2019, re-elected for another term to the International Narcotics Control Board (INCB). The 60-year-old won the election of the narcotics control board with the highest number of votes at 44. The announcement of her victory was made by India’s Permanent Representative to the UN Ambassador Syed Akbaruddin after the election results were announced.

45.What is the reason behind the fall in Direct tax collections of Rs 82,000 crore in 2018-19?

(A)Technological Development

(B) Social and Political Factors

(C) Shortage in low corporate tax collections

(D) Demonetisation

Solution: (C)

Direct tax collections fell short by Rs. 82,000 crores at 11.18 crore in FY 2019 (financial year), and one of the major reasons for this shortage is low corporate tax collections. The collections from some regions were much lesser than the last year. Rs.12 lakh crore was the target set by the government. But the sum total of the tax collection numbers indicates that it got 13.4% more than the previous fiscal year but fell short of the updated target of 18%.

46.What is the reason behind the fall in Direct tax collections of Rs 82,000 crore in 2018-19?

(A)Technological Development

(B) Social and Political Factors

(C) Shortage in low corporate tax collections

(D) Demonetisation

Solution: (C)

Direct tax collections fell short by Rs. 82,000 crores at 11.18 crore in FY 2019 (financial year), and one of the major reasons for this shortage is low corporate tax collections. The collections from some regions were much lesser than the last year. Rs.12 lakh crore was the target set by the government. But the sum total of the tax collection numbers indicates that it got 13.4% more than the previous fiscal year but fell short of the updated target of 18%.

47.India recently was re-elected as Observer to which international forum?

(A) Arctic Council

(B) World Bank

(C) United Nations Mission in South Sudan

(D) United Nations Commission on the Status of Women

Solution: (A)

India was re-elected as an Observer to the Arctic Council. India first got the Observer status to the Council in the year 2013 during the Kiruna Ministerial meeting held in Sweden.

48.India’s first natural Ice Café is located in which of the following states?

(A) Himachal Pradesh

(B)Jammu & Kashmir

(C)Sikkim

(D)Arunachal Pradesh

Solution: (B)

India’s first natural Ice Cafe has started at a height of 14,000 feet in Leh, Ladakh. The ice cafe is located on the Manali-Leh Highway. It is created by natural process by the Border Road Organisation (BRO) officials, with the help of some locals during winters. It is built in the shape of a mound with the purpose of saving water in winter and using it later for irrigation purposes when the ice melts in spring. The cafe utilises the same concept as used by Sonam Wangchuk for his ice stupa project in Ladakh and has been attracting a large number of tourists.

49.Dr. NR Madhava Menon, the father of modern Indian Legal Education has passed away. He was from which state?

(A) New Delhi

(B) Kerala

(C) Arunachal Pradesh

(D) Goa

Solution: (B)

Dr. NR Madhava Menon (84), the renowned academician and father of modern Indian Legal Education, passed away in Thiruvananthapuram, Kerala on May 8, 2019.He is credited for revolutionizing the field of legal education by establishing National Law Schools and by conceptualizing the 5-year integrated LLB programme. He was the founder Director of the National Law School of India University (NLSIU) Bangalore and the National Judicial Academy (NJA) Bhopal and the founder Vice Chancellor of the West Bengal National University of Juridical Sciences (NUJS). The nation honoured him with the Padma Sri in 2003 for his outstanding contributions to the legal field.

50.The researchers at which institute has found a novel function for stress buster serotonin to treat neurological decline?

(A) AIIMS, Mumbai

(B) Tata Institute of Fundamental Research, Mumbai

(C) National Institute of Mental Health and Neurosciences, Bangalore

(D) All India Institute of Speech and Hearing, Mysore

Solution: (B)

In a surprising discovery, researchers at the Tata Institute of Fundamental Research (TIFR) Mumbai have found a novel function for serotonin (a chemical that signals between neurons). The recent discovery establishes that serotonin is involved in the generation of new mitochondria (the powerhouse of the cell) in neurons, increased cellular respiration and fuel (ATP) in the cell. Serotonin’s newly identified function has been studied in mice and rats. If found to be true in humans, which is likely to be the case, it may have important medical implications.

51.Which institution passed a landmark law to make reporting sex abuse obligatory?

(A)Hollywood

(B)Catholic Church

(C)Bollywood

(D)Jamia Arifa

Solution: (B)

Catholic Church head, Pope Francis released ‘Motu Proprio’ declaring that those, who suspect sexual abuse in the Catholic Church or have a hint about it, are obliged to report it promptly to the church authorities

52.Which country recently reported the first ever case of the Monkeypox Virus?

(A) UAE

(B) Ivory Coast

(C) USA

(D) Singapore

Solution: (D)

The first case of Monkeypox Virus was reported in Singapore recently. As per the authorities, the virus was brought in by a Nigerian man who arrived in Singapore in April 2019. The virus is similar to human smallpox.

53. Which country has become the second one in the world to declare climate emergency?

(A)UK

(B)Ireland

(C)Iceland

(D)Singapore

Solution: (B)

Ireland has become the second nation after Britain to declare a climate emergency. The Irish Parliament accepted an amendment to a parliamentary report declaring a “climate emergency” and calling on parliament to examine how the Irish government can improve its response to the issue of biodiversity loss without a vote on May 9

54. Who among the following Indian actresses has been appointed by the UN as its SDG advocate?

(A)Sushmita Sen

(B) Dia Mirza

(C) Madhuri Dixit

(D) Priyanka Chopra

Solution: (B)

Indian actress Dia Mirza and Alibaba chief Jack Ma have been appointed by UN Secretary-General Antonio Guterres as the new advocates for the UN’s ambitious Sustainable Development Goals (SDGs). They will be among the new class of ‘SDG Advocates’, which includes 17 influential public figures.

55.Which state police deployed the first ever anti-Naxal women’s commando unit?

(A) Odisha

(B) Jharkhand

(C) Andhra Pradesh

(D) Chattisgarh

Solution: (D)

The Chhattisgarh police for the first time has inducted women commandos in the District Reserve Guard, it is frontline anti-Naxal force

56.Which hip hop dance crew from Mumbai won “ World of Dance” television show?

(A) Hypnotic

(B)Gang

(C)Desi hoppers

(D)The Kings

Solution: (D)

The Kings, a hip-hop dance crew from Mumbai, has found international glory with their victory on American reality television show “World of Dance”, taking home a cash prize of $1 million

57.Which magazines recently released its cover featuring the image of PM Narendra Modi with the headline ‘India’s Divider in Chief’?

(A) Cosmopolitan

(B) Bloomberg

(C) Forbes

(D) TIME

Solution: (D)

TIME magazine features Prime Minister Narendra Modi with the headline ‘India’s Divider in Chief’ in its May 20, 2019 edition. The headline pertains to the story “Can the World’s Largest Democracy Endure Another Five Years of a Modi Government?” by journalist Aatish Taseer

58.As per the report released by digital marketing platform SEMrush, who is the most followed politician globally?

(A)George V Bush

(B) Barack Obama

(C) Donald Trump

(D) Vladimir Putin

Solution: (B)

Former US President Barack Obama is the world’s most followed politician with a total following of 182.7 million, as per the report released by digital marketing platform SEMrush on May 7, 2019. Indian Prime Minister Narendra Modi is the second most followed politician globally.

59.Who was appointed as coach of Indian men’s football team?

(A) Graham Reid

(b) Gulam Rabbani

(C) Lalnghinglova Hmar

(D) Igor Stimac

Solution: (D)

On 9th May 2019, Croatia’s World Cup winner and former manager Igor Stimac have been appointed as Indian men’s team coach after the All India Football Federation’s (AIFF) technical committee recommended him for the post. He succeeds Stephen Constantine. All India Football Federation (AIFF) interviewed Stimac, Albert Roca, Hakan Ericson and Lee for the post, but Stimac emerged as the number one choice.

60.What will be the theme of the Ocean Conference 2020, which is to be held in Lisbon, Portugal?

(A)Theme – “Scaling up ocean action based on science and innovation for the implementation of Goal 14: stocktaking, partnerships and solutions”

(B) Theme – “To Create and bring around a Transformational leadership for Individuals and industry”

(C) Theme – “Harnessing the power of technology in Healthcare”

(D) Theme – “To finalize the strategy and questionnaire for the Census 2021”

Solution: (A)

United Nations General Assembly (UNGA) has decided to hold Ocean Conference 2020 in Lisbon, Portugal from June 2 to 6, 2020 with a theme of “Scaling up ocean action based on science and innovation for the implementation of Goal 14: stocktaking, partnerships, and solutions.”

61.RBI has increased the housing loan limits for eligibility under PSL to _______ in metropolitan centers.

(A) Rs 35 lakhs

(B)Rs 15 lakhs

(C)Rs 20 lakhs

(D)Rs 45 lakhs

Solution: (A)

Reserve Bank of India (RBI) has directed banks to enhance the housing loan limits for eligibility under priority sector lending (PSL) to Rs 35 lakh in metropolitan centers (with a population of ten lakh and above) and Rs 25 lakh in other centers.

62.Recently Global Card Payments provider MasterCard has announced an investment in India. How much is the investment?

(A) $1 billion

(B)$2 billion

(C)$3 billion

(D)$4 billion

Solution: (A)

Global card payments brand Mastercard has announced its plan of investing $1 billion in India operations over the period of next five years. About $350 million of the total amount would be invested in setting up a local payments processing centre as per the Reserve Bank of India’s mandate to store all payments data locally.

63.Hughes Communications announced an agreement with Which telecom operator to combine their VSAT operations in India?

(A)BSNL

(B)Jio

(C)Idea

(D)Airtel

Solution: (D)

Bharti Airtel and Hughes Communications India announced an agreement to combine their VSAT operations in India and leverage the demand for secure connectivity in a rapidly growing digital economy.

64. Which company will be the principal sponsor of the Afghanistan cricket team in the upcoming World Cup 2019?

(A) Britannia

(B)Amul

(C)Pepsico

(D)Aditya Birla

Solution: (B)

Amul has been announced as the principal sponsor of the Afghanistan cricket team for the upcoming World Cup, slated to be held in England and Wales from May 30.

65.Name the aircraft, that entered the Indian air space from an unauthorized air route recently.

(A)Antonov An-13

(B) Antonov An-12

(C) Antonov An-14

(D) Antonov An-15

Solution: (B)

Antonov An-12 heavy cargo plane coming entered the Indian air space from an unauthorised air route & it was forced to land at Jaipur airport. It was left off after a thorough investigation. The aircraft neither responded on international distress frequency nor to visual signals during interception

66.Singapore reports first case of rare _________ virus.

(A) Sheep Pox

(B) Horse Pox

(C) Cow Pox

(D) Monkeypox

Solution: (D)

Singapore, for the first time, has detected a case with the rare monkeypox virus which was brought in by a Nigerian man. He thought to have got this rare virus by eating bushmeat. Monkeypox is a rare disease caused by the virus that is transmitted from animals, such as rodents and monkeys (through the hunting and consumption of bushmeat), to humans

67.What is the name of the world’s fastest bullet train that is tested by Japan recently?

(A)ALFA-X

(B) Renfe AVE

(C) Korail KTX

(D) Maglev

Solution: (A)

Japan has begun testing the ALFA-X version of its fastest-ever Shinkansen bullet train that could reach 400 km per hour (249 mph). The bullet train ALFA-X (Advanced Labs for Frontline Activity in Rail Experimentation) is scheduled to start its service in 2030, when, rail company JR East would operate it at 360 kilometres per hour (224 mph). This speed will make it 10 kph faster than China’s Fuxing Hao, which links Beijing and Shanghai and operates at the same top speed. This would make ALFA-X, the world’s fastest bullet train. Ideal Time.

68.The Indian Army is commemorating which among the following themes in the year 2019?

(A) Nation First

(B) Year of Next of Kin

(C) Martyrs of India

(D) No one can stop us

Solution: (B)

The Indian Army is commemorating 2019 as the ‘Year of Next of Kin’ and plans to reach out to the next of kin of battle casualties, ex-servicemen and serving soldiers to inform them of entitled financial benefits, welfare schemes and help resolve pension-related problems

69.The name of Kerala’s largest temple festival, which began on May 12, 2019, is ____.

(A)Thrissur Pooram

(B) Vishu

(C) Onam

(D) Aranmula Boat Race

Solution: (A)

Temple festival of Kerala, Thrissur Pooram 2019 began on May 13 and it is scheduled to conclude on May 14. Thousands of devotees from across countries will attend the festivities in Vadakkunnathan Temple.

70.Who won the 2019 McCain Institute Award for Courage and Leadership?

(A) Kiran Bedi

(B) Archana Ramasundaram

(C) Meera Borwankar

(D) Chhaya Sharma

Solution: (D)

On 10th May 2019, IPS officer Chhaya Sharma, who headed the investigation team of the infamous Nirbhaya gang-rape and murder case, has been conferred with the 2019 McCain Institute Award for Courage and Leadership. She has guided teams in the detection and investigation of sensitive criminal cases and protection of human rights. In 2017, Chhaya has performed a crucial role in drafting Standard Operating Procedures and Guidelines to Combat Trafficking of Persons in India.

71.Which company unveiled software for verifiable voting known as “ElectionGuard”?

(A)IBM

(B)Microsoft

(C)TCS

(D)Infosys

Solution: (B)

In a bid to help countries ensure secure and verifiable voting, Microsoft CEO Satya Nadella has announced “ElectionGuard” a free open-source software development kit (SDK). It will enable end-to-end verification of elections, open results to third-party organizations for secure validation, and allow individual voters to confirm their votes were correctly counted

72.A famous folk singer who was also known as ‘Birha Samrat’ passed away recently. What was his name?

(A) Hiralal Yadav

(B) Ajay Kumar

(C) Shakuntal Sinha

(D) Arpan Das Mitra

Solution: (A)

Padma Shri awardee ‘Birha Samrat’ Hiralal Yadav died at the age of 93 recently. He was felicitated with Padma Shri award this year also honoured with Yash Bharti award by the Uttar Pradesh government in 2015.

73.Which country has blocked social media platforms after the attack on mosques?

(A)Pakistan

(B) Afghanistan

(C) Sri Lanka

(D) Bangladesh

Solution: (C)

Sri Lanka has temporarily blocked several social media sites, following attacks on mosques and business establishments of Muslim community yesterday. An overnight curfew was imposed in several areas, around 80 km north of Colombo, as mobs gathered to target the community in the wake of the terrorist attacks on Easter Sunday.

74.Recently WHO collaborated with IFBA to eliminate industrially produced trans fat by which year?

(A) 2023

(B)2025

(C)2026

(D)2030

Solution: (A)

WHO (World Health organization) collaborated with the International Food and Beverage Alliance (IFBA) to eliminate industrially produced trans fat (iTFA) from food supply worldwide by 2023

75.The ISIS has announced the establishment of a new province in which among the following Indian states?

(A)Jammu and Kashmir

(B) West Bengal

(C) Jharkhand

(D) Chhattisgarh

Solution: (A)

The ISIS has claimed to have established its new province in India’s Jammu and Kashmir, called “Wilayah of Hind”. The first of its kind announcement comes after clashes between militants and security forces in Kashmir on May 10

76.Which city is hosting the two-day WTO ministerial meeting?

(A)Bengaluru

(B) New Delhi

(C) Beijing

(D) Kuala Lumpur

Solution: (B)

The two-day Ministerial meeting of the World Trade Organisation began in New Delhi on May 13, 2019. The meeting will conclude on May 14. The participants include ministers from 16 developing nations and six least developed nations.

77.Which of the following players has won the Purple Cap in IPL season 2019?

(A) Dale Steyn

(B) Shubhman Gill

(C) Andre Russell

(D) Imran Tahir

Solution: (D)

Mumbai Indians won the 2019 Indian Premier League after defeating Chennai Super Kings by 1 run. While CSK captain Mahendra Singh Dhoni became the most successful wicket-keeper in the history of IPL with 132 dismissals, the team’s spinner Imran Tahir won the coveted Purple Cap for taking the highest number of wickets.

78.____ launched world’s zero waste flight.

(A) Qantas Airways

(B)Vistara

(C)GoAir

(D)Emirates

Solution: (A)

Qantas flight F739 from Sydney to Adelaide was the first commercial flight to produce no landfill waste. About 1000 single-use plastics were replaced with alternative solutions or removed altogether from the flight, including Qantas staples like individually-packaged servings of milk and Vegemite.

79. Which nation has decided to mobilize its military in the fight against African swine fever?

(A) Philippines

(B) Indonesia

(C) Singapore

(D) Vietnam

Solution: (D)

Vietnam announced that it will mobilise its military and police forces to help combat the outbreak of African swine fever. The virus has already resulted in the culling of about four per cent of the country’s pig herd

79.Which among the following retired Supreme Court judges has been appointed to the Supreme Court of Fiji?

(A) Jagdish Singh Khehar

(B) Arjan Kumar Sikri

(C) Madan Bhimarao Lokur

(D) Kurian Joseph

Solution: (C)

Retired Supreme Court Justice Madan Bhimarao Lokur has been appointed to the Supreme Court of Fiji’s non-resident panel for the duration of three years. Justice Lokur received the appointment letter for the same on December 31, 2018.

80.Name the Indian-American student who won the ESPN Esports championship held in Houston.

(A)Shivay Nanda

(B)Abhishek Gupta

(C)Preet Chadha

(D)Shiv Chopra

Solution: (D)

A team from Georgia Institute of Technology, including an Indian-American student, has won “Hearthstone Collegiate Championship”, part of the first-ever ESPN Collegiate Esports Championship.

81.The Union Home Ministry has extended the ban imposed on which among the following militant organizations?

(A) LTTE

(B) ISIS

(C) LeT

(D) JeM

Solution: (A)

The Union Home Ministry has extended the ban imposed on the militant group, the Liberation Tigers of Tamil Eelam (LTTE) for its strong anti-India posture and the threat it poses to the nation

82.Name the Indian regulatory body, whose subsidiary Nabventures launched ‘NABVENTURES Fund I’ to provide support for agriculture, food and rural startups with a capital investment of Rs 700-crore.

(A)National Bank for Agriculture and Rural Development(NABARD)

(B) Reserve Bank of India(RBI)

(C) Securities and Exchange Board of India(SEBI)

(D) Insurance Regulatory and Development Authority(IRDAI)

Solution: (A)

A subsidiary of NABARD (The National Bank for Agriculture and Rural Development), Nabventures notified its first time funding termed ‘NABVENTURES Fund I‘ which is a Rs 700-crore venture capital fund for equity investments to provide support for agriculture, food and rural startups (which would help improve rural livelihoods). The fund has a proposed corpus of Rs 500 crore, has a greenshoe option of Rs 200 crore and has received an anchor commitment from NABARD

83.Name the Human Atlas Initiative that has been launched to understand the role of tissues and cell in the human body, by the Department of Biotechnology (DBT).

(A)HUM-CELL

(B) CELL

(C) MANAV

(D) TISSUE

Solution: (C)

Department of Biotechnology (DBT) launched MANAV- Human Atlas Initiative, to understand the role of tissues and cell in the human body. It is a collaborative project between Indian Institute of Science, Education and Research (IISER) Pune, Persistent Systems and the National Centre for Cell Science(NCCS). It was launched by the DBT Secretary, Dr Renu Swarup. The MANAV team has invited the colleges and universities to register as teams for this project and work on them

84.What is the name of the 100% recyclable plastic created by the U.S. Department of Energy‘s Lawrence Berkeley National Lab in California?

(A)Polydiketoenamine(PDK)

(B) Polyethylene Terephthalate(PETE)

(C) Polyvinyl Chloride (PVC)

(D) Polypropylene (PP)

Solution: (A)

U.S. Department of Energy‘s Lawrence Berkeley National Lab in California created a new 100% recyclable plastic named Polydiketoenamine(PDK). This can be broken down and used without the loss of quality. It can be formed into a different shape and colour. Plastics are made of polymers, chains of hydrogen and carbons. The leader of this study is Peter Christensen. The research is published in the journal Nature Chemistry.

85.Which nation has placed Chinese, Pakistani companies on entity list?

(A) India

(B) United States

(C) Russia

(D) Germany

Solution: (B)

The United States has placed 12 foreign companies, including Chinese and Pakistani firms into its entity list to check misuse of sensitive technologies against its national security. The 12 entities that have made it into the list include four companies with locations in both China and Hong Kong, two Chinese, one Pakistani and five UAE persons.

86.Scientists from which university has created the World’s Smallest Colour Pixels by trapping the particles of light?

(A) Oxford University

(B) University of Cambridge

(C) Harvard University

(D) University College London

Solution: (B)

Scientists from the University of Cambridge, UK create the World’s Smallest Colour Pixels by trapping the particles of light under the tiny rocks of gold. These pixels can be used for new types of large-scale flexible displays and are big enough to cover entire buildings. Cambridge University Professor Jeremy J Baumberg led the research

87.Name the Indian racing driver, who won 2019 Formula 3 championship in Barcelona-Catalunya.

(A) Narain Karthikeyan

(B) Arjun Maini

(C) Armaan Ebrahim

(D) Jehan Daruvala

Solution: (D)

Mumbai based Indian racing driver Jehan Daruvala made his maiden victory in Race 2 during the 2019 FIA Formula 3 (F3) season in Barcelona-Catalunya. The Team Prema driver is the only Indian on the grid, completed on top after a dominant drive ahead of Juri Vips and Niko Kari. FIA F3 Championship was created by merging the erstwhile GP3 Championship and FIA F3 European Championship.

88.Which institution recently launched the ‘Vision 2021’ document for e-payment system?

(A)FICCI

(B) RBI

(C) NITI Aayog

(D) SEBI

Solution: (B)

The Reserve Bank of India released ‘Payment and Settlement Systems in India: Vision 2019 – 2021’ for safe, secure, quick and affordable e-payment system. The main agenda of the document is the ‘no-compromise’ approach towards safety and security of payment systems.

89.Who has become the highest wicket-taking women spinner in One Day International (ODI) cricket recently?

(A)Ellyse Perry

(B) Suzie Bates

(C) Sana Mir

(D) Mithali Raj

Solution: (C)

A 33-year old, Pakistan’s off-spinner Sana Mir became the highest wicket-taking women spinner in One Day International (ODI) cricket. She had taken her 147th wicket against South Africa, the 3rd ODI of the ongoing International Cricket Council (ICC) Women’s Championship in Benoni, South Africa

90.What is the name of the mission to the moon, that is set to be achieved by the National Aeronautics and Space Organization(NASA) in the year 2024?

(A)Artemis

(B) Voyager

(C) Pioneer

(D) Chandra

Solution: (A)

The US Space Agency announced that the National Aeronautics and Space Organization (NASA) is set for its Mission to Moon “Artemis” which is to be achieved by 2024. Earlier, its goal to achieve this feat was by 2028.

91.Which country recently blocked all editions of Wikipedia?

(A) USA

(B) China

(C) Russia

(D) Canada

Solution: (B)

China blocked all the language editions of the online encyclopedia ‘Wikipedia’. China began the process of blocking language editions of Wikipedia in April 2019.

92. Who was appointed as the brand ambassador of Merchant service and UPI payments app BharatPe?

(A) Amitabh Bachchan

(B) Shahrukh Khan

(C) Aamir Khan

(D) Salman Khan

Solution: (D)

Bollywood actor Salman Khan is signed as the brand ambassador of Merchant service and UPI payments app BharatPe.The new Campaign will be directed towards instructing merchants and users about UPI payments along with driving adoption of BharatPe app for all their business needs. The outdoor campaigns, radio, social media and in-app education initiatives are sponsored by fintech startup.

93. Which of the following countries joined the global initiative ‘Christchurch call to action’ to combat terrorism and extremism online?

(A) USA

(B) France

(C) India

(D) Canada

Solution: (C)

India recently joined the ‘Christchurch call to action’ initiative to combat terrorism and extremism online. The initiative was launched jointly by India, France, New Zealand, Canada and several other countries. However, the US has declined to be a part of the initiative as of now.

94.Name the former Indian cricketer, who has become the first woman to be appointed to ICC’s international panel of match referees.

(A)GS Lakshmi

(B) Deepa Marathe

(C) Kalyani Dhokarikar

(D) Manju Nadgoda

Solution: (A)

A 51-year old former Indian cricketer GS Lakshmi became the first ever, female match referee, to be included into the International Cricket Council (ICC)’s International Panel of Match Referees. Earlier, Claire Polosak had become the first ever woman umpire to stand in a men’s ODI.

95.Who was appointed as the Chief Executive Officer(CEO) of Life Insurance Corporation (LIC) Mutual Fund recently?

(A)Girish Chandra Murmu

(B) Subhash Chandra Garg

(C) Vipin Anand

(D) Dinesh Pangtey

Solution: (D)

Former Director and Chief Executive Officer at LIC HFL (Housing Finance Ltd) AMC (Asset Management Company), Dinesh Pangtey has been appointed as Chief Executive Officer(CEO) of Life Insurance Corporation (LIC) Mutual Fund. He succeeds Shri Raj Kumar.

96.Name the Indian Cricketer, who won the Lifetime Achievement Award in CEAT International Cricket Awards 2019.

(A)Anil Kumble

(B) Ajay Jadeja

(C) Mohinder Amarnath

(D) Gul Mohammad

Solution: (C)

On May 13, 2019, During the CEAT Cricket Rating (CCR) Awards 2019, Indian skipper Virat Kohli has bagged the International Cricketer of the Year Award and Smriti Mandhana has won International Woman Cricketer of Year Award. The Lifetime Achievement Award was given to Mohinder Amarnath who is the former Indian all-rounder and he was the member of the winning team of World Cup 1983

97.Who is the Director General of the World Trade Organisation (WTO)?

(A) Renato Ruggiero

(B) Mike Moore

(C) Roberto Azevedo

(D) Pascal Lamy

Solution: (C)

India hosted a 2-day ministerial meeting of the World Trade Organisation (WTO) in which ministers from 16 developing nations and 6 least developed nations had participated to discuss major problems and challenges facing the multilateral trading system. The Ministerial Meeting had commenced with a dinner hosted by the Union Minister of Commerce & Industry and Civil Aviation, Suresh Prabhu, in which Roberto Azevedo, the Director General of WTO, was also present.

98.Which nation’s President is set to propose a merit-based immigration policy?

(A) United States

(B) United Kingdom

(C) Japan

(D) Australia

Solution: (A)

US President Donald Trump is set to announce a new proposal to overhaul the legal immigration system to give preference to foreigners based on merit rather than family ties. The decision could largely benefit thousands of Indian professionals, who end up waiting for long to get the Green Card

99.What was the theme of the International Day of Families(IDF) 2019?

(A) “Fathers and Families: Responsibilities and Challenges”

(B) “Families, education and well-being”

(C) “Families and Climate Action: Focus on SDG 13”

(D) “Families and inclusive societies”

Solution: (C)

100. ICC suspends Nuwan Zoysa, Avishka Gunawardene alleging corruption in T10 league, they belong to which country?

(A)Bangladesh

(B) Sri Lanka

(C) Pakistan

(D) Australia

Solution: (B)

Former Sri Lanka players Nuwan Zoysa and Avishka Gunawardene were provisionally suspended by the International Cricket Council (ICC) on charges of indulging in corruption in a T10 league in the UAE. Of the two, Zoysa is already under suspension for a previous allegation of corruption. The two have been given 14 days to respond to the charges. The ICC, on behalf of the Emirates Cricket Board (ECB), charged former Lankan bowling coach Zoysa on four counts and Gunawardene on two counts. But the world body did no specify the exact instances that led to the action against the two players.


CURRENT AFFAIRS MAY 2019

+100 QUESTIONS


101.Samuel Sanchez who has been given a two-years back-dated ban after testing positive for human growth hormones in 2017. He belongs to which sport?

(A)Cycling

(B) Football

(C) Cricket

(D) Badminton

Solution: (A)

Spain’s Samuel Sanchez, the 2008 Olympic road race champion, has been given a two-years back-dated ban after testing positive for human growth hormones in 2017. The International Cycling Union accepted Sanchez’s explanation that a contaminated supplement was at the root of the problem but said Monday it was banning him until August 2019.

102.Which football club has won the Premier League title 2019 and became the first team to retain its title in last 10 years?

(A) Blackburn Rovers

(B) Leicester City

(C) Manchester United

(D) Manchester City

Solution: (D)

Recently, Manchester City defeated Brighton by 4-1 at the Amex Stadium, UK in Premier League title match. Manchester City became the first team to retain the title in last 10 years since Manchester United had done the same in 2009.

103.Name the exotic flightless bird, which evolves back for the first time after 136,000 Years.

(A)Madagascan rail

(B) Dryolimnas

(C) White-throated rail

(D) Canirallus

Solution: (C)

The white-throated rail (Dryolimnas cuvieri) which was extinct for more than 136,000 years reappeared on Indian Ocean Island. This new finding was published in the Zoological Journal of the Linnean Society. This rare evolution of this extinct bird is called iterative evolution.

104.Which country is developing the world’s largest optical telescope?

(A) China

(B) U.S.

(C) Russia

(D) India

Solution: (D)

India is playing a key role in the design and development of the world’s largest optical telescope—the Thirty Meter Telescope, or TMT, to be built at Mauna Kea in Hawaii. Construction of the telescope is expected to begin this year. Once commissioned in 2029-30, it will provide a bigger picture of the universe.

105. Vinay Dube has resigned from which international airways?

(A) IndiGo

(B) SpiceJet

(C) Jet Airways

(D) Air India

Solution: (C)

Jet Airways’ four top Executives- Chief Executive Officer Vinay Dube, Chief Financial Officer and deputy CEO Amit Agarwal, Chief People Officer Rahul Taneja and Company Secretary and Compliance Officer Kuldeep Sharma resigned from their positions with immediate effect. They have resigned after finding the possibility that Etihad’s offer to invest in the airlines may not be sufficient to run the operations of the airlines. As a result, it had stopped its operations from April 17. State Bank of India is the lead lender for Jet Airways. It is estimated that Rs. 8,000 crore will be needed to re-start its operations

106.Who was appointed as the additional director on the board of Yes Bank for two years?

(A)Rama Subramaniam Gandhi

(B) Ravneet Gill

(C) Mukesh Sabharwal

(D) Brahm Dutt

Solution: (A)

The Reserve Bank of India announced the appointment of Rama Subramaniam Gandhi, former Deputy Governor of RBI, as an additional director on the board of Yes Bank for two years. He will serve Yes Bank as the additional director with effect from 14 May 2019 to 13 May 2021 or till further orders.

107.Kumar Tuhin was appointed as the Ambassador of India to which country?

(A)Montenegro

(B) Bosnia and Herzegovina

(C) Serbia

(D) Albania

Solution: (B)

The Ministry of External Affairs, Government of India, announced the appointment of Shri Kumar Tuhin (Indian Foreign Service:1991) as the next Ambassador of India to Bosnia & Herzegovina with residence in Budapest. He is currently serving as the Ambassador of India to the Republic of Hungary. He succeeds Rahul Chhabra.

108.Kami Rita Sherpa is famous for ___.

(A)Acting

(B) Sports

(C) Politics

(D) Mountaineering

Solution: (D)

On May 15, 2019, 49-year-old Sherpa climber from Nepal, Kami Rita climbed Mt. Everest for the 23rd time. He successfully climbed the mountain from the Nepal side. Rita resides in Thame village of Solukhumbu district, Nepal. For the first time, he had scaled the mountain in the year 1994.In 2017, he became the third person to climb the highest peak for 21 times along with the record held by Apa Sherpa and Phurba Tashi Sherpa

109.Name the bank, that was penalized by Reserve Bank of India (RBI) with Rs.1 Crore for failing to fully automate the non-performing asset (NPA) identification process.

(A)IndusInd Bank

(B) Nainital Bank

(C) RBL Bank

(D) Lakshmi Vilas Bank

Solution: (B)

Mumbai-based Reserve Bank of India (RBI) has imposed Rs 1 crore fine to Nainital Bank. The reason behind this monetary penalty was because of Nainital Bank’s failure to fully automate the non-performing asset (NPA) identification process, despite specific directions issued in this regard. Under the provision of the Banking Regulation Act, 1949 RBI has imposed the penalty because Nainital Bank has failed to adhere to the aforesaid direction issued by the RBI.

110.Where was the Indian Navy’s first full-fledged Service Selection Board (SSB) inaugurated recently?

(A) Karnataka

(B) Gujarat

(C) West Bengal

(D) Goa

Solution: (C)

The Chief of Naval Staff, Admiral Sunil Lanba inaugurated Indian Navy’s first full-fledged Service Selection Board (SSB) at Diamond Harbour, near Kolkata. Vice Admiral Karambir Singh, the Flag Officer Commanding-in-Chief, Eastern Naval Command, has attended the inauguration. It selects both Permanent and Short Service Commission officers. The other Boards are located in Bhopal, Bengaluru, Visakhapatnam, and Coimbatore.SSB (Kolkata), sprawling over 27 acres on the Hooghly river-bank can screen an estimated 5000 officer-candidates annually.

111.Which social media platform announced its partnership with the Indian Wheelchair Cricket Association as the team sponsor for Team India during Asia Cup 2019?

(A) Hike

(B)Helo

(C)Wechat

(D)Telegram

Solution: (B)

Helo, India’s social media platform, has announced its partnership with the Indian Wheelchair Cricket Association as the team sponsor for Team India during the Asia Cup 2019, which is scheduled from May 15 in Nepal.

112.Which company partnered with France based Rakuten Aquafadas on building enhanced customer experience offerings?

(A)Tech Mahindra

(B)Infosys

(C)TCS

(D)Wipro

Solution: (A)

IT services firm Tech Mahindra and French digital content publishing firm Rakuten Aquafadas signed an MoU to collaborate on building enhanced customer experience offerings. Rakuten Aquafadas and Tech Mahindra aim to build a Customer Experience Offering leveraging the suite of software that Rakuten Aquafadas provides for digital publishing.

113.Which city’s metro tied up with Instamojo for card payments?

(A)Delhi

(B)Mumbai

(C)Lucknow

(D)Ahmedabad

Solution: (B)

Reliance Infrastructure promoted Mumbai Metro One announced a tie-up with payment gateway ‘Instamojo’ to enable card payments aimed at boosting cashless travel. Accordingly, the 4.50 lakh commuters of Mumbai Metro One can now pay for their tickets by debit/credit cards for all kinds of ticketing products like single journey token or return journey token.

114.Wholesale Price Index-based Inflation slides to ______ percent in April 2018.

(A)3.87%

(B)2.86%

(C)3.07%

(D)3.97%

Solution: (C)

Wholesale Price Index (WPI)-based inflation for April 2019 eased to 3.07%, from 3.62% in April 2018. The latest WPI print was also lower than 3.18% recorded in March this year. Build up inflation for the financial year so far was 0.75%, lower than 0.86% in the corresponding period of the previous year.

115.Which organization launched a pilot scheme for NBFCs?

(A)NABARD

(B)RBI

(C)SIDBI

(D)IRDA

Solution: (C)

To give a fillip to digital lending, Small Industries Development Bank of India (SIDBI)has put together a pilot scheme to extend financial assistance of up to Rs 10 crore to new-age fintech non-banking finance companies (NBFCs) engaged in financing small businesses and other income-generating activities.

116. In which city, India will be setting up its military space agency?

(A) Mumbai

(B)Chennai

(C)Bengaluru

(D)Pune

Solution: (C)

Soon after it successfully carried out an anti-satellite test, India is setting up its military space agency headquartered at Bengaluru with the ace fighter pilot Air Vice Marshal SP Dharkar as its likely head.

117.Name the online writing of Annual Performance Appraisal Report (APAR) project launched for Group ‘B’ and ‘C’ Officers of Central Board of Indirect Taxes & Customs (CBIC).

(A) OPT(Officers Performance Tools)

(B) SPARROW (Smart Performance Appraisal Report Recording Online Window)

(C) PAOW (Performance Appraisal Online Window)

(D) PAOWO (Performance Appraisal Online Window for Officers)

Solution: (B)

The Central Board of Indirect Taxes and Customs (CBIC) notified that for better human resource management, it will conduct annual performance appraisal report (APARs) of over 46,000 Group B and C officers (IRS– Indian Revenue Service officers in Customs and Central Excise in 2016-17) online in SPARROW (Smart Performance Appraisal Report Recording Online Window). The DGHRM (Directorate General of Human Resource Management), the HR (Human Resource) arm of CBIC, is the implementing agency for this project.

118.Which country has become the first in Asia, to legalize same-sex marriage?

(A) Philippines

(B) Vietnam

(C) Taiwan

(D) Thailand

Solution: (C)

For the first time in Asia, Taiwan’s parliament legalized same-sex marriage, as lawmakers passed a bill permitting same-sex couples to form ‘exclusive permanent unions‘ which would let them apply for a ‘marriage registration’ (under Clause Four) with government agencies. In 2017, Taiwan’s constitutional court ruled that same-sex couples had the right to legally marry, but also notified that Taiwan had 2 years to make necessary changes to the law.The vote took place on the International Day Against Homophobia, Transphobia, and Biphobia, that is on 17th May 2019. Taiwan has been 1 of the most progressive societies in Asia for gay rights, in the last 10 years. Taiwan had staged Asia’s biggest annual gay pride parade. The only places in the broader Asia-Pacific region to have passed gay marriage laws are Australia and New Zealand.

119.Name the Maritime Exercise between Singapore and India that was held in Singapore recently.

(A)SIMBEX

(B) Varuna

(C) INDRA NAV

(D) SLINEX

Solution: (A)

INS Kolkata (being designed and built in India, it is an advanced stealth destroyer capable of engaging multiple threats from the air, sea and underwater) and INS Shakti (is a fleet support ship that provides fuel, provisions and munitions to warships at sea), the 2 warships of the Indian Navy participated in a 3-day Asia Pacific naval and maritime event titled the International Maritime Defence Exhibition Asia (IMDEX Asia-2019) (it commenced on May 14, 2019) held in Changi Exhibition Centre, Singapore.

120.Which country’s people are seeking help to reduce their alcohol intake, as per the 8th edition of Global Drug Survey 2019?

(A)Thailand

(B) India

(C) Malaysia

(D) Singapore

Solution: (B)

According to the 8th edition of Global Drug Survey (GDS) 2019, Indians are seeking help more than any other countries to reduce their alcohol intake. The survey was conducted online in between October and December 2018. Around 1,00,000 respondents from 30 countries have participated in the online survey. People participated from India are mostly male (age 25 to 34 years). GDS is an independent research organization based in London, UK.

121.Who was appointed as the Managing Director (MD) and Chief Executive Officer (CEO) of Ujjivan Small Finance Bank?

(A)Samit Ghosh

(B) Nitin Chugh

(C) Sunil Patel

(D) Nandlal Sarda

Solution: (B)

Ujjivan Small Finance Bank has appointed Nitin Chugh as its Managing Director (MD) and Chief Executive Officer (CEO) for a period of 3 years from December 1, 2019. The current MD and CEO Samit Ghosh’s tenure will end on November 30, 2019.

122.Name the Indian Coast Guard Ship (ICGS), that was decommissioned in Visakhapatnam, Andhra Pradesh.

(A)ICGS Rajdhwaj

(B) ICGS Samarth

(C) ICGS Samrat

(D) ICGS Vigraha

Solution: (D)

Indian Coast Guard Ship (ICGS) ‘Vigraha’ decommissioned at Visakhapatnam, Andhra Pradesh. It is a frontline offshore patrol served for 29 years from 1990 to 2019. It was the seventh offshore patrol vessel built by the Mazagaon Dock Limited, Mumbai.

123.Union Ministry of Environment is creating a new DNA Database of which animal in order to curb poaching?

(A)Dolphin

(B) Crocodile

(C) Indian Rhinos

(D) Chimpanzee

Solution: (C)

Union Ministry of Environment has announced a project to create DNA Database for Indian Rhinos. This is done in order to curb poaching and collect evidence for wildlife crimes including Rhinos.The deadline to meet this project is 2021.The database will be kept in the Wildlife Institute of India (WII) headquartered in Dehradun, Uttarakhand.There are three species of rhinos, of which only one, the Indian rhino or One-horned Rhinos is found in the country mainly in Kaziranga National Park, Assam.

124. India recently delivered a pair of Mi-24 attack helicopters to which country?

(A) Sri Lanka

(B) Afghanistan

(C) Qatar

(D) Bangladesh

Solution: (B)

Vinay Kumar, Indian Ambassador to Afghanistan, handed over Mi-24 attack helicopters to Acting Defence Minister Asadullah Khalid at the Kabul Air Force Base, Afghanistan. India has been one of the largest donors of Mi-24 helicopters to Afghanistan and has contributed almost USD three billion as an aid to the war-torn country since 2001.

125.A High-Level Committee on Digital Payments recently submitted its report to the RBI. The Committee is headed by whom?

(A) Nandan Nilekani

(B) Kishore Sansi

(C) Sanjay Jain

(D) Aruna Sharma

Solution: (A)

Nandan Nilekani-headed panel on Digital Payments submitted its report to the Reserve Bank of India. The Reserve Bank will now examine the recommendations of the Committee. If necessary, the bank will merge the recommendations with the recently released ‘Payment Systems Vision 2021’, published on May 15, 2019.

126.Which Indian Actor was felicitated by the Council of European Chambers of Commerce (CEUCC) in India?

(A)Anil Kapoor

(B)Boman Irani

(C)Salman Khan

(D)Aamir Khan

Solution: (A)

Actor Anil Kapoor was felicitated by the Council of European Chambers of Commerce (CEUCC) in India and a European Union delegation as part of the ‘Europe Day’ celebrations. The actor will be the chief guest for the celebrations.

127.Who received the award of an Honour from the Ministry of Social Justice and Empowerment for unprecedented work to help people change their lives?

(A)Antano and Harini

(B)Avni Shah

(C)Rose and Roger

(D)Samit Ghosh

Solution: (A)

The Ministry of Social Justice and Empowerment, Government of India, felicitated Legacy Accelerators, Antano and Harini with the ‘Award for Honour’ for their work to help people change the trajectory of their lives and create a personal legacy in compressed time. Antano and Harini together with their Team of Excellence Installation Specialists and Change Agents were invited to work with some Government officers across various levels.

128.Who has been named by Time Magazine among “Next Generation Leaders 2019”?

(A)Varun Sendhil

(B)Ajey Nagar

(C)Dhruv Rathee

(D)Ashish Chanchlani

Solution: (B)

Indian YouTuber Ajay Nagar has been named by Time magazine among its ‘Next Generation Leaders 2019’, a list of only 10 young people from around the world who are forging new paths in politics, music and other spheres.

129.Who became the first black African women to scale Everest?

(A)Saray Khumalo

(B)Kuomintang Chi

(C)Aaliyah

(D)Bandile

Solution: (A)

South African mountaineer Saray Khumalo became the first black woman from the continent to reach Mount Everest’s summit. Her trip to the top of Everest took five days. Saray arrived at the base camp on April, 20 after trekking up the Khumbu Valley from Lukla, Nepal.

130.What is the theme of this year’s World Telecommunications Day and Information Society Day 2019?

(A) Big Data for Big Impact

(B)ICT: Entrepreneurship for Social Impact

(C)Enabling the Positive use of Artificial Intelligence for All

(D)Bridging the Standardization Gap

Solution: (D)

The World Telecommunication Day and Information Society Day is celebrated every year on May 17 around the world. The day was formerly called World Telecommunications Day, but in November 2005, the World Summit on the Information Society called upon the UN General Assembly to declare May 17 as World Information Society Day. Since then, the day came to be known as World Telecommunication and Information Society Day (WTISD) after 2005.

131. As per Israel proposal, which country has been selected as the focus country in Jerusalem Film Festival, 2020?

(A)India

(B) Singapore

(C) Bangladesh

(D) Sri Lanka

Solution: (A)

Indian Delegation led by Amit Khare, I&B Secretary met Film Commissioners of participating countries at Cannes Film Festival. The Delegation further met Eti Cohen, Director of Film Department and Council, Ministry of Culture and Sports, Israel. During the meeting, Israel proposed India to be the focus country in Jerusalem Film Festival, 2020. The buzz created by the Hindi movie Newton in Israel was also highlighted by the Israeli Delegation.

132. Which Financial services company, has launched a specialized insurance cover titled ‘Mumbai Local Train Cover‘ for passengers traveling in local trains in Mumbai?

(A)SBI Life Insurance Co. Ltd.

(B) Bajaj Finserv

(C) Max Life Insurance Co. Ltd.

(D) Exide Life Insurance Co. Ltd.

Solution: (B)

Bajaj Finserv, through it’s lending arm Bajaj Finance Ltd has launched a specialised insurance cover titled ‘Mumbai Local Train Cover‘ for passengers travelling in local trains in Mumbai.This policy provides coverage in case of a mishap during a train journey. The passengers will get an insurance cover of Rs 1 lakh against a payment of Rs 399 per annum. In the event, when an insured passenger suffers a disability as a result of a Mumbai-local train accident, the passenger is covered against loss of income, with Rs. 2000 per week during the policy period.

133.Name the painting of Claude Monet, which was sold for a record-breaking price of $110.7 million (Rs.778 crore) at Sotheby’s Impressionist & Modern Art.

(A)Mueles(Grainstacks)

(B) Women in the Garden

(C) Wild Poppies

(D) Impression, Sunrise

Solution: (A)

On May 14, 2019, ‘Mueles’ (Grainstacks) of Claude Monet was sold for a record-breaking price of $110.7 million (Rs.778 crore) at Sotheby’s Impressionist & Modern Art Evening Sale. It became the ninth most expensive work ever sold in the auction. It is the finest work of Claude Monet from ‘Haystacks’ series and became the first impressionist work to cross $100 million thresholds at auction.

134.Who was appointed as the next High Commissioner of India to the Kingdom of Eswatini?

(A)Radha Venkataraman

(B) Smriti Irani

(C) Sheela Dixit

(D) Sangeeta Bahadur

Solution: (A)

The Ministry of External Affairs, Government of India, announced the appointment of Radha Venkatraman as the next High Commissioner of India to the Kingdom of Eswatini. She is set to take up her responsibility soon. She succeeds Rudra Gaurav Shresth.

135.Which type of missile was test fired recently, that is manufactured by Bharat Dynamics Limited (BDL)?

(A)Long Range surface to air Missile

(B) Air-to-Air Missiles

(C) Beyond-Visual-Range Air-To-Air Missile

(D) Medium-Range Surface-to-Air Missile

Solution: (D)

The Indian Navy has achieved a significant milestone in enhancing its anti-air warfare capability by successfully test-firing a Medium Range Surface to Air Missile (MRSAM) on the western seaboard. It has been manufactured by Bharat Dynamics Limited (BDL).

136.Olympic champion Laura Dahlmeier announced retirement from which sport recently?

(A) Tennis

(B) Ski jumping

(C) Biathlon

(D) Triathlon

Solution: (C)

Germany’s Double Olympic biathlon champion Laura Dahlmeier announced the retirement at the age of 25 after struggling with health issues. She had won the world titles in 2015 and 2016 and took the overall biathlon World Cup in 2017.

137.Winner of International Cricket Council(ICC) world cup 2019 will receive _________, the highest prize money in the history of the tournament.

(A) 1 million Dollar

(B) 3 million Dollar

(C) 2 million Dollar

(D) 4 million Dollar

Solution: (D)

The winners of the upcoming World Cup in England will receive a record $4 million for lifting the trophy, the International Cricket Council. In all, a total of $10 million is on offer during the showpiece men’s one-day international tournament, which starts later this month and lasts 46 days. CC CWC 2019 — Prize Money: Winners (1) $4,000,000; Runners-Up (1) $2,000,00; Losing Semi-Finalists (2) $800,000 each; Winners of each league stage match (45): $40,000 each; Teams that do pass the league stage (6) $100,000 each.

138. Which organisation inaugurated the Young Scientist Programme?

(A)ISRO

(B)NABARD

(C)RBI

(D)IRDA

Solution: (A)

Indian Space Research Organisation (ISRO) Director K Sivan inaugurated the Young Scientist Programme (YUVIKA). The programme is aimed at imparting basic knowledge of science and space technology to school-going students from different states and Union Territories (UT) of the country in order to arouse their interest in space-related activities.

139.Which country sets Guinness world record of the largest laundry lesson?

(A)Bhutan

(B)China

(C)Nepal

(D)India

Solution: (D)

With 400 young Indian men participating across the country to learn laundry lessons to share the responsibility of cleaning clothes along with the female members of their homes, India achieved the Guinness World Records certificate for the largest laundry lesson recently.

140.Recently BSE launched an application for its mutual fund platform. What is the name of that application?

(A)Star MF

(B)Nitya MF

(C)Stocks MF

(D)Funds MF

Solution: (A)

Leading stock exchange BSE said it has launched ‘BSE StAR MF’ app to enable more participation and help mutual fund distributors process transactions faster. “BSE StAR MF mobile app supports real-time client registration and paperless transactions, creates and uploads mandate for SIPs, generates the basket of multiple orders, tracks and allows the distributor to analyze his business at his fingertips.

141.Recently, the Internet’s most popular cat passed away. What was the common name of the cat?

(A)Mouse Cat

(B)Rollins Cat

(C)Bunderson Cat

(D)Grumpy Cat

Solution: (D)

Grumpy Cat, the Internet’s most popular cat and one of its first viral memes, has passed away at age seven. Grumpy Cat, whose real name is Tardar Sauce, had feline dwarfism.

142.Which former Prime Minister’s death anniversary is observed on May 21?

(A)Jawaharlal Nehru

(B) Rajiv Gandhi

(C) Lal Bahadur Shastri

(D) Gulzarilal Nanda

Solution: (B)

The 28th death anniversary of former Prime Minister Rajiv Gandhi was observed across the nation on May 21, 2019. Rajiv Gandhi was assassinated in a suicide bombing at Sriperumbudur of Tamil Nadu on this day in 1991

143.Who was elected as the President of Indonesia recently?

(A)Joko Widodo

(B) Prabowo Subianto

(C) Sandiaga Uno

(D) Ma’ruf Amin

(E) Jusuf Kalla

Solution: (A)

Joko Widodo was re-elected as President of Indonesia for the second term, defeating rival Prabowo Subianto. Widodo and his Vice-Presidential running mate Ma’ruf Amin won the election by a 55.5 per cent to 44.5 per cent margin over Prabowo Subianto and Sandiaga Uno.

144.Starbucks recently launched a ‘silent cafe’ in which country?

(A)Japan

(B) France

(C) USA

(D) China

Solution: (D)

American coffee company Starbucks recently opened a ‘silent cafe’ in Guangzhou, China. Half of the staff at this café is hearing impaired. People can place orders without saying a word.

145.When is the World Metrology Day observed every year?

(A)19th May

(B) 20th May

(C) 21th May

(D) 22th May

Solution: (B)

World Metrology Day is observed every year on 20 May to commemorate the signing of the Metre Convention in 1875. The theme of the 2019 World Metrology Day was ‘The International System of Units – Fundamentally better’.

146.What is the name of Indian spinner who recently started lifestyle brand CheQmate?

(A)Kuldeep Yadav

(B) Ravindra Jadeja

(C) Yuzvendra Chahal

(D) Ashish Nehra

Solution: (C)

India spinner Yuzvendra Chahal in association with High Times Solutions (HTS) has started lifestyle brand “CheQmate”. This is Chahal’s maiden entrepreneurial venture. The y plan to deal in lifestyle products and services like games, ventures and sub-brands to offer Indian sports lovers with one of a kind experience

147.What is the name of the farthest place in the universe where NASA’s spacecraft has recently found evidence of water?

(A)Webar Galaxy

(B) Giant Gracia

(C) Wire Gross

(D) Ultima Thule

Solution: (D)

NASA has recently discovered evidence of water, ice and organic molecules on Ultima Thule’s surface, farthest place in the universe. NASA has published the first profile of Ultima Thule revealing details about the complex space object.

148. Which nation has suspended the procedure of filling landing cards by travelers from India and other nations?

(A) US

(B) Japan

(C) France

(D) UK

Solution: (D)

The UK government has scrapped the requirement of filling out landing cards by international travellers coming to the UK from countries like India, as part of a series of measures aimed at a smoother entry into Britain.

149.Google has announced a suspension of its services with which technology giant?

(A) Alibaba

(B) Xiaomi

(C) Honor

(D) Huawei

Solution: (D)

Google has suspended all business with Huawei that requires the transfer of hardware, software and technical services and cancelled its Android license. The move comes after the US Commerce Department added Huawei Technologies Co Ltd and 70 affiliates to its “Entity List” thus, banning the telecom giant from buying parts and components from US companies without the US government approval. It comes amid the ongoing trade war between the US and China. With the move, Google apps such as Chrome, Gmail, YouTube and Google Play will cease to exist on the upcoming Huawei phones.

150.How many women boxers enter semis of 2nd India Open International Boxing tournament?

(A)22

(B)18

(C)25

(D)12

Solution: (A)

Twenty-Two Indian women boxers including MC Mary Kom have assured medals by entering the Semi-Finals of India Open International Boxing tournament. Ace boxer Mary Kom had an easy win against Nepal’s Mala Rai in the Quarter Final last night.

151.How much amount was proposed by NITI Aayog for Artificial Intelligence push?

(A)Rs 8000 cr

(B)Rs 7000 cr

(C)Rs 6000 cr

(D)Rs 7500 cr

Solution: (D)

The NITI Aayog has drawn up a plan for creating an institutional framework for artificial intelligence (AI) in the country. It has circulated a cabinet note to provide Rs 7,500 crore in funding for creation of cloud computing platform called AIRAWAT and research institutes.

152.Recently UN Environment India and Wildlife Crime Control Bureau of India launched a campaign on illegal wildlife trade. What is the name of that campaign?

(A)Migration of Animals

(B)Animals and Forest

(C)Not All animals migrate by choice

(D)Animal lover

Solution: (C)

UN Environment India and Wildlife Crime Control Bureau of India launched an awareness campaign ‘Not all animals migrate by choice’ to be displayed at major airports across the country ahead of the International Day of Biological Diversity.

153.Which company toppled Indian Oil Corporation to become the country’s biggest company by revenue?

(A)Amazon

(B)Reliance Industries

(C)Flipkart

(D)TCS

Solution: (B)

Reliance Industries has toppled state-owned Indian Oil Corporation (IOC) to become the country’s biggest company by revenue. The Mukesh Ambani-led conglomerate, in the 2018-19 fiscal year that ended March 31, reported a turnover of Rs 6.23 lakh crore.

154.Which bank announced a partnership with the FMCG arm of the Art of Living-Sri Sri Tattva?

(A)BOB

(B)IDBI

(C)SBI

(D)PNB

Solution: (C)

The State Bank of India (SBI) has announced a strategic partnership with the FMCG arm of The Art of Living — Sri Sri Tattva. Under this partnership, YONO users can avail a discount of 15 per cent on the entire range of products offered by Sri Sri Tattva such as food, personal care, healthcare, homecare, BYOGI apparels and Shankara skincare products.

155.Name the climber who recently climbed Mt Everest for the 24th time.

(A)Saumya Dixit

(B)Komal Jain

(C)Arundhati

(D)Kami Rita Sherpa

Solution: (D)

Just a week after breaking his own record for the most number of summits on Mt Everest, Kami Rita Sherpa yet again climbed the world’s highest mountain.

156.Recently, Pakistan announced Mueenul Haq as its new High Commissioner to ______ country.

(A)India

(B)Nepal

(C)China

(D)Indonesia

Solution: (A)

Pakistan announced career diplomat Mueenul Haq as its new High Commissioner to India. Haq was appointed after Sohail Mehmood left the High Commissioner’s post to join as foreign secretary.

157.Which Indian peacekeeper will be honoured this year with a prestigious UN medal for courage and sacrifice in the line of duty?

(A)Arijit Jain

(B)Jitender Kumar

(C)Sumit Pandey

(D)Srikant Mohan

Solution: (B)

158.Pehal Charitable Trust (PCT) has entered into the Guinness Book of World Records for Longest Line of Hunger Relief (Iftar) Package. The trust is in which country?

(A)Turkey

(B) Israel

(C) India

(D) UAE

Solution: (D)

Pehal charitable Trust (PCT), a charity run by an Indian in United Arab Emirates (UAE), has entered the Guinness Book of World Records for “Longest Line of Hunger Relief Package” in Abu Dhabi during the holy month of Ramzan.

159.The 2019 meeting of TAPI gas pipeline took place in which country?

(A)Afghanistan

(B) Turkmenistan

(C) Pakistan

(D) India

Solution: (B)

Turkmenistan-Afghanistan-Pakistan-India (TAPI) gas pipeline meeting was held on May 19, 2019 in Ashgabat,Turkmenistan. The Indian delegation was led by Special Assistant to the Prime Minister on Petroleum, Nadeem Babar.

160.The Lok Sabha elections of ________ witnessed the highest voter turnout in its history.

(A) 2004

(B) 2014

(C) 2019

(D) 2009

Solution: (C)

The 2019 Lok Sabha elections clocked a record turnout of 67.11%, beating the previous turnout of 65.95% notched up in 2014. This election also recorded a narrow gap of 0.4% between male and female voters. Female voters even overtook male voters in a few states and union territories. The seven-phase election began on April 11 and concluded on May 19.

161._____ ministry plans to introduce an Artificial Intelligence (AI) system in the MCA21 portal.

(A) Ministry of External Affairs

(B)Ministry of Corporate affairs

(C) Ministry of Communications

(D) Ministry of Information and Broadcasting

Solution: (B)

The Ministry of Corporate Affairs plans to introduce an Artificial Intelligence (AI) system in the MCA21 portal. The introduction seeks to make the compliance process easier as well as ensure routine enforcement activities are done on autopilot basis. It will be introduced when Ministry will roll out Version 3 of the MCA 21.

162.Which of the following fighter jet was used by the Indian Air Force (IAF) to test fire air launch version of BrahMos missile recently?

(A)Sukhoi Su-30 MKI

(B) Sukhoi Su-35

(C) Sukhoi Su-30 MKK

(D) Sukhoi Su-57

Solution: (A)

The Indian Air Force (IAF) successfully conducted the test firing of the air version of BrahMos missile from its frontline Su-30 MKI fighter aircraft. The launch from the Sukhoi fighter jet aircraft was smooth and the missile followed the desired trajectory before directly hitting the land target.

163.Which of these institutions has signed an agreement to provide USD 750 mn loan to India for Electrification of Railway Track?

(A)World Bank

(B) International Monetary Fund

(C) Asian Development Bank

(D) United Nations Development Programme

Solution: (C)

Asian Development Bank (ADB) has signed an agreement to provide USD 750 million equivalent in Indian rupee long-term financing to electrify railway tracks in India.It is the largest single non-sovereign loan ever committed by ADB to Indian Railway Finance Corporation (IRFC) to fund the railways track electrification project.

164.Name the first woman pilot of the Indian Air Force to qualify to undertake combat missions on a fighter jet

(A)Avani Chaturvedi

(B) Anny Divya

(C) Shubhangi Swaroop

(D) Bhawana Kanth

Solution: (D)

Flight Lieutenant Bhawana Kanth has become the first woman pilot of the Indian Air Force to qualify to undertake combat missions on a fighter jet. Three women — Kanth, Avani Chaturvedi and Mohana Singh — were commissioned as flying officers in July 2016, less than a year after the government decided to open the fighter stream for women on an experimental basis.

165. The first-ever joint naval drill “Pacific Vanguard” between US, Japan, South Korea and Australia is being held at __________

(A) Guam, US

(B) Kuril Islands, Japan

(C) Jeju Island, South Korea

(D) Samoa, US

Solution: (A)

The navies of United States, Japan, South Korea, and Australia commenced their first ever combined naval drills named “Pacific Vanguard”, near the U.S. island of Guam in the Western Pacific region on May 23, 2019.

166. When is the World Turtle Day observed?

(A)May 21

(B) May 22

(C) May 23

(D) May 20

Solution: (C)

The World Turtle Day is held on May 23 every year to raise awareness and increase knowledge and respect for turtles and tortoises and encourage human action to help them survive and thrive. The theme for 2019 World Turtle Day is “Adopt, Don’t Shop.”

166.King Sultan Ahmad Shah who passed away recently was the chief of which country?

(A)Thailand

(B) Malaysia

(C) South Korea

(D) Israel

Solution: (B)

Malaysia’s seventh King and football veteran Sultan Ahmad Shah passed away here on Wednesday at the age of 88. Ahmad Shah was also the fifth Sultan of Malaysia’s central Pahang state. Born in 1930, Ahmad Shah has proclaimed the fifth Sultan of Pahang in 1974. He became the seventh Yang di-Pertuan Agong or the supreme head of state from 1979 to 1984.

167.Who has been awarded Japan’s second highest national award The Order of the Rising Sun, Gold and Silver Star?

(A)Shivshankar Menon

(B)Shyam Saran

(C)Nirupama Rao

(D)Gopalaswami Parthasarathy

Solution: (B)

Former foreign secretary Shyam Saran is to be awarded Japan’s second highest national award The Order of the Rising Sun, Gold and Silver Star. He will be awarded in 2019 Spring Imperial Decorations for his contributions to strengthen strategic ties and enhancing mutual understanding between India and Japan.

168.Which of the following along with XPoSaT has been categorized by ISRO as Defined Missions?

(A)Lunar Polar Exploration and Exoworlds

(B) Venus Mission

(C) Mangalyaan-2

(D) Aditya L-1

Solution: (D)

ISRO has categorized its six Mega Missions (excluding Chandrayaan-B) in two broad categories- Defined Missions: The mission includes XPoSaT and Aditya L-1. Undefined Missions: The missions which are still in the planning stage. These missions are Mangalyaan-2, Venus Mission, Lunar Polar Exploration and Exoworlds.

169.Facebook Registers New Fintech Firm in __________.

(A) Switzerland

(B) Sweden

(C) Norway

(D) Germany

Solution: (A)

Social media giant Facebook has apparently formed a new financial tech firm, Libra Networks LLC, in Geneva, Switzerland. Libra Networks was registered in Geneva by Facebook Global Holdings II LLC. Facebook registered the trademark “Libra” with the United States Patent and Trademark Office back in June, which was reportedly part of its secretive in-house crypto project.

170.Former PepsiCo chairman and CEO Indra Nooyi were presented with an honorary degree by which university?

(A) Brown University

(B)Harvard University

(C) Columbia University

(D) Yale University

Solution: (D)

Former PepsiCo chairman and CEO Indra Nooyi were presented with an honorary degree by the prestigious Yale University, her alma mater. The degree is to recognize her achievements in business and for being a global role model who encouraged women and girls to see themselves as top corporate executives. She is celebrated for her leadership and her commitment to helping women achieve success. Nooyi, She received a degree in Master of Public and Private Management from the university’s Yale School of Management in 1980, was presented with the Honorary Doctor of Humane Letters. Nooyi was among 11 individuals to be presented with the honorary degrees for achieving distinction in their fields.

171.Who is the youngest candidate to win in the Lok Sabha Elections 2019?

(A) Nusrat Jahan

(B) Tejaswi Surya

(C) Praveen Nishad

(D) Mukut Bihari

Solution: (B)

Tejaswi Surya is the youngest candidate of the BJP to win in the Lok Sabha Elections 2019 from the Bangalore south. Surya defeated B.K.Hariprasad of Congress

172.Who will be sworn in as the new Chief Minister of Andhra Pradesh on May 30?

(A)Jagan Mohan Reddy

(B) Chandrababu Naidu

(C) MK Stalin

(D) K Chandrasekhar Rao

Solution: (A)

YSR Congress Chief Jagan Mohan Reddy will be sworn in as the new chief minister of Andhra Pradesh on May 30, 2019, at Vijayawada. The YSR Congress trumped over Naidu’s TDP by winning 151 out of the total 175 seats. The TDP has been reduced to just 23 seats in these assembly elections.

173.The Government of India has planned to merge its statistics organ NSSO and CSO as a single unit under the name ________________

(A)National Survey Office

(B) National Statistical Office

(C) National Statistical Survey Office

(D) National Survey Supervisory Office

Solution: (B)

The Ministry of Statistics and Programme Implementation (MoSPI) has decided to merge the Central Statistical Organisation (CSO) and the National Sample Survey Office (NSSO) to form a new body called National Statistical Office (NSO).

174. Which Indian player has won the women’s 10m air rifle event at 2019 ISSF Munich World Cup?

(A)Apurvi Chandela

(B) Anjum Moudgil

(C) Heena Sidhu

(D) Manu Bhaker

Solution: (A)

Indian shooter Apurvi Chandela beat Wang Luyao of China to win gold in women’s 10m air rifle event of the ISSF World Cup in Munich on May 25, 2019. The 26-year-old shot 251 points in the final to pip China’s Luyao Wang’s score of 250.8. This was Apurvi’s second gold of the year, having won the first at the Delhi World Cup in February.

175. Name the Prime Minister of Papua New Guinea who has resigned from the post recently.

(A)Michael Somare

(B) Peter O’Neill

(C) Mekere Morauta

(D) James Marape

Solution: (B)

The Prime Minister of Papua New Guinea, Peter O’Neill, has resigned from the post. The 54-year-old Mr O’Neill had been the prime minister for seven years.

176.Who among the following has recently been appointed as the Vice President of Badminton Asia Council (BAC)?

(A) Pijush Hazarika

(B) Siddhartha Bhattacharya

(C) Akhil Gogoi

(D) Himanta Biswa Sarma

Solution: (D)

The Badminton Asia Council (BAC) has elected the President of Badminton Association of India (BAI), Himanta Biswa Sarma, as the Vice-President of BAC.

177.Name the Indian who has been awarded the ‘UNSDG 10 Most Influential People in Healthcare Award’?

(A)Baba Ramdev

(B) Jaggi Vasudev

(C) Acharya Balkrishna

(D) Sri Sri Ravi Shankar

Solution: (C)

Acharya Balkrishna, the Managing Director of Patanjali Ayurved Limited has received the prestigious ‘UNSDG 10 Most Influential People in Healthcare Award’ on behalf of Patanjali Group of Institutions in Geneva on May 25, 2019.

178.Who among the following has clinched the 2019 Sekisui Open?

(A)Mahesh Mangaonkar

(B) Ramit Tandon

(C) Saurav Ghosal

(D) Harinder Pal Sandhu

Solution: (A)

Professional Indian Squash player Mahesh Mangaonkar has defeated Spain’s Bernat Jaume to clinch the 2019 Sekisui Open title in Kriens, Switzerland on May 25, 2019.

179.Kalpana Dash who passed away recently was an Indian mountaineer from which state?

(A)Odisha

(B) West Bengal

(C) Assam

(D) Bihar

Solution: (A)

Odisha based mountaineer Kalpana Dash passed away in an unfortunate incident while descending world’s highest peak, the Mt. Everest on May 23. She was the first Odia mountaineer to scale Mount Everest in 2008

180.Which country has declared National Vesak week from May 15 to 21, 2019?

(A) Sri Lanka

(B) India

(C) Nepal

(D) Germany

Solution: (A)

Sri Lanka declared National Vesak week from May 15 to 21, 2019 to mark the celebrations of one of the most important events of Buddhists all over the world. The Festival held at the Thotagamuwa Ranpath Viharaya in Galle, Sri Lanka under the patronage of the President Maithripala Sirisena and Prime Minister Ranil Wickremesinghe. The Day of Vesak commemorates the birth anniversary of Gautama Buddha (or Lord Buddha) and it is celebrated on the day of May (Vaishakha) that has the full Moon (known as Purnima).

181.______aircraft was recently certified to operate on indigenous Bio-Jet fuel.

(A) MiG-21

(B) CH-47 Chinoo

(C) Global 5000

(D) AN-32

Solution: (D)

Russian AN-32 aircraft of the Indian Air Force (IAF) was certified by CEMILAC to fly on a blended bio-jet fuel. The fuel consists of 10 per cent tree-derived and 90 per cent conventional aviation fuel.

182.Which among the following teams has never won the ICC World Cup before?

(A)New Zealand

(B) Sri Lanka

(C) Pakistan

(D) West Indies

Solution: (A)

New Zealand has never won the World Cup. The team, known as the Black Caps entered its maiden finals at the 2015 Cricket World Cup.

183.India on May 27, 2019, paid homage to which leader, on his 55th death anniversary?

(A)Jawaharlal Nehru

(B) Vallabhbhai Patel

(C) Subhas Chandra Bose

(D) Rajendra Prasad

Solution: (A)

India on May 27, 2019, paid homage to its first Prime Minister Pandit Jawaharlal Nehru on his 55th death anniversary. Sonia Gandhi and Congress President Rahul Gandhi paid homage to first Indian minister Jawaharlal Nehru on his 55th death anniversary today at Shantivan New Delhi.

184.Who has become the world’s first leader to meet Japan’s new emperor?

(A)Xi Jinping

(B) Narendra Modi

(C) Theresa May

(D) Donald Trump

Solution: (D)

US President has become the first foreign head of state to meet Japan’s new Emperor Naruhito, following abdication by his father, Emperor Akihito.

185.The Orchha town was recently added to the tentative list of World Heritage Sites of UNESCO. In which state is the Orchha town located?

(A) Andhra Pradesh

(B) Madhya Pradesh

(C) Uttar Pradesh

(D) Himachal Pradesh

Solution: (B)

The Orchha town of Madhya Pradesh has been included in the tentative list of the World Heritage Sites of United Nations Educational, Scientific and Cultural Organisation (UNESCO). It is famous for its four palaces – Jahangir Palace, Rai Praveen Mahal, Raja Mahal, and Sheesh Mahal.

186.Veeru Devgan who died recently was a well known _____________

(A)Filmmaker

(B) Actor

(C) Singer

(D) Scriptwriter

Solution: (A)

Renowned film director and one of the most celebrated actions and stunts choreographer in Bollywood, Veeru Devgan, passed away on May 27, 2019, suffering from age-related issues. He was 85.

187.Name the winner of 2019 Monaco Grand Prix.

(A) Max Verstappen

(B) Lewis Hamilton

(C) Sebastian Vettel

(D) Valtteri Bottas

Solution: (B)

The Mercedes Formula 1 Champion Lewis Hamilton won the 2019 Monaco Grand Prix. This is the straight 6th win of Mercedes this year. The 2019 Monaco Grand Prix was a Formula One motor race held on 26 May 2019 at the Circuit de Monaco.

188.Who among the following has won the gold in Women’s 25-metre pistol event at the ISSF World Cup 2019 in Munich?

(A)Rahi Sarnobat

(B) Manu Bhaker

(C) Heena Sidhu

(D) Anjum Moudgil

Solution: (A)

Sailing largely under the radar, Rahi Sarnobat became the first Indian woman to win gold in an individual pistol event at the Asian Games last year. Now with her win in Munich, she remains relevant nine years after her breakthrough. Rahi Sarnobat’s first World Cup gold medal in five years has earned India a seventh quota for shooting at the Tokyo Games. This was, however, the biggest win for women’s pistol shooting since Heena Sidhu won the World Cup Finals at the same venue in 2013.

189.Which Industrial equipment supplier has collaborated with the Satish Dhawan Space Centre to manufacture India’s largest liquid hydrogen storage tank?

(A) Reliance Industries Limited

(B) Hindustan Unilever Limited

(C) Nittan India Tech Private Limited

(D) VRV Asia Pacific Private Limited

Solution: (D)

Recently, the Indian Space Research Organisation (ISRO)’s Chairman K. Sivan flagged off the shipment of India’s largest liquid hydrogen storage tank at the VRV Asia Pacific’s manufacturing plant at Sri City in Chittoor district of Andhra Pradesh. Liquid hydrogen is used as fuel for satellite launch vehicles.

190.RBI has decided to extend the initial cut-off timing for customer RTGS transactions to ___________ pm.

(A)8:00 pm

(B) 5:00 pm

(C) 7:00 pm

(D) 6:00 pm

Solution: (D)

The Reserve Bank of India has decided to extend the timings for customer transactions in Real Time Gross Settlement (RTGS) System by 1.5 hours. The timings for customer transactions (initial cut-off) in RTGS will be extended from 4:30 pm to 6:00 pm. The new timing will be effective from June 1, 2019.

191. Which of these Indian architecture has entered the 2019 World Architecture News (WAN) Awards?

(A)Statue of Unity

(B) Adiyogi Shiva statue

(C) Spring Temple Buddha

(D) Konark Temple

Solution: (A)

The world’s tallest statue, Statue of Unity, in Gujarat, constructed by Larsen & Toubro, has entered the globally-acclaimed 2019 World Architecture News (WAN) Awards.

192. India’s first Tree Ambulance has recently been launched in ____.

(A) Bhopal

(B) Chennai

(C) Ahmedabad

(D) Mumbai

Solution: (B)

Vice President M. Venkaiah Naidu flagged off a unique service called ‘Tree Ambulance’ in Chennai to revive and provide care to trees, following Cyclones Vardah (2016) and Gaja (2018) which uprooted lakhs of trees in the state. The Tree Ambulance service has been founded by, Dr K Abdul Ghani, also known as Green man of India.

193. How many states have been penalized by NGT for failing to submit a respective action plan on systematic disposal of plastic waste to CPCB latest by April 30, 2019?

(A) 21

(B) 18

(C) 29

(D) 25

Solution: (D)

The National Green Tribunal (NGT) had directed all the states and Union Territories (except 4) to submit their respective action plans on systematic disposal of plastic waste in compliance to Plastic Waste Management (PWM) Rules, latest by April 30, 2019, to Central Pollution Control Board (CPCB). In this regard, 25 states have failed to comply with the direction.

194. Which of these banks has launched the ‘Bank on Wheels’ service?

(A) Bank of India

(B) Indian Overseas Bank

(C) Canara Bank

(D) Punjab National Bank

Solution: (B)

The Indian Overseas Bank (IOB) has launched a new service named ‘Bank on Wheels’ on May 27, 2019, in its 16 lead districts in the state of Tamil Nadu, Andhra Pradesh, and Kerala.

195. The World Health Organisation officially labeled which addictive disorder?

(A) Excessive Gaming

(B) Excessive Sleeping

(C) Excessive Eating

(D) Excessive Laughing

Solution: (A)

Games may help the human brain in ways only the gamers want to believe. However,

The World Health Organisation officially labelled excessive gaming as a disorder after the member states agreed to adopt the 11th revision of the ‘International Statistical Classification of Diseases and Related Health Problems’ (ICD-11).

196.____ campaign has been launched by ICC to celebrate the Men’s Cricket World Cup 2019.

(A) Cricfree

(B) Howzat

(C) Cricmania

(D) Criiio

Solution: (D)

The International Cricket Council (ICC) has launched Criiio campaign on the eve of the ICC Men’s Cricket World Cup 2019. The campaign aims to bring together hundreds of millions of fans from around the world and celebrate the magnificent diversity of cricket. ICC has launched #criiio and website www.criiio.com for this social cricket tribe.

197. Sri Lanka has recently signed a tripartite agreement with two countries for the development of its Colombo port. Which are the two nations?

(A)US & China

(B) China & Japan

(C) India & Japan

(D) Malaysia and India

Solution: (C)

Sri Lanka signed a tripartite agreement with India and Japan for development of eastern terminal of Colombo port. Sri Lanka Port Authority (SLPA) will hold 51 per cent majority stake in the port; while Japan and India will have combined stake of 49 per cent.

198. The GlobalCoin cryptocurrency will be launched by _____.

(A) Facebook

(B) Google

(C) Microsoft

(D) Amazon

Solution: (A)

Technology major Facebook is planning to launch its own cryptocurrency, in early 2020, which is likely to be named GlobalCoin. The cryptocurrency is being launched by Facebook under its Secret project “Project Libra” and will require around $1 billion in funding to support the project.

199. Which of these countries has been removed from the Currency ‘Monitoring List’ of major trading partners by the US Treasury Department?

(A)China

(B) India

(C) Japan

(D) South Korea

Solution: (B)

The US Treasury Department has removed India as well as Switzerland from its currency monitoring list of countries having potentially questionable foreign exchange policies. Removal of India from the currency watch list radar is a positive development, which otherwise would have ultimately led to a tag of being a currency manipulator.

200. Which of these states has recently launched the Aroma Mission for the agriculture and allied sector?

(A)Gujarat

(B) Haryana

(C) Meghalaya

(D) Andhra Pradesh

Solution: (C)

The Chief Minister of Meghalaya, Conrad K Sangma launched the Aroma Mission and Processing Unit of Essential Oil at Byrwa in Ri-Bhoi district on May 27, 2019, to boost Agriculture and allied sector in the state.

201. Who was honored with the Dr. Lee Jong-wook Memorial Prize 2019 for Public Health in Geneva, Switzerland?

(A)V. Ramalingaswami

(B) Vishwa Mohan Katoch

(C) Balram Bhargava

(D) Soumya Swaminathan

Solution: (C)

Indian Council of Medical Research (ICMR) Director-General Professor (Dr) Balram Bhargava was honoured with the 2019 Dr Lee Jong-wook Memorial Prize for Public Health at the 72nd World Health Assembly in Geneva, Switzerland. The event was organized by the World Health Organization (WHO). He was awarded for his contributions as a clinician, innovator, researcher, and trainer. He is the Executive Director for Stanford India Biodesign Centre, School of International Biodesign (SiB), New Delhi.

202. Who has been appointed as the new CEO of The Hindu?

(A) Malini Parthasarathy

(B) Sunil Khilnani

(C) Navin Chawla

(D) L.V. Navaneeth

Solution: (D)

L.V. Navaneeth will be taking over as the new CEO of The Hindu from June 1, 2019, on completion of the term of the incumbent CEO and MD, Rajiv C. Lochan. Mr. Navaneeth served this organisation between 1998 and 2006 in a senior position in Advertising and Marketing.

203. Which state government has announced that it will sponsor the men and women’s Indian hockey?

(A)Odisha

(B) Punjab

(C) Maharashtra

(D) Rajasthan

Solution: (A)

Both the men and women’s Indian hockey team will be sponsored by the state government of Odisha. The announcement was made by Odisha Chief Minister Naveen Patnaik in New Delhi. The state government has decided to support the team for a period of five years.

  1. Pungam Kannan who passed away recently was titled as ‘Pele of Asia’. He was associated with which sports?

(A) Football

(B) Cricket

(C) Badminton

(D) Tennis

Solution: (A)

Pungam Kannan, former India’s ace footballer passed away at the age of 80 after suffering from prolonged illness. He was also facing huge financial crisis before his death.P. Kannan was born in Vandavasi, Tamil Nadu. The esteemed German coach, Dettmar Cramer had given Kannan the title of ‘Pele of Asia’ in 1968 when he was invited by the AIFF (All India Football Federation) to conduct 2-week coaching in Mumbai. The ace footballer played 14 matches for India, represented Universal RC for 4 years in the Chennai Football Association (CFA) senior division league.


CURRENT AFFAIRS MAY 2019 FREE PDF DOWNLOAD


Author – Bhavi Chauhan


Must Explore

How to crack Group Discussion?

How to Ace Personal Interview?

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!