Current Affairs June 2019 – 200 Q&A Free PDF

Hits: 71

CURRENT AFFAIRS JUNE 2019

200 QUESTIONS

BY

‘UNIVERSE OF THOUGHTS’

CURRENT AFFAIRS JUNE 2019

Note

  1. Use this file as reference material
  2. The explanation is provided wherever necessary
  3. Free PDF available to download
  4. Try to attempt all the questions yourself. The answers are given at the end in the form of PDF

CURRENT AFFAIRS JUNE 2019 FREE PDF DOWNLOAD


1. On 31st May 2019, `In the first meeting of Cabinet, Prime Minister has approved major changes in the ‘Prime Minister’s Scholarship Scheme (PMSS)’ under the ________________.

1. National Research Fund

2. National Empowerment Fund

3. National Defence Fund

4. National Fund for Educational Development

Answer – 3. National Defence Fund

In the first meeting of Cabinet, chaired by Prime Minister Narendra Modi has approved major changes in the PM’s Scholarship Scheme under the National Defence Fund. The Cabinet has increased the rates of scholarship from Rs 2,000 per month to Rs 2,500 per month for boys and Rs 2,250 per month to Rs 3,000 Rs per month for girls. This has been implemented for encouraging technical and post-graduate education for the widows and wards of the deceased and ex-service personnel of Armed Forces, Para Military Forces and Railway Protection Forces

2. Cabinet approved new initiative to control Foot & Mouth Disease (FMD) and __________to support livestock rearing farmers.

1. Encephalitis

2. Brucellosis

3. Cowpox

4. Syphilis

Answer – 2.Brucellosis

The Cabinet, first since the outcome of the 2019 Lok Sabha election, approved a new initiative to control Foot and Mouth Disease (FMD) and Brucellosis to support livestock rearing farmers The FMD and Brucellosis is a common threat among livestock like cow-bulls, buffaloes, sheeps, goats, pigs etc.

3. National Sample Survey Organization (NSSO) data has showed that India has 20.6 health workers per 10,000 people.Which Indian city has highest concentration of health workers?

1. Haryana

2. Punjab

3. Kerala

4. Delhi

Answer – 4. Delhi

A recent study based on National Sample Survey Organization (NSSO) data has showed that India has 20.6 health workers per 10,000 people. This is less than World health Organization’s (WHO) minimum overreach of 22.8 per 10,000 people. Delhi has the highest concentration of health workers followed by Kerala, Punjab, and Haryana.

4 .International rating agency Fitch Ratings certified long-term IDRs to six banks with ‘BBB-‘ a stable outlook. What is D in IDR?

1. Data

2. Default

3. Deposit

4. Debt

Answer – 2. Default (Issuer Default Ratings)

International rating agency Fitch Ratings certified long-term Issuer Default Ratings (IDRs) to six banks.

It affirmed the long-term IDRs to State Bank of India (SBI), Bank of Baroda(BOB), Punjab National Bank(PNB), Bank of Baroda (New Zealand), Canara Bank and Bank of India(BOI) with ‘BBB-‘ a stable outlook.

4. Which bank has joined hands with Multilateral Investment Guarantee Agency (MIGA) to expand Development Finance in Asia and Pacific to increase the flow of private sector investment?

1. European Investment Bank (EIB)

2. Asian Development Bank (ADB)

3. International Bank for Reconstruction and Development (IBRD)

4. Eurasian Development Bank (EDB)

Answer – 2. Asian Development Bank (ADB)

On May 30, 2019,The Asian Development Bank (ADB) and the Multilateral Investment Guarantee Agency (MIGA), the political risk insurance arm of the World Bank Group, have agreed to expand Development Finance in Asia and Pacific to increase the flow of private sector investment.

5. Name the bank which partnered with Centrum Wealth Management Ltd (Centrum) to form private limited Joint Venture(JV) to provide wealth management services to its clients.

1. Lakshmi Vilas Bank

2. South Indian Bank

3. Dhanlaxmi Bank

4. Karur Vysya Bank

Answer – 4. Karur Vysya Bank

Karur Vysya Bank Ltd (KVB) partnered with Centrum Wealth Management Ltd (Centrum) to form private limited Joint Venture(JV) to provide wealth management services to its clients. KVB will hold 51% of the share capital, Centrum will hold 45% and the remaining 4% will be held by the JV’s Staff.

6. Who has became the first IAF woman pilot to become fully operational by day on Hawk advanced jet aircraft?

1. Padmavathy Bandopadhyay

2. Priya Jhingan

3. Mohana Singh

4. Nivedita Choudhary

Answer – 3. Mohana Singh

Flight Lieutenant Mohana Singh became the first IAF woman pilot to become fully operational by day on Hawk advanced jet aircraft. She landed the gruelling 4 aircraft combat sortie at the Kalaikunda Air Force Station in West Bengal.

7. Name the Indian who has been appointed Deputy Executive Director of the UN Entity for Gender Equality and the Empowerment of Women (UN Women).

1. Anita Bhatia

2. Kiran Bedi

3. Urmila Singh

4. Kamla Beniwal

Answer – 1.Anita Bhatia

Anita Bhatia, has been appointed by UN Secretary-General Antonio as the Deputy Executive Director of the UN Entity for Gender Equality and the Empowerment of Women (UN Women).

8. Name the Senior Aviation Official to hold additional charge as Director General (DG) of Directorate General of Civil Aviation (DGCA).

1. Naveen Sharma

2. Arun Kumar

3. Rishi Vardhan

4. Kannadhasan

Answer – 2. Arun Kumar

Arun Kumar, additional secretary in the ministry of Civil Aviation was assigned with an additional charge as the Director General (DG) of Directorate General of Civil Aviation (DGCA). He assumed the charge on June 1, 2019, succeeding B S Bhullar who retired on May 31, 2019.

9. Sachin Bansal to join Ujjivan Small Finance banks as its independent director.He is a co-founder of which e-commerce company?

1. Flipkart

2. Amazon

3. Snapdeal

4. CricBuzz

Answer – 1.Flipkart

Flipkart’s co-founder Sachin Bansal to join Ujjivan Small Finance banks as it’s independent director from June 1st. This step is taken in order to achieve the banks plan to upgrade itself as an state-of-the-art mass market bank.

10. Global Day of Parents is observed globally on 1st June.Theme of 2019 is________.

1. “Selfless commitment to Parents”

2. ”You and your Parents”

3. ” Honor your parents”

4. “Be with old age Parents”

Answer – 3. ” Honor your parents”

Global Day of Parents is observed globally on 1st June to honor parents all around the world. It aims to celebrate parent’s selfless love to shape their children’s future. Theme for this year – Honor your parents.

11. What was the unemployment rate in India for the year 2017-2018 as per the survey conducted by National Sample Survey Office (NSSO)?

1. 6.1%

2. 6.2%

3. 6.3%

4. 6.4%

Answer – 1. 6.1%

According to a survey conducted by National Sample Survey Office (NSSO) between July 2017 and June 2018 covering 4.3 lakh people revealed that the unemployment rate was about 6.1% in 2017-18, highest in 45 year since 1972-73.

12. To which Indian state, Asian Development Bank (ADB) has approved $350 million loan to rehabilitate two state highways and other road improvement project?

1. Kerala

2. Bihar

3. Tamilnadu

4. Chattisgarh

Answer – 4.Chattisgarh

Asian Development Bank (ADB) approved $350 million loan to rehabilitate and upgrade two state highways and 23 major district roads totaling about 850 kilometers in Chhattisgarh. It will improve the connectivity and access to basic services and livelihood opportunities in the state.

13. Name the financial service company launched ‘Sabse Khaas Loan’ scheme for two-wheeler customers.

1. Mahindra & Mahindra Financial Service Ltd.,

2. L&T Finance

3. Bajaj Finserve Ltd.,

4. TVS credit service Ltd.,

Answer – 2. L&T Finance

Indian multinational conglomerate, L&T Finance, a subsidiary of L&T Finance Holdings, launched ‘Sabse Khaas Loan’ for two-wheeler customers. This scheme provides burden-free and low-cost finance for two-wheelers eliminates the need for hypothecation of the vehicle to the financier over the tenure of the loan.

14. Government has met the fiscal deficit target of ___________for the Financial Year 2018-19.

1. 3.1%

2. 3.2%

3. 3.3%

4. 3.4%

Answer – 4. 3.4%

Government has met the fiscal deficit target of 3.4% for the Financial Year 2018-19. The fiscal deficit stood at 3.39% against the estimated rate of 3.4%. The data was released by the Controller General of Accounts (CGA). It was met through a reduction in government spending, which also contributed to GDP growth slowing to 5.8% in the fourth quarter of FY19.

15. With which country did India lose its spot as the world’s fastest-growing economy by registering 6.3%annual growth in the January-March quarter ?

1. Senegal

2. Myanmar

3. Philippines

4. None

Answer – 5.None of these (China)

Indian economy lost its spot as the world’s fastest-growing economy to China. As per Reuters survey, it registered 6.3% annual growth in the January-March quarter, its slowest pace in six quarters. China recorded a growth of 6.4% in the March Quarter.

16. Which state’s Health Department was conferred with the World Health Organization’s (WHO) Tobacco Control Award for 2019 during World No Tobacco Day(WNTD) ?

1. TamilNadu

2. Rajasthan

3. Andhra Pradesh

4. Gujarat

Answer – 2. Rajasthan

The Medical and Health Department of Rajasthan was conferred with the World Health Organization’s (WHO) Tobacco Control Award for 2019 in recognition of its achievements in the field of tobacco control. It was presented on the occasion of World No Tobacco Day(WNTD) celebrated on May 31, 2019 in an event held in New Delhi.

17. Name the celebrity who has been appointed as brand ambassador by Veeba foods for its new brand “V-Nourish”.

1. Allu Arjun

2. Mahindra Singh Dhoni

3. Sharukh khan

4. Virat Kholi

Answer – 3.Sharukh khan

Popular consumer brand, Veeba foods make inroads into a nutrition segment with its new brand V-Nourish , a nutrition supplement for kids above 5 years appoints Shah Rukh Khan as its Ambassador.

18. Ajay Singh was elected to the board of the International Air Transport Association (IATA).He is a chairman and MD of which domestic airline?

1. IndiGo

2. Jet Airways

3. Air India Express

4. SpiceJet

Answer – 4. SpiceJet

India’s favorite domestic airline Spicejet’s chairman and MD Ajay Singh was elected to the board of the International Air Transport Association (IATA).

19. Which institute has launched a Data Platform of ‘Integrated Database on Infrastructure Projects’ (IDIP) to improve the efficiency of Government Infrastructure Development?

1. IIT Bombay

2. IIT Madras

3. IIT Bangalore

4. IIT Khanpur

Answer – 2.IIT Madras

The Indian Institute of Technology (IIT) Madras has launched a Data Platform of ‘Integrated Database on Infrastructure Projects’ (IDIP) to improve the efficiency of Government Infrastructure Development. It was launched on May 29, 2019 at the 15th World Conference on Transport Research (WCTR) held at IIT Bombay.

20. Which high court recently upheld the constitutional validity of death penalty for repeat rape offenders?

1. Bombay High Court

2. Madras High Court

3. Kerala High Court

4. Rajasthan High Court

Answer- 1.Bombay High Court

Bombay High Court upheld the Constitutional validity of death penalty for repeat rape offenders. Under an amendment to section 376 (e) of the Indian Penal Code, repeat offenders in rape cases faced life imprisonment or a death penalty.

21. Pinaki Misra has been appointed as the Parliamentary party leader of which party?

1. BJP

2. LJP

3. BJD

4. Shiv Sena

Answer – 3. BJD

Four-time MP Pinaki Misra has been appointed as the BJD’s Parliamentary Party Leader. The regional party-led by Naveen Patnaik had won 12 seats in the Lok Sabha Elections 2019.

22. Which public sector company has become India’s most profitable public sector company in the latest fiscal?

1. NTPC

2. Bharat Petroleum

3. IOC

4. ONGC

Answer –4. ONGC

The Oil and Natural Gas Corporation (ONGC), India’s top oil and gas producer, has toppled Indian Oil Corp (IOC) to become the country’s most profitable public sector company in this fiscal, the PSU reported a 34 per cent jump in its 2018-19 fiscal net profit to Rs 26,716 crore.

23. As per a new study, MRI could be used to detect which chronic disease?

1. Cancer

2. Heart Disease

3. Diabetes

4. Thyroid

Answer- 2. Heart Disease

According to a new study, Magnetic Resonance Imaging (MRI) can be used to measure how the heart uses oxygen for both healthy patients and those with heart disease.

24. Which state celebrated its Formation Day on June 2?

1. Telangana

2. West Bengal

3. Bihar

4. Sikkim

Answer- 1. Telegana

Telangana celebrated the fifth anniversary of its Formation Day on June 2, 2019. State Chief Minister Chandrasekhar Rao hoisted the tri-colour at Public Gardens in Hyderabad. Telangana is the youngest state of India.

25. Which has been reappointed as National Security Adviser?

1. Rajiv Mehrishi

2. Raghuram Rajan

3. Shaktikanta Das

4. Ajit Doval

Answer- 4. Ajit Doval

India’s National Security Adviser Ajit Doval has been reappointed to the post for another five years. Ajit Doval has also been given Cabinet Rank for contribution to national security.

26. Which among the following political alliances have called off their ties temporarily?

1. BSP- SP

2. JDU-BJP

3. BJP-Shiv Sena

4. Cong-DMK

Answer- 1. BSP- SP

BSP Chief Mayawati held a press conference on June 4, 2019, calling off her party’s alliance with Akhilesh Yadav’s Samajwadi Party (SP). She, however, clarified that the breakup was not permanent.

27. Which state’s cabinet has passed a resolution to increase reservation for OBCs to 27 percent?

1. Rajasthan

2. Uttar Pradesh

3. Maharashtra

4. Madhya Pradesh

Answer- 4. Madhya Pradesh

The cabinet of Madhya Pradesh has passed a resolution to increase reservation quota for Other Backward Classes (OBC) to 27 percent from existing 14 percent.

28. A case of Nipah Virus resurfaced in which Indian state recently?

1. West Bengal

2. Karnataka

3. Kerala

4. Maharashtra

Answer- 3. Kerela

The deadly Nipah Virus has resurfaced in Kerala, after a 23-year-old Kerala student, admitted in a private hospital in Ernakulam, was tested positive of the virus.

29. World Environment Day is observed on ______.

1. June 5

2. June 7

3. June 8

4. June 12

Answer- 1. June 5

30. World Food Safety Day is observed on ______.

1. June 5

2. June 7

3. June 8

4. June 12

Answer- 2. June 7

31. What was the theme for World Food Safety Day 2019?

1. Food foe everyone

2. Food Safety

3. Food comes first

4. Food Safety, everyone’s business

Answer- 4. Food Safety, everyone’s business

32. World Oceans Day is observed on ______.

1. June 5

2. June 7

3. June 8

4. June 12

Answer- 3. June 8

33. What was the theme for World Oceans Day 2019?

1. Gender and the Ocean

2. Clean Ocean

3. Green Ocean

4. None

Answer- 1. Gender and the Ocean

34. World Brain Tumor Day is observed on ______.

1. June 5

2. June 7

3. June 8

4. June 12

Answer- 3. June 8

35. World Day against Child Labour (WDACL) is observed on ______.

1. June 5

2. June 7

3. June 8

4. June 12

Answer- 4. June 12

36. What was the theme for World Day against Child Labour 2019?

1. Childern should dream and study

2. Children should not work in fields but on dreams

3. Childern should not work

4. None

Answer- 2. Children should not work in fields but on dreams.

37. World Day to Combat Desertification and Drought is observed on ______.

1. June 17

2. June 19

3. June 20

4. June 21

Answer- 1. June 17

38. What was the theme for World Day to Combat Desertification and Drought 2019?

1. Let’s work together

2. Let’s grow the future together

3. Let’s make more

4. None

Answer – 2. Let’s grow the future together.

39. World Sickle Cell Day is observed on ______.

1. June 17

2. June 19

3. June 20

4. June 21

Answer- 2. June 19.

40. World Refugee Day is observed on ______.

1. June 17

2. June 19

3. June 20

4. June 21

Answer- 3. June 20

41. International Day of Yoga is observed on ______.

1. June 17

2. June 19

3. June 20

4. June 21

Answer- 4. June 21.

42. World Music Day is observed on ______.

1. June 17

2. June 19

3. June 20

4. June 21

Answer- 4. June 21.

43. World Olympic Day is observed on ______.

1. June 17

2. June 19

3. June 20

4. June 23

Answer- 4. June 23.

44. RBI fines Rs 1 crore for non-compliance of KYC norms on which bank?

1. ICICI Bank

2. HDFC Bank

3. SBI

4. None

Answer- 2. HDFC Bank.

The Reserve Bank of India (RBI) has fined HDFC Bank Rs 1 crore for non-compliance with the central bank’s norms on ‘know your customer (KYC)/anti-money laundering (AML)’ and ‘reporting of frauds’.

45. India signs a loan agreement with which organization to help treat and eliminate tuberculosis from India?

1. World Bank

2. WHO

3. UN

4. None

Answer- 1. World Bank.

The World Bank and the Government of India today signed a loan agreement of $400 million for the Program Towards Elimination of Tuberculosis. The program aims to improve the coverage and quality of TB control interventions in nine states.

46. India signs a loan agreement with which organization for improved Health Services in Andhra Pradesh?

1. World Bank

2. WHO

3. UN

4. None

Answer- 1. World Bank.

47. Which bank launches Click OD facility for MSMEs customers?

1. SBI

2. YES Bank

3. Kotak Bank

4. None

Answer- 2. YES Bank.

YES Bank launches Click OD (overdraft) facility for the bank’s existing Micro, Small and Medium Enterprises (MSME) customers to let them avail unsecured OD up to Rs 10 lakh digitally without any documentation. This unique proposition will be offered to selected customers based on their account conduct and credit history.

48. The 6th round of India-China Bilateral Dialogue on Disarmament and Non-Proliferation was held in which city?

1. Mumbai

2. Nagpur

3. New Delhi

4. None

Answer- 3. New Delhi.

The 6th round of India-China Bilateral Dialogue on Disarmament and Non-Proliferation was held in New Delhi. The two sides exchanged views on a variety of issues of mutual interest related to disarmament, non-proliferation and arms control. They decided to continue the dialogue at regular intervals in future.

49. Who sworn in as president of El Salvador?

1. Francisco Malespín

2. Nayib Bukele

3. Juan Lindo

4. None

Answer- 2. Nayib Bukele.

50. Who has been appointed as the National Security Adviser (NSA) of India?

1. Ajit Doval

2. Samant Goel

3. Anil Kumar Dhasmana

4. None

Answer- 1. Ajit Doval

Ajit Doval has been appointed as the National Security Adviser (NSA) for a second consecutive term and elevated to the rank of Union Cabinet Minister in the Present government. This is in recognition of his contribution in the national security domain. His appointment will be for five years.

51. Which country launched its first sea-based space rocket in 2019?

1. India

2. Germany

3. China

4. None

Answer- 3. China.

China launched a space rocket from sea for the first time. A Long March 11 rocket was launched from a ship in the Yellow Sea. China now spends more than Russia and Japan on its civil and military space programs unveiling ambitious plans for missions to the moon and beyond in the coming decade.

52. AYUSH Ministry launches App to locate yoga centers, instructors is named as ________.

1. Yoga Locator

2. The Instructors

3. Yoga Services

4. None

Answer- 1. Yoga Locator.

AYUSH Ministry has launched a mobile application to enable people to locate yoga events and centers providing training and instructors. The app ‗yoga locator‘ is a map-based location app which will also enable yoga instructors to register themselves and reach out to a large number of people.

53. Which state announced free travel for women in public transport?

1. Maharashtra

2. Rajasthan

3. New Delhi

4. None

Answer- 3. New Delhi.

Delhi Chief Minister Arvind Kejriwal has announced free travel for women in public transport to improve safety and accessibility. Women will be allowed to travel free of cost on all DTC buses, cluster buses and metro trains. Mr Kejriwal also announced the installation of CCTVs cameras in the city from 8th of June.

54. The Indian Medical Association launched which initiative to help students deal with mental health issues?

1. Doctors 4 Doctors (D4D)

2. Help from Doctors (H4D)

3. Help 4 Students (H4S)

4. Doctors 4 Students (D4S)

Answer- 1. Doctors 4 Doctors (D4D).

The Indian Medical Association is planning to set up counselling centres at all medical colleges and teaching institutions and a 24×7 helpline to help students deal with mental health issues. The IMA has launched an initiative named Doctors 4 Doctors (D4D) aimed at preventing burn out, addressing mental health challenges and reducing incidents of suicide among residents and clinicians.

55. Swachh Survekshan 2020 League was launched in which city?

1. Mumbai

2. Nagpur

3. New Delhi

4. None

Answer- 3. New Delhi.

Union Housing and Urban Affairs Minister Hardeep Singh Puri launched Swachh Survekshan 2020 League in New Delhi. The objective of the Swachh Survekshan survey, which is conducted by an independent third party, is to encourage large scale citizen participation, ensure sustainability of initiatives taken towards garbage free and open defecation free cities and create awareness amongst all sections of society about the importance of working together towards making towns and cities a better place to live in.

56. The exhibition titled ‘Unknown Masterpieces of Himachal Folk Art’ was held in which city?

1. Mumbai

2. Nagpur

3. New Delhi

4. None

Answer- 3. New Delhi.

Culture Minister Prahalad Singh Patel was inaugurated the exhibition titled Unknown Masterpieces of Himachal Folk Art at National Museum in New Delhi. The Exhibition is being jointly organised by the National Museum and Home of Folk Art, Gurugram in which more than 240 artefacts will be on display. The aim of the exhibition is to highlight the Folk art tradition of Himachal Pradesh.

57. The Elephanta Festival of art and culture was held in which city?

1. Mumbai

2. Nagpur

3. New Delhi

4. None

Answer- 1. Mumbai.

The Elephanta Festival of art and culture kicked off at the iconic Gateway of India in Mumbai. Elephanta Caves located on the island are a UNESCO World Heritage Site. They are a collection of cave temples predominantly dedicated to Lord Shiv.

58. Which Valley has become Plastic Free Zone on the occasion of World Environment Day?

1. Barak

2. Dzükou

3. Dihing

4. None

Answer- 2. Dzükou.

In Nagaland, the scenic Dzükou Valley has become Plastic Free Zone on the occasion of World Environment Day. The much-appreciated initiative on declaring this scenic valley as a plastic-free zone was taken by Southern Angami Youth Organization (SAYO) in accordance with its pledge to conserve and protect the environment.

59. Where was the India, Australia, Japan, US call for an open Indo-Pacific region held?

1. Vietnam

2. New Delhi

3. Malaysia

4. Bangkok

Answer- 4. Bangkok.

Senior officials of India, US, Japan and Australia met in Bangkok to hold consultations on their collective efforts for a free, open and inclusive Indo-Pacific region and reaffirmed their shared commitment to preserving and promoting the rules-based order in the region.

60. UAE’s Permanent Residency card is known as _____.

1. Green Card

2. Golden Card

3. UAE Card

4. None

Answer- 2. Golden Card.

UAE‘s Federal Authority for Identity and Citizenship (ICA) has issued the first Golden Residence Permit in Abu Dhabi, as part of the Investors Permanent Residence System aimed to attract investors, entrepreneurs and qualified individuals who meet its criteria.

61. Which country launched first Arctic train service?

1. Russia

2. India

3. China

4. Japan

Answer- 1. Russia.

62. Which country will host 2023 Asian Cup?

1. Russia

2. India

3. China

4. Japan

Answer- 3. China.

China will stage the 2023 Asian Cup football after South Korea, Thailand and Indonesia dropped their bids. This was confirmed by the Asian Football Confederation in Paris.

63. World Blood Donor Day is observed on ______.

1. June 5

2. June 7

3. June 8

4. June 14

Answer- 4. June 14.

64. India ranked __________ in FIFA rankings 2019.

1. 109

2. 100

3. 98

4. 101

Answer- 4. 101

65. Shanghai Cooperation Organization (SCO) summit was held in which country?

1. Kyrgyzstan

2. India

3. China

4. Afghanistan

Answer- 1. Kyrgyzstan.

Important issues including global security situation, multilateral economic cooperation, people-to-people exchanges and topical issues of international and regional importance were discussed during the Shanghai Cooperation Organisation Summit. Afghanistan was one of the focus areas in the summit.

66. What was the venue for 12th Conference of States Parties to the Convention to Rights of Persons with Disabilities 2019?

1. New Delhi

2. Bishkek

3. New York

4. None

Answer- 3. New York.

Mrs Shakuntala Doley Gamlin, Secretary, Department of Empowerment of Persons with Disabilities (DEPwD) under Ministry of Social Justice and Empowerment participated in “12th Conference of States Parties to the Convention to Rights of Persons with Disabilities” at the UN Headquarters, New York. She informed the international community that India is fully committed to the implementation of UNCRPD and SDGs. The main focus of India has been to create accessibility, provide aids and appliances and rehabilitation services to meet psychosocial challenges, and finding IT solutions to make the lives of Divyangjans more simple and satisfying.

67. What was the venue for 16th Asia media summit 2019?

1. New York

2. Bishkek

3. Cambodia

4. None

Answer- 3. Cambodia.

The 16th Asia media summit that kicked-off in Cambodia is deliberating on many issues pertaining to the media and broadcasting industry. The plenary discussed on the current situations in developing markets as to adapt to the new technological possibilities.

68. India-Kyrgyz Business Forum was inaugurated at ___________.

1. New Delhi

2. Bishkek

3. New York

4. None

Answer- 2. Bishkek.

PM Narendra Modi and Kyrgyzstan President Jeenbekov inaugurated Indian-Kyrgyz Business forum in Bishkek. The two leaders also asked their business communities to explore the untapped potential for deepening bilateral relations between the two countries. After the bilateral meetings 15 agreements were signed for the strengthening of bilateral cooperation in a wide range of areas including strategic defence partnership.

69. Who took oath as the new president of Kazakhstan?

1. Kassym-Jomart Tokayev

2. Nursultan Nazarbayev

3. Amirjan Qosanov

4. None

Answer- 1. Kassym-Jomart Tokayev.

70. Goa government to launch digital agriculture platform named as ________.

1. Farmcloud

2. Farm Needs

3. Agricloud

4. None

Answer- 3. Agricloud.

The Goa government will soon launch “Agricloud”, a digital platform for agriculture management and tracking of farm subsidies. Agricloud is a three-way interface that will allow the agriculture ministry to register farmers and track subsidies and inputs to them, while helping cultivators to get information on official advisories, weather and market prices among other things. Agricloud will create an ecommerce platform allowing farmers to sell directly to customers.

71. Indian Railway Station Development Corporation (IRSDC) enters into Tripartite Agreement with __________.

1. USA National Railways

2. China National Railways

3. French National Railways

4. UK National Railways

Answer- 3. French National Railways.

AFD a French agency, has agreed to provide in-kind grant financing up to 7,00,000 EURO, through French National Railways (SNCF)-Hubs and Connexions as a Technical Partner to IRSDC to support the Railway Station Development Program in India. This will impose no financial liability on IRSDC or Indian Railways.

72. Memorandum of Collaboration for research work on High Altitude Biology and Medicine is signed between which two countries?

1. Japan and Kyrgyzstan

2. India and Kyrgyzstan

3. India and USA

4. None

Answer- 2. India and Kyrgyzstan.

The Union Cabinet has approved a Memorandum of Collaboration, MoC between India and Kyrgyzstan for collaborative research work on High Altitude Biology and Medicine. The MoC will help in understanding the physical and mental picture of soldiers at high altitude and mitigate the related maladies by using Yoga practice, herbals and neutraceuticals.

73. Memorandum of Understanding in the field of Astronomy / Astrophysics / Atmospheric Science is signed between which two countries?

1. India and Thailand

2. India and Kyrgyzstan

3. India and Bolivia

4. None

Answer- 1. India and Thailand.

74. Memorandum of Understanding on the cooperation in the area of Cyber Security is signed between which countries?

1. India and Thailand

2. India and Kyrgyzstan

3. India and Finland

4. None

Answer- 3. India and Finland.

The Union Cabinet, chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi, was apprised of a Memorandum of Understanding on the cooperation in the area of Cyber Security between India and Finland. The MoU intends to promote closer cooperation for exchange of knowledge and experience in detection, resolution and prevention of security related incidents between India and Finland.

75. The Centre has approved setting up of e-Foreigner Tribunal (e-FT) in which state?

1. Assam

2. Maharashtra

3. Rajasthan

4. None

Answer- 1. Assam.

The Centre has approved setting up of e-Foreigner Tribunal (e-FT) in Assam. The CEO of e-FT Mission Anand Prakash Tiwari said that the proposed integrated e-FT IT system will be implemented across the state for effective monitoring and resolution of cases registered with Foreigner Tribunal.

76. Which country has launched a campaign to clean up its Internet?

1. India

2. Japan

3. China

4. UAS

Answer- 3. China.

China has launched a campaign to clean up its Internet, state media said. Authorities have, in recent days, blocked more foreign media websites and shut down domestic accounts on social media. The campaign will punish and expose websites for “illegal and criminal actions”, failing to “fulfil their obligation” to take safety measures or the theft of personal information. The campaign follows a series of shutdowns and blockages of certain websites and social media accounts.

77. Who won the French Open Men’s Singles title 2019?

1. Dominic Thiem

2. Rafael Nadal

3. Novak Djokovic

4. None

Answer- 2. Rafael Nadal.

In Tennis, world number two Rafael Nadal has lifted the French Open Men’s Singles title for the 12th time. Nadal, the Spaniard defeated Austrian Dominic Thiem to win at the Roland Garros for the third straight year.

78. What was the venue for Asian junior squash championship 2019?

1. New Delhi

2. New York

3. Macau

4. None

Answer- 3. Macau.

79. The 20th Meeting of the Financial Stability and Development Council (FSDC) was held in which city?

1. New Delhi

2. Mumbai

3. Indore

4. None

Answer- 1. New Delhi.

The 20th Meeting of the Financial Stability and Development Council (FSDC) was held under the Chairmanship of the Union Minister of Finance and Corporate Affairs, Smt. Nirmala Sitharaman in New Delhi. The Meeting reviewed the current global and domestic economic situation and financial stability issues including, inter-alia, those concerning Banking and NBFCs.

80. International workshop on issues related with piracy and armed robbery 2019 was held in which city?

1. New Delhi

2. Mumbai

3. Indore

4. None

Answer- 1. New Delhi.

A two-day international workshop on issues related with piracy and armed robbery began in New Delhi. The workshop is being organised by the Indian Coast Guard in cooperation with the Regional Cooperation Agreement on Combating Piracy and Armed Robbery against Ships in Asia (ReCAAP). Presently, 20 countries are members of the ReCAAP.

81. What was the venue for 14th G20 Summit 2019?

1. Osaka, Japan

2. New Delhi, India

3. Mumbai, India

4. None

Answer- 1. Osaka, Japan.

More than 20 countries will be participating in the G20 Summit. Informal meeting of the BRICS leaders and bilateral meetings with other leaders would also take place on the sidelines of the summit. India has participated in all the G20 Summits held so far.

82. The third Indo-French cyber dialogue was held in which city?

1. Mumbai

2. Paris

3. Nagpur

4. None

Answer- 2. Paris.

The third Indo-French cyber dialogue was held in Paris with the intergovernmental meeting co-chaired by Henri Verdier, French Ambassador for Digital Affairs, and Upender Singh Rawat, Joint Secretary in charge of e-Governance, Information Technology and Cyber Diplomacy at the Ministry of External Affairs.

83. Who sworn in as president of Slovakia?

1. Andrej Kiska

2. Rudolf Schuster

3. Zuzana Caputova

4. None

Answer- 3. Zuzana Caputova.

In Slovakia, anti-corruption campaigner Zuzana Caputova was sworn in as country’s first female president.

84. Which state launched Transport Corporation’s Chalo app?

1. Assam

2. Maharashtra

3. Goa

4. Gujarat

Answer- 1. Assam.

Assam Transport Minister Chandra Mohan Patowary launched the State Transport Corporation’s Chalo app for Guwahati. The app will help commuters to know about the live arrival time of their bus so they can plan their travel accordingly. People can also track the live GPS position of their bus on a map. It will also ensure safe travel with features such as Emergency SOS.

85. Facebook’s cryptocurrency is named as _________.

1. Litecoin

2. Zcash

3. Libra

4. None

Answer- 3. Libra.

Libra is described as a new global currency was unveiled in a new initiative in payments for the world’s biggest social network with the potential to bring crypto-money out of the shadows and into the mainstream. An eponymous nonprofit association based in Geneva will oversee the block chain based Libra, maintaining a real-world asset reserve to keep its value stable.

86. ____________ is the code name of Balakot strike.

1. Operation Raat

2. Operation Bandar

3. Operation Hawa

4. None

Answer- 2. Operation Bandar.

The air strike by the Indian Air Force (IAF) on a terrorist training camp in Balakot, Pakistan, was codenamed „Operation Bandar‟. It was code-named Operation Bandar but was known to very few,” a defence source said. As a response to the Pulwama terror attack which claimed the lives of 40 security personnel, 12 IAF Mirage-2000 fighter jets struck on Jaish-e-Mohammed training camp in Balakot inside Pakistan in the early hours on February 26 with precision guided munitions.

87. Which will have an exclusive State-level women protection wing?

1. Andhra Pradesh

2. Maharashtra

3. Gujarat

4. Goa

Answer- 1. Andhra Pradesh.

88. Which state government to set up Skill University?

1. Assam

2. Maharashtra

3. Goa

4. Gujarat

Answer- 1. Assam.

Assam government will set up a Skill University at the cost of 850 crore rupees at Darrang district. Mission Director of Assam Skill Development Mission, AP Tiwari said that the proposed institution will be known as Skill City. This will be perhaps the first Skill University of the Country with a capacity of 10 thousand seats.

89. Tea auction to go digital in which state?

1. Assam

2. Maharashtra

3. Goa

4. Gujarat

Answer- 1. Assam.

Tea auction is set to take the e-route to Jorhat, more than a century after the eastern Assam town came to be known as the capital of India’s tea industry.

90. Which state Government is planning to open 18 AMRIT (Affordable Medicines and Reliable Implants for Treatment) stores?

1. Maharashtra

2. Jammu and Kashmir

3. Gujarat

4. None

Answer- 2. Jammu and Kashmir.

Jammu and Kashmir Government is planning to open 18 AMRIT (Affordable Medicines and Reliable Implants for Treatment) stores in all the Medical colleges’ Hospitals and prominently associated hospitals of the State. The purpose of the initiative is to provide quality and affordable medicines to the end users.

91. Asia’s biggest open-to-sky Surge pool is in which state?

1. Assam

2. New Delhi

3. Telangana

4. Gujarat

Answer- 3. Telangana.

As part of the Kaleshwaram Lift Irrigation Project (KLIP), the “Asia‟s biggest open-to-sky Surge pool” was constructed in Thippapur village of Illanthakunta mandal. Measuring 92 m deep and 56 m diameter, the surge pool was constructed to store one tmc ft of water and lifts the same through motors to the Ananthagiri Reservoir in Siddipet and later to the Mallannasagar project.

92. ____________ emerged as fastest growing economy among 45 countries of Asia-Pacific region.

1. Bangladesh

2. India

3. China

4. Sri Lanka

Answer- 1. Bangladesh.

Bangladesh has emerged as the fastest growing economy among the 45 countries of the Asia-Pacific region according to Asian Development Bank (ADB). In the financial year 2018-19 Bangladesh attained growth rate of 7.9 % which is its fastest rate since 1974.

93. International Convention to Mark International MSME Day 2019 was held at___________.

1. Indore

2. New Delhi

3. Vadodara

4. None

Answer- 2. New Delhi.

The Ministry of Micro Small and Medium Enterprises is organizing an international convention on the theme ―Indian MSMEs, Global Aspirations‖ in New Delhi to observe the International MSME Day.

94. Training Workshop for implementing teams of Van Dhan Yojana was organized in ________.

1. Indore

2. New Delhi

3. Vadodara

4. None

Answer- 2. New Delhi.

A workshop to flag the 100 days plan for implementation of the Van Dhan Scheme was organised by TRIFED of Ministry of Tribal Affiars in New Delhi. The workshop was inaugurated and chaired by Minister for Tribal Affairs, Shri Arjun Munda. The Van Dhan program workshop was organised for training of implementing teams of Van Dhan Yojana.

95. Who is new White House Press Secretary?

1. Stephanie Grisham

2. Josh Earnest

3. Sarah Huckabee Sanders

4. None

Answer- 1. Stephanie Grisham.

96. Who is the president of the Cycling Federation of India (CFI)?

1. Maninder Pal Singh

2. Parminder Singh Dhindsa

3. Pratap Jadhav

4. None

Answer- 2. Parminder Singh Dhindsa.

97. Who is the secretary general of India?

1. Maninder Pal Singh

2. Parminder Singh Dhindsa

3. Pratap Jadhav

4. PB Acharya

Answer- 1.Maninder Pal Singh.

98. Who is the treasurer of India?

1. Maninder Pal Singh

2. Parminder Singh Dhindsa

3. Pratap Jadhav

4. Amitabh Kant

Answer- 3. Pratap Jadhav.

99. Who is the present NITI Aayog CEO?

1. Maninder Pal Singh

2. Parminder Singh Dhindsa

3. Pratap Jadhav

4. Amitabh Kant

Answer- 4. Amitabh Kant.


CURRENT AFFAIRS JUNE 2019


100. Who sworn in as Manipur Governor?

1. Maninder Pal Singh

2. Parminder Singh Dhindsa

3. Pratap Jadhav

4. PB Acharya

Answer- 4. PB Acharya.

101. The International Olympic Committee (IOC) formally opened its new headquarters in which country?

1. Switzerland

2. India

3. Germany

4. China

Answer- 1. Switzerland.

102. The Australian government is launching a campaign __________ to raise awareness among people trying to enter the country illegally by boats.

1. No Chance

2. Full Chance

3. Zero Chance

4. None

Answer- 3. Zero Chance.

103. Which country has become the first country in the Gulf to launch a new reporting platform developed by the United Nations Office on Drugs and Crime to curb organized crimes?

1. India

2. China

3. UAE

4. None

Answer- 3. UAE.

The UAE‘s Financial Intelligence Unit launched the new anti-money laundering platform ‘goAML’ which has been open for registration since May. This was announced by officials of UAE Central Bank in Abu Dhabi.

104. India ranked_______ in global gender equality index.

1. 87

2. 95

3. 45

4. 57

Answer- 2.95.

105. Facebook was introduced in which year?

1. 2004

2. 2003

3. 2005

4. 2009

Answer- 1. 2004.

106. Who was the founder of Facebook?

1. Jon Koum

2. Mark Zucerberg

3. Priit Kasealu

4. Jawed Karim

Answer- 2. Mark Zucerberg.

107. WhatsApp was introduced in which year?

1. 2004

2. 2003

3. 2005

4. 2009

Answer- 4. 2009.

108. Who was the founder of WhatsApp?

1. Jon Koum

2. Mark Zucerberg

3. Priit Kasealu

4. Jawed Karim

Answer- 1. Jon Koum.

109. Skype was introduced in which year?

1. 2004

2. 2003

3. 2005

4. 2009

Answer- 2. 2003.

110. Who was the founder of Skype?

1. Jon Koum

2. Mark Zucerberg

3. Priit Kasealu

4. Jawed Karim

Answer- 3. Priit Kasealu.

111. YouTube was introduced in which year?

1. 2004

2. 2003

3. 2005

4. 2009

Answer- 4. 2009.

112. Who was the founder of YouTube?

1. Jon Koum

2. Mark Zucerberg

3. Priit Kasealu

4. Jawed Karim

Answer- 4. Jawed Karim.

113. Who was the founder of Instagram?

1. Evan Spiegel

2. Jack Dorsey

3. Larry Page

4. Kevin Systrom

Answer- 4. Kevin Systrom.

114. Who was the founder of Google?

1. Evan Spiegel

2. Jack Dorsey

3. Larry Page

4. Kevin Systrom

Answer- 3. Larry Page.

115. Who was the founder of Twitter?

1. Evan Spiegel

2. Jack Dorsey

3. Larry Page

4. Kevin Systrom

Answer- 2. Jack Dorsey.

116. Who was the founder of Snap Chat?

1. Evan Spiegel

2. Jack Dorsey

3. Larry Page

4. Kevin Systrom

Answer- 1. Evan Spiegel.

117. Instagram was introduced in which year?

1. 2010

2. 2006

3. 2011

4. 2005

Answer- 1. 2010.

118. Google was introduced in which year?

1. 1966

2. 2006

3. 2011

4. 2005

Answer- 1. 1966.

119. Twitter was introduced in which year?

1. 2010

2. 2006

3. 2011

4. 2005

Answer- 2. 2006.

120. Snap Chat was introduced in which year?

1. 2010

2. 2006

3. 2011

4. 2005

Answer- 3. 2011.

121. Yahoo was introduced in which year?

1. 1997

2. 1994

3. 2001

4. 1999

Answer- 2. 1994.

122. Who has been appointed as the Managing Director and Chief Financial Officer of World Bank?

1. Shashikant Das

2. Jayshree Vyas

3. Anshula Kant

4. None

Answer- 3. Anshula Kant.

123. Who has been appointed as the present director of Bombay Stock Exchange?

1. Shashikant Das

2. Jayshree Vyas

3. Anshula Kant

4. N. S. Vishwanathan

Answer- 2. Jayshree Vyas.

124. Who has been appointed as the present Governor of Reserve Bank of India?

1. Shashikant Das

2. Jayshree Vyas

3. Anshula Kant

4. N. S. Vishwanathan

Answer- 1. Shashikant Das.

125. Who has been appointed as the present Deputy Governor of Reserve Bank of India?

1. Shashikant Das

2. H. J. Kania

3. Thawarchand Gehlot

4. N. S. Vishwanathan

Answer- 4. N. S. Vishwanathan.

126. Who has been appointed as the leader of Rajya Sabha?

1. Shashikant Das

2. H. J. Kania

3. Thawarchand Gehlot

4. Ranjan Gogoi

Answer- 3. Thawarchand Gehlot.

127. Who has been appointed as the present Chief Justice of Supreme Court of India?

1. Shashikant Das

2. H. J. Kania

3. Thawarchand Gehlot

4. Ranjan Gogoi

Answer- 4. Ranjan Gogoi.

128. Who was the first Chief Justice of Supreme Court of India?

1. Shashikant Das

2. H. J. Kania

3. Thawarchand Gehlot

4. Ranjan Gogoi

Answer- 2. H. J. Kania.

129. Which city is known as Electronic city of India?

1. Banglore

2. Mumbai

3. Gurugram

4. Nagpur

Answer- 1. Banglore.

130. Who is the youngest BJP candidate to win in the Lok Sabha Elections 2019?

1. Nusrat Jahan

2. Tejaswi Surya

3. Praveen Nishad

4. Mukut Bihari

Answer- 2. Tejaswi Surya.

131. Which Bank has announced that it has launched ‘Bank on Wheels’ facility in 14 of its lead districts in Tamil Nadu and Kerala, besides Vijayawada?

1. Indian Bank

2. State Bank of India

3. Canara Bank

4. Indian Overseas Bank

Answer- 4. Indian Overseas Bank.

Indian Overseas Bank (IOB) has announced that it has launched ‘Bank on Wheels’ facility in 14 of its lead districts in Tamil Nadu and Kerala, besides Vijayawada. The mobile van facility will enable the public, especially senior citizens, conveniently get door-step banking facility available at identified locations of the lead districts.

132. The DRDO successfully test-fired the new version of the _________________ surfaceto-air defence missile system with a new indigenously-developed seeker in Balasore off the Odisha coast.

1. Akash

2. Nag

3. Prithvi

4. Trishul

Answer- 1. Akash.

The DRDO successfully test-fired the new version of the Akash surface-to-air defence missile system with a new indigenously-developed seeker in Balasore off the Odisha coast. The medium range multi-target engagement capable missile was developed as part of the Integrated Guided-Missile Development Programme (IGMDP) other than Nag, Agni, Trishul, and Prithvi missiles. The supersonic missile has a range of around 25km and up to the altitude of 18,000 meters.

133. What is the capital of Sweden?

1. Dublin

2. Lisbon

3. Stockholm

4. Oslo

Answer- 3. Stockholm.

134. Which of the following company has toppled Indian Oil Corporation (IOC) to regain the crown of being the country’s most profitable public sector company?

1. HCL

2. ONGC

3. RIL

4. TCS

Answer- 2. ONGC.

ONGC, India’s top oil and gas producer, has toppled Indian Oil Corp (IOC) to regain the crown of being the country’s most profitable public sector company. According to earnings statements of the listed companies, Oil and Natural Gas Corp (ONGC) reported a 34 percent jump it’s in 2018-19 fiscal net profit to Rs 26,716 crore.

135. Which team has won the Champions League 2019?

1. Real Madrid

2. Liverpool

3. Barcelona

4. Arsenal

Answer- 2. Liverpool.

136. Which Small Finance Bank has appointed Flipkart founder Sachin Bansal as its independent director recently? (a) (b) (c) (d) FINCARE Small Finance Bank Limited

1. Capital Lab Small Finance Bank

2. Equitas Small Finance Bank

3. Ujjivan Small Finance Bank

4. None

Answer- 3. Ujjivan Small Finance Bank.

137. Where is the headquarter of United Overseas Bank Ltd?

1. Russia

2. Bangladesh

3. China

4. Singapore

Answer- 4. Singapore.

138. Kudremukh National Park is located in which state?

1. Andhra Pradesh

2. Karnataka

3. Telangana

4. Tamil Nadu

Answer- 2. Karnataka.

139. .Who has been appointed as the new Prime Minister of Jordan?

1. Omar Razzaz

2. Ibrahim Hashem

3. Saad Jumaa

4. Hani Mulki

Answer- 1. Omar Razzaz.

.Jordan’s King Abdullah II has appointed a Harvard-educated former senior World Bank official, Omar Razzaz, as the new Prime Minister. He replaces Hani Mulki, who quit a day before Razzaz’s appointment amid widening protests against his government’s austerity program.

140. Who has been appointed as the new Attorney General of Malaysia?

1. James Mathew

2. Tommy Thomas

3. Mohamad Apandi Ali

4. M. C. Setalvad

Answer- 2. Tommy Thomas.

.Malaysia’s King Sultan Muhammad V has approved the appointment of an ethnic Indian lawyer, Tommy Thomas, as the new Attorney General, amid protests from Islamic groups that the job must be held by a Muslim. The King approved terminating current Attorney General Mohamad Apandi Ali. Tommy Thomas is the first minority to hold the post in 55 years.

141. Which financial institution has constituted a committee to review ATM pricing?

1. RBI

2. IMF

3. SEBI

4. NITI Aayog

Answer- 1. RBI.

The Reserve Bank of India has constituted a six-member committee to review the entire ATM charges and fees. The committee will review existing patterns of costs, charges and interchange fees for ATM transactions.

142. Which Indian is the sole one to feature on the Forbes 2019 list of world’s highest paid athletes?

1. Mithali Raj

2. Sania Mirza

3. Virat Kohli

4. None

Answer- 3. Virat Kohli.

Indian skipper Virat Kohli is again the only Indian in the Forbes 2019 list of world’s highest-paid athletes. The list, announced on June 11, 2019, is topped by Argentinean football star Lionel Messi.

143. Who topped the Forbes 2019 list of world’s highest-paid athletes?

1. Lionel Messi

2. Cristiano Ronaldo

3. Virat Kohli

4. None

Answer- 1. Lionel Messi.

Lionel Messi has topped the Forbes 2019 list as the world’s highest-paid athlete for the first time, dethroning boxing world champion Floyd Mayweather. Messi earned a total of $US127 million in the last 12 months including $92m from salary and winnings and an additional $35m from endorsements.

144. Who won Femina Miss India 2019 Pageant?

1. Anukreethy Vas

2. Shreya Shanker

3. Shivani Jadhav

4. Suman Rao

Answer- 4. Suman Rao.

145. Which city hosted the FBB Femina Miss India 2019 Pageant?

1. Mumbai

2. Hyderabad

3. Bengaluru

4. Pune

Answer- 1. Mumbai.

146. What is the venue of 2026 Winter Olympics?

1. Switzerland

2. Italy

3. France

4. Germany

Answer- 2. Italy.

147. The World Bank recently approved USD 147 Million Loan to which state?

1. Tamil Nadu

2. Kerala

3. Jharkhand

4. None

Answer- 3. Jharkhand.

The World Bank recently approved USD 147 Million Loan to Jharkhand. In this regard, a tri-partite agreement was signed between Indian Government, Jharkhand and the World Bank. The loan will help improve the management capacity of the urban local bodies.

148. Who has been appointed as the present as the United Nations Entity for Gender Equality and the Empowerment of Women?

1. Nirupama Rao

2. Anita Bhatia

3. Meera Shankar

4. None

Answer- 3. Meera Shankar.

149. ‘SHE TEAM’ pilot project is launched by which state police?

1. Orissa

2. Maharshtra

3. Kerala

4. Karnataka

Answer- 1. Orissa.

150. Which Indian Naval ship reached Alexandria, as a part of Western Fleet Overseas Development Programme?

1. INS Kamorta

2. INS Sahayadri

3. INS Tarkash

4. INS Kolakata

Answer- 3. INS Tarkash.

151. What is ‘2008KV2’ that came near earth in june 2019?

1. A coment

2. An asteroid

3. Dwarf planet

4. None

Answer- 2. An asteroid.

152. What was the venue of ASEAN conference held?

1. Bangkok

2. Jakarta

3. Singapore

4. None

5. Answer- 1. Bangkok.

153. Who is the 63rd Grand Master of India?

1. G. A. Stani

2. Girish Kaushik

3. HemnatSingh

4. None

Answer- 2. Girish Kaushik.

154. What is ‘BHAVINI’?

1. Nuclear Energy Establishment

2. India’s proposed nuclear vessel

3. Ocean search vessel of India

4. None

Answer- 1. Nuclear Energy Establishment.

155. Which state has launched ‘Back to Village’ programme to increase connectivity with rural people?

1. Maharshtra

2. Jammu & Kashmir

3. Kerala

4. Karnataka

Answer- 2. Jammu & Kashmir.

156. Who has been appointed as the Chief of Indian Coast Guard?

1. K. Natarajan

2. V. Suresh

3. N. Lokesh

4. None

Answer- 1. K. Natarajan.

157. Who is the author of the book “My Seditious Heart”?

1. Jaya Boni

2. Meghana Rai

3. Arundhati Roy

4. None

Answer- 3. Arundhati Roy.

158. Mukhyamantri Vriddha Pension Yojna is launced by which state?

1. Bihar

2. New Delhi

3. Kerala

4. Maharashtra

Answer- 1. Bihar.

159. Global Wind Day is observed on _______.

1. June 2

2. June 13

3. June 15

4. June 20

Answer- 3. June 15.

160. The NITI Ayog Health Index 2019 is based on how many indicators?

1. 21

2. 45

3. 28

4. 23

Answer- 3. 28.

161. What is ‘CM Chondrites’?

1. Carbon rich metorites

2. Virus responsible for Monkeypox

3. Virus responsible for Chickenpox

4. None

Aswer- 1. Carbon rich metorites.

162. Who has been honored with UNICEF’s Danny Kaye Humanitarian Award 2019?

1. Priyanka Chopra

2. Pratibha Patil

3. Shivani Jadhav

4. Shreya Shanker

Answer- 1. Priyanka Chopra.

163. Who has been honored with “Orden Mexicana Del Aguila Azteca” award 2019?

1. Priyanka Chopra

2. Pratibha Patil

3. Shivani Jadhav

4. Shreya Shanker

Answer- 2. Pratibha Patil.

164. Who is the Femina Miss Grand India 2019?

1. Priyanka Chopra

2. Pratibha Patil

3. Shivani Jadhav

4. Shreya Shanker

Answer- 3. Shivani Jadhav.

165. Who is the Miss India United Continents 2019?

1. Priyanka Chopra

2. Pratibha Patil

3. Shivani Jadhav

4. Shreya Shanker

Answer- 4. Shreya Shankar.

166. Who is the CEO of Amazon.com?

1. Jeff Bezos

2. Tim Cook

3. Harald Kruger

4. Michael Dell

Answer- 1. Jeff Bezos.

167. Who is the CEO of Apple?

1. Jeff Bezos

2. Tim Cook

3. Harald Kruger

4. Michael Dell

Answer- 2. Tim Cook.

168. Who is the CEO of BMW?

1. Jeff Bezos

2. Tim Cook

3. Harald Kruger

4. Michael Dell

Answer- 3. Harald Kruger.

169. Who is the CEO of Dell?

1. Jeff Bezos

2. Tim Cook

3. Harald Kruger

4. Michael Dell

Answer- 4. Michael Dell.

170. Who is the CEO of eBay?

1. Jeff Bezos

2. Tim Cook

3. Devin Wenig

4. Michael Dell

Answer- 3. Devin Wenig.

171. Where is the headquarter of Audi located?

1. Herndon, VA

2. Hamamatsu, Japan

3. Munich, Germany

4. None

Answer- 1. Herndon, VA.

171. Where is the headquarter of Suzuki?

1. Herndon, VA

2. Hamamatsu, Japan

3. Munich, Germany

4. None

Answer- 2. Hamamatsu, Japan.

172. Where is the headquarter of BMW?

1. Herndon, VA

2. Hamamatsu, Japan

3. Munich, Germany

4. None

Answer- 3. Munich, Japan.

173. Who has been appointed as the CEO of ICC?

1. Manu Sawhney

2. Shashank Manohar

3. Anil Kumble

4. Ravi Shastri

Answer- 1. Manu Sawhney.

174. Who has been appointed as the chairman of ICC?

1. Manu Sawhney

2. Shashank Manohar

3. Anil Kumble

4. Ravi Shastri

Answer- 2. Shashank Manohar.

175. ICC was founded in which year?

1. 1934

2. 1909

3. 1928

4. 1967

Answer- 2. 1909.

176. BCCI was founded in which year?

1. 1934

2. 1909

3. 1928

4. 1967

Answer- 3. 1928.

177. Where is the headquarter of ICC located?

1. Mumbai, India

2. New Delhi, India

3. Dubai, UAE

4. None

Answer- 3. Dubai, UAE.

178. Who has been elected as the member of International Olympic Committee?

1. Narinder Batra

2. Sachin Bansal

3. Vijay Shekhar Sharma

4. Randhir Singh

Answer- 1. Narinder Batra.

179. Who is the present President of Indian Olympic Association?

1. Narinder Batra

2. Sachin Bansal

3. Vijay Shekhar Sharma

4. Randhir Singh

Answer- 1. Narinder Batra.

180. Who is the founder of PayTm?

1. Narinder Batra

2. Sachin Bansal

3. Vijay Shekhar Sharma

4. Randhir Singh

Answer- 3. Vijay Shekhar Sharma.

181. PayTm was founded in which year?

1. 2010

2. 2007

3. 2002

4. 2012

Answer- 1. 2010.

182. Flipkart was founded in which year?

1. 2010

2. 2007

3. 2002

4. 2012

Answer- 2. 2007.

183. Linkedin was founded in which year?

1. 2010

2. 2007

3. 2002

4. 2012

Answer- 3. 2002.

184. Canara Bank was founded in which year?

1. 1906

2. 1894

3. 1806

4. 1919

Answer- 1. 1906.

185. Punjab National Bank was founded in which year?

1. 1906

2. 1894

3. 1806

4. 1919

Answer- 2. 1894.

186. State Bank of India was founded in which year?

1. 1906

2. 1894

3. 1806

4. 1919

Answer- 3. 1806.

187. Union Bank of India was founded in which year?

1. 1906

2. 1894

3. 1806

4. 1919

Answer- 4. 1919.

188. Saturn’s largest moon is _______.

1. Dione

2. Titan

3. Mimas

4. Rhea

Answer- 2. Titan.

189. Saturn’s smallest moon is _______.

1. Dione

2. Titan

3. Mimas

4. Rhea

Answer- 3. Mimas.

190. Indian Railways is conducting trial ______ technology test for detecting obstructions on railway tracks.

1. TRI- RAIL

2. TRI- NETRA

3. TRI- SEVA

4. TRI- HAVA

Answer- 2. TRI- NETRA.

191. Book titled “A Prime Minister to Remember: Memories of a Military Chief” is written by ___________.

1. Sushil Kumar

2. Elizabeth Gilbat

3. Teresa Rehman

4. Prashant Kidambi

Answer- 1. Sushil Kumar.

192. Book titled “City of Girls” is written by ___________.

1. Sushil Kumar

2. Elizabeth Gilbat

3. Teresa Rehman

4. Prashant Kidambi

Answer- 2. Elizabeth Gilbat.

193. Book titled “Bullet Proof: A Journalist’s Notebook on Reporting Conflict” is written by ___________.

1. Sushil Kumar

2. Elizabeth Gilbat

3. Teresa Rehman

4. Prashant Kidambi

Answer- 3. Teresa Rehman.

194. Book titled “Cricket Country: The untold history of the first all India Team” is written by ___________.

1. Sushil Kumar

2. Elizabeth Gilbat

3. Teresa Rehman

4. Prashant Kidambi

Answer- 4. Prashant Kidami.

195. Book titled “Fear of Lions” is written by ___________.

1. Sushil Kumar

2. Amita Kanekar

3. Teresa Rehman

4. Nikesh Shukla

Answer- 2. Amita Kanekar.

196. Book titled “The Boxer” is written by ___________.

1. Sushil Kumar

2. Amita Kanekar

3. Teresa Rehman

4. Nikesh Shukla

Answer- 4. Nikesh Shukla.

197. The newspaper “Hindustan Times” was founded in which year?

1. 1921

2. 1838

3. 1876

4. 1956

Answer- 1. 1921.

198. The newspaper “Times of India” was founded in which year?

1. 1921

2. 1838

3. 1876

4. 1956

Answer- 2. 1838.

199. Where is the headquarter of the newspaper “Times of India” located?

1. New Delhi

2. Mumbai

3. Kolkata

4. Indore

Answer- 2. Mumbai.

200. Where is the headquarter of the newspaper “Hindustan Times” located?

1. New Delhi

2. Mumbai

3. Kolkata

4. Indore

Answer- 1. New Delhi


Author – Swapnali Narwade


Must Explore

How to crack Group Discussion?

How to Ace Personal Interview?

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!