Current Affairs August 2019 – 200 Q&A Free PDF

Hits: 137

CURRENT AFFAIRS AUGUST 2019

200 QUESTIONS

BY

‘UNIVERSE OF THOUGHTS’

CURRENT AFFAIRS AUGUST 2019

 

Note

  1. Use this file as reference material
  2. The explanation is provided wherever necessary
  3. Free PDF available to download
  4. Try to attempt all the questions yourself. The answers are given at the end in the form of PDF
  5. Option 1 is A, B is 2, C is 3, D is 4

CURRENT AFFAIRS AUGUST 2019 FREE PDF DOWNLOAD


Q1. Which banks merged into one single bank to make India’s 2nd largest bank?

  1. Punjab National Bank, Oriental Bank of Commerce and United Bank of India
  2. Union Bank of India, Andhra Bank and Corporation Bank
  3. Canara Bank and Syndicate Bank
  4. None

Answer: A, Punjab National Bank, Oriental Bank of Commerce and United Bank of India.

Punjab National Bank, Oriental Bank of Commerce and United Bank of India to be merged into one single bank, with the business of Rs 7.95 trillion to make India’s2nd largest bank.

Q2. Which did banks merge to become the 4th largest public sector bank?

  1. Punjab National Bank, Oriental Bank of Commerce and United Bank of India
  2. Union Bank of India, Andhra Bank and Corporation Bank
  3. Canara Bank and Syndicate Bank
  4. None

Answer: C, Canara Bank and Syndicate Bank.

Canara Bank and Syndicate Bank are to be merged to become the 4th largest public sector bank with the business of Rs 15.2 lakh crore.

Q3. Which did banks merge to become the 5th largest public sector bank?

  1. Punjab National Bank, Oriental Bank of Commerce and United Bank of India
  2. Union Bank of India, Andhra Bank and Corporation Bank
  3. Canara Bank and Syndicate Bank
  4. None

Answer: B, Union Bank of India, Andhra Bank and Corporation Bank.

Union Bank of India, Andhra Bank and Corporation Bank are to be merged to become the 5th largest public sector bank with business of Rs 14.6 lakh crore.

Q4. Which bank merged with Allahabad Bank to become the 7th largest public sector bank?

  1. United Bank of India
  2. Reserve Bank of India
  3. Union Bank of India
  4. Indian Bank

Answer: D, Indian Bank.

Indian Bank will be merged with Allahabad Bank to become the 7th largest public sector bank with business of Rs 8.08 lakh crore.

Q5. Prime Minister of India Narendra Modi has launched the ________ card, making the UAE the first country in the Middle East to initiate the Indian indigenous system of electronic payment.

  1. RuPay
  2. Visa
  3. Both A & B
  4. None

Answer: A, RuPay.

Q6. National Centre for Avian Ecotoxicology as inaugurated at Salim Ali Centre for Ornithology and Natural Sciences (SACON) in which state?

  1. Maharashtra
  2. Gujarat
  3. Tamil Nadu
  4. Rajasthan

Answer: C, Tamil Nadu.

National Centre for Avian Ecotoxicology as inaugurated at Salim Ali Centre for Ornithology and Natural Sciences (SACON) in Coimbatore, Tamil Nadu. The centre would study the movement of environmental contaminants such as pesticides, heavy metals etc.

Q7. Union Health Minister Harsh Vardhan recently inaugurated FSSAI’s National Food Laboratory (NFL) in ___________.

  1. Ghaziabad
  2. Mumbai
  3. New Delhi
  4. Hyderabad

Answer: A, Ghaziabad.

Union Health Minister Harsh Vardhan inaugurated FSSAI’s National Food Laboratory (NFL) in Ghaziabad on the occasion of 13th anniversary of the Food Safety and Standards Act, 2006.

Q8. Human Resource Development Ministry has launched the ______________ project to develop a framework of virtual repository of learning resources with a single-window search facility.

  1. International Digital Library of India
  2. National Digital Library of India
  3. Digital Library for India
  4. None

Answer: B, National Digital Library of India.

Q9. Which mobile application was launched? It will enable people to search for Janaushadhi generic medicines and the stores at the tip of their fingers.

  1. Janaushadhi Sathi
  2. Sungam Sathi
  3. Janaushadhi Sugam
  4. None

Answer: C, Janaushadhi Sugam.

Q10. On the occasion of National Sports Day, Prime Minister Narendra Modi has launched the ________ Movement.

  1. Fit India
  2. Move India
  3. Secure India
  4. None

Answer: A, Fit India.

On the occasion of National Sports Day, Prime Minister Narendra Modi has launched the Fit India Movement which aims to motivate every Indian to incorporate simple, easy ways of staying fit in their everyday life.


GENERAL AWARENESS AUGUST 2019


Q11. Which country has become the first country in the world to issue Biometric Seafarer Identity Document (BSID), capturing the facial biometric data of seafarers?

  1. USA
  2. China
  3. India
  4. Japan

Answer: C, India.

Q12. Union Human Resource Development Minister launched one of the world’s largest Integrated Online Junction for School Education ___________ in New Delhi.

  1. Shagun
  2. Maitri
  3. Saraswati
  4. None

Answer: A, Shagun.

Q13. Bollywood actor Shah Rukh Khan launched heritage postal stamp of _____ station in Mumbai.

  1. Andheri
  2. Bandra
  3. Virar
  4. Dadar

Answer: B, Bandra.

Bollywood actor Shah Rukh Khan launched heritage postal stamp of Bandra station in Mumbai, Maharashtra on the completion of 150 years of the railway station.

Q14. _____________ Mobile app launched by the Delhi Police to ensure the safety of women.

  1. Himmat Plus
  2. Saathi Plus
  3. Kalvi Tholaikkatchi
  4. None

Answer: A, Himmat Plus.

Lieutenant Governor of Delhi Anil Baijal launched a ‘QR Code Scheme’ on the Himmat Plus app in Delhi. This mobile app launched by the Delhi Police to ensure the safety of women.

Q15. Tamil Nadu government launched its exclusive 24×7 education channel ____________ (Education TV).

  1. Himmat Plus
  2. Saathi Plus
  3. Kalvi Tholaikkatchi
  4. Walk to Work

Answer: C, Kalvi Tholaikkatchi.

Q16. Chief Minister of Meghalaya launched the___________ campaign in the state. The campaign is a part of Fit India Movement.

  1. Himmat Plus
  2. Special Tiger Force
  3. Kalvi Tholaikkatchi
  4. Walk to Work

Answer: D, Walk to Work.

Q17. The Uttarakhand government has decided to form a ____________ for Corbett Tiger Reserve.

  1. Himmat Plus
  2. Special Tiger Force
  3. Kalvi Tholaikkatchi
  4. Walk to Work

Answer: B, Special Tiger Force.

Q18. Which has been ordered to pay $572 million for Opioid addiction crisis in the US?

  1. Johnson & Johnson
  2. Amazon
  3. Apple
  4. Facebook

Answer: A, Johnson & Johnson.

Q19. Department of _______ signed an MoU with the National AIDS Control Organization (NACO) to enhance outreach on AIDS prevention, address the risk of HIV transmission among all substance users.

  1. Social Justice
  2. Water Supply
  3. Health Care
  4. None

Answer: A, Social Justice.

Q20. _______________ announced a new partnership to take forward their shared vision for an AI-empowered India.

  1. IIT Delhi and Microsoft India
  2. Indian School of Business (ISB) and Microsoft India
  3. FMS and Apple
  4. None

MONTHLY CURRENT AFFAIRS


Answer: B, Indian School of Business (ISB) and Microsoft India.

Q21. India Meteorological Department (IMD) signed a Memorandum of Understanding (MoU) with the __________ to hand over Cyclone Detection Radar (CDR).

  1. Indian Army
  2. Indian Navy
  3. Indian Airforce
  4. None

Answer: B, Indian Navy.

India Meteorological Department (IMD) signed a Memorandum of Understanding (MoU) with the Indian Navy to hand over Cyclone Detection Radar (CDR) building to naval forces for meteorological purposes. The building is set to be utilised byIndian Naval Meteorological Analysis Centre (INMAC).

Q22. Government _______ has signed a MoU with Small Industries Development Bank of India.

  1. e-Marketplace
  2. e-Supply
  3. e-Finance
  4. None

Answer: A, e-Marketplace.

Government e-Marketplace has signed a MoU with Small Industries Development Bank of India. The MoU aims to benefit MSMEs, women entrepreneurs, Self Help Groups.

Q23. The Steel Users Federation of India has signed an MoU with the __________ to launch trading in steel futures.

  1. National Stock Exchange
  2. Bombay Stock Exchange
  3. Both A & B
  4. None

Answer: B, Bombay Stock Exchange.

Q24. ____________ has signed a Memorandum of Understanding (MoU) with RD Grow Green India Pvt for Technology transfer for safer drinking water.

  1. IIT Mumbai
  2. IIT Madras
  3. IIT Delhi
  4. IIT Guwahati

Answer: D, IIT Guwahati.

Q25. Who is the author of the book “Big Billion Startup: The Untold Flipkart Story”?

  1. Mihir Dalal
  2. Peter Baker
  3. P.K. Sinha
  4. None

Answer: A, Mihir Dalal.

Q26. Who is the author of the book “Obama: The Call of History”?

  1. Mihir Dalal
  2. Peter Baker
  3. P.K. Sinha
  4. None

Answer: B, Peter Baker.

Q27. The Appointments Committee of the cabinet has approved the appointment of whom as “Officer on Special Duty” in the office of the Prime Minister?

  1. Mihir Dalal
  2. Peter Baker
  3. P.K. Sinha
  4. None

Answer: C, P.K. Sinha.

Q28. The ___________ has approved the transfer of record Rs 1.76 lakh crore dividend and surplus reserves to the government.

  1. United Bank of India
  2. Reserve Bank of India
  3. Union Bank of India
  4. Canara Bank

Answer: B, Reserve Bank of India.

The Reserve Bank of India has approved the transfer of record Rs 1.76 lakh crore dividend and surplus reserves to the government as per the recommendations of Bimal Jalan Panel on Economic Capital Framework of RBI.

Q29. __________ Bank has launched India’s first OTP facility for ATM withdrawals. OTP facility will be provided on cash withdrawals of above Rs 10,000 in a day.

  1. Indian Bank
  2. Reserve Bank of India
  3. Union Bank of India
  4. Canara Bank

Answer: D, Canara Bank.

Q30. Indian Bank has opened MSME CPC (centralised processing centre) in Chennai with an aim to give a boost to the bank’s MSME portfolio.

  1. Indian Bank
  2. Reserve Bank of India
  3. Union Bank of India
  4. Canara Bank

Answer: A, Indian Bank.


GK QUESTIONS 2019


Q31. Digital payments company Paytm has appointed whom as president in the financial services business of the company?

  1. Amit Nayyar
  2. Pavan Kapoor
  3. Pramod Agarwal
  4. Lionel Aingimea

Answer: A, Amit Nayyar.

Q32. Who has been appointed as India’s Ambassador to the United Arab Emirates by the Ministry of External Affairs?

  1. Amit Nayyar
  2. Pavan Kapoor
  3. Pramod Agarwal
  4. Lionel Aingimea

Answer: B, Pavan Kapoor.

Q33. Who has been appointed as the chairman of Coal India?

  1. Amit Nayyar
  2. Shalija Dhami
  3. Pramod Agarwal
  4. Lionel Aingimea

Answer: C, Pramod Agarwal.

Public Enterprises Selection Board (PESB) has selected Pramod Agarwal as the next chairman of Coal India.

Q34. Former human rights lawyer _____________ won the presidential election of the pacific nation Nauru by defeating his rival David Adeang by 12-6 votes.

  1. Amit Nayyar
  2. Pavan Kapoor
  3. Pramod Agarwal
  4. Lionel Aingimea

Answer: D, Lionel Aingimea.

Q35. An Indo-Israel joint venture’s “Astra Rafael Communication System” was inaugurated in which city?

  1. Bengaluru
  2. Mumbai
  3. New Delhi
  4. Hyderabad

Answer: D, Hyderabad.

An Indo-Israel joint venture’s “Astra Rafael Communication System” was inaugurated in Hyderabad. The Joint Venture is between Astra Microwave and Israel’s Rafael Advanced Defense Systems.

Q36. Indian Air Force’s Wing Commander ______ has become the first female officer in the country to become Flight Commander of a flying unit.

  1. Amit Nayyar
  2. Shalija Dhami
  3. Pramod Agarwal
  4. Prabhakar Singh

Answer: B, Shalija Dhami.

Q37. Who has been chosen for the ‘Eminent Engineer Award for the Year 2019’?

  1. Eric Cantona
  2. Shalija Dhami
  3. Pramod Agarwal
  4. Prabhakar Singh

Answer: D, Prabhakar Singh.

Prabhakar Singh, Director General, Central Public Works Department has been chosen for the ‘Eminent Engineer Award for the Year 2019’.

Q38. Former Manchester United forward player ___________ will be honoured with the 2019 UEFA President’s Award.

  1. Eric Cantona
  2. Shalija Dhami
  3. Shashi Shanker
  4. Scarlett Johansson

Answer: A, Eric Cantona.

Q39. ONGC’s CMD ___________ was honoured with the Distinguished Fellowship of the Institute of Directors (IOD) 2019.

  1. Eric Cantona
  2. Shalija Dhami
  3. Shashi Shanker
  4. Prabhakar Singh

Answer: C, Shashi Shanker.

Q40. Which Mobile app clinched the bronze medal at the Technovation Challenge?

  1. Shagun
  2. Maitri
  3. Saraswati
  4. None

Answer: B, Maitri.

Maitri Mobile app clinched the bronze medal at the Technovation Challenge. It is the world’s largest technology and entrepreneurship programme for girls, held in San Francisco, US.

Q41. The 4th edition of India’s largest confluence of digital technology, the Internet of Things (IoT) India Congress 2019 held in _____________.

  1. Bengaluru
  2. Mumbai
  3. New Delhi
  4. Hyderabad

Answer: A, Bengaluru.

Q42. The 2019 Indo Pacific Chiefs of Defence (CHOD) Conference with a theme “Collaboration in a free and Open Indo – Pacific”, will be held in which country?

  1. Japan
  2. Thailand
  3. India
  4. USA

Answer: B, Thailand.

The 2019 Indo Pacific Chiefs of Defence (CHOD) Conference with a theme “Collaboration in a free and Open Indo – Pacific”, will be held in Bangkok, Thailand. In this conference, India will be represented by Chairman Chiefs of Staff Committee (COSC) and Chief of the Air Staff- Air Chief Marshal Birender Singh Dhanoa.

Q43. The 7th ‘Community Radio Sammelan’ will be held in which state?

  1. Maharashtra
  2. Gujarat
  3. New Delhi
  4. Rajasthan

Answer: C, New Delhi.

The theme of this year’s Sammelan is ‘Community Radio for SDGs’.

Q44. The 12th India Security Summit was held in which state?

  1. Maharashtra
  2. Gujarat
  3. New Delhi
  4. Rajasthan

Answer: C, New Delhi.

Q45. Who has topped the Forbes’ list of highest-paid female actors in the world with an earning of USD 56 million?

  1. Eric Cantona
  2. Shalija Dhami
  3. PV Sindhu
  4. Scarlett Johansson

Answer: D, Scarlett Johansson.

Q46. Which Ace Indian shuttler has won the World Championships title?

  1. Eric Cantona
  2. Shalija Dhami
  3. PV Sindhu
  4. Komalika Bari

Answer: C, PV Sindhu.

Ace Indian shuttler PV Sindhu has won the World Championships title defeating Japan’s Nozomi Okuhara in the final at Basel, Switzerland. She has become the first Indian to book a gold medal at the World Championships.

Q47. In football, which team won the 129th Durand Cup?

  1. Gokulam Kerala FC
  2. Suzuki Ecstar
  3. Mohun Bagan
  4. None

Answer: A, Gokulam Kerala FC.

In football, Gokulam Kerala FC won the 129th Durand Cup, defeating heavyweights Mohun Bagan 2-1 at the Salt Lake Stadium in Kolkata.

Q48. Who became recurve cadet world champion at the World Archery Youth Championships in Madrid, Spain?

  1. Eric Cantona
  2. VK Vismaya
  3. PV Sindhu
  4. Komalika Bari

Answer: D, Komalika Bari.

Q49. Which Indian sprinter has won the gold medal in the 400m run at the International Athletic Meeting-Josef Seckar Memorial (MJS) in Brno, Czech Republic?

  1. Arun Jaitley
  2. VK Vismaya
  3. PV Sindhu
  4. Komalika Bari

Answer: B, VK Vismaya.

Q50. _________ Corp launched its latest processor, it’s first using artificial intelligence (AI), designed for large computing centres.

  1. Microsoft
  2. Apple
  3. Amazon
  4. Intel

Answer: D, Intel.


GK CURRENT AFFAIRS


The name of the chip is Nervana NNP-I or Springhill

Q51. __________ launched a program ‘Digital Governance Tech Tour’ under which it will train 5000 government employees over the next year on AI (artificial intelligence) and cloud computing skills.

  1. Microsoft
  2. Apple
  3. Wipro
  4. Intel

Answer: A, Microsoft.

Q52. United Nations observes International Day Against Nuclear Tests on__________.

  1. 29 August
  2. 30 August
  3. 28 August
  4. 31 August

Answer: A, 29 August.

United Nations observes International Day Against Nuclear Tests on 29 August every year to increase awareness and education about the effects of nuclear weapon test explosions or any other nuclear explosions.

Q53. __________has launched a Military Veterans Employment programme.

  1. Microsoft
  2. Apple
  3. Amazon
  4. Intel

Answer: C, Amazon.

Amazon India has launched a Military Veterans Employment programme in the country to create employment opportunities for military veterans and their spouses across the company’s fulfilment centres, sort centres and delivery centres in India.

Q54. The Delhi and District Cricket Association (DDCA) decided to rename Feroz Shah Kotla Stadium as _________ Stadium in the memory of its former president of DDCA.

  1. Arun Jaitley
  2. VK Vismaya
  3. PV Sindhu
  4. Komalika Bari

Answer: A, Arun Jaitley.

Q55. The application _______ was launched to help paraathletes to look up accessible places in Tokyo during their visit to the city for the 2020 Paralympics Games.

  1. IndChina
  2. IndLanka
  3. IndTokyo
  4. None

Answer: C, IndTokyo.

Q56. Who is the Minister of State for Culture & Tourism?

  1. Prahlad Singh Patel
  2. Gursharan Singh.
  3. Emmanuel Macron
  4. Hardeep Singh Puri

Answer: A, Prahlad Singh Patel.

Q57. Who is the President of Paralympic Committee of India?

  1. Prahlad Singh Patel
  2. Gursharan Singh.
  3. Emmanuel Macron
  4. Hardeep Singh Puri

Answer: B, Gursharan Singh.

Q58. Who is the President of France?

  1. Prahlad Singh Patel
  2. Gursharan Singh.
  3. Emmanuel Macron
  4. Hardeep Singh Puri

Answer: C, Emmanuel Macron.

Q59. Who is the Minister of State (Independent Charge) Housing & Urban Affairs?

  1. Prahlad Singh Patel
  2. Gursharan Singh.
  3. Emmanuel Macron
  4. Hardeep Singh Puri

Answer: D, Hardeep Singh Puri.

Q60. Who is the MD & CEO of Bandhan Bank?

  1. Chandra Shekhar Ghosh
  2. Zarin Daruwala
  3. Padmaja Chunduru
  4. Neelesh Garg

Answer: A, Chandra Shekhar Ghosh.


CURRENT AFFAIRS QUIZ


Q61. Who is the CEO of Standard Chartered Bank?

  1. Chandra Shekhar Ghosh
  2. Zarin Daruwala
  3. Padmaja Chunduru
  4. Neelesh Garg

Answer: B, Zarin Daruwala.

Q62. Who is the MD and CEO of Indian Bank?

  1. Chandra Shekhar Ghosh
  2. Zarin Daruwala
  3. Padmaja Chunduru
  4. Neelesh Garg

Answer: C, Padmaja Chunduru.

Q63. Who is the CEO of Tata AIG General Insurance?

  1. Chandra Shekhar Ghosh
  2. Zarin Daruwala
  3. Padmaja Chunduru
  4. Neelesh Garg

Answer: D, Neelesh Garg.

Q64. Who is the CEO of Amazon?

  1. Jeff Bezos
  2. Robert H. Swan
  3. Satya Nadella
  4. Sanjay Choudhary

Answer: A, Jeff Bezos.

Q65. Who is the CEO of Intel?

  1. Jeff Bezos
  2. Robert H. Swan
  3. Satya Nadella
  4. Sanjay Choudhary

Answer: B, Robert H. Swan.

Q66. Who is the Microsoft CEO?

  1. Jeff Bezos
  2. Robert H. Swan
  3. Satya Nadella
  4. Sanjay Choudhary

Answer: C, Satya Nadella.

Q67. Who is the Founder and CEO of Incuspaze Solutions?

  1. Jeff Bezos
  2. Robert H. Swan
  3. Satya Nadella
  4. Sanjay Choudhary

Answer: D, Sanjay Choudhary.

Q68. Iran has unveiled new missile defence system “______”.

  1. Havar373
  2. Bavar373
  3. Savar373
  4. None

Answer: B, Bavar373.

This is also Iran’s first domestically produced longrange missile defence system which has been inducted into the country’s missile defence network.

Q69. Which country has launched the world’s first floating nuclear reactor?

  1. Iran
  2. Russia
  3. India
  4. Japan

Answer: B, Russia.

Q70. _____________ announced a strategic partnership with the Indian Institute of Science (IISc) to conduct advanced applied research in autonomous systems, robotics and 5G.

  1. Apple
  2. Microsoft
  3. Wipro
  4. None

Answer: C, Wipro.


DAILY CURRENT AFFAIRS


Q71. ________________ has permitted processing of emandate on credit and debit cards for recurring transactions (merchant payments).

  1. United Bank of India
  2. Reserve Bank of India
  3. Union Bank of India
  4. Indian Bank

Answer: B, Reserve Bank of India.

Q72. Who has been appointed as the MD and CEO of Idea-Vodafone?

  1. Ravinder Takkar
  2. Ajay Kumar
  3. Ajay Kumar Bhalla
  4. Suparna Singh

Answer: A, Ravinder Takkar.

Q73. Who has been appointed as Defence Secretary?

  1. Ravinder Takkar
  2. Ajay Kumar
  3. Ajay Kumar Bhalla
  4. Suparna Singh

Answer: B, Ajay Kumar.

Q74. Who is appointed as the new Union Home Secretary?

  1. Ravinder Takkar
  2. Ajay Kumar
  3. Ajay Kumar Bhalla
  4. Suparna Singh

Answer: C, Ajay Kumar Bhalla.

Q75. ____________ Interim CEO of NDTV has resigned with immediate effect.

  1. Ravinder Takkar
  2. Ajay Kumar
  3. Ajay Kumar Bhalla
  4. Suparna Singh

Answer: D, Suparna Singh.

Q76. The 5th meeting of India-Nepal Joint Commission was held in which country?

  1. Nepal
  2. India
  3. Both A & B
  4. None

Answer: A, Nepal.

Q77. World Humanitarian Day is observed on ___________.

  1. 19 August
  2. 20 August
  3. 21 August
  4. 22 August

Answer: A, August 19.

World Humanitarian Day is observed across the world on August 19 and this year World Humanitarian Day 2019 is set to celebrate Women Humanitarians and their undying contribution in making the world a better place.

Q78. Sadbhavana Diwas is celebrated on ______.

  1. 19 August
  2. 20 August
  3. 21 August
  4. 22 August

Answer: B, 20 August.

Sadbhavana Diwas is celebrated on 20 August every year to commemorate the birth anniversary of former Prime Minister Rajiv Gandhi. This year will be the 75th Birth Anniversary of Rajiv Gandhi.

Q79. United Nations observes ___________ every year as International Day of Remembrance and Tribute to the Victims of Terrorism.

  1. 19 August
  2. 20 August
  3. 21 August
  4. 22 August

Answer: C, 21 August.

Q80. United Nations observes ______ every year as “International Day Commemorating the Victims of Acts of Violence Based on Religion or Belief”.

  1. 19 August
  2. 20 August
  3. 21 August
  4. 22 August

Answer: D, 22 August.

Q81. World Photography Day is celebrated on _____________.

  1. 19 August
  2. 20 August
  3. 23 August
  4. 22 August

Answer: A, 19 August.

Q82. United Nations observes ______ every year as “International Day for the Remembrance of the Slave Trade and its Abolition”.

  1. 19 August
  2. 20 August
  3. 23 August
  4. 22 August

Answer: C, 23 August.

Q83. __________ has developed a kit in collaboration with the National Commission for Protection of Child Rights to spread awareness about sexual abuse among children.

  1. IIT Delhi
  2. IIT Kanpur
  3. IIT Madras
  4. IIT Mumbai

Answer: B, IIT Kanpur.

Q84. Who is the Prime Minister of Iceland?

  1. Katrin Jakobsdottir
  2. K P Sharma Oli
  3. S. Jaishankar.
  4. Shashank Manohar

Answer: A, Katrin Jakobsdottir.

Q85. Who is the Nepal Prime Minister?

  1. Katrin Jakobsdottir
  2. K P Sharma Oli
  3. S. Jaishankar.
  4. Shashank Manohar

Answer: B, K P Sharma Oli.

Q86. Who is the External Affairs Minister of India?

  1. Katrin Jakobsdottir
  2. K P Sharma Oli
  3. S. Jaishankar.
  4. Shashank Manohar

Answer: C, S. Jaishankar.

Q87. Who is the ICC Chairman?

  1. Katrin Jakobsdottir
  2. K P Sharma Oli
  3. S. Jaishankar.
  4. Shashank Manohar

Answer: D, Shashank Manohar.

Q88. Who is the Chief Executive Officer and Managing Director of Wipro?

  1. Abidali Z. Neemuchwala
  2. Dr G Satheesh Reddy
  3. Andrew Feldman
  4. None

Answer: A, Abidali Z. Neemuchwala.

Q89. Who is the Chairman of DRDO?

  1. Abidali Z. Neemuchwala
  2. Dr G Satheesh Reddy
  3. Andrew Feldman
  4. None

Answer: B, Dr G Satheesh Reddy.

Q90. CEO & Co-Founder of Cerebras Systems?

  1. Abidali Z. Neemuchwala
  2. Dr G Satheesh Reddy
  3. Andrew Feldman
  4. None

Answer: C, Andrew Feldman.

Q91. Infosys opens cyber defence centre in _____________.

  1. America
  2. Romania
  3. Italy
  4. Japan

Answer: B, Romania.

Q92. Which city becomes India’s best city for students according to the ‘QS Best Student Cities Ranking’?

  1. Mumbai
  2. Chennai
  3. Bangalore
  4. Pune

Answer: C, Bangalore.

According to global education consultancy’s the ‘QS Best Student Cities Ranking’ QS Quacquarelli Symonds highlights each city’s performance across six categories like- the number of top-ranked universities, the proportion of a city’s population made up of students, quality of life on offer, job opportunities available after graduation, affordability, and the feedback of the students themselves.

Q93. The Postal Department has decided to convert the India Post Payments Bank (IPPB) into?

  1. Commercial Bank
  2. Private Bank
  3. Government Bank
  4. Small Finance Bank

Answer: D, Small Finance Bank.

Q94. Recently who has officially become India’s leading telecom operator?

  1. Reliance Jio
  2. Vodafone
  3. BSNL
  4. Bharti Airtel

Answer: A, Reliance Jio

Q95. World’s smallest fossil monkey found in Amazon is?

  1. 15 million year old
  2. 18 million year old
  3. 16 million year old
  4. 19 million year old

Answer: B, 18 million year old.

Scientists of Duke University in the US and the National University of Piura in Peru found an 18-million-year-old fossilised tooth belonging to a new species of tiny monkey.

Q96. Recently Cabinet approves ISRO Technical Liaison Unit at__________.

  1. New York
  2. Tokyo
  3. Moscow
  4. Bangalore

Answer: C, Moscow.

Q97. Who becomes first cricketer to reach 1000 runs, 100 wickets in T20Is?

  1. Ellyse Perry
  2. Sara Haro
  3. Virat Kohli
  4. David Miller

Answer: A, Ellyse Perry

Ellyse Perry Australia all-rounder became the first cricketer to reach the rare milestone of scoring 1000 runs and taking 100 wickets in the T20 format.

Q98. Which state has decided to install a 251-metre-tall statue of Lord Ram which would be taller than the Sardar Vallabhbhai Patel’s Statue of Unity in Gujarat, It would be the world’s tallest statue.

  1. Goa
  2. Andhra Pradesh
  3. Tamil Nadu
  4. Uttar Pradesh

Answer: D, Uttar Pradesh

Q99. Who becomes first IAF pilot to complete wing suit skydive jump?

  1. Tarun Chaudhri
  2. Abhinandan
  3. Ashish Kumar
  4. Arun Deshmukh

Answer: A, Tarun Chaudhri

Tarun Chaudhri becomes first IAF pilot to complete wing suit skydive jump July 21 during the Kargil Diwas celebrations at Air Force Station in Jodhpur. He jumped from a Mi-17 helicopter from an altitude of 8,500 feet

Q100. Who receives ‘The Society Global Indian Icon Award 2019’ in London?

  1. Vaibhav Yadav
  2. Dinesh Tiwari
  3. Anant Devgan
  4. Gaurav Bidhri

Answer: B, Dinesh Tiwari

Advocate Mr. Dinesh Tiwari in a glittering event hosted in London by the Society magazine, was felicitated ‘The Society Global Indian Icon Award 2019’, for excellence in the field of law.

Q101. IET’s IoT India Congress Concludes its 4th Edition was conducted in ____________.

  1. Mumbai
  2. Delhi
  3. Bengaluru
  4. Nagpur

Answer: C, Bemgaluru

The IoT India Congress 2019 concluded its two-day event in Bengaluru with a footfall of 1600+ participants and 70+ speakers.

Q102. 7th Community Radio Sammelan to be held in__________.

  1. Hyderabad
  2. Mumbai
  3. Delhi
  4. Surat

Answer: C, Delhi

Q103. Scientists of the Zoological Survey of India have discovered how many species of water treaders, semi-aquatic insects that can walk or run on the surface of water?

  1. 5
  2. 7
  3. 8
  4. 9

Answer: B, 5

Scientists of the Zoological Survey of India have discovered seven species of water treaders, semi-aquatic insects that can walk or run on the surface of water. The newly described species belong to the genus Mesovelia whose size ranges from 1.5 mm to 4.5 mm and are equipped with hydrophobic setae (bristles) on their legs.

Q104. Reservation foe Economically Weaker Section (EWS) is _________.

  1. 12%
  2. 16%
  3. 10%
  4. 11%

Answer: C, 10%

Q105. The Central Vigilance Commission (CVC) has constituted Advisory Board for Banking Frauds (ABBF) to examine bank fraud of_________.

  1. 50 Cr.
  2. 20 Cr.
  3. 10 Cr.
  4. 15 Cr.

Answer: A, 50 Cr.

Q106. Who became recurve cadet world champion at the World Archery Youth Championships in Madrid, Spain?

  1. Deepika Kalra
  2. Komalika Bari
  3. Anita Ranade
  4. Deepika Kumari

Answer: B, Komalika Bari

Q107. RBI to transfer _____ lakh cr as dividend, surplus reserve to government.

  1. 1.74
  2. 2.13
  3. 1.l
  4. 1.96

Answer: A, 1.74

Q108. Which is the first village in the state of Madhya Pradesh to be associated with Digital India, the Prime Minister’s ambitious project?

  1. Banjari
  2. Betul
  3. Bhind
  4. Burhanpur

Answer: A, Banjari

Q109. Indian Army Officer, Lieutenant General Anil Puri completes France’s oldest marathon cycling event of ______ Km.

  1. 1100
  2. 1200
  3. 1300
  4. 1400

Answer: B, 1200

Q110. PM Modi announced which month to celebrate as a month of nutrition?

  1. January
  2. May
  3. December
  4. September

Answer: D, September

Q111. Women’s Equality Day is celebrated on?

  1. 26 June
  2. 26 July
  3. 26 August
  4. 26 May

Answer: C, 26 August

Women’s Equality Day was first introduced in 1878. It was first celebrated in 1973 and now continues to be celebrated every year

Q112. In a bid to gear up a criminal tracking system, which state government has set up the Automated Multimodal Biometric Identification System (AMBIS) – the first-of-its-kind in India?

  1. Andhra Pradesh
  2. Delhi
  3. Maharashtra
  4. Tamil Nadu

Answer: C, Maharashtra

Q113. Ministry of Tourism under the Swadesh Darshan Scheme has identified Tirthankar Circuit as one of the ____ thematic circuits for development in the country?

  1. Fifteen
  2. Ten
  3. seven
  4. Thirteen

Answer: A, Fifteen

Q114. Who sworn in as the Governor of Nagaland at a function at Raj Bhawan in Kohima?

  1. Tathagat Roy
  2. Lalaji Tondon
  3. Chandrababu Naidu
  4. RN Ravi

Answer: D, RN Ravi

Q115. Culture Minister Prahlad Singh Patel has announced to include which languages in the Sub-Field of Field Literature in the scheme component ‘Award of Senior/Junior Fellowships to Outstanding Artistes in the Fields of Culture’?

  1. Nepali & Hindi
  2. Hindi & Urdu
  3. Nepali & Santhali
  4. Santhali & Hindi

Answer: C, Nepali & Santhali

Q116. Scientists of which country will begin trying to grow human organs in animals after receiving government permission for the first study of its kind in the country?

  1. China
  2. Russia
  3. Japan
  4. USA

Answer: C, Japan

Q117. Foreign Ministers from South East Asia are attending the 52nd ASEAN summit in?

  1. New Delhi
  2. Singapore
  3. Bangkok
  4. Colombo

Answer: C, Bangkok

Q118. India has become the fifth largest investor in Africa with cumulative investment of how much billion US dollars?

  1. 56
  2. 61
  3. 62
  4. 54

Answer: D, 54

Q119. The Department of Revenue, Ministry of Finance, as part of its strategic commitment to improve global trade, conducted India’s first national Time Release Study (TRS) between?

  1. 11-17 August
  2. 17-21 August
  3. 1-7 August
  4. 21-31 August

Answer: C, 1-7 August

Q120. A joint venture company Khanij Bidesh India limited, KABIL has been set up with the participation of how many Central Public Sector Enterprises, CPSEs to ensure supply of critical Minerals to Indian domestic market.?

  1. 1
  2. 2
  3. 4
  4. 3

Answer: D, 3

Q121. Soccer giants East Bengal conferred their highest honour, Bharat Gaurav to _______.

  1. M.S. Dhoni
  2. Virendra Sehwag
  3. Kapil Dev
  4. Sachin Tendulkar

Answer: C, Kapil Dev

Soccer giants East Bengal conferred their highest honour, Bharat Gaurav, on India”s first World Cup winning captain Kapil Dev on their foundation day on August 1.

Q122. According to the sub-national Water Stress Index, formulated by London-based risk analytics firm Verisk Maplecroft, India ranks ___ highest risk country.

  1. 45
  2. 46
  3. 35
  4. 42

Answer: B, 46

Q123. Prime Minister Narendra Modi launched the USD ______ million redevelopment project of the 200-year-old Lord Sri Krishna temple IN Bahrain and said it manifests the strong ties between India and Bahrain.

  1. 4.2
  2. 5.2
  3. 6.2
  4. 3.2

Answer: A, 4.2

Q124. The world’s first space-based automatic identification system (AIS) to track merchant ships on a real-time basis will be built and operated jointly by India and ___________.

  1. Germany
  2. Japan
  3. France
  4. USA

Answer: C, France

Q125. 2019 G7 summit was held in _____.

  1. USA
  2. Dubai
  3. France
  4. Maldives

Answer: C, France

Q126. Nawaz Sharif was former Prime Minister of which country?

  1. France
  2. Pakistan
  3. USA
  4. China

Answer: B, Pakistan

Q127. GST refunds will be paid within ____ days of application.

  1. 50
  2. 40
  3. 60
  4. 70

Answer: C, 60

Q128. India space agency has been discussing with which country on supply of critical components for its human space capsule that would carry Indian cosmonauts to the space?

  1. Russia
  2. USA
  3. France
  4. China

Answer: A, Russia

Q129.  Who became the first Indian to win the BWF World Championships?

  1. P. Kashyap
  2. Ravish Kumar
  3. P.V. Sindhu
  4. Manasi Joshi

Answer: C, P.V. Sindh

Q130. Durand Cup is associated to which sport?

  1. Cricket
  2. Chess
  3. Football
  4. Badminton

Answer: C, Football

Gokulam Kerala FC won the 129th Durand Cup, defeating heavyweights Mohun Bagan 2-1 at the Salt Lake Stadium in Kolkata.

Q131. Arun Jaitley served as ____ among the options.

  1. Railway Minister
  2. Finance Minister
  3. Rail Minister
  4. Coal Minister

Answer: B, Finance Minister

Q132. Who was awarded this year’s Ramon Magsaysay Award, regarded as the Asian version of the Nobel Prize?

  1. P. Kashyap
  2. Ravish Kumar
  3. P.V. Sindhu
  4. Manasi Joshi

Answer: B, Ravish Kumar.

Q133. Which state has launched the ‘Vhali Dikri Yojna’?

  1. Maharashtra
  2. Gujarat
  3. Bihar
  4. Assam

Answer: B, Gujarat

Gujarat Chief Minister Vijay Rupani has launched the ‘Vhali Dikri Yojna’ from his home town Rajkot.

Q134. Which banks Shanghai branch is now connected to China’s National Advance Payment System (CNAPS), becoming the first Indian Bank to operationalize it?

  1. HDFC Bank
  2. YES Bank
  3. SBI Bank
  4. Dena Bank

Answer: C, SBI Bank

Q135. India’s rank in the global GDP rankings 2018 is ____.

  1. Fifth
  2. Sixth
  3. Fourth
  4. Seventh

Answer: D, Seventh

The US remains the top economy with a GDP of $20.5 trillion in 2018. China was the second largest economy with $13.6 trillion, while Japan took the third place with $5 with $5 trillion. India’s GDP was at $2.7 trillion in 2018, while UK and France were at $2.8 trillion.

Q136. A new small catfish has been discovered by a team of eight scientists working in northeast from the Sinkin and the Dibang River flowing in___________.

  1. Maharashtra
  2. Utter Pradesh
  3. Bihar
  4. Arunachal Pradesh

Answer: D, Arunachal Pradesh

Q137. Which state government has launched an awareness campaign for preserving the greenery and keeping the environment clean?

  1. West Bengal
  2. Rajasthan
  3. Assam
  4. Tamil Nadu

Answer: A, West Bengal

Q138. The scientists at the _________ have ventured into the world’s first robot hand for the rehabilitation of stroke patients and have finished their tests on it.

  1. IIT Kanpur
  2. IIT Delhi
  3. IIT Mumbai
  4. IIT Madras

Answer: A, IIT Kanpur

Q139. Who is known for his exemplary work in the field of medicine and is the youngest doctor of Gulbarga, has been felicitated with the ‘Pride of the Nation Award’?

  1. Dr. Ramesh Dehmukh
  2. Dr. Diwakar Banerjee
  3. Dr Vinayak S Hiremath
  4. Dr. Hemant Contractor

Answer: C, Dr Vinayak S Hiremath

Q140. India to launch unique air quality measurement system with ___________.

  1. Netherlands
  2. UK
  3. Indonesia
  4. Japan

Answer: B, UK

Q141. In a major boost to national food security government launched the One Nation-One Ration Card scheme on a pilot basis in four states. Which of the following is not in the list?

  1. Goa
  2. Maharashtra
  3. Telangana
  4. Gujarat

Answer: A, Goa

In a major boost to national food security government launched the One Nation-One Ration Card scheme on a pilot basis in Telangana, Andhra Pradesh, Maharashtra and Gujarat.

Q142. Protection of Children from Sexual Offences (Amendment) Bill, POCSO, seeks to enhance punishment for sexual offences against children, with a provision of _______.

  1. 10 Years
  2. Death Penalty
  3. 15 Years
  4. 25 Years

Answer: B, Death Penalty

Q143. Rural India is poised to become Open Defecation Free (ODF) by _____ this year due to the successful implementation of Swachh Bharat Mission (Gramin).

  1. 2 August
  2. 2 September
  3. 2 November
  4. 2 October

Answer: D, 2 October

Q144. Northeast Regional Conference on Transformation of Indian Agriculture took place in ______.

  1. Assam
  2. Bihar
  3. Maharashtra
  4. Andhra Pradesh

Answer: A, Assam

Q145. Bureau of Indian Standards (BIS) has published an Indian Standard for identification, marking and labelling of Pashmina products to certify its purity. The Standard is being released in ____________.

  1. Goa
  2. Maharashtra
  3. Leh
  4. Arunachal Pradesh

Answer: C, Leh

The certification will help curb the adulteration of Pashmina and also protect the interests of local artisans and nomads who are the producers of Pashmina raw material. It will also assure the purity of Pashmina for customers

Q146. Saatwiksairaj-Chirag become first Indian pairing to reach Super 500 event final, in which sport?

  1. Badminton
  2. Table Tennis
  3. Tennis
  4. Snooker

Answer: A, Badminton

Q147. “Aadi Perukku” festival is celebrated in _____________.

  1. Telangana
  2. Andhra Pradesh
  3. Tamil Nadu
  4. West Bengal

Answer: C, Tamil Nadu

The festival is to show reverence by the public to rivers, as the traditional season of sowing of seeds for the next crops is to begin

Q148. Danseuse Gopika Varma is all smiles as you compliment her on bagging the prestigious Sangeet Natak Akademi Award for ___________.

  1. Kathak Dance
  2. Kuchipudi Dance
  3. Mohiniyattam Dance
  4. Bharatnatyam Dance

Answer: C, Mohiniyattam Dance

Q149. World Breastfeeding Week (WBW) being observed from 1 to 7 ____ 2019.

  1. June
  2. July
  3. May
  4. August

Answer: D, August

Q150. India successfully test-fired a Quick Reaction Surface-to-Air Missile (QRSAM) with ____ kilometre range.

  1. 30
  2. 40
  3. 50
  4. 60

Answer: A, 30

India successfully test-fired a Quick Reaction Surface-to-Air Missile (QRSAM) with 30-kilometre range from a test range off the Odisha coast. The missile successfully engaged its target during the flight test and met all the desired parameters. The missile was successfully flight tested against live aerial targets on August 4, 2019, from ITR, Chandipur.

Q151. The MGC, is a sub-regional cooperation organisation comprising India and ____ ASEAN countries.

  1. One
  2. Two
  3. Four
  4. Five

Answer: D, Five

Q152. International day of Friendship is observed on___________.

  1. 14 July
  2. 24 July
  3. 19 July
  4. 30 July

Answer: D, 30 July

Q153. Article 370, which accords special status to which state?

  1. Punjab
  2. Jammu & Kashmir
  3. Assam
  4. Arunachal Pradesh

Answer: B, Jammu & Kashmir

Q154. India is set to embark on a Rs _____  crore project to design and develop an indigenous medium lift helicopter that  will replace all imports in that class for the armed forces.

  1. 5000
  2. 7500
  3. 10000
  4. 9500

Answer: C, 10000

India is set to embark on a Rs. 10,000  crore project to design and develop an indigenous medium lift helicopter that  will replace all imports in that class for the armed forces. Given the scale of  investments needed – this would be the largest helicopter design attempted by  India – cabinet approvals will be needed for the project, with sources saying  that work has commenced on the process.

Q155. Researchers in ______ have launched the largest-ever trial of the experimental Ebola vaccine that is expected to be deployed in neighbouring Congo, where a deadly outbreak has killed over 1,800 people.

  1. South Africa
  2. Bangladesh
  3. Nepal
  4. Uganda

Answer: D, Uganda

The trial of the Janssen Pharmaceuticals vaccine involves up to 800 people in the western district of Mbarara and is supported by Doctors without Borders and the London School of Hygiene and Tropical Medicine.

Q156. In Bangladesh which disease cases reach almost 25,000 as nationwide outbreak continues unabated?

  1. AIDS
  2. TB
  3. Dengue
  4. Migraine

Answer: D, Dengue

Q157. Carrie Lam is chief executive of ____________.

  1. Hong Kong
  2. Singapore
  3. Malaysia
  4. Bhutan

Answer: A, Hong Kong.

Q158. The New Zealand government released long-awaited plans to overhaul its ___________ Laws.

  1. Abortion Laws
  2. Marriage Laws
  3. Divorce Laws
  4. Corporate Laws

Answer: A, Abortion Laws

Under the proposed law, a woman will have access to an abortion until 20 weeks’ pregnancy and would only require a medical examination after that.  The bill, to be introduced to parliament, will be a conscience vote rather than along party lines.

Q160. “Combat vehicle of the future” — a tank with large touchscreens, 360-degree vision and, in one prototype, a video game-style controller is developed by which country?

  1. Russia
  2. Israel
  3. France
  4. USA

Answer: B, Israel

Q161. Who set a new world record for the most sixes hit by a batsman in T20 international cricket?

  1. Rohit Sharma
  2. Virat Kohli
  3. Sachin Tendulkar
  4. Kedar Jadhav

Answer: A Rohit Sharma

India vice-captain Rohit Sharma set a new world record for the most sixes hit by a batsman in T20 international cricket in the ongoing 2nd match between India and West Indies at Lauderhill in Florida.

Q162. Who is the only the fifth Australian and eighth man from either country to register centuries in both innings of an Ashes Test when he hit a boundary off Stuart Broad’s bowling?

  1. Ricky Ponting
  2. David Warner
  3. Steve Smith
  4. Mathew Wade

Answer: C, Steve Smith

Q163. Who is the Registrar General of India?

  1. Vinod Mitra
  2. Sularao
  3. Chandramouli
  4. Vivek Joshi

Answer: D, Vivek Joshi

Q164. To facilitate online payments of traffic challans, which city launched first ‘virtual court’?

  1. Mumbai
  2. Delhi
  3. Kolkata
  4. Bangalore

Answer: B, Delhi.

Delhi’s first ‘virtual court’ has been launched at Tiz Hazari courts.

Q165. Film division recently brought the fortnightly bulletin of the National Museum of Indian Cinema name of that bulletin is ____________.

  1. NMIC Bulletin
  2. Abhaar
  3. NMIC Samachar
  4. Soochna

Answer: A, NMIC Bulletin

Q166. The government sought to dilute the special status to Jammu and Kashmir guaranteed under Article _____.

  1. 370
  2. 350
  3. 360
  4. 270

Answer: A, 370

Q167. Who has been awarded the National order of Merit by the President of Guinea for his exceptional contribution to the advancement of overall relations and development of mutual cooperation between India and Guinea?

  1. Narendra Modi
  2. Sushma Swaraj
  3. Ramnath Kovind
  4. Smriti Irani

Answer: C, Ramnath Kovind

Q168. Government has prepared a Clean Air Programme for how many cities?

  1. 102
  2. 106
  3. 104
  4. 105

Answer: A, 102.

Q169. Union Human Resource Development Minister, Shri Ramesh Pokhriyal ‘Nishank’ inaugurated theTechEx – technology exhibition at ______.

  1. IIT Mumbai
  2. IIT Delhi
  3. IIT Madras
  4. IIT Kanpur

Answer: B, IIT Delhi

Q170. International day of World’s Indigenous people is celebrated on _____________.

  1. 7 August
  2. 9 August
  3. 6 August
  4. 5 August

Answer: B, 9 August.

Q171. Who is India’s top retailer?

  1. Amazon
  2. Flipkart
  3. Walmart
  4. Myntra

Answer: C, Walmart.

Walmart topped the rankings in India, after it acquired internet retailer Flipkart last year in a $16 billion deal. Walmart is followed by another US giant—online retailer Amazon—that according to the report titled Top 100 Retailers in Asia 2019 is India’s second-largest retailer.

Q172. Japan’s Hinako Shibuno to win a thrilling women’s _____ open golf tournament.

  1. Japan
  2. China
  3. Britain
  4. Singapore

Answer: C, Britain

Q173. Who has bagged her third consecutive gold in women’s 53kg category after winning the Poland Open wrestling tournament in Warsaw?

  1. Geeta Phogat
  2. Babita Phigat
  3. Rani Rampal
  4. Vinesh Phogat

Answer: D, Vinesh Phogat.

Q174. Who won the Hungarian Grand Prix?

  1. Fernando Alonso
  2. Lewis Hamilton
  3. Micheal Schumacher
  4. Navneeth Murali

Answer: B, Lewis Hamilton.

Q175. Which actor to be honoured with ‘Excellence in Cinema’ award at film fest in Melbourne?

  1. Shahrukh Khan
  2. Salman Khan
  3. Amir Khan
  4. Saif Ali Khan

Answer: A, Shahrukh Khan.

Q176. Which government launched the ‘Mukhya Mantri Parivar Samridhi Yojna’ on August 21?

  1. Punjab
  2. Maharashtra
  3. Assam
  4. Haryana

Answer: D, Haryana.

Q177. Union Health Minister Harsh Vardhan inaugurated the first-ever National Food Laboratory in _______.

  1. Mumbai
  2. Delhi
  3. Chennai
  4. Suraj

Answer: B, Delhi.

Q178. Abdalla Hamdok is new prime minister of __________.

  1. Iraq
  2. Sudan
  3. Canada
  4. Jamaica

Answer: B, Sudan.

Q179. Which company to acquire all or part of Biyani’s shareholding in Future Retail Limited three years from now?

  1. Amazon
  2. Walmart
  3. Flipkart
  4. Samsung

Answer: A, Amazon.

Indian retail segment is set for a clash between US-major Amazon and Mukesh Ambani’s Reliance Retail with the former acquiring 49 per cent stake in Kishore Biyani’s Future Coupons Ltd.

Q180. Which country officially became a non-regional member of the Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB)?

  1. Ireland
  2. Iceland
  3. Finland
  4. Serbia

Answer: D, Serbia

Q181. Which bank launched a co-branded credit card in association with Standard Chartered bank?

  1. HDFC Bank
  2. ICICI Bank
  3. Bandhan Bank
  4. City Bank

Answer: C, Bandhan Bank.

The credit card would be offered to 40 lakh savings bank account holders across the 1,000 branches of Bandhan Bank.

Q182. A Russian spacecraft vaulted into Earth’s orbit this week with a lone passenger: A life-sized, artificially intelligent, humanoid robot by the name of ____________.

  1. Fedora
  2. Fedor
  3. Burter
  4. Tudoc

Answer: B, Fedor.

Footage of the spacecraft’s interior shows Fedor crouched in place, clutching a Russian flag in its right hand. Its cramped ride will end when the capsule links up with the International Space Station where Fedor will join the six astronauts two Russians, three Americans and one Italian on board the massive orbiting laboratory.

Q183. Name the company who has retained the title sponsorship rights for all cricket matches, domestic and international, played in India for five years.

  1. Hotstar
  2. Sony
  3. Paytm
  4. Amazon

Answer: C, Paytm.

The Board of Control for Cricket in India (BCCI) announced that mobile payments and e-commerce company One 97 Communications Pvt. Ltd, which operates under the Paytm brand, has retained the title sponsorship rights for all cricket matches, domestic and international, played in India for five years.

Q184. Who gave away the Poshan Abhiyaan Awards for the year 2018-19 in different categories at a function in New Delhi?

  1. Smriti Irani
  2. Narendra Modi
  3. Amit Shah
  4. Ramnath Kovind

Answer: A, Smriti Irani

Q185. Book about the untold Flipkart story to launch in _____.

  1. September
  2. August
  3. October
  4. May

Answer: C, October

Q186. Which is the first state in India to launch ‘e-Token’ system for passport applicants?

  1. Andhra Pradesh
  2. Tamil Nadu
  3. Maharashtra
  4. Telengana

Answer: D, Telengana.

Q187. Kiren Rijiju is ____________ Minister.

  1. Foreign Minister
  2. Finance Minister
  3. Sports Minister
  4. Rail minister

Answer: C, Sports Minister.

Q188. Which government displayed a domestically-built long-range, mobile surface-to-air missile system?

  1. Iran
  2. Iraq
  3. Saudi
  4. India

Answer: A, Iran

Q189. Which is the first Middle East country to launch the RuPay Card during Prime Minister Narendra Modi’s visit to the Gulf nation?

  1. Turkey
  2. Egypt
  3. UAE
  4. Syria

Answer: C, Syria.

Q190. The power ministry has approved a proposal to declare _____ energy as renewable energy.

  1. Wind
  2. Solar
  3. Ocean
  4. Lava

Answer: C, Ocean.

Q191. First Moon image captured by Chandrayaan 2 Vikram Lander taken at a height of about ____ km from Lunar surface.

  1. 2600
  2. 2700
  3. 2790
  4. 2750

Answer: D, 2750 Km.

Q192. Who launched “Fit India Movement”?

  1. Ramnath Kovind
  2. Narendra Modi
  3. Smriti Irani
  4. Amit Shah

Answer: B, Narendra Modi.

Q193. International Day Commemorating the Victims of Acts of Violence Based on Religion or Belief is on ____________.

  1. 20 Auust
  2. 21 August
  3. 22 August
  4. 23 August

Answer: C, 22 August.

Q194. Who is the only Indian actor to have made it to the Forbes World’s Highest-Paid Actors Of 2019 list?

  1. Shahrukh Khan
  2. Salman Khan
  3. Amir Khan
  4. Akshay Kumar

Answer: D, Akshay Kumar.

Q195. Senior Assam-Meghalaya cadre IAS officer Ajay Kumar Bhalla was appointed as _______.

  1. Financial Secretary
  2. Sports Secretary
  3. Union Home Secretary
  4. World Secretary

Answer: C, Union Home Secretary.

Q196. Indian Railway’s 2nd double-decker Uday (Utkrisht Double-Decker Air Conditioned Yatri) Express will run between ___________.

  1. Visakhapatnam and Vijayawada
  2. Mumbai and Visakhapatnam
  3. Visakhapatnam and New Delhi
  4. None

Answer: A, Visakhapatnam and Vijayawada.

Q197. Which country is the world’s largest emitter of anthropogenic sulphur dioxide?

  1. Russia
  2. USA
  3. India
  4. China

Answer: C, India.

Q198. NASA announced that it has named a rock on ________ in honour of the iconic English band, The Rolling Stones.

  1. Mars
  2. Moon
  3. Earth
  4. None

Answer: A, Mars.

Q199. Which country has launched an unmanned rocket carrying a life-size humanoid robot named Fedor, to assist astronauts on the International Space Station?

  1. Russia
  2. USA
  3. India
  4. China

Answer: A, Russia.

Q200.____________ an Indian-American teenager from New Jersey, has won the 2019 South Asian Spelling Bee contest.

  1. Fernando Alonso
  2. Lewis Hamilton
  3. Micheal Schumacher
  4. Navneeth Murali

Answer: D, Navneeth Murali.


Author – Vaibhav Bijamwar

Scrutiny – Swapnali Narwade


Must Explore

How to crack Group Discussion?

How to Ace Personal Interview?

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!