Current Affairs December 2019 – 200 Q&A Free PDF

CURRENT AFFAIRS DECEMBER 2019

200 QUESTIONS

BY

‘UNIVERSE OF THOUGHTS’

CURRENT AFFAIRS DECEMBER 2019 uot mba

Note

  1. Use this file as reference material
  2. The explanation is provided wherever necessary
  3. Free PDF available to download
  4. Try to attempt all the questions yourself
  5. Option 1 is A, B is 2, C is 3, D is 4
  6. Daily Current affairs on Instagram@uot_mba

CURRENT AFFAIRS DECEMBER 2019 FREE PDF DOWNLOAD


Q1. Which company has launched the ‘my: health Woman Suraksha’ policy?

  1. Investor Education & Protection Fund Authority (IEPFA).
  2. HDFC ERGO General Insurance Company
  3. Reliance
  4. Walmart

Answer: B, HDFC ERGO General Insurance Company.

Explanation: My: health Woman Suraksha policy is specially designed to cover women against numerous illnesses and contingencies they may face during their lifetime thereby providing financial aid in case of medical contingencies. This policy will cover various types of cancers and related surgeries, pregnancy and neonatal (newborn baby) complications and assaults and burns.

Q2. Which company launched a credit card in partnership with HDFC Bank exclusively for members of its Best Price Modern Wholesale “B2B Cash & Carry” stores?

  1. Investor Education & Protection Fund Authority (IEPFA).
  2. HDFC ERGO General Insurance Company
  3. Reliance
  4. Walmart

Answer: D, Walmart.

Explanation: The card is being supported by Diners Club International which has acceptance of its own membership card in 185 countries. Simultaneously, the card was launched at 26 other Best Price Modern Wholesale Store locations across the country.

Q3. The Reserve Bank of India (RBI) released guidelines for ______Licensing of Small Finance Banks in the Private Sector.

  1. On tap
  2. Neo
  3. Stag UP
  4. None

Answer: A. On Tap.

Explanation: The Reserve Bank of India (RBI) released guidelines for ‘on tap’ Licensing of Small Finance Banks in the Private Sector. Now payments banks willing to convert themselves into small finance banks (SFBs) can apply for such a licence only after 5 years of operations. The licensing window will be open on-tap. In the guideline, the RBI has double the minimum capital for setting up an SFB to Rs. 200 crores.

Q4. Who has signed a MoU with Bank of Baroda for the purpose of creating awareness among investors and other stakeholders?

  1. Investor Education & Protection Fund Authority (IEPFA).
  2. HDFC ERGO General Insurance Company
  3. Reliance
  4. Walmart

Answer: A, Investor Education & Protection Fund Authority (IEPFA).

Q5. The Reserve Bank of India has announced that all bank customers will be able to transfer funds through NEFT around the clock on all days from ____.

  1. 14th December 2019
  2. 11th December 2019
  3. 16th December 2019
  4. 18th December 2019

Answer: C, 16th December 2019.

Explanation: The RBI had in August announced that all NEFT transfer facility would be made available 24×7 for customers by December. The first settlement would take place after 00:30 hours on December 16, 2019.

Q6. World Aids Day is observed on _______.

  1. 1st December
  2. 2nd December
  3. 3rd December
  4. 5th December

Answer: A, 1st December.

Q7. The Border Security Force (BSF) celebrated its 55th formation day on ___________.

  1. 1st December 2019
  2. 2nd December 2019
  3. 3rd December 2019
  4. 5th December 2019

Answer: A, 1st December 2019.

Explanation: The ceremony was attended by Union Minister of State Affairs Nityanand Rai at BSF headquarters in New Delhi. India’s Border Security Force (First Line of Defence of Indian Territories) was formed on 1st December 1965, after the Indo-Pak and India-China wars. With 186 battalions and over 2.57 lakhs military personnel, the BSF is the largest border security unit in the world.

Q8. Nagaland state celebrated its 57th formation day on ____.

  1. 1st December 2019
  2. 2nd December 2019
  3. 3rd December 2019
  4. 5th December 2019

Answer: A, 1st December 2019.

Q9. The International Day for the Abolition of Slavery is observed on _______.

  1. 1st December
  2. 2nd December
  3. 3rd December
  4. 5th December

Answer: B, 2nd December.

Q10. International Day of Persons with Disabilities is observed on _______.

  1. 1st December
  2. 2nd December
  3. 3rd December
  4. 5th December

Answer: C, 3rd December.

Q11. The Indian Navy day is being observed on _________.

  1. 1st December
  2. 2nd December
  3. 3rd December
  4. 4th December

Answer: D, 4th December.

Q12. Who took charge as the new Controller General of Accounts (CGA)?

  1. Soma Roy Burman
  2. H R Khan
  3. Ursula von der Leyen
  4. Shivangi

Answer: A, Soma Roy Burman.

Explanation: Soma Roy Burman (1986-batch Indian Civil Accounts Service officer) is the 24th CGA and the 7th woman to hold this coveted position. She took over from J P S Chawla. CGA works under the Ministry of Finance, Government of India.

Q13. Who has been appointed as the first chairman of the steering committee of the Code for Responsible Lending (CRL) in micro-credit?

  1. Soma Roy Burman
  2. H R Khan
  3. Ursula von der Leyen
  4. Shivangi

Answer: B, H R Khan.

Explanation: The CRL is a self-regulatory step for the micro-credit industry making diverse entities like banks, NBFC-MFIs and NBFCs adhere to standards of customer protection. CRL was launched in September by MFIN and Sa-Dhan (RBI-recognised association of MFIs) along with Finance Industry Development Council, an association of NBFCs.

Q14. Who took charge as the first female President of the European Commission (EC)?

  1. Soma Roy Burman
  2. H R Khan
  3. Ursula von der Leyen
  4. Shivangi

Answer: C, Ursula von der Leyen.

Q15.Which India’s Sub Lieutenant has created history to become the first woman pilot of the Indian Navy?

  1. Soma Roy Burman
  2. H R Khan
  3. Ursula von der Leyen
  4. Shivangi

Answer: D, Shivangi.

Explanation: Shivangi was inducted into the Indian Navy under the Short Service Commission Pilot entry scheme.

Q16. Who has been appointed as the Director-General of Ordnance Factories (DGOF) and chairman of the Ordnance Factory Board (OFB)?

  1. Shri Hari Mohan
  2. Sundar Pichai
  3. Pritivirajsing Roopun
  4. Upender Singh Rawat

Answer: A, Shri Hari Mohan.

Explanation: He has made significant contributions in improving the production of Armoured Fighting Vehicles like Ajeya Tanks, MBT Arjun, Bridge Layer and Trawls Tanks. He has also made a significant contribution to the modernisation of steel plants of the Steel Authority of India Limited (SAIL) during his tenure in Ministry of Steel & Mines.

Q17. Indian American business executive promoted as Alphabet Inc. CEO (chief executive officer)?

  1. Shri Hari Mohan
  2. Sundar Pichai
  3. Pritivirajsing Roopun
  4. Upender Singh Rawat

Answer: B, Sundar Pichai.

Q18. Who has been elected as new President of Mauritius by parliament?

  1. Shri Hari Mohan
  2. Sundar Pichai
  3. Pritivirajsing Roopun
  4. Upender Singh Rawat

Answer: C, Pritivirajsing Roopun.

Explanation: He was the former arts and culture minister of Mauritius. The motion for his election as new President was presented by Prime Minister, Home Affairs and External Communications, Minister of Defence, Minister for Rodrigues, Outer Islands and Territorial Integrity.

Q19. Senior diplomat has been concurrently accredited as the next Ambassador of India to the Republic of Costa Rica?

  1. Shri Hari Mohan
  2. Sundar Pichai
  3. Pritivirajsing Roopun
  4. Upender Singh Rawat

Answer: D, Upender Singh Rawat.

Explanation: Presently Mr Rawat is Ambassador of India to the Republic of Panama. Shri Anjani Kumar has been appointed as the next Ambassador of India to the Republic of Mali.

Q20. Which cricketer regained the top spot in the International Cricket Council’s (ICC) Test rankings in batting?

  1. Virat Kohli
  2. Rohit Sharma
  3. K L Rahul
  4. None

Answer: A, Virat Kohli


Current Affairs December 2019


Q21. Which country’s cricket team has been awarded the Christopher Martin-Jenkins Spirit of Cricket award?

  1. India
  2. Sri Lanka
  3. New Zealand
  4. None

Answer: C, New Zealand

Explanation: The team has been awarded for its exemplary show of sportsmanship during the final match of the ICC World Cup at Lord’s in July 2019, which it lost under controversial circumstances. Martin-Jenkins was the former MCC president and BBC Test Match Special commentator.

Q22. British racing driver _______ has won the Abu Dhabi Grand Prix held in Abu Dhabi UAE.

  1. Lewis Hamilton
  2. Steve Smith
  3. Priyam Garg
  4. Virat Kohli

Answer: A, Lewis Hamilton.

Q23. Who has become the fastest cricketer to score 7,000 Test runs?

  1. Lewis Hamilton
  2. Steve Smith
  3. Priyam Garg
  4. Virat Kohli

Answer: B, Steve Smith.

Q24. Who will lead defending champions India in next year’s Under-19 ICC Cricket World Cup (13th edition) to be held in South Africa?

  1. Lewis Hamilton
  2. Steve Smith
  3. Priyam Garg
  4. Virat Kohli

Answer: C, Priyam Garg.

Explanation: India (defending champions) are placed in Group ‘A’ with first-time qualifier Japan, New Zealand and Sri Lanka. Sixteen teams will be taking part in the tournament, split into four groups of four. The top two teams from each group will qualify for the Super League stage, with the bottom two teams in each group progressing to the Plate League.

Q25. Who will be the Plogging Ambassador of India on 50th Fit India Plogging Run?

  1. Ripu Daman Bevli
  2. Roger Federer
  3. Arun Jaitley
  4. Priyanka Chopra

Answer: A, Ripu Daman Bevli.

Q26. Which Tennis legend set to become the first living person in Switzerland to have a coin minted in his honour?

  1. Ripu Daman Bevli
  2. Roger Federer
  3. Arun Jaitley
  4. Priyanka Chopra

Answer: B, Roger Federer.

Q27. Who was bestowed with the Economic Times (ET) Lifetime Achievement Award for Public Service 2019?

  1. Ripu Daman Bevli
  2. Roger Federer
  3. Arun Jaitley
  4. Priyanka Chopra

Answer: C, Arun Jaitley.

Q28. Who has been awarded the Danny Kaye Humanitarian Award from UNICEF at the Snowflake Ball in New York?

  1. Ripu Daman Bevli
  2. Roger Federer
  3. Arun Jaitley
  4. Priyanka Chopra

Answer: D, Priyanka Chopra.

Explanation: Fashion designer Diane von Furstenberg (UNICEF’s first Goodwill Ambassador) handed over the award to the actor. Priyanka Chopra has been associated with UNICEF for the past 15 years as a Goodwill Ambassador.

Q29. Which fitness and wellness application has been awarded Google Play’s Best Apps of 2019 in the ‘Personal Growth’ category?

  1. Shilpa Shetty App
  2. Ablo
  3. Zomato
  4. None

Answer: A, Shilpa Shetty App.

Q30. Which application has been awarded Google Play’s Best Apps of 2019?

  1. Shilpa Shetty App
  2. Ablo
  3. Zomato
  4. None

Answer: B, Ablo.

Q31. The Global Migration Film Festival (GMFF) was organized in which country?

  1. Mexico
  2. Bangladesh
  3. India
  4. London

Answer: B, Bangladesh.

Explanation: The day-long festival screened 15 films on the theme of migration and its various aspects. The short films and documentaries shown during the festival were selected through a global competition for which 600 entries were received. The GMFF started in 2016 and this year it is being organized across many cities in the world between 28 November to 18 December.

Q32. Saudi Arabia has taken over the G20 Presidency from which country?

  1. Mexico
  2. Bangladesh
  3. Japan
  4. London

Answer: C, Japan.

Q33. The leaders of the North Atlantic Treaty Organization (NATO) mark the 70th birthday of the organization in which country?

  1. Mexico
  2. Bangladesh
  3. Japan
  4. London

Answer: D, London.

Q34. The Startup India Global Venture Capital Summit-2019 (2nd edition) held in _____.

  1. Goa
  2. Madhya Pradesh
  3. Madhu
  4. Tamil Nadu

Answer: A, Goa.

Q35. Chief Minister of Odisha Naveen Patnaik has launched which e-learning mobile app for school students?

  1. Goa
  2. Madhya Pradesh
  3. Madhu
  4. Tamil Nadu

Answer: C, Madhu.

Q36. Union Minister Harsimrat Kaur Badal has inaugurated Avantee mega Food Park at __________.

  1. Goa
  2. Madhya Pradesh
  3. Madhu
  4. Tamil Nadu

Answer: B, Madhya Pradesh.

Explanation: This first food park of central India is spread over 51 acres and has been constructed at a cost of about 150 crore rupees. About 5 thousand local people will get employment from this Mega Food Park. Processing of soyabean, gram, wheat and other grains and vegetables will be done in the park. Warehouses will also be opened in Indore, Ujjain, Dhar and Agar in the next phases.

Q37. The Union government and Asian Development Bank (ADB) have signed the 206-million-dollar loan agreement to develop water supply and sewerage infrastructure in 5 cities of _____.

  1. Goa
  2. Madhya Pradesh
  3. Madhu
  4. Tamil Nadu

Answer: D, Tamil Nadu.

Q38. The Union Minister Piyush Goyal has inaugurated the 3rd edition of National Public Procurement Conclave in ___.

  1. New Delhi
  2. Pune
  3. Indore
  4. None

Answer: A, New Delhi.

Q39. A 3-day annual national conference of DGPs and IGPs held in _____.

  1. New Delhi
  2. Pune
  3. Indore
  4. Gujarat

Answer: B, Pune.


Current Affairs December 2019


Q40. India-China joint training exercise __________ has begun at Umroi, Meghalaya.

  1. HAND-IN-HAND 2019
  2. KAAMIYAAB
  3. Food Safety and Standards Authority of India
  4. UDAN (Ude Desh Ka Aam Nagrik)

Answer: A, HAND-IN-HAND 2019.

Explanation: The aim of the exercise is to practice joint planning and conduct of counter-terrorist operations in semi-urban terrain. The theme of the exercise is ‘counter-terrorism under United Nations mandate’. It is a 14-day-long training exercise and will see the participation of around 260 military personals.

Q41. India gifted a ‘Made in India’ Patrol ___________ Vessel to the Maldives National Defence Force (MNDF).

  1. HAND-IN-HAND 2019
  2. KAAMIYAAB
  3. Food Safety and Standards Authority of India
  4. Telecom Regulatory Authority of India (TRAI)

Answer: B, KAAMIYAAB.

Q42. The Mumbai Central station of Railways was conferred with the ‘Eat Right Station’ certification with four stars rating by the ____.

  1. HAND-IN-HAND 2019
  2. KAAMIYAAB
  3. Food Safety and Standards Authority of India
  4. UDAN (Ude Desh Ka Aam Nagrik)

Answer: C, Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI).

Q43. The Union Government has launched the 4th round of Regional Connectivity Scheme ________.

  1. HAND-IN-HAND 2019
  2. KAAMIYAAB
  3. Food Safety and Standards Authority of India
  4. UDAN (Ude Desh Ka Aam Nagrik)

Answer: D, UDAN (Ude Desh Ka Aam Nagrik).

Explanation: The focus in this round will be North East Region, Hilly States, Jammu and Kashmir, Ladakh and Islands. The Civil Aviation Ministry aims to operationalize one thousand routes and more than 100 airports in the next five years.

Q44. India’s first maritime museum coming up at ___.

  1. New Delhi
  2. Pune
  3. Indore
  4. Gujarat

Answer: D, Gujarat.

Explanation: Government of India (GoI) & Portugal has decided to cooperate in the setting up of an India’s 1st National Maritime Heritage Museum at Lothal in Gujarat. The objective of the museum to boost the underwater or marine archaeology.

Q45. India and Sweden signed a Memorandum of Understanding (MoU) for India-Sweden Healthcare Innovation Centre in ____.

  1. New Delhi
  2. Pune
  3. Indore
  4. None

Answer: A, New Delhi.

Q46. India-Sri Lanka joint exercise “MITRA SHAKTI” (7th edition) begins at Aundh Military Station ____.

  1. New Delhi
  2. Pune
  3. Indore
  4. Gujarat

Answer: B, Pune.

Q47. Who has revamped mobile number portability (MNP) rules, making the entire process faster and simpler?

  1. HAND-IN-HAND 2019
  2. INDRA 2019
  3. Food Safety and Standards Authority of India
  4. Telecom Regulatory Authority of India (TRAI)

Answer: D, Telecom Regulatory Authority of India (TRAI).

Q48. Who has become the first country to make the entire process for pilgrims going on Haj completely digital?

  1. Mexico
  2. Bangladesh
  3. India
  4. London

Answer: C, India.

Q49. Senior diplomat __________ has been concurrently accredited as the next Ambassador of India to the Republic of Costa Rica.

  1. Upender Singh Rawat
  2. Sundar Pichai
  3. Pritivirajsing Roopun
  4. Shri Hari Mohan

Answer: A, Upender Singh Rawat.

Q50. Who has been elected as new President of Mauritius by parliament?

  1. Upender Singh Rawat
  2. Sundar Pichai
  3. Pritivirajsing Roopun
  4. Shri Hari Mohan

Answer: C, Pritivirajsing Roopun.

Q51. Who has been appointed as the CEO of Alphabet Inc.?

  1. Upender Singh Rawat
  2. Sundar Pichai
  3. Pritivirajsing Roopun
  4. Shri Hari Mohan

Answer: B, Sundar Pichai.

Q52. Who has been appointed as the Director-General of Ordnance Factories (DGOF) and chairman of the Ordnance Factory Board (OFB)?

  1. V Viswanathan
  2. Sundar Pichai
  3. Pritivirajsing Roopun
  4. Shri Hari Mohan

Answer: D, Shri Hari Mohan.

Q53. Country’s largest lender _______ has announced the reduction in its marginal cost of fund-based lending rate (MCLR) by 10 basis points across all one-year products.

  1. State Bank of India (SBI)
  2. global economy
  3. HDFC
  4. None

Answer: A, State Bank of India (SBI).

Explanation: This is the eighth consecutive cut in MCLR by the lender this fiscal. The new one-year MCLR has been cut to 7.90 per cent from 8 per cent.

Q54. India is providing USD 500 million line of credit (LoC) to ____.

  1. Mexico
  2. Bangladesh
  3. India
  4. London

Answer: B, Bangladesh.

Q55. Who has been appointed as an Additional Director on the Board of Dhanlaxmi Bank?

  1. V Viswanathan
  2. Sundar Pichai
  3. Pritivirajsing Roopun
  4. Shri Hari Mohan

Answer: A, V Viswanathan.

Q56. International Anti-Corruption Day (IACD) is observed on ____.

  1. 9th December
  2. 10th December
  3. 11th December
  4. 12th December

Answer: A, 9th December.

Q57. The United Nations General Assembly established as the International Day of Commemoration and Dignity of the Victims of the Crime of Genocide and of the Prevention of this Crime on _____.

  1. 9th December
  2. 10th December
  3. 11th December
  4. 12th December

Answer: A, 9th December.

Q58. The World Human Rights Day is observed on _____.

  1. 9th December
  2. 10th December
  3. 11th December
  4. 12th December

Answer: B, 10th December.

Q59. International Mountain Day is being observed on ____.

  1. 9th December
  2. 10th December
  3. 11th December
  4. 12th December

Answer: C, 11th December.

Q60. International Universal Health Coverage Day is observed on ___.

  1. 9th December
  2. 10th December
  3. 11th December
  4. 14th December

Answer: D, 12th December.

Q61. International Day of Neutrality is a United Nations is observance on ___.

  1. 9th December
  2. 10th December
  3. 11th December
  4. 12th December

Answer: D, 12th December.

Q62. The National energy conservation day is observed on ___.

  1. 9th December
  2. 10th December
  3. 11th December
  4. 14th December

Answer: D, 14th December.

Q63. Who has been appointed as the Chairman of the National Stock Exchange (NSE)?

  1. Girish Chandra Chaturvedi
  2. Sanna Marin
  3. Arnab Goswami
  4. C. Sugandh Rajaram

Answer: A, Girish Chandra Chaturvedi.

Q64. Finland’s ruling Social Democrats elected _____________ as the prime minister?

  1. Girish Chandra Chaturvedi
  2. Sanna Marin
  3. Arnab Goswami
  4. C. Sugandh Rajaram

Answer: B, Sanna Marin.

Q65. The News Broadcasters Federation (NBF) has elected _____ as the President of its governing board?

  1. Girish Chandra Chaturvedi
  2. Sanna Marin
  3. Arnab Goswami
  4. C. Sugandh Rajaram

Answer: C, Arnab Goswami.

Q66. Who has been appointed as the next High Commissioner of India to the Republic of Ghana?

  1. Girish Chandra Chaturvedi
  2. Shrikant Madhav Vaidya
  3. Arnab Goswami
  4. C. Sugandh Rajaram

Answer: D, C. Sugandh Rajaram.

Q67. Who has been appointed as the chairman of the country’s largest commercial enterprise Indian Oil Corporation Ltd. (IOCL) ________.

  1. Girish Chandra Chaturvedi
  2. Shrikant Madhav Vaidya
  3. Arnab Goswami
  4. C. Sugandh Rajaram

Answer: B, Shrikant Madhav Vaidya.

Q68. The bilateral military exercise ____________ between India and Russia held in Pune and Goa.

  1. HAND-IN-HAND 2019
  2. INDRA 2019
  3. Food Safety and Standards Authority of India
  4. Telecom Regulatory Authority of India (TRAI)

Answer: B, INDIRA 2019.

Q69. Maldives government has signed a contract with a joint venture of Indian companies for preparation of project report and development of ____.

  1. Paika rebellion
  2. Addu
  3. Integrated Command and Control Centre (ICCC)
  4. Start-up policy

Answer: B, Addu.

Explanation: The contract was signed by L&T engineering limited & Lea associates south Asia for the Addu Road and Reclamation Project. The scope of the project includes land reclamation, construction of roads and stormwater drainage system in Addu.

Q70. President Ram Nath Kovind laid the foundation stone to the memorial being built in memory of the _____.

  1. Paika rebellion
  2. Addu
  3. Integrated Command and Control Centre (ICCC)
  4. Start-up policy

Answer: A, Paika rebellion.

Q71. Haryana Chief Minister Manohar Lal Khattar has inaugurated Gurgaon’s ambitious ____.

  1. Paika rebellion
  2. Addu
  3. Integrated Command and Control Centre (ICCC)
  4. Start-up policy

Answer: C, Integrated Command and Control Centre (ICCC).

Explanation: The ICCC has been designed to serve as the nodal point for all online data related to the Smart City applications, including CCTV-based public safety and adaptive traffic management system, smart parking system, water supply management system, pollution monitoring, property tax management system and asset management system. It has been developed as the nerve centre to provide multifaceted online smart services to people.

Q72. The Puducherry government unveiled a ____.

  1. Paika rebellion
  2. Addu
  3. Iron Union 12
  4. Start-up policy

Answer: D, Start-up policy.

Q73. Union Minister Harsimrat Kaur Badal has inaugurated Avantee mega Food Park in _______.

  1. Madhya Pradesh
  2. Chhattisgarh
  3. Manipur.
  4. Andhra Pradesh

Answer: A, Madhya Pradesh.

Q74. A three-day National Tribal Dance Festival was held in which state?

  1. Madhya Pradesh
  2. Chhattisgarh
  3. Manipur.
  4. Andhra Pradesh

Answer: B, Chhattisgarh.

Q75. The Inner Line Permit (ILP) regime has been extended to ____.

  1. Madhya Pradesh
  2. Chhattisgarh
  3. Manipur.
  4. Andhra Pradesh

Answer: C, Manipur.

Q76. Which state Government has approved the creation of fast-track courts in the state to curb crimes against women and children?

  1. Madhya Pradesh
  2. Chhattisgarh
  3. Manipur.
  4. Andhra Pradesh

Answer: D, Andhra Pradesh.

Q77. A joint military exercise _________ between the ground forces of the UAE and the United States commenced in al-Hamra region (UAE).

  1. Paika rebellion
  2. Addu
  3. Iron Union 12
  4. Start-up policy

Answer: C, Iron Union 12.

Q78. Who has been selected as the world’s leading Sports tourism Destination at the 26th edition of the World Travel Awards (WTA) held in which country?

  1. Abu Dhabi
  2. Singapore
  3. United Arab Emirates
  4. Canada

Answer: A, Abu Dhabi.

Q79. Which country hosted the Incredible India Road Show?

  1. Abu Dhabi
  2. Singapore
  3. United Arab Emirates
  4. Switzerland

Answer: B, Singapore.


Current Affairs December 2019


Q80. Driverless vehicles are being tested on 5G technology in which country?

  1. Abu Dhabi
  2. Singapore
  3. United Arab Emirates
  4. Canada

Answer: C, United Arab Emirates.

Q81. World’s 1st fully electric commercial aircraft took an inaugural test flight in which country?

  1. Nepal
  2. Singapore
  3. United Arab Emirates
  4. Canada

Answer: D, Canada.

Q82. The 4th edition of International Seminar cum Exhibition on Naval Weapon Systems ‘NAVARMS-19’ was held in ____.

  1. New Delhi
  2. Pune
  3. Indore
  4. None

Answer: A, New Delhi.

Q83. Which country will be the partner at the 17th edition of BioAsia2020 scheduled to be held in Hyderabad, Telangana?

  1. Abu Dhabi
  2. Singapore
  3. United Arab Emirates
  4. Switzerland

Answer: D, Switzerland.

Q84. Who won the General Elections in the UK?

  1. Boris Johnson
  2. Gulu Mirchandani
  3. Zozibini Tunzi
  4. Dr Vishwanath Prasad Tiwari

Answer: A, Boris Johnson.

Q85. Who has been crowned Miss Universe 2019 in a glitzy ceremony held in Atlanta.

  1. Boris Johnson
  2. Gulu Mirchandani
  3. Zozibini Tunzi
  4. Dr Vishwanath Prasad Tiwari

Answer: C, Zozibini Tunzi.

Q86. Who has been selected for the Moortidevi Award for the year 2019 for his work ‘Asti Aur Bhavati’?

  1. Boris Johnson
  2. Gulu Mirchandani
  3. Zozibini Tunzi
  4. Dr Vishwanath Prasad Tiwari

Answer: D, Dr Vishwanath Prasad Tiwari.

Q87. Who has been honoured with “Lifetime Achievement Award” by the Consumer Electronics and Appliances Manufacturers Association?

  1. Boris Johnson
  2. Gulu Mirchandani
  3. Zozibini Tunzi
  4. Dr Vishwanath Prasad Tiwari

Answer: B, Gulu Mirchandani.

Q88. Who has been named Time Magazine’s youngest ever Person of the Year?

  1. Salman Khan
  2. Greta Thunberg
  3. Sunil Chhetri
  4. Suniel Shetty

Answer: B, Greta Thunberg.

Explanation: Greta Thunberg is known for her blunt addresses to world leaders. She is the youngest individual ever named Time Person of the Year. Earlier this year, Thunberg had been nominated for a Nobel peace prize 2019, recognized for her mobilization of students in her “Fridays for Future” weekly school strikes.

Q89. Who has been appointed as its new brand ambassador of PUMA for three –years?

  1. Salman Khan
  2. Greta Thunberg
  3. Sunil Chhetri
  4. Suniel Shetty

Answer: C, Sunil Chhetri.

Q90. Who has been appointed as brand ambassador for its flagship Pepsi brand in India?

  1. Salman Khan
  2. Greta Thunberg
  3. Sunil Chhetri
  4. Suniel Shetty

Answer: A, Salman Khan.

Q91. Who has been appointed as the Brand Ambassador of National Anti-Doping Agency (NADA)?

  1. Salman Khan
  2. Greta Thunberg
  3. Rohit Sharma
  4. Suniel Shetty

Answer: D, Suniel Shetty.

Q92. Which application won the Copernicus Masters award, under the social entrepreneurship category?

  1. Zuri App
  2. Dunzo App
  3. Ablo App
  4. Zomato App

Answer: A, Zuri App.

Explanation: The award has been given by the Earth observation program managed by the European Commission in partnership with the European Space Agency (ESA). The startup is working in utilizing satellite data to solve environmental problems and using its AI (artificial intelligence)- based tool to measure and monitor farm fires and stubble burning across India.

Q93. Who has been named as the Brand Ambassador of La Liga in India?

  1. Salman Khan
  2. Greta Thunberg
  3. Rohit Sharma
  4. Suniel Shetty

Answer: C, Rohit Sharma.

Q94. The 2019 South Asian Games was held in which country?

  1. Nepal
  2. Singapore
  3. United Arab Emirates
  4. Canada

Answer: A, Nepal.

Explanation: Thousands of sports lovers witnessed gala closing ceremony held at historic Dasaratha Rangshala in Kathmandu. India finished the 13th edition of the tournament way ahead of other teams in the tally with 312 medals (174 Gold, 93 Silver, 45 Bronze). Seven countries (Bangladesh, Bhutan, India, Maldives, Nepal, Pakistan and Sri Lanka) competed in the competition having 27 games.

Q95. Who has won the FIDE Open category of the London Chess Classic?

  1. R. Praggnanandhaa
  2. Gandikota Sarva Lakshmi
  3. Rani Rampal
  4. None

Answer: A, R. Praggnanandhaa.

Q96. Who has become the first woman referee in the Men’s ODI in Sharjah Cricket Stadium?

  1. R. Praggnanandhaa
  2. Gandikota Sarva Lakshmi
  3. Rani Rampal
  4. None

Answer: B, Gandikota Sarva Lakshmi.

Q97. Who has been awarded the Sportsperson of the Year Award 2019?

  1. R. Praggnanandhaa
  2. Gandikota Sarva Lakshmi
  3. Rani Rampal
  4. None

Answer: C, Rani Rampal.

Q98. Who has become the 2019 Women’s World Rapid Champion?

  1. Koneru Humpy
  2. Vernon Philander
  3. Abhinav Lohan
  4. Sumit Sangwan

Answer: A, Koneru Humpy

Explanation: She defeated China’s Lei Tingjie in a dramatic final in Moscow, Russia. After losing the opening game, Humpy made an impressive comeback and collected nine points each in 12 rounds to be tied with Tingjie. Tingjie finished with a silver, while Turkey’s Ekaterina Atalik won bronze. Norway’s Magnus Carlsen claimed the men’s title.

Q99. Which South African cricketer all-rounder announced retirement from all forms of cricket after the conclusion of the upcoming Test series against England?

  1. Koneru Humpy
  2. Vernon Philander
  3. Abhinav Lohan
  4. Sumit Sangwan

Answer: B, Vernon Philander.

Q100. Who has won the Bengaluru Open Golf Championship?

  1. Koneru Humpy
  2. Vernon Philander
  3. Abhinav Lohan
  4. Sumit Sangwan

Answer: C, Abhinav Lohan.

Explanation: It was Lohan’s first title on the TATA Steel PGTI and his second win of the year emerged victorious at the PGTI Feeder Tour event in Lucknow. Lohan became the fourth Indian golfer to register his maiden title on the TATA Steel PGTI this season following the likes of Kshitij Naveed Kaul, Priyanshu Singh, and Veer Ahlawat.

Q101. Which boxer has been banned for one year by the National Anti-Doping Agency (NADA)?

  1. Koneru Humpy
  2. Vernon Philander
  3. Abhinav Lohan
  4. Sumit Sangwan

Answer: D, Sumit Sangwan.

Q102. Which Indian skipper is one of the five players named in the Wisden Cricketers of the Decade?

  1. Virat Kohli
  2. Rakhi Halder
  3. Maisnam Meiraba Luwang
  4. None

Answer: A, Virat Kohli.

Q103. Which Indian weightlifter clinched a bronze medal in the women’s 64kg weight category at the Qatar International Cup?

  1. Virat Kohli
  2. Rakhi Halder
  3. Maisnam Meiraba Luwang
  4. None

Answer: B, Rakhi Halder.

Q104. Who has won the Men’s singles Bangladesh Junior International Badminton Series?

  1. Virat Kohli
  2. Rakhi Halder
  3. Maisnam Meiraba Luwang
  4. Ashleigh Barty and Rafael Nadal

Answer: C, Maisnam Meiraba Luwang.

Q105. Who are the International Tennis Federation’s (ITF) World Champions for 2019?

  1. Virat Kohli
  2. Rakhi Halder
  3. Maisnam Meiraba Luwang
  4. Ashleigh Barty and Rafael Nadal

Answer: D, Ashleigh Barty and Rafael Nadal.

Q106. Who has been named as “the most famous teenager in the world” by the United Nations (UN) in its ‘decade in review’ report?

  1. Malala Yousafzai
  2. Aayushi Dholakia
  3. Anjum Chopra
  4. Manushi Chhillar

Answer: A, Malala Yousafzai.

Q107. Former India women’s captain is the co-recipient of the lifetime achievement award for the year 2019?

  1. Malala Yousafzai
  2. Aayushi Dholakia
  3. Anjum Chopra
  4. Manushi Chhillar

Answer: C, Anjum Chopra.

Q108. Who has won the 2019 Miss Teen International?

  1. Malala Yousafzai
  2. Aayushi Dholakia
  3. Anjum Chopra
  4. Manushi Chhillar

Answer: B, Aayushi Dholakia.

Q109. Who has been voted the Sexiest Vegetarian Personality by American animal rights organization PETA?

  1. Malala Yousafzai
  2. Aayushi Dholakia
  3. Anjum Chopra
  4. Manushi Chhillar

Answer: D, Manushi Chhillar.

Q110. China has successfully launched the largest __________ carrier rocket of the country.

  1. Long March-5
  2. Gulf of Oman
  3. Ecuador
  4. Eco

Answer: A, Long March-5.

Q111. China, Russia, and Iran hold trilateral naval exercises in the_____.

  1. Long March-5
  2. Gulf of Oman
  3. Ecuador
  4. Eco

Answer: B, Gulf of Oman.

Q112. The eight West African countries have agreed to change the name of their common currency from ‘CFA franc’ to___.

  1. Long March-5
  2. Gulf of Oman
  3. Ecuador
  4. Eco

Answer: D, Eco.

Q113. Who has declared an emergency to contain the environmental impact of a fuel spill in the Galapagos Islands?

  1. Long March-5
  2. Gulf of Oman
  3. Ecuador
  4. Atal Tunnel

Answer: C, Ecuador.

Q114. Haryana Chief Minister Manohar Lal Khattar has announced to observe the year 2020 as____.

  1. Susashan Sankalp Varsh
  2. Sankalp Varsh
  3. Susashan Harsh Varsh
  4. None

Answer: A, Susashan Sankalp Varsh.

Q115. Which Union Territory (UT) is celebrating Losar Festival?

  1. Chhattisgarh
  2. Ladakh
  3. Jaipur
  4. None

Answer: B, Ladakh.

Q116. Where was the National Tribal Dance Festival inaugurated?

  1. Chhattisgarh
  2. Ladakh
  3. Jaipur
  4. None

Answer: A, Chhattisgarh.

Q117. Where was the first Janta Clinic inaugurated?

  1. Chhattisgarh
  2. Ladakh
  3. Jaipur
  4. None

Answer: C, Jaipur.

Q118. Bhubaneswar-New Delhi Rajdhani Express depicting Odisha’s Art and culture flagged off by ____.

  1. Dharmendra Pradhan
  2. Chillai-Kalan
  3. S Gurumurthy
  4. Dr Santosh G Honavar

Answer: A, Dharmendra Pradhan.

Q119. The 40-day harshest winter period in Kashmir has begun with the upper reaches of the valley ___.

  1. Dharmendra Pradhan
  2. Chillai-Kalan
  3. S Gurumurthy
  4. Dr Santosh G Honavar

Answer: B, Chillai-Kalan.

Q120. Who is the author of the book titled Politics of Opportunism?

  1. Dharmendra Pradhan
  2. Chillai-Kalan
  3. S Gurumurthy
  4. Dr Santosh G Honavar

Answer: C, S Gurumurthy.

Q121. Who has conferred with American Academy of Ophthalmology’s (AAO) highest award Life Achievement?

  1. Dharmendra Pradhan
  2. Boria Majumdar & Nalin Mehta
  3. S Gurumurthy
  4. Dr Santosh G Honavar

Answer: D, Dr Santosh G Honavar.

Q122. Who is the author of the book “Dreams of a Billion: India and the Olympic Games”?

  1. Dharmendra Pradhan
  2. Boria Majumdar & Nalin Mehta
  3. S Gurumurthy
  4. Dr Santosh G Honavar

Answer: B, Boria Majumdar & Nalin Mehta.

Q123. Where was the second edition of the ‘Eat Right Mela’ launched?

  1. Pune
  2. New Delhi
  3. Indore
  4. None

Answer: B, New Delhi.

Q124. India’s first long-distance Compressed Natural Gas (CNG) bus fitted with CNG cylinders at a function in _____.

  1. Pune
  2. New Delhi
  3. Indore
  4. None

Answer: B, New Delhi.

Q125. Prime Minister Narendra Modi named Rohtang passageway in Himachal Pradesh as ____.

  1. Long March-5
  2. Gulf of Oman
  3. Ecuador
  4. Atal Tunnel

Answer: D, Atal Tunnel.

Q126. Prime Minister Shri Narendra Modi has launched Atal Bhujal Yojana in an event held in ________.

  1. Pune
  2. New Delhi
  3. Indore
  4. None

Answer: B, New Delhi.

Q127. K VijayRaghavan, Principal Scientific Adviser to the Government of India has launched an ____ Network.

  1. Long March-5
  2. Gulf of Oman
  3. Ecuador
  4. EChO

Answer: D, EChO.

Explanation: It is a national program to provide a template for cross-disciplinary leadership in India with the specific focus of increasing research, knowledge, and awareness of Indian ecology and the environment. EChO Network would develop a national network to catalyze a new generation of Indians who can synthesize interdisciplinary concepts and tackle real-world problems in medicine, agriculture, ecology, and technology.

Q128. Sahitya Akademi announced its annual Sahitya Akademi Awards in how many languages?

  1. 22
  2. 23
  3. 21
  4. 24

Answer: B, 23.

Q129. Sashi Tharoor won Sahitya Akademi Awards for which book?

  1. An Era of Darkness
  2. Chanakya
  3. The Words
  4. Sool

Answer: A, An Era of Darkness.

Q130. The Award in the form of a casket containing an engraved copper-plaque, a shawl and an amount of Rs ________ towards cash content will be presented to the authors of these books.

  1. 2,00,000
  2. 1,00,000
  3. 1,50,000
  4. 3,25,000

Answer: B, 1,00,000.


Current Affairs December 2019


Q131. Sahitya Akademi Awards was held in ______.

  1. Mumbai
  2. Banglore
  3. New Delhi
  4. Pune

Answer: C, New Delhi.

Q132. Who will simultaneously purchase and sell government securities worth Rs 10,000 crore under a special Open Market Operation (OMO)?

  1. RBI
  2. SBI
  3. HDFC
  4. ICICI

Answer: A, RBI.

Q133. The nation Vijay Divas observed on ___.

  1. 11 December
  2. 12 December
  3. 13 December
  4. 16 December

Answer: D, 16 December.

Q134. The Indo-Pakistan war of 1971 which began on ________.

  1. 3 December
  2. 5 December
  3. 6 December
  4. 8 December

Answer: A, 3 December.

Q135. On 16 December in 1971, the chief of the Pakistani forces, General AA Khan Niazi, along with how many thousand troops, had surrendered unconditionally to the allied forces consisting of Indian Army and Mukti Bahini?

  1. 96
  2. 93
  3. 98
  4. None

Answer: B, 93.

Q136. Lt Gen Manoj Mukund Naravane will be the next Chief of _______ Staff of India.

  1. Navy
  2. Army
  3. Air
  4. None

Answer: B, Army.

Q137. India has slipped four places to rank ______ globally as per the Global Gender Gap Report 2020. The report was released by World Economic Forum (WEF) headquartered at Geneva.

  1. 110
  2. 111
  3. 112
  4. 115

Answer: C, 112.

Q138. Who topped in the Global Gender Gap Report 2020?

  1. Germany
  2. Iceland
  3. USA
  4. Japan

Answer: B, Iceland.

Q139. The Global Gender Gap Report 2020 has assessed ______ countries.

  1. 150
  2. 152
  3. 153
  4. 160

Answer: C, 153.

Q140. According to The Global Gender Gap Report 2020 it will take _____ years to close the gender gap in political representation, with women in 2019 holding 25.2% of parliamentary (lower-house) seats and 21.2% of ministerial positions.

  1. 95
  2. 50
  3. 76
  4. 63

Answer: A, 95.

Q141. The Reserve Bank of India (RBI) has waived which transfer charges for savings account holders?

  1. NEFT
  2. RTGS
  3. Both
  4. None

Answer: C, Both.

Q142. The Goods and Services Tax or GST Council has fixed a uniform tax rate of __ % on both state-run and private lottery?

  1. 28
  2. 12
  3. 18
  4. 8

Answer: A, 28.

Q143. India have signed an agreement to facilitate the transfer of defence technology with?

  1. USA
  2. Japan
  3. Russia
  4. France

Answer: A, USA.

Q144. Which bank become the 3rd Indian firm to cross $100 billion mark in market capitalisation?

  1. AXIS
  2. HDFC
  3. SBI
  4. RBI

Answer: B, HDFC.

Explanation: HDFC Bank has joined the league of Reliance Industries Ltd, which has a market cap of $140.74 billion, and Tata Consultancy Services (TCS) that has a market cap of $114.60 billion.

Q145. Indian Railways has decided to grant ____ % concession for the youth participating in the “Ek Bharat Shrestha Bharat” programme?

  1. 50
  2. 40
  3. 60
  4. 10

Answer: A, 50.

Q146. FASTags or prepaid rechargeable tags for toll collection have become mandatory for all vehicles from?

  1. 1 December
  2. 2 December
  3. 15 December
  4. 20 December

Answer: C, 15 December.

Q147. The Union government has launched National Broadband Mission to provide Broadband access to all villages by ______.

  1. 2020
  2. 2021
  3. 2022
  4. 2023

Answer: C, 2022.

Q148. Who will inaugurate the International Film Festival in Shilpkala village of Khajuraho?

  1. Kamal Nath
  2. Narendra Modi
  3. Amit Shah
  4. Uddhav Thckrey

Answer: A, Kamal Nath.

Q149. Which state police have introduced a unique barcoding software “Trakea” to enable fool proof security of the samples collected in Forensic reports. Haryana became the first state in the country to introduce this unique barcoding system?

  1. Maharashtra
  2. Bihar
  3. Sikkim
  4. Haryana

Answer: D, Haryana.

Q150. Who has signed a loan agreement worth of $277 million (about Rs 1,958 crore) with Kreditanstalt für Wiederaufbau (KfW) German development bank for establishing an energy-efficient housing programme in India?

  1. RBI
  2. HDFC
  3. SBI
  4. AXIS

Answer: C, SBI.

Q151. A joint military training exercise “SURYA KIRAN-XIV” was held in Salijhandi, Rupendehi district of Nepal. The exercise was conducted between the armies of India and _____?

  1. China
  2. South Korea
  3. Nepal
  4. Japan

Answer: C, Nepal.

Q152. The International Migrants Day is organized across the world on ________ to protect the rights of migrant workers and members of their families?

  1. 11 December
  2. 15 December
  3. 18 December
  4. 20 December

Answer: C, 18 December.

Q153. International Human Solidarity Day is organized across the world on ______.

  1. 11 December
  2. 15 December
  3. 18 December
  4. 20 December

Answer: D, 20 December.

Q154. Who partnered with Kotak Mahindra Bank to enable EMIs on Kotak debit cards?

  1. Pine Labs
  2. LBF Labs
  3. RES Labs
  4. Alice Lab

Answer: A, Pine Labs.

Q155. Who has signed an MoU with the Gujarat government to facilitate the flow of credit to the MSME sector?

  1. Bank of Baroda
  2. Kotak Mahendra
  3. State Bank of India
  4. Yes Bank

Answer: A, Bank of Baroda.

Q156. In order to the digital transaction in India, who has introduced a new semi-closed Prepaid Payment Instrument (PPI)?

  1. Andhra Bank
  2. Reserve Bank of India
  3. Yes Bank
  4. Kotak Mahendra

Answer: B, Reserve Bank of India (RBI).

Q157. Who has released a postage stamp to commemorate distinguished service and glorious contribution of Directorate of Revenue Intelligence (DRI) in protecting the nation?

  1. Rahul Gandhi
  2. APJ Abdul kalam
  3. Dr. Mohan prasad
  4. Nirmala Sitharaman

Answer: D, Nirmala Sitharaman.

Q158. Federal Bank has partnered with online real estate platform for listing and e-auctioning of immovable properties repossessed by the bank in recovery proceedings_____?

  1. Morgans
  2. UTD Ltd
  3. LIC Insurance
  4. Magicbricks

Answer: D, Magicbricks.

Q159. Which IT giant has partnered with industry body NASSCOM to start a training platform on emerging technologies?

  1. Parle
  2. Wipro
  3. Cadbury
  4. ITC

Answer: B, Wipro.

Q160. The Reserve Bank of India (RBI) has appointed Jammu & Kashmir Bank Ltd. as the UTLBC (Union Territory Lead Bank Convenor) for the newly carved out____?

  1. U.P
  2. Kerala
  3. Jammu and Kashmir (Union Territory)
  4. Rajastan

Answer: C, Jammu and Kashmir (Union Territory)

Q161. The International Monetary Fund (IMF) in its latest report has retained India’s economic growth forecast for FY20?

  1. 7.6
  2. 5.7
  3. 6.1
  4. 2.2

Answer: C, 6.1

Q162. Pakistan on received USD 452.4 million as a second tranche of the USD 6 billion loans from the_____?

  1. Local Monetary Fund
  2. International Regulatory Fund
  3. International Monetary Fund (IMF)
  4. National Regulatory Fund

Answer: C, International Monetary Fund (IMF)

Q163. Which Renowned Hindustani Classical vocalist passed away?

  1. Nirmala Sitaraman
  2. Vidushi Savita Devi
  3. Smita Irani
  4. Kriti Patil

Answer: B, Vidushi Savita Devi.

Q164. Which England football World Cup winner passed away?

  1. Martin Peters
  2. Krishna SD
  3. Barman
  4. Alice

Answer: A, Martin Peters.

Q165. Which American Song writer passed away due to cardiac arrest?

  1. Venus Grick
  2. Harry portor
  3. Martin Peters
  4. Allee Willis

Answer: D, Allee Willis

Q166. Who was brilliant storyteller of China?

  1. Da Chen
  2. Ja Saki
  3. Fu King
  4. Chi Dan

Answer: A, Da Chen.

Q167. Which Renowned Hindi author passed away in a road accident in southern Sri Lanka?

  1. Ganga Prasad Vimal
  2. Harish Singh
  3. Girish Das
  4. Gaga Vasim

Answer: A. Ganga Prasad Vimal.

Q168. Which Veteran Political cartoonist passed away in Mumbai?

  1. Powl Rai
  2. Manish Gosh
  3. Jay Ratna
  4. Vikas Sabnis

Answer: D, Vikas Sabnis.

Q169. Which day is observed as National Mathematics Day?

  1. 15th January
  2. 22nd December
  3. 14th November
  4. 5th April

Answer: B, 22nd December.

Q170. Good Governance Day is being observed in India annually on which day?

  1. 25th December
  2. 23rd December
  3. 15th December
  4. 9th December

Answer: A. 25th December.


Current Affairs December 2019


Q171. Who was named the first prime minister of Cuba in more than 40 years?

  1. Manuel Marrero Cruz
  2. Marchant Divert
  3. Powl Royal
  4. Tenni Jems

Answer: A. Manuel Marrero Cruz

Q172. Who has been appointed as new foreign secretary of India?

  1. Harsh Kiran
  2. Harsh Vardhan Shringla
  3. Kiran Vyas
  4. Kapil Mehta

Answer: B. Harsh Vardhan Shringla

Q173. Who has taken over as the President of the industry chamber FICCI for 2019-20?

  1. Dr. Harish Sabne
  2. Dr. Sangita Reddy
  3. Dr.Manish Reddy
  4. Dr. Kapil Roy

Answer: B. Dr. Sangita Reddy

Q174. Who has been appointed as the first woman Chief Technology Officer (CTO) at the US government’s powerful Federal Communications Commission?

  1. Dr. Monisha Ghosh
  2. Dr. Sangita Reddy
  3. Dr.Manish Reddy
  4. Dr. Harish Sabne

Answer: A. Dr. Monisha Ghosh

Q175. Which Boeing CEO has stepped down as the company is facing tough period following two fatal crashes?

  1. Alice Noman
  2. Levis Harry
  3. Dennis Muilenburg
  4. Sangita Das

Answer: C, Dennis Muilenburg

Q176. Which leader took oath as the 11th Chief Minister of the state Jharkhand Mukti Morcha (JMM)?

  1. Mihir Pawar
  2. Jatin Patel
  3. Imran Khan
  4. Hemant Sore

Answer: D, Hemant Sore

Q177. Where is the International Astronomical Union Headquarters located?

  1. Paris, France
  2. Mumbai, India.
  3. Manila, Philippines.
  4. New Delhi, India

Answer: A, Paris, France.

Q178. Where is the General Insurance Corporation India Headquarters located?

  1. Paris, France
  2. Mumbai, India.
  3. Manila, Philippines.
  4. New Delhi, India

Answer: B, Mumbai, India.

Q179. Where is the Asian Development Bank Headquarters located?

  1. Paris, France
  2. Mumbai, India.
  3. Manila, Philippines.
  4. New Delhi, India

Answer: C, Manila, Philippines.

Q180. Where is the DRDO Headquarters located?

  1. Paris, France
  2. Mumbai, India.
  3. Manila, Philippines.
  4. New Delhi, India

Answer: D, New Delhi, India.

Q181. Where is the UNESCO Headquarters located?

  1. Paris, France
  2. Mumbai, India
  3. New York, USA
  4. Mumbai, India

Answer: A, Paris, France.

Q182. Where is the Edelweiss Capital Limited Headquarters located?

  1. Paris, France
  2. Mumbai, India
  3. New York, USA
  4. Mumbai, India

Answer: B, Mumbai, India.

Q183. Where is the United Nations Headquarters located?

  1. Paris, France
  2. Mumbai, India
  3. New York, USA
  4. Mumbai, India

Answer: C, New York, USA.

Q184. Where is the SBI Headquarters located?

  1. Paris, France
  2. Mumbai, India
  3. New York, USA
  4. Mumbai, India

Answer: D, Mumbai, India.

Q185. Who is the President of FIFA?

  1. Gianni Infantino
  2. Takehiko Nakao
  3. G Satheesh Reddy
  4. Manu Sahney

Answer: A, Gianni Infantino.

Q186. Who is the Asian Development Bank President?

  1. Gianni Infantino
  2. Takehiko Nakao
  3. G Satheesh Reddy
  4. Manu Sahney

Answer: B, Takehiko Nakao.

Q187. Who is the DRDO Chairman?

  1. Gianni Infantino
  2. Takehiko Nakao
  3. G Satheesh Reddy
  4. Manu Sahney

Answer: C, G Satheesh Reddy.

Q188. Who is ICC CEO?

  1. Gianni Infantino
  2. Takehiko Nakao
  3. G Satheesh Reddy
  4. Manu Sahney

Answer: D, Manu Sahney.

Q189. Who is the Union Minister of Environment, Forest and Climate Change?

  1. Prakash Javadekar
  2. Anup Wadhawan
  3. Pralhad Joshi
  4. Mr Antonio Guterres

Answer: A, Prakash Javadekar.

Q190. Who is the Commerce Secretary of India?

  1. Prakash Javadekar
  2. Anup Wadhawan
  3. Pralhad Joshi
  4. Mr Antonio Guterres

Answer: B, Anup Wadhawan


Current Affairs December 2019


Q191. Who is the Minister of Coal and Minister of Mines?

  1. Prakash Javadekar
  2. Anup Wadhawan
  3. Pralhad Joshi
  4. Mr Antonio Guterres

Answer: C, Pralhad Joshi.

Q192. Who is the Secretary-General of the United Nations?

  1. Prakash Javadekar
  2. Anup Wadhawan
  3. Pralhad Joshi
  4. Mr Antonio Guterres

Answer: D, Mr Antonio Guterres.

Q193. Who is the Lt. Governor of Jammu and Kashmir?

  1. Girish Chandra Murmu
  2. NK Singh
  3. Aditya Puri
  4. Thawarchand Gehlot

Answer: A, Girish Chandra Murmu.

Q194. Who is the Chairman 15th Finance Commission?

  1. Girish Chandra Murmu
  2. NK Singh
  3. Aditya Puri
  4. Thawarchand Gehlot

Answer: B, NK Singh.

Q195. Who is the Managing Director of HDFC Bank?

  1. Girish Chandra Murmu
  2. NK Singh
  3. Aditya Puri
  4. Thawarchand Gehlot

Answer: C, Aditya Puri.

Q196. Who is Social Justice and Empowerment Minister?

  1. Girish Chandra Murmu
  2. NK Singh
  3. Aditya Puri
  4. Thawarchand Gehlot

Answer: D, Thawarchand Gehlot.

Q197. Who is the Union Minister for Electronics and IT?

  1. Ravi Shankar Prasad
  2. Raj Nath Singh
  3. Nirmala Sitharaman
  4. Subrahmanyam Jaishankar

Answer: A, Ravi Shankar Prasad.

Q198. Who is the Minister of Defence?

  1. Ravi Shankar Prasad
  2. Raj Nath Singh
  3. Nirmala Sitharaman
  4. Subrahmanyam Jaishankar

Answer: B, Raj Nath Singh.

Q199. Who is the Minister of External Affairs?

  1. Ravi Shankar Prasad
  2. Raj Nath Singh
  3. Nirmala Sitharaman
  4. Subrahmanyam Jaishankar

Answer: D, Subrahmanyam Jaishankar.

Q200. Who is the Minister of Finance and Minister of Corporate Affairs?

  1. Ravi Shankar Prasad
  2. Raj Nath Singh
  3. Nirmala Sitharaman
  4. Subrahmanyam Jaishankar

Answer: C, Nirmala Sitharaman.


Author – Swapnali Narwade


Must Explore

How to crack Group Discussion?

How to Ace Personal Interview?

Related posts

avatar
  Subscribe  
Notify of