Current Affairs July 2019 – 200 Q&A Free PDF

Hits: 231

CURRENT AFFAIRS JULY 2019

200 QUESTIONS

BY

‘UNIVERSE OF THOUGHTS’

JULY CURRENT AFFAIRS 2019

Note

  1. Use this file as reference material
  2. The explanation is provided wherever necessary
  3. Free PDF available to download
  4. Try to attempt all the questions yourself. The answers are given at the end in the form of PDF
  5. Option 1 is A, B is 2, C is 3, D is 4

Q1. 19th Commonwealth Foreign Affairs Ministers’ meeting was held in _____.

  1. Japan
  2. India
  3. London
  4. None

Answer- C, London.

External Affairs Minister (EAM) S Jaishankar has Attend the 19th Commonwealth Foreign Affairs Ministers’ Meeting in London. The EAM also meet his British counterpart Jeremey Hunt among other foreign ministers during the conference.

Q2. RPF launched ___________ to crack down selling of unauthorised Packaged Drinking Water in the railway premises.

  1. Operation Thirst
  2. Operation Water
  3. Operation Save Water
  4. Operation Railway

Answer- A. Operation Thirst.

RPF launched “Operation Thirst” to crack down selling of unauthorised Packaged Drinking Water in the railway premises. During the operation, 1371 persons were arrested for selling of packaged drinking water of unauthorised brands.

Q3. Which government recently approved Aadhaar-linked payment mode for pension disbursal?

  1. Maharashtra
  2. Madhya Pradesh
  3. Kolkata
  4. Jammu and Kashmir

Answer- D. Jammu and Kashmir.

The aim is to distribute pension to the beneficiaries under various central and state sponsored schemes in order to ensure transparency and to avoid delay.

Q4. Which is the state festival of Telangana?

  1. Charu
  2. Bonalu
  3. Moharum
  4. None

Answer – B, Bonalu.

The annual Bonalu festival kicked off at the Jagadamba temple in historic Golconda Fort, Telangana. Bonalu is celebrated every year in the state during the first month of the monsoon season. Bonalu is the “state festival” of Telangana.

Q5. Assam Tourism Development Corporation will spent 150 crore rupees to develop the 316 locations under ___________.

  1. Axom Darshan
  2. Shakti Darshan
  3. Nisargah Darshan
  4. None

Answer- A, Axom Darshan.

Q6. Which country has inaugurated first model village built with Indian assistance?

  1. China
  2. Greece
  3. Sri Lanka
  4. South Korea

Answer- C, Sri Lanka.

Sri Lanka has inaugurated first model village built with Indian assistance. The village is a part of housing project meant for war affected people.

Q7. Which country has recently successfully launched Soyuz-2.1a carrier rocket with a hydrometeorological satellite and 32 small satellites?

  1. China
  2. Ukraine
  3. Sri Lanka
  4. Russia

Answer- D, Russia.

Q8. Which country has inaugurated the world’s largest movable metal dome?

  1. China
  2. Ukraine
  3. Sri Lanka
  4. Russia

Answer- B, Ukraine.

Ukraine has inaugurated the world’s largest movable metal dome encasing the destroyed reactor at the infamous Chernobyl plant. It is a 108-meter high dome which weighs 36,000 tonnes.

Q9. National Highways Authority of India (NHAI) and National Investment and Infrastructure Fund (NIIF) signed an MoU for funding ___________.

  1. highway projects
  2. Water projects
  3. Electricity projects
  4. Solar projects

Answer- A, highway projects.

Q10. Vihaan Networks Ltd (VNL) has inked a pact with Vietnam to develop ____________.

  1. digital signals
  2. digital villages
  3. digital streets
  4. None

Answer- B, digital villages.

Vihaan Networks Ltd (VNL) has inked a pact with Vietnam to develop digital villages. Vihaan Networks Ltd will offer solutions for advancing rural connectivity by developing digital villages in Vietnam’s underserved areas through solar-based cellular and broadband solution.

Q11. Prasar Bharati and ______ signed an MoU for research collaboration in newly emerging technologies and broadcasting-related areas in New Delhi.

  1. IIT Kanpur
  2. IIT Delhi
  3. IIT Rookee
  4. IIT Bombay

Answer- A, IIT Kanpur.

Q12. A joint venture of a ___________ firm and Israel’s Rafael Advanced Systems has secured a $100 million contract for manufacturing 1,000 Barak-8 MRSAM missile kits.

  1. Nandini group
  2. Kalyani group
  3. Kesari group
  4. None

Answer- B, Kalyani group.

Q13. Who is the author of the book Vivekadeepini?

  1. Narendra Modi
  2. Sushma Swaraj
  3. Smiti Thakur
  4. Venkaiah Naidu

Answer- D, Venkaiah Naidu.

The Vice President of India, Shri M. Venkaiah Naidu has released the book ‘Vivekadeepini’ in ten languages. It is a concise book of aphorisms that contains glimpses of India’s wisdom. The book will be published by Vedanta Bharati.

Q14. Online grocery delivery platform _________ has acquired Bengaluru-based e-grocery distributor PSR Supply Chain.

  1. Uber
  2. Supplyneeds
  3. Milkbasket
  4. Storebasket

Answer- C, Milkbasket.

Q15. Online grocery delivery platform Milkbasket has acquired Bengaluru-based e-grocery distributor____________.

  1. PSR Supply Chain
  2. MOU Supply Chain
  3. PVR Supply Chain
  4. ION Supply Chain

Answer- A, PSR Supply Chain.

Q16. Walmart Labs has acqui-hired health tech startup ________ wholesale trading platform BigTrade.

  1. DayCare and C2C
  2. IonCare and B2B
  3. FloCare and B2B
  4. None

Answer- C, FloCare and B2B.

Q17. Who has been appointed as director of Institute of Banking Personnel Selection?

  1. Arun Kumar
  2. B Harideesh Kumar
  3. Rahul Dravid
  4. Nalin Shinghal

Answer- B, B Harideesh Kumar.

B Harideesh Kumar has been appointed as director of Institute of Banking Personnel Selection for a period of three years. Earlier, he was the Executive Director of Canara Bank.

Q18. Who has been appointed as the chairman and managing director of Bharat Heavy Electricals Limited?

  1. Arun Kumar
  2. B Harideesh Kumar
  3. Rahul Dravid
  4. Nalin Shinghal

Answer- D, Nalin Shinghal.

Nalin Shinghal has been appointed as the chairman and managing director of Bharat Heavy Electricals Limited. He will replace Atul Sobti as the chairman and managing director of BHEL.

Q19. BCCI has appointed whom as the National Cricket Academy’s Head of Cricket?

  1. Arun Kumar
  2. B Harideesh Kumar
  3. Rahul Dravid
  4. Nalin Shinghal

Answer- C, Rahul Dravid.

Q20. Who has been appointed as the Director General of aviation regulator Directorate General of Civil Aviation?

  1. Arun Kumar
  2. B Harideesh Kumar
  3. Rahul Dravid
  4. Nalin Shinghal

Answer- A, Arun Kumar.

Q21. LinkedIn has appointed whom as the new country manager for India operations?

  1. Ashutosh Gupta
  2. Anshula Kant
  3. M Nageswar Rao
  4. None

Answer- A, Ashutosh Gupta.

Ashutosh Gupta will replace Mahesh Narayanan, who was the country manager for India for period from January-June 2019.

Q22. The Central government appointed whom as the Director General of Fire Services, Civil Defence and Home Guard?

  1. Ashutosh Gupta
  2. Anshula Kant
  3. M Nageswar Rao
  4. None

Answer- C, M Nageswar Rao.

Q23. Who has been appointed Managing Director and Chief Financial Officer of World Bank?

  1. Ashutosh Gupta
  2. Anshula Kant
  3. M Nageswar Rao
  4. None

Answer- B, Anshula Kant.

The World Bank Group announced that SBI’s Anshula Kant, an Indian national, has been appointed Managing Director and Chief Financial Officer. Ms. Kant will be the first woman CFO of the Bank.

Q24. Indian Space Research Organisation has signed a contract with ____________ for selection support, medical examination and space training of Indian astronauts.

  1. Russia’s Glavkosmos
  2. China’s Glavkosmos
  3. Iran’s Glavkosmos
  4. None

Answer- A, Russia’s Glavkosmos.

Indian Space Research Organisation has signed a contract with Russia’s Glavkosmos for selection support, medical examination and space training of Indian astronauts. ISRO has planned to send two unmanned missions before the mission ‘Gaganyaan1’.

Q25. BSF has launched the operation _____ to fortify the ‘anti-infiltration grid’ along the Pakistan border in Punjab and Jammu.

  1. Darshan
  2. Sudarshan
  3. Shakti
  4. None

Answer- B, Sudarshan.

It was launched on July 1 and will cover the entire 1,000-kms length of the IndiaPakistan International Border.

Q26. DRDO successfully tested which missiles in Pokhran ranges?

  1. Mani
  2. Ravi
  3. Nag
  4. None

Answer- D, Nag.

DRDO successfully tested Nag missiles in Pokhran ranges. The system includes a third generation AntiTank Guided Missile, the NAG, along with the Missile Carrier Vehicle (NAMICA).

Q27. Which film won the Network for the Promotion of Asian Cinema (NETPAC) Award 2019?

  1. Padman
  2. Sairat
  3. Gully Boy
  4. Uri

Answer- C, Gully Boy.

Filmmaker Zoya Akhtar’s directorial ‘Gully Boy’ has won the Network for the Promotion of Asian Cinema (NETPAC) Award at the 23rd Bucheon International Fantastic Film Festival (BIFAN) in South Korea.

Q28. What was the venue for 23rd Bucheon International Fantastic Film Festival (BIFAN)?

  1. Japan
  2. South Korea
  3. North Korea
  4. India

Answer- B, South Korea.

Q29. Which department has won the ‘Best Innovation Award’ 2019?

  1. Northwest Frontier Railway
  2. Northeast Frontier Railway
  3. Southeast Frontier Railway
  4. Central Frontier Railway

Answer- B, Northeast Frontier Railway.

Northeast Frontier Railway has won the‘Best Innovation Award’ for unique strategy adopted to keep wild elephants away from train tracks. The cash prize awarded of Rs 3 lakh.

Q30. Which state will host the 21st Commonwealth Table Tennis Championship?

  1. Odisha
  2. Maharashtra
  3. Karnataka
  4. New Delhi

Answer- A, Odisha.

Q31. The 2nd India-Russia Strategic Economic Dialogue held in ________.

  1. Odisha
  2. Maharashtra
  3. Karnataka
  4. New Delhi

Answer- D, New Delhi.

The 2nd India-Russia Strategic Economic Dialogue held in New Delhi. It was held under the chairmanship of NITI Aayog Vice Chairman Rajiv Kumar and Deputy Minister of the Economic Development of Russia, Timur Maksimov.

Q32. 4th Director General level talks between Narcotics Control Bureau (India) and Central Committee for Drug Abuse Control (Myanmar) was held in__________.

  1. Odisha
  2. Maharashtra
  3. Karnataka
  4. New Delhi

Answer- D, New Delhi.

Q33. The Ministry of Skill Development & Entrepreneurship organised the 36th meeting of the Central Apprenticeship Council (CAC) in_____.

  1. Odisha
  2. Maharashtra
  3. Karnataka
  4. New Delhi

Answer- D, New Delhi.

Q34. _________ has been included in World Economic Forum’s Global Lighthouse Network.

  1. Tata Steel, Kalinganagar
  2. Visweswaraya Iron & Steel, Mysore
  3. Bhilai Steel, Chhattisgarh
  4. None

Answer- A, Tata Steel Kalinganagar.

Tata Steel Kalinganagar has been included in World Economic Forum’s Global Lighthouse Network. TSK in Odisha’s Jajpur district is the first and the only Indian manufacturing plant to be included in the WEF’s Lighthouse Network.

Q35. Who has won the men’s singles title of Canada Open Badminton?

  1. Kashyap
  2. Li Shi Feng
  3. Hilary Roe
  4. None

Answer- B, Li Shi Feng.

Q36. Which cricketer has set a world record of maximum hundreds in the single World Cup?

  1. K L Rahul
  2. Virat Kohli
  3. Rohit Sharma
  4. None

Answer- C, Rohit Sharma.

Rohit Sharma has set a world record of maximum hundreds in the single World Cup. He has become the first batsman in the world to score five hundreds in a single World Cup and break the record of Former Sri Lankan skipper Kumar Sangakarra.

Q37. Which wrestler has won a gold medal in the 53kg category at the Grand Prix of Spain?

  1. Vinesh Phogat
  2. Divya Kakran
  3. Bajarang Punia
  4. None

Answer- A, Vinesh Phogat.

Q38. Which wrestler has won a gold medal in the 68kg category at the Grand Prix of Spain?

  1. Vinesh Phogat
  2. Divya Kakran
  3. Bajarang Punia
  4. None

Answer- B, Divya Kakran.

Q39. Who won the 2019 Croatia Grand Chess Tour title?

  1. Viswanathan Anand
  2. Dutee Chand
  3. Magnus Carlsen
  4. None

Answer- C, Magnus Carlsen.

Magnus Carlsen won the 2019 Croatia Grand Chess Tour title. He scored 8 points. Wesley so finished second with 7 points. India’s Viswanathan Anand ended up with 4.5 points and finished 11th.

Q40. Who won the gold medal in the women’s 100 metre sprint at the 30th Summer University Games in Naples, Italy?

  1. Viswanathan Anand
  2. Dutee Chand
  3. Magnus Carlsen
  4. None

Answer- B, Dutee Chand.

Q41. When was Digital India initiative launched?

  1. 1st of June, 2013
  2. 1st of July, 2013
  3. 1st of July, 2015
  4. 1st of June, 2015

Answer- C, 1st of July, 2015.

Q42. Who was the first US President to enter North Korea?

  1. Donald Trump
  2. Barak Obama
  3. George H. W. Bush
  4. John F. Kennedy

Answer- A, Donald Trump.

US President Donald Trump was the first US president to set foot in North Korea when he met its leader, Kim Jong Un.

Q43. Who signs free trade agreement with Vietnam?

  1. African Union
  2. IMF
  3. WTO
  4. European Union

Answer- D, European Union.

Vietnam and the European Union signed a agreement to increase business between euro bloc and south aisan manufacturing nations.

Q44. When was Goods and Services Tax (GST) launched?

  1. 1st of July, 2017
  2. 1st of July, 2018
  3. 1st of June,2017
  4. 1st of July, 2018

Answer- D, 1st of July 2018.

Q45. Who became the 2nd Indian batsman to score 3 centuries in single edition of world cup?

  1. Saurabh Ganguly
  2. Virat Kohli
  3. Sachin Tendulkar
  4. Rohit Sharma

Answer- D, Rohit Sharma

Saurabh Ganguly was first Indian batsman to score 3 centuries in world cup 2003 whereas Rohit Sharma was 2nd to score it in 2019.

Q46. How many zonal railways are there in India?

  1. 15
  2. 19
  3. 17
  4. 11

Answer- C, 17.

Q47. What is India’s rank for parking money in swiss bank?

  1. 88
  2. 69
  3. 74
  4. 91

Answer- C, 74.

India holds 0.07 per cent of total money parked in swiss bank and is at 74th rank.

Q48. Cirrochora Thais Butterfly is state butterfly of __________.

  1. Maharashtra
  2. Goa
  3. Andhra Pradesh
  4. Tamil Nadu

Answer- D, Tamil Nadu.

Q49. Who won the Austrian Grand Prix?

  1. Cirrochora Thais
  2. V. Bottas
  3. Louis Hmilton
  4. Max Verstappen

Answer- D, Max Verstappen.

Q50. Who won WBC Aisa Title?

  1. Vaibhav Yadav
  2. Vijender Sing
  3. Shiva Thapa
  4. Gaurav Bidhuri

Answer- A, Vaibhav Yadav

Indian pro boxer Vaibhav Yadav became the winner WBC aisa after defeating Thailand’s Fahpetch Singmanassak in Pattaya, Thailand.

Q51. Under 19 squash tournament was held in ________.

  1. India
  2. Thailand
  3. China
  4. Japan

Answer- C, China.

Q52. 1st july is celebrated as _______.

  1. Engineer’s Day
  2. Doctor’s Day
  3. Lawyer’s Day
  4. Labour’s Day

Answer- B, Doctor’s Day.

Q53. “Operation Khumaar” is launched by which state?

  1. Gujarat
  2. Rajasthan
  3. Jammu and Kashmir
  4. Kerala

Answer- C, Jammu and Kashmir.

In Jammu and Kashmir Operation Khummar is launched to make 312 panchyat free from tobacco.

Q54. Who is nominated to lead EU Commission?

  1. Ursula von der Leyen
  2. Jean Cloude
  3. Martin Schulz
  4. Donald Tusk

Ans. A, Ursula von der Leyen

German defence minister Ursula von der Leyen has been nominated for the post to replace Jean Cloude.

Q55. India International Cooperative trade fare will be held in ______.

  1. Mumbai
  2. Delhi
  3. Benglore
  4. Chennai

Answer. B, Delhi

Q56. Who is the RBI deputy Governor?

  1. N.S. Vishwanathan
  2. Shaktikant das
  3. Urjit patel
  4. N.K.Sing

Answer. A, N.S.Vishwanathan

Q57. Reservation foe Economically Weaker Section (EWS) is_____.

  1. 12%
  2. 16%
  3. 10%
  4. 11%

Answer. C, 10%

Q58. World sports Journalists Day is observed on _____.

  1. 2nd July
  2. 2nd June
  3. 2nd May
  4. 2nd November

Answer. A, 2nd July

Q59. Where was Jal Shakti Abhiyan launched?

  1. Mumbai
  2. Delhi
  3. Nashik
  4. Pune

Answer. B, Delhi

Union minister Gajendra Sing Shikhavat launched Jal Shakti Abhiyan in Delhi.

Q60. Who is the head of Transform Indian Agriculture?

  1. Nitin Gadkari
  2. Amit Shah
  3. Smriti Irani
  4. Devendra Fadanvis

Answer. D, Devendra Fadanvis

Q61. Where was the India’s first Design Development Centre ‘Fashionova’ launched?

  1. Mumbai
  2. Delhi
  3. Surat
  4. Banglore

Answer. C, Surat

Q62. The length of south central railway’s longest electrified tunnel is _________.

  1. 5.5 KM
  2. 5 KM
  3. 6.6 KM
  4. 7.5 KM

Answer. C, 6.6 KM

The length of south central railway’s longest electrified tunnel is 6.6 KM between cheropalli and rapuru station.

Q63. With which country India has signed a Mou for establishment of cargro services by sea?

  1. Maldives
  2. USA
  3. China
  4. Russia

Answer. A, Maldives.

Q64. IMF gave USD 6 billion loan to which country?

  1. India
  2. China
  3. Bangladesh
  4. Pakistan

Ans. D, Pakistan

Q65. Jagannath Rath Yatra takes place in which state?

  1. Assam
  2. Madhya Pradesh
  3. Odisha
  4. Sikkim

Answer. C, Odisha

Q66. Which city made to UNESCO World Heritage List in July 2019?

  1. Aurangabad
  2. Jaipur
  3. Lukhnow
  4. Hydrabad

Answer. B, Jaipur

Q67. Government reduced interest rate of small saving schemes to ____.

  1. 5 bps
  2. 8 bps
  3. 10 bps
  4. 15 bps

Answer. C, 10 bps.

Q68. What is the predicted GDP growth rate for India in 2020?

  1. 5.6
  2. 6.1
  3. 6.2
  4. 7.1

Answer. D, 7.1

American based bank Morgan Stanely predicted Indian GPD rate will increase from 6.2% to 7.1% in 2020.

Q69. RBI head quarter is located at __.

  1. Bangalore
  2. Nagpur
  3. Mumbai
  4. Delhi

Ans. C, Mumbai.

Q70. Which is the first company to shut down 3G network?

  1. Idea
  2. Vodafone
  3. BSNL
  4. Airtel

Answer. D, Airtel

Q71. Who is the Chief Financial Officer of Jammu and Kashmir bank?

  1. Shaktikanta das
  2. V. Sularao
  3. Rajni Saraf
  4. V.K.Tyagi

Answer. C, Rajni Saraf.

Q72. The first airport to operationalise Tansshipment Hub is _______.

  1. Mumbai Airport
  2. Bangalore Airport
  3. Chennai Airport
  4. Delhi Airport

Answer. D, Delhi Airport

Q73. Who is the Chairman and Managing Director of BSNL?

  1. P.K.Pawar
  2. Mukesh Ambani
  3. Aditya Birla
  4. Romesh Sobti

Answer. A, P.K.Pawar

Q74. What is India’s rank in Henely Passpoer Index?

  1. 78
  2. 65
  3. 86
  4. 91

Answer. C, 86.

Q75. Which state ranked 1st in NITI Aayog’s ease of doing farm business?

  1. Gujarat
  2. Maharashtra
  3. Bihar
  4. Madhya Pradesh

Answer. B, Maharashtra.

Q76. India has signed a Rs.200-crore deal with which country to acquire ‘Strum Ataka’ a anti-tank missile?

  1. France
  2. Russia
  3. USA
  4. China

Answer. B, Russia.

Q77. Which country will host first International Security Alliance joint security exercise ISALEX 2019?

  1. France
  2. India
  3. Dubai
  4. Iran

Answer. C, Dubai

First International Security Alliance joint security exercise ISALEX 2019 will be hosted by Abu Dhabi, Dubai.

Q78. Who won the 2nd Eastbourne International title?

  1. Karolina Pliskova
  2. Caroline Narine
  3. Serena Willams
  4. N. Osaka

Answer. A, Karolina Pliskova

Karolina Pliskova defeated Angelique Kerber to win the 2nd Eastbourne International title.

Q79. Mount Denali is the highest peak of which country?

  1. India
  2. France
  3. North America
  4. South America

Answer. C, North America.

Q80. 21st Commonwealth table tennis will be held in which state?

  1. Maharashtra
  2. Gujarat
  3. Odisha
  4. Madhya Pradesh

Answer. C, Odisha

21st Commonwealth table tennis will be held in Jawharlal Indoor Stadium Cuttak, Odisha.

Q81. Recently which cricketer announced retirement from all forms of cricket?

  1. M.S.Dhoni
  2. Ambati Raydu
  3. Dinesh Kartik
  4. Suresh Raina

Answer. B, Ambati Raydu.

Q82. Hima Das won gold medal in women’s _______ at the Poznan Athletics Grand prix 2019.

  1. 100 Meter
  2. 200 Meter
  3. 300 Meter
  4. 4000 Meter

Answer. B, 200 Meter.

Q83. PM Modi launches plantation drive in Varanasi to plant ___ trees.

  1. 15 Crore
  2. 22 Crore
  3. 19 Crore
  4. 30 Crore

Answer. B, 22 Crore

PM Modi launches plantation drive in Varanasi to plant 22 crore trees under this drive Utter Pradesh Government will plant 22 crore tress in the state.

Q84. Which government has taken a step to develop 316 tourist spots in state?

  1. Maharashtra
  2. Utter Pradesh
  3. Assam
  4. Bihar

Answer. C, Assam.

Q85. Which state has the maximum number of senior citizens?

  1. Rajasthan
  2. Madhya Pradesh
  3. Utter Pradesh
  4. Maharashtra

Answer. D, Maharashtra

Among 10.38 crore senior citizens in the country Maharashtra has 1 crore 11 Lakhs.

Q86. Where is India’s first cow sanctuary located?

  1. Maharashtra
  2. Utter Pradesh
  3. Bihar
  4. Madhya Pradesh

Answer. D, Madhya Pradesh

‘Kamdhenu Gau Abhyaranya’ was developed by MP gou samavardhan board in Malwa, Madhya Pradesh spread across 472 hectares and 4000 cows.

Q87. Central Government to set up three Sports Centre of excellence in _______.

  1. Andhra Pradesh
  2. Rajasthan
  3. Assam
  4. Tamil Nadu

Answer. A, Andhra Pradesh

Union Minister of state for youth affairs and sports Kiren Rijiju announced that central government will set up three Sports Centre of excellence in Itanagar, Andhra Pradesh.

Q88. Who won the women’s FIFA world cup 2019?

  1. United States
  2. Netherlands
  3. Chile
  4. England

Answer. A, United States

United States won 4th women world cup with a 2-0 victory over Netherlands.

Q89. Prosecco hills a UNSECO world heritage located in which country?

  1. China
  2. Russia
  3. France
  4. Germany

Answer. C, France

Prosecco hills a UNSECO world heritage is located in Italy, France.

Q90. Recently border security forces launched a massive operation code named ‘Sudarshan’ to fortify Pakistan border in which state?

  1. Punjab and Jammu
  2. Jammu
  3. Rajasthan
  4. Gujarat

Answer. A, Punjab and Jammu

BSF a massive operation code named ‘Sudarshan’ in Jammu and Punjab on July 1 and will cover about 1000 Km India-Pakistan border in which Jammu shares 485 Km of border with Pakistan and Punjab covers 553 Km.

Q91. Kyriakos Mitsotakis recently sworn to be the new Prime Minister of which country?

  1. Netherlands
  2. Greece
  3. Indonesia
  4. Japan

Answer. B, Greece.

Q92. Indian Army plans to buy American howitzer ammo for long range accurate strikes whose range _________.

  1. 50 Km
  2. 30 Km
  3. 60 Km
  4. 90 Km

Answer. A, 50 Km

Indian Army is planning to acquire Excalibur guided long range artillery ammunition.

Q93. International Cooperative day is observed on _______.

  1. 5th July
  2. 6th Juky
  3. 7th July
  4. 8th July

Answer. B, 6th July.

Q94. According to a recent report of the UN office on Drugs and Crime (UNODC), which continent recorded the lowest rate of homicide in 2019?

  1. Europe
  2. Asia
  3. Africa
  4. America

Answer. B, Aisa

Aisa recorded the lowest rate of homicide with only 2.3 killings over 1, 00,000 people.

Q95. National Cricket Academy’s Head of Cricket appointed by BBCI is?

  1. Saurav Ganguly
  2. Sachin Tendulkar
  3. Virat Kohli
  4. Rahul Dravid

Answer. D, Rahul Dravid.

Rahul Dravid will look all cricket related activities at NCA and will mentor, coach, train and motivate players, coaches and support staff.

Q96. Who is the author of the book ‘Vivekadeepini’?

  1. Narendra Modi
  2. Amit shah
  3. Venkaiah Naidu
  4. Ramnath Kovind

Answer. C, Venkaiah Naidu

Vice president of India released the book ‘Vivekadeepini’ which spreads the wisdom of Sri Adi Sankaracharya in ten languages.

Q97. Which is the first train operated by private players which runs between Lucknow and Delhi?

  1. Train 2019
  2. Tejas Express
  3. Vande Bharat
  4. Sachkhand Express

Answer. C, Tejas Express

The Tejas Express will have premium services and comfort for passengers like aircraft like LCD entertainment, Wi-Fi facility and mobile charging points.

Q98. Asia’s first Six Sigma institutes of mountain medicines and high altitude rescue will be in which city?

  1. Rudraprayag
  2. Manali
  3. Himachl
  4. Shimla

Answer. A, Rudraprayag.

Q99. Sharjah’s first Golden Card visa is issued to which Indian businessman?

  1. Mukesh Ambani
  2. Ratan Tata
  3. Lalu Samuel
  4. Deepak Raheja

Answer. C, Lalu Samuel

Sharjah’s first Golden Card visa is issued to as a part of the permanent residency system tailored for investors.

Q100. The second India-Russia strategic economic dialogue will be held in?

  1. Lucknow
  2. Mumbai
  3. Shimla
  4. Delhi

Answer.C, Delhi

The second India-Russia strategic economic dialogue will be held in Delhi under the chairmanship of NITI Aayog vice chairman Rajiv Kumar and Deputy Minister of the Economic development of Russia Timur Maksimov.


CURRENT AFFAIRS JULY 2019

+100 QUESTIONS


Q101. AESEAN Troika trade ministers meeting was held in which city?

  1. Mumbai
  2. Pune
  3. Hyadrabad
  4. New Delhi

Answer. D, New Delhi

Q102. Who won gold medal in commonwealth senior weightlifting championship?

  1. Mirabai Chanu
  2. Dutee Chand
  3. Rekha Rani
  4. Beena Mehta

Answer. A, Mirabai Chanu.

Q103. 30th summer university games took place in which country?

  1. India
  2. Shri Lanka
  3. Russia
  4. France

Answer. D, France.

Q104. Dutee Chand won gold medal in which category at women’s 100-meter sprint at 30th summer university games?

  1. 300 Meter
  2. 500 Meter
  3. 400 Meter
  4. 100 Meter

Answer. D, 100 Meter.

Q105. Who won the CONCACAF gold cup in international men’s football championship?

  1. Chile
  2. USA
  3. Brazil
  4. England

Answer. B, USA

USA won the CONCACAF gold cup in international men’s football championship for a record 8th time.

Q106. Who is the author of the book “War over Words: Censorship in India, 19930-1960”?

  1. Abhilasha Rajpoot
  2. Jainendra Malik
  3. Devika Sethi
  4. Reema Atri

Answer. C, Devika Sethi.

Q107. Which film has been awarded as Best Asian Film 2019?

  1. Parmanu
  2. Kabir Sing
  3. Bharat
  4. Gully Boy

Answer. D, Gully Boy

Gully Boy has been awarded as Best Asian Film at the Bucheon International fantastic film festival in South Korea.

Q108. UNESCO World heritage committee added how many new cultural and natural sites to its world heritage list?

  1. 15
  2. 21
  3. 18
  4. 29

Answer. D, 29

UNESCO World heritage committee added 29 new cultural and natural sites to its world heritage list at its annual meeting in Baku, Azerbaijan.

Q109. Which is the only Indian school to be feature in ‘The Commonwealth at 70: From Westminster to the World’ book?

  1. Aditya Birla World Academy
  2. Oak Grove School
  3. Little Woods School
  4. Ram Public School

Answer. A, Aditya Birla World Academy.

Aditya Birla World Academy is the only Indian school to be feature in ‘The Commonwealth at 70: From Westminster to the World’ book published by the popular London publishers St James’s House.

Q110. UNESCO’s delegation presented ‘State of the Education Report for India 2019- Children with Disabilities’ to ________.

  1. Venkaih Naidu
  2. Amit Shah
  3. Ramnath Kovind
  4. Narendra Modi

Answer. A, Venkaiah Naidu.

Q111. Which is the 9th most expensive office location in the world with an annual rent of nearly USD 144 per sq ft?

  1. Marine Drive, Mumbai
  2. Cannaught Place, New Delhi
  3. High-Tech City, Hyderabad
  4. Koregaon Park, Pune

Answer. B, Cannaught Place, New Delhi.

Q112. According to RBI what time is suggested for the foreign exchange market could function from?

  1. 9 a.m. to 9 p.m.
  2. 10 a.m. to 10 p.m.
  3. 9 a.m. to 5 p.m.
  4. 11 a.m. to 6 p.m.

Answer. A, 9 a.m. to 9 p.m.

Q113. Sangita Basfore has been announced as _________.

  1. Cricketer of the year
  2. Badminton of the year
  3. Footballer of the year
  4. Runner of the year

Answer. C, Footballer of the year.

Q114. Who won Croatia chess tour title 2019?

  1. Vishwanathan Anand
  2. Maxmime Vachier Lagrave
  3. Haikaru Nakamuru
  4. Mangus Carlsen

Answer. D, Mangus Carlsen.

Q115. Who became the first Indian women to win gold medal in the World Universiade after she won the 100m race?

  1. Swaroopa Beena
  2. Dutee Chand
  3. Deepa Sankooli
  4. Swapna Burman

Answer. B, Dutee Chand.

Q116. Film division recently brought the fortnightly bulletin of the National Museum of Indian Cinema name of that bulletin is _______.

  1. NMIC Bulletin
  2. Abhaar
  3. NMIC Samachar
  4. Soochna

Answer. A, NMIC Bulletin.

Q117. Who is the only Bollywood actor to find spot in Forbes list of the world’s highest paid actors, among 99 other international actor?

  1. Akshay Kumar
  2. Amitabh Bachcahan
  3. Ranbir Kapoor
  4. Salman Khan

Answer. A, Akshay Kumar

Securing 33rd rank Akshay Kuamr is the only Bollywood actor to find spot in Forbes list of the world’s highest paid actors with earnings worth $65 million.

Q118. Who topped Forbes list of the world’s highest paid star?

  1. Will Smith
  2. Brad Pitt
  3. Taylor Swift
  4. Katy Perry

Answer. C, Taylor Swift

With over $185 million earning Taylor Swift topped Forbes list of the world’s highest paid star.

Q119. World Population day is observed on __________.

  1. 11th July
  2. 6th July
  3. 10th July
  4. 9th July

Answer. A, 11th July.

Q120. According to WHO measles disease has been eradicated in which country?

  1. Bangladesh
  2. Sri Lanka
  3. Pakistan
  4. Maldives

Answer. B, Sri Lanka.

Q121. Union Environment Ministry has selected 12 beaches in India to vie for a “_____” certification.

  1. Yellow Flag
  2. Green Flag
  3. Blue Flag
  4. None

Answer. C, Blue Flag.

Union Environment Ministry has selected 12 beaches in India to vie for a „Blue Flag‟ certification, an international recognition conferred on beaches that meet certain criteria of cleanliness and environmental propriety.

Q122. Ministry of Health and Family Welfare will launch a Jan Jagrukta Abhiyaan in which city?

  1. Delhi
  2. Mumbai
  3. Jaipur
  4. Nagpur

Answer. A, Delhi.

Q123. Ministry of Health and Family Welfare will launch a ________ Abhiyaan in Delhi.

  1. Jan Jagrukta
  2. Jaal Jagrukta
  3. Mul Jagrukta
  4. None

Answer. A, Jan Jagrukta.

Ministry of Health and Family Welfare will launch a Jan Jagrukta Abhiyaan in Delhi to accelerate measures for prevention and control of Vector Borne Diseases like Malaria, Dengue and Chikungunya.

Q124. __________ Plan to increase the total production of coal in the country to 1 billion tone by 2022-23.

  1. CoI
  2. GoI
  3. Coal
  4. None

Answer. B, GoI.

GoI plan to increase the total production of coal in the country to 1 billion tone by 2022-23. Coal minister said that the gap between demand and supply of coal cannot be bridged completely as there is insufficient domestic availability of coking coal.

Q125. Inauguration of the historic Safdarjung Tomb was held in ______.

  1. New Delhi
  2. Mumbai
  3. Jaipur
  4. Kochi

Answer. A, New Delhi.

Culture Minister has inaugurated the architectural illumination of the historic Safdarjung Tomb in New Delhi. Archaeological Survey of India has taken up the project to illuminate the important monuments of Delhi to highlight the archaeological magnificence of historical monuments.

Q126. INS Sagardhwani embarked on a two-month-long __________ from Southern Naval Command in Kochi.

  1. Sagar Maitri Mission-1
  2. Naav Maitri Mission-2
  3. Sagar Maitri Mission-2
  4. None

Answer. C, Sagar Maitri Mission-2.

INS Sagardhwani embarked on a two-month-long Sagar Maitri Mission-2 from Southern Naval Command in Kochi. INS Sagardhwani is an oceanographic research vessel of the Defence Research and Development Organisation (DRDO).

Q127. INS Sagardhwani embarked on a two-month-long Sagar Maitri Mission-2 from Southern Naval Command in______.

  1. New Delhi
  2. Mumbai
  3. Jaipur
  4. Kochi

Answer. D, Kochi.

Q128. Union Minister of Human Resource Development released UGC Guide to Student Induction Programme “Deeksharambh” in___________.

  1. New Delhi
  2. Mumbai
  3. Jaipur
  4. Kochi

Answer. A, New Delhi.

Q129. Which state became the first state in India to ensure the conservation of water and have own water policy?

  1. Maharashtra
  2. Goa
  3. New Delhi
  4. Meghalaya

Answer. D, Meghalaya.

Q130. Google India and Tata Trusts initiative is aimed at facilitating digital literacy among women in rural India named “___________”.

  1. Kitab Saathi
  2. Desh Saathi
  3. Internet Saathi
  4. None

Answer. C, Internet Saathi.

Q131. Russia launched a space telescope from the cosmodrome in Baikonur, Kazakhstan. It was a joint project with which country?

  1. Germany
  2. India
  3. Japan
  4. Sri Lanka

Answer. A, Germany.

Q132. Which government marked the national day on July 14th?

  1. Indian
  2. French
  3. Japanese
  4. Chinese

Answer. B, French.

The day is also known as Bastille Day. This is the 230th anniversary of the storming of the Bastille prison which took place in Paris on 14 July 1789.

Q133. U.S.‟s Federal Trade Commission have approved a $5 billion penalty to be levied on which company?

  1. Amazon
  2. Twitter
  3. Facebook
  4. Apple

Answer. C, Facebook.

Q134. China has gifted warship „P625‟ to which country?

  1. Germany
  2. India
  3. Israel
  4. Sri Lanka

Answer. D, Sri Lanka.

China has gifted warship „P625‟ to Sri Lanka. As a new member of the Lankan Navy, the „P625‟ frigate will be mainly used for offshore patrol, environment monitoring and anti-piracy combats.

Q135. _______ Aerospace signs $50 million follow-up deal with Indian navy.

  1. Germany
  2. India
  3. Israel
  4. Sri Lanka

Answer. C, Israel.

Under the deal, Israel Aerospace Industries will provide complementary missile systems to the Indian navy and India’s MDL Shipyard.

Q136. US Company,____ has announced the acquisition of travel portal Yatra Online for $337.8 million.

  1. Ebix
  2. Xime
  3. Onam
  4. Lymbyc

Answer. A, Ebix.

Yatra has become the part of Ebix‟s EbixCash travel portfolio, forming India‟s one of the “largest and most profitable” travel services companies.

Q137. Larsen & Toubro Infotech Ltd acquires AI firm _______ for Rs 38 crore.

  1. Ebix
  2. Xime
  3. Onam
  4. Lymbyc

Answer. D, Lymbyc.

Q138. National Stock Exchange has signed a pact with the __________ government to help boost the growth of micro, small and medium enterprises sector in the state.

  1. Maharshtra
  2. Haryana
  3. Odisha
  4. Gujarat

Answer. B, Haryana.

Q139. “Kargil: Untold stories from the War”, the book published by Penguin Random House, is authored by______.

  1. Rachna Bisht Rawat
  2. Rohidas Kamat
  3. Vijay Shastri
  4. None

Answer. A, Rachna Bisht Rawat.

Q140. Who is the new Deputy Chief Minister of Goa?

  1. Vijai Sardesai
  2. Rachna Singh
  3. Chandrakant Kavlekar
  4. None

Answer. C, Chandrakant Kavlekar.

Q141. Justice_________, has been appointed as an international judge of the Singapore International Commercial court (SICC).

  1. Indu Jain
  2. AK Sikri
  3. Karan Parmar
  4. None

Answer. B, AK Sikri.

Q142. Who is Indian Ambassador to Panama?

  1. Upender Singh Rawat
  2. Sanjeev Kumar Singla
  3. Vivek Kumar
  4. Sharath Kamal

Answer. A, Upender Singh Rawat.

Q143. Who is Indian Ambassador to Israel?

  1. Upender Singh Rawat
  2. Sanjeev Kumar Singla
  3. Vivek Kumar
  4. Sharath Kamal

Answer. B, Sanjeev Kumar Singla.

Senior diplomat Sanjeev Kumar Singla has been appointed as the next Indian Ambassador to Israel. He will replace Pavan Kapoor, who assumed charge as the Ambassador to Israel in 2016.

Q144. Who has been appointed as private secretary to Prime Minister Narendra Modi?

  1. Upender Singh Rawat
  2. Sanjeev Kumar Singla
  3. Vivek Kumar
  4. Sharath Kamal

Answer. C, Vivek Kumar.

Q145. Who was voted the Sportsperson of the Year in the annual Indian Oil Sports Conclave?

  1. Upender Singh Rawat
  2. Sanjeev Kumar Singla
  3. Vivek Kumar
  4. Sharath Kamal

Answer. D, Sharath Kamal.

Q146. 13th meeting of the India-UK Joint Economic and Trade Committee (JETCO) was held in which city?

  1. London
  2. Mumbai
  3. Shanghai
  4. None

Answer. A, London.

13th meeting of the India-UK Joint Economic and Trade Committee (JETCO) was held in London. Union Minister of Commerce & Industry and Railways and Secretary of State for International Trade of the UK participated in the meeting.

Q147. The 8th meeting of India-Uzbekistan Joint Working Group on Counter-Terrorism was held in____________.

  1. New Delhi
  2. Mumbai
  3. Jaipur
  4. Kochi

Answer. A, New Delhi.

Q148. Commerce and Industry Minister will launch the Global Innovation Index (GII) in__________.

  1. New Delhi
  2. Mumbai
  3. Jaipur
  4. Kochi

Answer. A, New Delhi.

Q149. Which India wrestler has won second consecutive gold in 53kg, at Yasar Dogu International in Istanbul?

  1. Vijender Singh
  2. Vinesh Phogat
  3. Geeta Phogat
  4. M. Sreeshankar

Answer. B, Vinesh Phogat.

Q150. __________ has won the long jump gold at the Tatyana Kolpakova International athletics.

  1. Vijender Singh
  2. Vinesh Phogat
  3. Geeta Phogat
  4. M. Sreeshankar

Answer. D, M. Sreeshankar.

Q151. 21st edition of Commonwealth Table Tennis Championship was inaugurated in which state?

  1. Maharashtra
  2. Haryana
  3. Odisha
  4. Gujarat

Answer. C, Odisha.

Q152. World Day for International Justice is observed on ______.

  1. 17th July.
  2. 18th July
  3. 20th July
  4. 23th July

Answer. A, 17th July.

Q153. Union Minister of Information and Broadcasting was inaugurated in____.

  1. New Delhi
  2. Chennai
  3. Jaipur
  4. Kochi

Answer. A, New Delhi.

Q154. Indian Space Research Organisation launched __________ from Satish Dhawan Space Center at Sriharikota.

  1. Chandrayaan 1
  2. Chandrayaan 2
  3. Both A & B
  4. None

Answer. B, Chandrayaan 2.

Indian Space Research Organisation launched Chandrayaan 2 from Satish Dhawan Space Center at Sriharikota. It was launched by GSLV MkIII-M1 Vehicle at 14:43 hours IST. The lander-Vikram will land near South Pole of the moon on Sep 7, 2019. Chandrayaan 2 is India’s 2nd moon mission.

Q155. Which state ranked on top in the installation of rooftop solar projects with an installed capacity of 261.97 megawatts?

  1. Maharashtra
  2. Haryana
  3. Andhra Pradesh
  4. Gujarat

Answer. D, Gujarat.

Q156. Chief Minister of Arunachal Pradesh launched the statewide tree plantation programme ‘___________’.

  1. Go-Green Arunachal Campaign 2019
  2. Clean-Green Arunachal Campaign 2019
  3. Safe-Green Arunachal Campaign 2019
  4. None

Answer. B, Clean-Green Arunachal Campaign 2019.

Q157. Which has become the first state in the country to reserve 75% private jobs for locals?

  1. Maharashtra
  2. Haryana
  3. Andhra Pradesh
  4. Gujarat

Answer. C, Andhra Pradesh.

Andhra Pradesh has become the first state in the country to reserve 75% private jobs for locals. The Andhra Pradesh Assembly passed the Andhra Pradesh Employment of Local Candidates in Industries/Factories Act, 2019.

Q158. Scientists in Bangladesh have developed a method to convert Jute fibre into low cost bio-degradable cellulose sheets named “_________”.

  1. Swarali
  2. Aboli
  3. Nalini
  4. Sonali

Answer. D, Sonali.

Q159. Which company has announced the acquisition of chip-maker Intel’s smartphone modem business for $1 billion?

  1. Apple
  2. Google
  3. IBM
  4. TCS

Answer. A, Apple.

Q160. Who will be Britain’s next Prime Minister?

  1. Boris Johnson
  2. Lalji Tandon
  3. Anandiben Patel
  4. Jagdeep Dhankhar

Answer. A, Boris Johnson.

Q161. Who is governor of Madhya Pradesh?

  1. Boris Johnson
  2. Lalji Tandon
  3. Anandiben Patel
  4. Jagdeep Dhankhar

Answer. B, Lalji Tandon.

Q162. Who is governor of Uttar Pradesh?

  1. Boris Johnson
  2. Lalji Tandon
  3. Anandiben Patel
  4. Jagdeep Dhankhar

Answer. C, Anandiben Patel.

Q163. Who is governor of West Bengal?

  1. Boris Johnson
  2. Lalji Tandon
  3. Anandiben Patel
  4. Jagdeep Dhankhar

Answer. D, Jagdeep Dhankhar.

Q164. Who is governor of Bihar?

  1. Phagu Chuhan
  2. R.N. Ravi
  3. Ramesh Bais
  4. M.M. Naravane

Answer. A, Phagu Chuhan.

Q165. Who is governor of Nagaland?

  1. Phagu Chuhan
  2. R.N. Ravi
  3. Ramesh Bais
  4. M.M. Naravane

Answer. B, R.N. Ravi.

Q166. Who is governor of Tripura?

  1. Phagu Chuhan
  2. R.N. Ravi
  3. Ramesh Bais
  4. M.M. Naravane

Answer. C, Ramesh Bais.

Q167. Lieutenant-General __________ has been appointed as the next Vice-Chief of the Army Staff.

  1. Phagu Chuhan
  2. R.N. Ravi
  3. Ramesh Bais
  4. M.M. Naravane

Answer. D, M.M. Naravane.

He will replace Lt. Gen. D. Anbu. He is currently serving as General Officer Commanding-in-Chief, Eastern Army Command.

Q168. Who has been appointed as the head coach of the Indian table tennis team?

  1. Canadian Dejan Papic
  2. Priti Patel
  3. Ajay Kumar Bhalla
  4. Sunil Kumar

Answer. A, Canadian Dejan Papic.

Q169. Who has been appointed as Britain’s Home Secretary in the newly-unveiled Boris Johnson Cabinet and has all become the Britain’s first Indian-origin Home Secretary?

  1. Canadian Dejan Papic
  2. Priti Patel
  3. Ajay Kumar Bhalla
  4. Sunil Kumar

Answer. B, Priti Patel.

Q170. Who has been appointed Officer on Special Duty (OSD) to the Ministry of Home Affairs?

  1. Canadian Dejan Papic
  2. Priti Patel
  3. Ajay Kumar Bhalla
  4. Sunil Kumar

Answer. C, Ajay Kumar Bhalla.

Q171. Who has been given additional charge of chairman and managing director of the Mahanagar Telephone Nigam Limited (MTNL)?

  1. Canadian Dejan Papic
  2. Priti Patel
  3. S. Sowmya
  4. Sunil Kumar

Answer. D, Sunil Kumar.

Q172. The Indian Navy commissioned its new Dornier Aircraft Squadron in___________.

  1. New Delhi
  2. Chennai
  3. Jaipur
  4. Kochi

Answer. B, Chennai.

Q173. The Indian armed forces are all set to conduct the country’s first-ever simulated space warfare exercise “_______”.

  1. IndAroSpace
  2. IndAroEx
  3. IndSpaceEx
  4. None

Answer. C, IndSpaceEx.

Q174. The Central Industrial Security Force (CISF) launched an online encyclopedia called ______.

  1. Securitypedia
  2. Encyclopedia
  3. Industrialpedia
  4. None

Answer. A, Securitypedia.

Q175. The Central Industrial Security Force (CISF) launched a customised video interface for its personnel called________.

  1. SecurityTube
  2. IndustryTube
  3. CISFTube
  4. None

Answer. C, CISFTube.

Q176. Who has been chosen for the Sangita Kalanidhi award of the Music Academy?

  1. Canadian Dejan Papic
  2. Priti Patel
  3. S. Sowmya
  4. Shiva Thapa

Answer. C, S. Sowmya.

Vocalist S. Sowmya has been chosen for the Sangita Kalanidhi award of the Music Academy. The Sangita Kalanidhi and other music awards will be conferred on the awardees at the Sadas of Music festival.

Q177. The International Police Expo 2019 was held in ________.

  1. New Delhi
  2. Mumbai
  3. Jaipur
  4. Kochi

Answer. A, New Delhi.

Q178. ____________ has become the highest-ranking Indian firm on the Fortune Global 500 list.

  1. TCS
  2. Tech Mahindra
  3. Reliance Industries
  4. None

Answer. C, Reliance Industries,

Q179. Who became India’s first gold-medallist in the newly-introduced Olympic category of 63kg at the President’s Cup boxing tournament?

  1. Canadian Dejan Papic
  2. Ravinder Kumar Malik
  3. S. Sowmya
  4. Shiva Thapa

Answer. D, Shiva Thapa.

Q180. Which Indian bodybuilder has clinched Mr. South Asia title 2019?

  1. Canadian Dejan Papic
  2. Ravinder Kumar Malik
  3. S. Sowmya
  4. Aishwarya Pratap Singh Tomar

Answer. B, Ravinder Kumar Malik.

He has crowned the overall champion at 12th South Asian Bodybuilding and Physique Sports Championship in Kathmandu.

Q181. Who clinched gold with a junior world record in the final of rifle 3-position event in Suhl Germany?

  1. Akane Yamaguchi
  2. Ravinder Kumar Malik
  3. S. Sowmya
  4. Aishwarya Pratap Singh Tomar

Answer. D, Aishwarya Pratap Singh Tomar.

Q182. Who won Indonesia Open BWF Tour Super 1000 tournament held in Jakarta, Indonesia?

  1. Akane Yamaguchi
  2. Ravinder Kumar Malik
  3. Shane Lowry
  4. Aishwarya Pratap Singh Tomar

Answer. A, Akane Yamaguchi.

Q183. Who won British Open to claim his 1st major golfing title at Royal Portrush?

  1. Akane Yamaguchi
  2. John Isner
  3. Shane Lowry
  4. Aishwarya Pratap Singh Tomar

Answer. C, Shane Lowry.

Q184. Who won Hall of Fame Tennis Championships title in Newport, Rhode Island?

  1. Akane Yamaguchi
  2. John Isner
  3. Shane Lowry
  4. Aishwarya Pratap Singh Tomar

Answer. B, John Isner.

Q185. National Broadcasting day is observed on _______.

  1. 23rd July
  2. 21st July
  3. 26th July
  4. 30th July

Answer. A, 23rd July.

Q186. Kargil Vijay Diwas is observed on _______.

  1. 23rd July
  2. 24st July
  3. 26th July
  4. 30th July

Answer. C, 26th July.

India remembers its brave hearts on 26 July which is celebrated as Kargil Vijay Diwas. This year nation is celebrating the 20 years of victory in Kargil war.

Q187. Income Tax Day (AaykarDiwas) is observed on _______.

  1. 23rd July
  2. 24st July
  3. 26th July
  4. 30th July

Answer. B, 24th July.

Q188. ____ the android-based app which will connect the caregiver to the elderly person.

  1. CARE4U
  2. WECARE4U
  3. CARE
  4. None

Answer. A, CARE4U.

‘CARE4U’ the android-based app which will connect the caregiver to the elderly person. The app has been built by an interdisciplinary team of the institute of IIT Kharagpur.

Q189. Who is the Prime Minister of Nepal?

  1. K P Sharma Oli
  2. Askar Mamin
  3. Takehiko Nakao
  4. None

Answer. A, K P Sharma Oli.

Q190. Who is the Prime Minister of Kazakhstan?

  1. K P Sharma Oli
  2. Askar Mamin
  3. Takehiko Nakao
  4. None

Answer. B, Askar Mamin.

Q191. Who is the President of Asian Development Bank?

  1. K P Sharma Oli
  2. Askar Mamin
  3. Takehiko Nakao
  4. None

Answer. C, Takehiko Nakao.

Q192. Where is the headquarter of ISRO?

  1. Bengaluru
  2. Sriharikot
  3. Hyderabad
  4. Mumbai

Answer. A, Bengaluru.

Q193. ISRO was established in _______.

  1. 1960
  2. 1969
  3. 1980
  4. 1976

Answer. B, 1969.

Q194. Who is the CEO of Larsen & Toubro Infotech Ltd?

  1. Sanjay Jalona
  2. Sheikh Hasina
  3. Usha Sharma
  4. Mukesh Ambani

Answer. A, Sanjay Jalona.

Q195. Who is the Prime Minister of Bangladesh?

  1. Sanjay Jalona
  2. Sheikh Hasina
  3. Usha Sharma
  4. Mukesh Ambani

Answer. B, Sheikh Hasina.

Q196. Who is the Director General of Archaeological Survey of India?

  1. Sanjay Jalona
  2. Sheikh Hasina
  3. Usha Sharma
  4. Mukesh Ambani

Answer. C, Usha Sharma.

Q197. Who is the CEO of Reliance Industries Ltd?

  1. Sanjay Jalona
  2. Sheikh Hasina
  3. Debendranath Sarangi
  4. Mukesh Ambani

Answer. D, Mukesh Ambani.

Q198. Who is the President of Squash Rackets Federation of India?

  1. Sanjay Jalona
  2. Dushyant Chautala
  3. Debendranath Sarangi
  4. Mukesh Ambani

Answer. C, Debendranath Sarangi.

Q199. Who is the President of Table Tennis Federation of India?

  1. Dilip Asbe
  2. Dushyant Chautala
  3. Debendranath Sarangi
  4. Mukesh Ambani

Answer. B, Dushyant Chautala.

Q200. Who is the CEO of National Payments Corporation of India (NPCI)?

  1. Dilip Asbe
  2. Dushyant Chautala
  3. Debendranath Sarangi
  4. Mukesh Ambani

Answer. A, Dilip Asbe.


CURRENT AFFAIRS JULY 2019 FREE PDF DOWNLOAD


Author – Vaibhav Bijamwar

Scrutiny – Swapnali Narwade


Must Explore

How to crack Group Discussion?

How to Ace Personal Interview?

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!